Yksinkertaisesti kaunista

by Kerttu

Kaapissani on aarre, jota en ole omalle tyttärelleni antanut:  posliinipäinen nukke, jonka niskassa lukee hennoilla kaunokirjaimilla Kerttu 1992. Se on ensimmäinen kummitätini ohjauksessa tekemäni nukke. Sittemmin aarteita on tullut lisää, suurin osa niistä Piitun lahjoja minulle ja meille. Nalleja, nukkeja, tauluja, joulukoristeita, mekko tyttärelle ja pallo pojalle. Kaikki käsintehty rakkaudella, siis esineitä joiden tunnearvo on mittaamaton.

kerroksia-1-5

Näiden innoittamana olen pohtinut sitä, mistä syntyy kaunis esine? Siinä on ripaus ainutlaatuisuutta, runsaasti käyttömukavuutta ja ennen kaikkea ajattoman kaunis design. Sanokaa vain minua puolueelliseksi, sillä se minä todellakin tässä tapauksessa olen. Olen nimittäin sellainen onnentyttö, että kummitätini on lahjakas tekstiili-, nukke- ja kuvataiteilija Piitu Nykopp. Näissä kuvissa on kaksi kotimme rakasta sisustusesinettä, neulotut tyynyt nimeltä Rasti ja Lähde. Esittelen ne mielelläni teillekin, sillä Piitu on valmistanut niitä erän myös myyntiin.

RASTI

Rasti-tyyny on virkattu iso neliö, joka on taiteltu tyynyksi. Yhdistävät saumat muodostavat toiselle puolen ”suukkoruksin” kulmasta kulmaan. 

kerroksia-1-4

kerroksia-1-11

kerroksia-1-3

kerroksia-1-10

 

LÄHDE

Lähde-tyyny on varjoneuletta. Varjoneule on taianomainen ja mielenkiintoinen tekniikka. Suoraan edestä katsottuna neulos näyttää raidalliselta. Kun neulosta katsoo eri kulmasta, kuvio ilmestyy esiin.

kerroksia-1-6

kerroksia-1-8

kerroksia-1-12

kerroksia-1-7

Tyynyjen päällinen on100% puuvillaa ja sisus 100% höyhentä. Konepesu 40 C, rumpukuivaus (keskilämpö eli kaksi pistettä) tai tasokuivaus välillä pöyhien. Tyyny on rakenteeltaan sellainen, että sisustyyny pysyy paikallaan pesussakin. 

Ostosvinkki sisältää myös kesän menovinkin! Oletko koskaan käynyt Fiskarssissa? Jos et, kurkistahan ensitöiksesi kaksi viime kesän postaustani: Kesän inspiroivin tila ja Fiiliksissä Fiskarssista. Siellä on paljon käsityöläisten putiikkeja, joista saa toinen toistaan kauniimpaa suomalaista uniikkia designia. Piitun tyynyjä myydään liikkeessä nimeltä Onoma. Tyynyjä voi tilata myös postitse, hinta on 98 e. Saatavilla on eri värejä. Jos kiinnostaa, voit laittaa viestiä kauttani modernistikodikas @ gmail.com.

9789513184209_frontcover_draft_medium

Loppuun vielä uutinen! Ensi syksynä julkaistaan Piitun kirja ”Kerroksia”, jossa esillä on graafisia ja monikäyttöisiä neuleita kaikenikäisille ja -muotoisille naisille. Kirjan keskeinen teema on ”yksinkertaisesti kaunista”.  Luvassa on ohjeita eritasoisille neulojille:  aloittelija hurmaantuu yksinkertaisesta laatikkopuserosta ja kokeneempi neuloja saa haastetta dominoneuleesta.  Palaan varmasti tähän teokseen sen julkaisun aikaan. Innolla odotan, mitä luomuksia Piitu onkaan tällä kertaa saanut aikaan.

kerroksia-1

Tämä postaus syntyi ihailusta taitavaan käsityöläisyyteen ja rakkaudesta suomalaiseen designiin. Ja tietenkin siitä, että olen aika ylpeä kummitädistäni 🙂

Saatat pitää myös

7 Kommentit

marakattien talossa 17 huhtikuun, 2015 - 9:41 pm

Onpa kauniita tyynyjä ja upeaa suomalaista käsityötä!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 huhtikuun, 2015 - 2:29 pm

Kiitos, samaa mieltä olen kanssasi! 🙂

Reply
Höyhen 18 huhtikuun, 2015 - 9:46 pm

Hienoja tyynyjä, mutta voi, miksi täyte on tuskalla hankittuja höyheniä? Itse pyrin kaikissa valinnoissani ostamaan vain tuotteita, joiden valmistuksessa ei ole satutettu eläimiä. Muutoin kyllä kovin kauniita tyynyjä.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 huhtikuun, 2015 - 7:40 pm

Hei! Höyheniä saadaan myös eettisin periaattein eli huoli pois 🙂

Reply
voletroulant91.voletroulant.website 11 maaliskuun, 2016 - 3:59 pm

Voit todella tuntea haju eleganssia kautta kokoelma. Bravo ja Bon Courage! Kerttu ^ – ^

Reply
Serrurier l'Hay les Roses 6 huhtikuun, 2016 - 10:45 am

Voit todella tuntea haju eleganssia kautta kokoelma. Bravo ja Bon Courage! Kerttu ^ – ^

Reply
Serrurier Paris 8 joulukuun, 2016 - 6:50 pm

Bravo ja Bon Courage! Kerttu ^ – ^

Reply

Jätä kommentti