Ajaton sisustaminen tuo mielenrauhaa

by Kerttu
Mitä on ajaton sisustaminen?

Ajattomuus vs. trendit?
Kestävä vs. kertakäyttö?
Kallis vs. halpa

Ei voi vetää suoraan viivoja siihen, mistä elementeistä löytyy aikaa kestävä sisustus, jota jaksaa rakastaa vuodesta toiseen. Miten vaihtelunhaluinen sisustaja löytää balanssin uudistamisen ja pysyvyyden välillä?

Ajattomuuden ydin on se, että valinnat kestävät aikaa ja oikeastaan viinin lailla paranevat vanhetessaan ja saadessaan elämän jälkiä. Siksi ajattomuuteen kuuluu olennaisena osana aidot materiaalit, jotka kestävät käyttöä. Konkreettisina esimerkkeinä vaikkapa lattiamateriaalit: siinä missä edullista laminaattia ei voi tai kannata korjata, mutta aito puulattia saa luonnetta elämänjäljistä ja sen voi hioa ja kunnostaa moneen kertaan.

Mitä on ajaton sisustaminen?

Omassa kodissa on trendikkäitä ja ajattomia elementtejä. Yritän tehdä hankintoja ajatuksella, jossa huonekalu voi palvella monenlaisessa tilassa ja käyttötarkoituksessa. Näin paikkoja vaihtelemalla syntyy jo uutta, ilman ostamista. Kesämökin myötä osa tavaroista kulkee myös kahden osoitteen väliä.

Meillä on elementtejä, jotka ovat yhtä aikaa trendikkäitä että klassikoita. Kalanruoto, marmori ja rottinki ovat yhtä aikaa ajattomia ja ajankohtaisia. Ajattomuus ei kuitenkaan tarkoita vaikkapa vaaleaa sisustusta, vaan se voi olla hyvin mausteinen ja kerroksellinen. Klassikko- ja vintagehuonekalut ovat usein ajattomia ja niiden jälleenmyyntiarvo pysyy.

Trendien välttäminen ei ole helppoa, vaikka siihen pyrkisikin. Pinnalla olevat aiheet, kalusteet, materiaalit ja tunnelmat ohjaavat valintojamme myös alitajuisesti.

Kun remontoimme ensimmäistä omistusasuntoamme vuonna 2007,  valitsin keittiöön pähkinälaminaattitason ja kiiltävät valkoiset kaapinovet.  Silloin en ajatellut valintoja syvällisemmin, halusin vain silmää miellyttävän keittiön edullisesti. Keittiökaapistoon laitoimme yhden lasisen vitriinioven, jotta muhkea muumimukikokoelmani näkyisi. Pidin ratkaisusta silloin kovasti, mutta aikaa se ei olisi kestänyt käytössäni.

Trendit muuttuivat, mutta niin teki myös ajatusmaailmani.

Raha ei myöskään ole ajattoman sisustuksen avainsana, vaikka ajattomuuteen liitetään usein designkalusteet. Kysyin Instagramissa esimerkkejä ajattomista huonekaluista ja sain tällaisia vastauksia:

  • Lundia 
  • Artek, Alvar Aallon huonekalut
  • Fritz Hansenin tuotanto (esim. Seiska-tuoli)
  • Muuramen tuotteet
  • Kukkapuron tuolit (Karuselli)
  • Pinnatuolit
  • Hakola
  • Harri Koskisen K-tuoli 
  • Adean Mr. Jones nojatuoli 
  • Saarisen Tulppaani-pöytä

Artekin tuotanto nousi kyselyssä korkealle ja se varmasti tiivistää monen suomalaisen ajatuksen ajattomasta ja aikaa kestävästä sisustamisesta.

Meille monille rakkaat kotimaisen designin elementi, kuten Marimekko-tekstiilit, Artek-huonekalut, Lundia-hyllyt ja Teema-astiat ovat usein hyviä esimerkkejä aikaa kestävistä valinnoista. Itse ajattelen, että kaunein lopputulos on yhdistelmä erilaisia elementtejä, jotta lopputulos ei muistuta Suomi-museota tai -näyttelyä.

