Taidetta kotiin lainaamalla

by Kerttu

Olin viime perjantaina taidenäyttelyn avajaisissa jyväskyläläisessä Galleria Beckerissä. Koko syksyn olen suunnitellut visiittiä kyseiseen paikkaan, sillä samassa yhteydessä toimii myös taidelainaamo. Minusta on mukavaa, että kotoa löytyy myös taidetta, enkä haluaisi ostaa valmistaulua Ikeasta. En todellakaan väheksy heitä jotka niin tekevät, mutta mielestäni taiteessa parasta on tietty uniikkius. Mutta onhan se totta, että satojen tai jopa tuhansien eurojen taulun ostamiseen on kynnystä.

IMG_0445

Taidelainaamon idea on yksinkertainen. Kynnys taiteen hankkimiseen on todella matala, kun taidetta saa omalle seinällesi alhaisimmillaan kymmenen euron kuukausimaksulla. Jos ihastut lainassa olevaan tauluun, etkä raaski sitä enää palauttaa, suoritetut lainamaksut hyvitetään täysimääräisesti teoksen myyntihinnasta. Voit siis itse päättää, onko kyseessä laina vai osamaksu. Milloin tahansa laina-ajalla voi päättää pitää taulun ja halutessaan maksaa loppusumman pois tai jatkaa teoksen lyhentämistä kuukausimaksulla. Ja kaltaisilleni tuuliviireille parasta on, että päätöksen voi tehdä silloin kun siltä tuntuu. Taidelainaamon toiminnassa asiakas ei maksa korkoja tai muita kuluja.

IMG_0460

Jyväskylässä Galleria Beckerillä on esillä yli tuhat keskisuomalaisen ammattitaiteilijan teosta; grafiikkaa, maalauksia, piirustuksia, valokuvateoksia sekä veistoksia yli sadalta eri taiteilijalta. Tilat ovat pienet, eivätkä teokset ole esillä taidenäyttelytyyliin, joten aikaa ja tutkimisintoa kannattaa varata matkaan.

IMG_0462

Lainaamoita on useissa eri kaupungeissa, pikaisella selvityksellä ainakin Helsingissä, Tampereella, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Espoossa, Hyvinkäällä, Salossa ja Seinäjoella. En tunne muiden lainausperiaatteita, mutta googlettamalla varmasti selviää. Minusta on erityisen mukavaa, että taiteen hankkiminen kotiin on tehty sekä helpoksi että edulliseksi. Lainaamalla pääsee testaamaan taulua sen todellisessa ympäristössään ja jos ei natsaa, sen saa vaikka jo kuukauden kuluttua palauttaa lainaamoon.

IMG_0464

Ja arvaattehan miten minulle kävi! Ihastuin erääseen tauluun ja kävin sen seuraavana päivänä lainaamassa. Nyt se on kotona seinällä ja näyttää niin hyvältä, että en todellakaan tiedä miten raaskisin sen palauttaa! Pian tekin pääsette näkemään, millainen teos meille kotiutui!

Taidelainaamoon muuten voi ostaa myös lahjakortin, aika kiva lahjaidea esteetikolle, jolla on jo kaikkea. Onko sinulle taidelainaamo tuttu ja voisitko kuvitella lainaavasi taulun omalle seinällesi? 

Saatat pitää myös

12 Kommentit

Päivi Peltotien päästä 17 joulukuun, 2014 - 8:43 pm

Taidelainaamon toiminta on kyllä kiva juttu! Meilläkin oli pari vuotta sitten iso taulu lainassa Salon taidelainaamosta. Heillä oli ihan samanlainen toimintaperiaate kuin mistä kerroit. Noin vuoden laina-ajan jälkeen taulun kuitenkin palautimme, vaikka se kovasti ihana olikin. Ehkä ei sitten kuitenkaan ihan omanlainen. Mutta hyvä oli, että saimme rauhassa mahdollista hankintaa miettiä ja sen vuoden ajan meillä oli seinällä kaunista katsottavaa : )

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 20 joulukuun, 2014 - 8:59 pm

