Blogiperiaatteeni

by Kerttu
Kiitos jälleen kerran vilkkaasta kommentoinnista, edellisen postauksen kommenttilaatikkoa selatessa sai monta kertaa hymyn huulille. Alan olemaan jo henkisesti tolpillani hiiriepisodista, enkä enää kuvittele jokaisen rapsahduksen kuuluvan siimahäntien joukkovaelluksesta keittiössäni 😉

Haasteita pukkaa ja tällä kertaa oikein erityisen tärkeää sellaista. Kun näin tämän blogiperiaatteita koskevan haasteen lähteneen liikkeelle, jäin mietteliääksi. Olen omasta mielestäni jauhanut blogistani ja bloggaamisesta ihan liikaa. Toisaalta tässä haasteessa raavitaan pinta auki ja puhutaan  erityisesti lukijan näkökulmasta. Yksi lempibloggaajani eli Valkoisen Harmajan Suvi antoi minulle tämän mielenkiintoiseen haasteen, joka on alunperin lähtenyt liikkeelle Löytö-blogista.

”Haluan aloittaa haasteen, jossa kerromme omia periaatteitamme bloggareina. Mikä on sinulle tärkeää? Mitkä asiat saavat sinut harmistumaan blogimaailmassa? Miten suhtaudut kuvien oikeuksiin? Miten hoidat yhteistyöpostaukset? Kerro asioista vapaamuotoisesti ja omalla tyylilläsi. Itse haluan tällä tavoin kertoa omat periaatteeni ja ajatukseni julkisesti, jotta lukijani saavat rehellisesti tietää mitä mieltä olen asioista.”

Lisäksi haasteessa oli toivomus, että mukaan liitetään bloggaajan oma kuva. No, tässä mä oon: 

Perusjutut

Olin monta vuotta aktiivinen lukija ja jossain takaraivossa kyti innostus myös oman blogin perustamiseen. Kun pikkuhiljaa sain käsiteltyä kaikki syyt olla perustamatta blogia, uskaltauduin starttaamaan Modernisti Kodikaan viime vuoden viimeisenä päivänä. Oman talon rakentaminen ja sen sisustussuunnittelu saivat minut sukeltamaan syvälle visuaalisuuden maailmaan. Olen aina rakastanut kirjoittamista ja valokuvannut paljon, blogin kautta sain kanavan näille. Blogini syntyi sisustusblogiksi ja ensimmäisen kymmenen kuukauden aikana se on etsinyt rajojaan ja linjojaan. Vahva punainen lanka ovat arjen pienet ilot, joita pyrin jakamaan ja tallentamaan. Haluan tuoda esille positiivista ajattelua ja onnea, jota voi löytää vaikka aamupalapöydässä ruisleivän murusista. 
Blogin tarkoitus on siis jakaa arjen kauneutta ja hyvää mieltä. Välillä saatan tehdä sisustuksen lisäksi juttuja kauneudesta, vaatteista tai mielenkiintoisista tapahtumista, nämä ovat mausteita ja mukavaa vaihtelua. Omia kuvia julkaisen harkiten ja yleensä niiden jälkeen jostain syystä edelleen vähän nolottaa. Pahimmasta hömppäsyndroomasta olen kuitenkin onneksi päässyt jo yli: enää sillä ei ole hirmuisesti väliä, mitä muut ihmiset ajattelevat minusta vain blogin perusteella.

Teksti ja ulkoasu

Pyrin hyvään kielelliseen ilmaisuun ja hillittyyn hymiöiden käyttöön. Joskus käytän tehokeinona murretta tai puhekieltä, mutta yleisesti haluan tekstin olevan selkeää, ilmeikästä ja helposti luettavaa. Jos minulla olisi enemmän aikaa, voisin kirjoittaa enemmän ja syvällisemminkin. Kuitenkin vain sopivasti itsestäni antaen. Tekstit syntyvät minulta yleensä vaivattomasti. Idea monesti muhii mielessäni päivän aikana ja illalla vain naputtelen tekstin koneelle. 
Ulkoasusta voisin sanoa sen, että käsi ei pysty siihen, mitä silmä vaatii. Tekniset taidot tulevat vastaan niin blogipohjan, bannerin ja valokuvauksenkin suhteen, mutta yritän antaa itselleni aikaa opetella. Ulkoasun toivon pysyvän hillityn selkeänä ja käyn välillä painia suurten mainosbannereiden kanssa. Ne eivät ole aina visuaalisesti kovin viehättäviä, mutta niistä lisää ”yhteistyöt ja mainonta”-otsikon alla. 

