Miten sisustan kotiin modernisti kodikkaan joulun?

by Kerttu
Miten sisustan kotiin modernisti kodikkaan joulun?

Elämä kääntyy pian joulukuuksi koti saa pukeutua pikkuhiljaa juhlaan. Meillä iso muutos on se, että palaamme aidon kuusen tunnelmaan tyttäreni ehdottomasta toiveesta. Hän ei koskaan pitänyt kestokuusesta, vaan toivoi aitoa joulukuusta. Hän on kovan luokan jouluttaja ja ehdottomasti tätä toivetta halusin noudattaa. Niinpä meidän kestokuusi matkasi uuteen kotiin ja me saamme ihastella tänä vuonna taas kuuden tuoksua ja varisevia neulasia, heh.

Olen paljon pohtinut joulun tunnelmaa, perinteitä ja etenkin sitä, miltä tuntuu. Itselleni joulukuu on kaamoksessa se ilo ja valo, josta otan mielelläni ilon irti. Sisustuksen osalta ajattelen, että rakennan palapeliä: ensin ulkovalot, sitten muutama tekstiili, kynttilöitä, koristeita, kuusi ja lopulta ne kaikkein rakkaimmat lasten askartelut esille.

Joulu on myös kompromisseja. Jokainen, joka haluaa joulun tunnelman luomiseen osallistua perheessä, tulisi saada kädenjälki näkyville. Vaikka se tarkoittaisi joskus sitä, että omista preferensseistä pitää hieman joustaa. Aito tunnelma syntyy yhdessä olosta ja siitä, että jokaisella on mukava olla.

Joulukuun kynnyksellä meno on vielä meillä varsin hillitty. Marimekon kuusikko-tyyny kuuluu joulusisustustukseen, se on löytänyt tiensä sohvalle. Pikkuhiljaa tunnelma kasvaa ja tietenkin kodin kruununa on kuusi, tänä vuonna täytyy sen ajankohta optimoida kohdalleen. Mielummin painotus ennen kuin jälleen joulun.

Jokainen, joka haluaa joulun tunnelman luomiseen osallistua perheessä, tulisi saada kädenjälki näkyville.

Minulla on muutamia ajatuksia, joiden kautta lähden joulutunnelmaa omaan tyyliin rakentamaan. Pidän joulussakin selkeydestä, yksinkertaisuudessta ja luonnonläheisyydestä, mutta näitä sopivasti perinteillä maustaen.

Luonnonmateriaalit: Käytän paljon luonnonmateriaaleja, kuten puuta, havuja, käpyjä, villaa ja pellavaa, sillä ne  tuovat luonnonläheisyyttä ja lämpöä sisustukseen.

Vaaleat värit: Pidän väripaletin pääasiassa neutraalina, mutta maustan tunnelmaa joulun lähestyessä myös tummalla punaisella ja havun vihreällä. Kun sisustuksen yleisilmeessä korostuvat  valkoinen, harmaa, beige ja muut luonnonläheiset sävyt, sopii seuraksi perinteisemmätkin värit.

Kynttilät: Kynttilät ovat tärkeä osa joulua, suosin sekä led-kynttilöitä että aitoja. Ledit ovat huolettomia ja niissä on usein ajastin, jolloin ne napsahtavat hämärän tultua automaattisesti. Omani tilasin Vekeltä, jossa on hyvä valikoima erilaisia kynttilöitä.

Valosarjat: LED-valosarjat kuuluvat kaamokseen ja luovat ihanaa joulun tunnelmaa kotiin. Ripustan tähdet ikkunoihin ja valokäynnökset räystään alle ja pihapuuhun. Havukranssin ympärille kieritän pattereilla toimivan valon. Tässä kannattaa tarkistaa, että valoissa on sama valkoinen sävy, itse suosin usein lämmintä sävyä, joka tuo kotoisaa tunnelmaa.

Koristeiden määrä: Minulle vähemmän on enemmän ja panostan mieluummin muutamaan huolella valittuun koristeeseen. Tässä poikkeuksena on lasten askartelut, joita saa olla esillä juuri niin paljon, kuin pienet taiteilijat toivovat.

Havut:  Nappasin lenkiltä metsähakkuiden jäljiltä pudonneita havuja, laitan niitä maljakkoon sellaisenaan tai pienillä koristeilla. Kukkakaupasta saa havuja, jotka eivät varise! Kuviin eivät havut vielä ehtineet, ensi kerralla sitten. Maljakko se vain odottelee tyhjänä 😀

Joulun tekstiilit: Lisään jouluisia yksityiskohtia kodin tekstiileihin, kuten tyynyihin ja torkkupeittoihin.  Kuusi-tyyny on klassikko, jonka kaveriksi pääsee joulunpunainen Lapuan kankureiden viltti. Todennäköisesti sen valtaa kuvissakin poseeraava Jalo.

Musiikki: Pidän rauhallisesta ja tunnelmallisesta musiikista, uusin löytö on Christmas Coffeehouse-lista, joka on täydellistä taustamusiikkia kotipuuhasteluihin. Myös joulu-jazz toimii!

Tärkeintä on rauhallinen ja viihtyisä tunnelma, jossa voi nauttia joulun ajasta ilman liiallista kiirettä. Unohdan tarkoituksella monet ”must do”-tehtävät ja todennäköisesti taas jätän monia juttuja viime tippaan. Mutta ehkäpä se pieni hässäkkä kuuluu jouluun sitten kuitenkin, kunhan ei stressin puolelle lipsahda.

Miten siellä jouluvalmistelut alkavat? 

Saatat pitää myös

1 Kommentti

Päivi 8 joulukuun, 2023 - 9:11 am

Kiitos etenkin soittolistavinkistä! Otin heti kuunteluun ja on juuri sellaista musiikkia mitä kaipasinkin. Oikein hyvää joulun odotusta koko teidän perheelle!

Reply

Jätä kommentti