Ajattomuudessa on kyse myös kokonaisuudesta ja siitä, kuinka eri huoneet ja tilat toimivat yhdessä. Ihastelen usein sisustuskuvia, jossa näkyy tilojen kytkeytyminen toisiinsa.

Kun etsitään aikaa kestäviä ratkaisuita, voi pelkona olla tylsä lopputulos. Itse ammennan valtavasti inspiraatiota Villa Maireasta, vaikka kotimme onkin tyystiin eri kategoriaa. Arkkitehtuuri ja talon aikakausi ohjaavat myös sisustusvalintoja.

Ajattomuuden toive liittyy omassa kodissani pyrkimyksenäni rauhaan ja  harmoniaan.

Ajattomuuden toive liittyy omassa kodissani pyrkimyksenäni rauhaan ja  harmoniaan. Koti ei ole elämän näyttämö, eivätkä asukkaat näyttelijöitä lavastuksessa. Kotiin liittyy usein kompromisseja ja haaveita.

Omat toiveeni lähtevät usein käytännön ja elämän kautta:  olisi ihanaa istua mukavassa nojatuolissa ja rentoutua lasten nukkumaan mentyä. Millainen tuoli sopii tilaan? Missä kokisin oloni mukavaksi? Millaisia reunaehtoja mittasuhteet antavat hankinnalle? Entä budjetti? Millainen materiaali sopii lapsiperheeseen?

Kodin tarkoitus on olla paikka, jossa on hyvä olla. Sisustus tukee elämänvalintoja ja ajattomat valinnat tuovat rauhaa; olen tämän valinnut, se toimii ja miellyttää silmää. Sisustuksella etsin tapaa elää; miten minun / meidän on mukavaa olla kotona, lähteä sieltä ja palata. Toki tämä on sellainen matka, jossa virallisesti ei olla koskaan perillä, koska elämän muuttuessa myös tarpeet muuttuvat.

Mukava koti luo sisäistä rauhaa.  Ajattomuudella etsin tunnetta, että kaikki tarpeellinen on tässä ja nyt.

Saatat pitää myös

2 Kommentit

Mermar 11 lokakuun, 2020 - 1:16 pm

Olen aika värikäs persoona, joten haluan kotiinkin värejä ja tavaroita, jotka kuvastavat persoonaani. Tosin tämä ei tarkoita mitenkään erikoisia huonekaluja, mutta tekstiilit ja taulut ovat räiskyviä.
Huonekaluissa suosin ajattomuutta, mutta en tyydy Ihan tavanomaisiin ratkaisuihin.
Minulla on kaksi marmoripöytää, ruokapöytä ja sohvapöytä, jotka olen perinyt. Ovat jotain 40-50 vuotta vanhaa tuotantoa. Näiden kahden huonekalun ympärille olen koonnut koko sisustuksen, joka on muutamankin kerran kokenut muutoksen. Elämässäni on ollut kolme sohvaa, ruosteenvärinen nahkasohva, valkoinen nahkadivaani ja nykyinen harmaa alcantara sohva, koska niistä on löytynyt marmoripöytieni värit. Ruokapöytä on myös saanut ympärilleen uudet tuolit, Hayn Soft Edge 10 mustina, hieman ankaran näköiset, mutta ajattomat ja hyvät istua.
Sisustaminen on ihanaa, mutta yritän ostaa aikaa kestäviä laatutuotteita. Olenkin sanonut viimeaikoina, että nämä ovat loppuelämäni hankintoja.

Reply
saunamaisteri 12 lokakuun, 2020 - 9:32 am

Pitää tähän laittaa lainaus Jasper Morrisonilta:
…I realized that designs that are only concerned with aesthetics usually fail in the everyday, long-term sense.
They are food for the endless exchange of creative ego and selling magazines, but nothing more.
The exchange demands that the design should be eye-catching, while the atmosphere of the room demands that it
should not be, so there’s a fault in the process right from the start.

Ja kestodesignin kohdalla on mainittava Vitsoe, tekee tällä hetkellä kolmea tuotetta ja tuotekehitys liittyy lähinnä siihen että niitä kolmea mallia parannetaan jos tarpeen.

Reply

Jätä kommentti