Sehän on juuri parasta, että teoksesta voi hyvillä mielin nauttia hetken ja sitten palauttaa, jos siltä tuntuu 🙂

Reply
Anna 17 joulukuun, 2014 - 9:04 pm

Mä olen ehkä pitänyt vielä vähän korkeaa kynnystä taidelainaamossa käymiseksi, mutta silti on alkanut tuo toiminta houkuttaa. Ehkä on vähän tuntunut ”väärältä” tuoda opiskelija-asuntoon ikean keskelle jotain lainattua ja maalattua. Omia juttuja on toki ollutkin joskus seinällä. Mutta ehkäpä sitten siellä seuraavassa kodissa meillä olisi jotain oikeampaakin seinällä.

Kiva postaus, odotan kyllä jo kuvia, mihin ja mitä teille kotiutui.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 20 joulukuun, 2014 - 8:59 pm

Nyt vaan kynnykset pois ja vierailemaan, eihän sitä tiedä mitä kivaa löytyy. Ja vaikka ei löytyisikään, niin katseleminenkin on jo hauskaa 🙂

Reply
Anna 17 joulukuun, 2014 - 9:37 pm

Itse mieluummin kyllä ostan kuin lainaan, mutta jokainen tyylillään.
Meiltä löytyy Vionojan, Palmun, Nokelaisen ja Joen työt. Onhan niihin investoitu, mutta näiden taulujen arvo ei kyllä katoa, päinvastoin.
Innolla odotan, minkälainen taulu teille kelpuutettiin.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 20 joulukuun, 2014 - 9:00 pm

Minäkin uskon siihen, että taide on hyvä investointi. Lainaamossahan voi milloin tahansa ostaa taulun omaksi, esim. kun on kuukauden-kaksi katsellut sitä omalla paikallaan. Se on ns. varma kauppa silloin 🙂

Reply
Titta 17 joulukuun, 2014 - 10:53 pm

Taidelainaamo on loistava keksintö! Meillä on monta lainattua työtä, jotka ovat päätyneet lopulta omaksi. Lainaamon kautta on mahdollisuus tutustua yhdessä paikassa monien eri taiteilijoiden töihin. Samalla voi myös makustella minkälainen taide omaa & perheen silmää miellyttää. Meillä taidekeräily lähti aikoinaan liikkeelle taidelainaamosta. Maku on matkan varrella tarkentunut grafiikan suuntaan ja asiaan perehtymisen myötä grafiikkaa on tullut ostettua eri paikoista 60-luvun kaudelta nykypäivään. Jyväskylä on muuten loistava grafiikka-kaupunki!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 20 joulukuun, 2014 - 9:01 pm

Kuulin, että vain 5 % lainatuista töistä palautuu, joten suurin osa tosiaan lunastaa teoksen itselleen. Onhan tämä myös taiteilijoille hyvä juttu, kun taiteen ostaminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Jyväskylä on loistava grafiikka-kaupunki, siinä olet oikeassa!

Reply
Sanna 17 joulukuun, 2014 - 10:54 pm

Becker on ihana paikka! Kiitos muistutuksesta, pitäisipä taas piipahtaa siellä herättelemässä taidekuumetta 😉 Taidelainaamotoiminta on minusta ihan huippujuttu. Veikkaan, että aika harva lopulta päätyy palauttamaan taulua, mikäli on sitä jo pidemmän aikaa vuokrannut. Vaikka tuuliviiri olenkin monessa suhteessa, taiteen kanssa ihastukseni yleensä on ja pysyy. Tiettyjen nimien teokset vain jaksavat sykähdyttää vuodesta toiseen! 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 20 joulukuun, 2014 - 9:02 pm

Käypäs pyörähtämässä, samassa paikassa on Minja Revonkorven (maalannut mm. meidän olohuoneen taulun) näyttely!

Reply
Leena 18 joulukuun, 2014 - 3:51 am

Mä haaveilen taidelainaamolöydöstä. Mielenkiinnolla odotan mitä olet löytänyt.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 20 joulukuun, 2014 - 9:03 pm

Tänään sain taulun kuvattua päivän valon aikaan, joten pian se nähdään blogissakin 🙂

Reply

Jätä kommentti