Kuvat

Koska blogini perustuu sisustukseen ja visuaalisuuteen, haluaisin kuvien olevan suuria ja laadukkaita. Valokuvaamisessa on vielä paljon oppimista. Myös omat kriteerit kuville ovat nousseet. Joskus käytän inspiraatiokuvia, mutta viime aikoina käyty keskustelu kuvien lainaamisesta esim. asuntostailaajien sivuilta on saanut ajattelemaan. Itse asiassa tänään Pupulandian Jenni julkaisi hyvän postauksen kuvien tekijänoikeuksista, suosittelen sen lukemista kaikille bloggaajille. Tuotekuvat ovat toki asia erikseen, mutta niidenkin alkuperän pyrin selkeästi tuomaan esille. 
Postaustahti

Bloggaaminen on minulle omaa aikaa ja tekstit kirjoitan yleensä iltaisin tyttären mentyä nukkumaan. Jos vain ehdin, kirjoitan jotain joka päivä. Nopeimmillaan postaus syntyy puolessa tunnissa, välillä siihen menee tunteja. Suurimman haasteeen postaustahtiin tuo valokuvaus, sillä taidoillani on haastavaa saada kunnollisia kuvia ilman päivänvaloa ja sitä ei taas riitä virka-aikaan työskentelevälle. Nytkin mielessä on kymmenkunta postausideaa, joiden toteutus odottaa sopivaa hetkeä. En ota postaustahdista paineita. Välillä haaveilen puolitosissani, että voisin raivata kalenterista vaikka puoli työpäivää viikossa blogille.

Yhteistyöt ja mainonta

Blogini on Indiedays Inspirationin VIP-jäsen ja sitä kautta tulee lähes kaikki  bannerimainonta. Minusta on mukavaa saada pientä korvausta aikaa vievästä harrastuksesta, mutta samalla suurten mainosten värittämä ilme kuormittaa blogini ulkoasua. Koska kakkua ei voi samaan aikaan syödä ja säästää, olen ajatellut mainosten olevan osa tätä maailmaa. 
Saan yhteistyötarjouksia ja -ehdotuksia, joista poimin blogiin parhaiten sopivat. Kutsuja erilaisiin tilaisuuksiin tulee viikoittain, mutta tapahtumat ovat lähes poikkeuksetta Helsingissä ja jäävät väliin. Joidenkin yhteistyökumppanuuksien suhteen olen ollut itse aktiivinen. Erityisesti toivon kampanjoita ja yhteistyömuotoja, joiden kautta oman kotini sisustaminen,  sisustajana / bloggajaana kehittyminen sekä lukijoiden muistaminen ovat mahdollisia. Arvontoja on mukava järjestää, mutta niiden määrässä tulee olla kohtuus. Hyvästä yhteistyöstä lukija kokee saavansa tavalla tai toisella lisäarvoa.

Linkit ja liitännäiset

Blogillani on Facebook-sivut, jota kautta voi seurata postauksia sekä välillä  kuvia ja juttuja, jotka eivät blogiin saakka pääy. Tykkääjämäärä alkaa lähestyä 900 ihmistä, se on kyllä mielettömän upea määrä. Lähes päivittäin lataan kuvia Instagramiin, josta minut löytää nimellä modernistikodikas_kerttu. Blogin oikeasta sivupalkista löytyvät linkit sisustukseen liittyviin lempiblogeihini.  


Ikävät kommentit

Sisustukseen liittyvät erimielisyydet kuuluvat asiaan, mutta myös vastakkaiset ajatukset voidaan esittää ystävällisessä ja rakentavassa hengessä. Persoonaan tai ulkonäköön kohdistuva arvostelu sen sijaan tuntuu kurjalta. En ole koskaan poistanut yhtään kommenttia asiattomana, mutta tarpeen tullen sellaista siivousta voin tehdä. Yritän myös pohtia, miksi joku haluaa töksäyttää asiaan ikävään sävyyn tai tuottaa toiselle tietoisesti pahaa mieltä. Ehkä blogit ovat turvallinen paikka tuulettaa monenlaisia tunteita. 99 prosenttia lukijoistani ovat fiksuja ja osaavat nettietiketin, miksi suotta kuluttaa energiaa siihen yhteen prosenttiin? Blogi on minulle hyvänmielen paikka ja sellaisena se saa jatkossakin pysyä.

Työhöni liittyvät asiat

Työt pysyvät poissa blogistani. Yksi syy on se, että Modernisti Kodikas on nimenomaan vastapainoa arjen kiireille ja työajatuksille. Työni liittyvät koulutukseen, viestintään ja yrittäjyyteen, joten näitä teemoja joskus vilkkuu riveillä ja  rivien välissäkin. Toisaalta, blogi on minulla turvallinen testialusta ja parhaita käytäntöjä voin soveltaa myös työelämässäkin. 

Vinkit bloggaamiseen

Blogimaailma on siitä mahtava, että ihan kaikenlaisille blogeille riittää lukijoita. Oman tuotoksen vertaileminen muihin on turhaa. Suosittelen säännöllistä postaamista, sillä se on myös samalla paras tapa kehittyä bloggaajana. Kommentoimalla muiden samanhenkisten blogeihin verkostoidut ja saat uusia lukijoita. Suosittelen myös linkittämään omaan blogiisi suosikkiblogien luettelon. Mitä enemmän verkostoidut, vastaat haasteisiin, kommentoit ja olet aktiivinen sosiaalisessa mediassa, sen paremmin blogisi löydetään. Toisaalta mistään näistä asioista ei kannata välittää pätkääkään tai ottaa stressiä. Omalla tyylillä ja omalla tahdilla syntyy paras lopputulos!

Kuulisin mielelläni seuraavien upeiden blogien pitäjien ajatuksia omista blogiperiaatteistaan:

At Maria´s
Talosanomat
Cirkus
Zubi´s corner
Rintsikka
Lisbet e

Leppoisaa illanjatkoa!

Saatat pitää myös

0 Kommentti

Johanna Koo 29 lokakuun, 2013 - 10:38 pm

Mahtavaa! Hyvät ovat periaatteet <3

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 lokakuun, 2013 - 11:43 pm

Kiva kuulla, Johanna Koo!

Reply
Sini 29 lokakuun, 2013 - 10:54 pm

Tosi kivasti kirjotettu ja hyvin samanlaisia periaatteita minullakin bloggaajana.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 lokakuun, 2013 - 11:43 pm

Kiitos Sini ja hauskaa, että me jaamme samanlaisia periaatteita 🙂

Reply
Vilttitossu / http://carouselia.blogspot.fi/ 29 lokakuun, 2013 - 10:55 pm

Olipa kiva postaus, blogimaailma on minulle kirjoittajana ihan uusi asia, ja siitä näkökulmasta tämä on todella mielenkiintoinen haaste. Jospa haastamasi blogitkin vastailisivat 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 lokakuun, 2013 - 11:44 pm

Tämä varmasti kiertää tehokkaasti ja mukava kuulla, jos siitä on uudelle bloggaajalla apua 🙂

Reply
Kotitetris 29 lokakuun, 2013 - 10:57 pm

Blogisi on miellyttävää katsottavaa ja luettavaa. Hauskasti kerrotut tapahtumat, kuten edellisessä hiiritarinassa, tuovat esiin persoonallisuuttasi sekä sellaiset jutut ovat hauska lisä sisutuspainotteiseen blogiisi.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 lokakuun, 2013 - 11:45 pm

Suuri kiios Kotitetris, tämä oli tosi kannustava palaute 🙂

Reply
Anne Malia 30 lokakuun, 2013 - 12:12 am

Olipas kiva lukea Kerttu sinunkin blogiperiaatteet. Itse tykkäsin tehdä tuota postausta, kun siinä tuli samalla mietittyä historiaa blogin osalta ja tietysti nykyhetkeäkin. Luulisin että nämä ovat mukavia ajatuksia myös lukijoille.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 lokakuun, 2013 - 11:46 pm

Aika hyvän aikamatkan tämä haaste tarjosi, vaikka tosin minun historia on vielä aika lyhyt 😉

Reply
Anonymous 30 lokakuun, 2013 - 12:14 am

Kaunis Kerttu <3
Lempi blogini :)) Ihan parhaita nämä välillä olevat, ”ei sisustus”- aiheiset postaukset 🙂

Terv. Suvi

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 lokakuun, 2013 - 11:46 pm

Kiitos paljon ihana Suvi!

Reply
Henna - Pakkomielteitä. Minullako? 30 lokakuun, 2013 - 10:55 am

Olipa mukavia ajatuksia sinulla!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 lokakuun, 2013 - 11:46 pm

Mukava kuulla, Henna!

Reply
Kristiina 30 lokakuun, 2013 - 6:22 pm

Kerttu! Sinulla on kaunis ja sympaattinen blogi. Aikani kulisseissa seikkailtuani en voi enää olla lisäämättä tätä linkkilistalleni. 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 lokakuun, 2013 - 11:47 pm

Kiitokset Kristiina! Olen otettu, että pääsin listallesi 🙂

Reply
zubi 30 lokakuun, 2013 - 9:16 pm

Kiitos haasteesta symppis Kerttu!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 lokakuun, 2013 - 11:47 pm

Olepa hyvä ja sama adjektiivi sopii sinuunkin <3

Reply

Jätä kommentti