Asumiset ja sisustuksen trendit 2024 – mitä ilmiöitä pinnalla?

by Kerttu
Asumiset ja sisustuksen trendit 2024

Olisiko trendi- ja ilmiökatsauksen vuoro? Olisipa hyvinkin!

Vuoden alkupuolella on aina kiinnostavaa tutkia asumiseen liittyviä ilmiöitä – missä mennään ja miksi. Tiedämme, millaisessa myllerryksessä ala on ollut viimeiset neljä vuotta. Kuvaavaa voisi olla vuoristorata, jossa ensin korona laittoi vauhdin niin hurjaksi, että hatut eivät pysyneet kyydissä. Elämän keskittyessä kotiin panostukset kasvoivat nopeasti: oli täydellinen hetki tehdä remontti, hankkia poreamme, toteuttaa sisustushaaveita ja mahdollisesti vaihtaa kotia suurempaan. Asuntojen hinnat nousivat ja kuumista kohteista käytiin huimaa tarjouskilpaa.

Parin vuoden vuoristoratakyydin päätteeksi tuli äkkijarrutus. Sota Euroopassa järkytti meidät kaikki, mutta myös loi uudenlaisen taloudellisen epävarmuuden. Energian ja raaka-aineiden hinnat nousivat huomattavasti ja samalla inflaatio kiihtyi huimaa vauhtia. Korot ampaisivat nopeaan nousuun ja jäähdytti asuntomarkkinat nopeasti.   Emme oikein tiedä huomisesta, vaikka toiveikkuutta ilmassa onkin. Tämä kaikki vaikuttaa vahvasti siihen, missä juuri nyt menemme ja miltä tulevaisuus näyttää.


Trendin merkitys muuttunut 

Jokainen aika tuo tullessaan mukanaan trendejä ja ilmiöitä – ajankuvia. Voimme menneisyyteen katsomassa tunnistaa helposti 2010-luvun tyylin ja näemme, miten yleiset mieltymykset ovat muuttuneet. Vaikka pyrkisi ajattomiin ja klassisiin valintoihin, usein meihin vaikuttaa pinnalla olevat mieltymykset. Trendien rinnalla tai niiden sijalla onkin kiinnostavaa tutkia ilmiöitä ja asioiden syy-seuraussuhteita. Esim. vastuullisuuden teemat eivät ole trendi, vaan kokonaisvaltainen toimialoja ja tekemistä ravisteleva muutos.

Omakin ajatus kodista ja sisustamisesta on vuosien varrella muuttunut. Perusasiat ovat toki ennallaan ja kodin sekä mökin merkitys vain kasvanut. Koen kuitenkin olevani rennompi ja kärsivällisempi sisustaja, vaikka ikuinen unelmoija olenkin.

Bo LKV tekee vuosittain trendikatsauksen ja nostan sieltä muutamia ilmiöitä esille.

Asumiset ja sisustuksen trendit 2024

Hiljainen luksus

Raportti kertoo, että arvostamme yhä enemmän omaa hyvinvointiamme ja arjen sujuvuutta. Uutta asuntoa etsiessä huomio kiinnittyy entistä vahvemmin siihen, miten helppoa arki tulisi kodissa olemaan. Ylimääräisen tilan sijaan monelle kompaktit neliöt ovat luksusta. Pienemmän kodin ylläpito on huomattavasti helpompaa vapauttaen arvokasta aikaa, jonka voi käyttää itselle nautintoa tuottaviin asioihin.

Tähän on helppoa samaistua. Muutettuamme takaisin vanhoille kotinurkille 1,5 vuotta sitten, elämä loksahti paikoilleen. Kuopus aloitti alakoulun ja esikoinen yläkoulun. Kodin, koulun ja harrastusten pyhä kolminaisuus alkoi toimia aivan uudella tavalla. Nautin suuresti toimivasta arjesta ja siitä, että elämä helpottui yhtäkkiä niin monella tavalla. Tämä tarkoitti kompromisseja kotiin ja asumiseen, mutta vaakakupissa toimiva ja huoleton arki painavat aina enemmän.

Bo LKV:n trendiraportti kertoo, että pienemmissä neliöissä tilan käyttö korostuu ja siksikin teknologiaa sekä moderneja, huomaamattomia kodinkoneita, kuten liesitasoon integroitua liesituuletinta tai arkea helpottavaa robotti-imuria ja toimivia kodinhoitotiloja arvostetaan. Valaistuksessa, lämmityksessä tai vaikkapa äänentoistossa autonomia ja älykkyys valtaavat edelleen alaa. Näitä mekin priorisoimme remontissa, jossa uusittiin mm. sähköjä ja valaistusta, asioita joita tänne tuleva ihminen ei edes hoksaa, että niitä on hiljattain fiksattu.

Taloudellinen tilanne vaikuttaa – luksusta on elää omien arvojen mukaisesti 

Aika lienee se meidän suurin luksus. Se on myös sillä tavalla yhdenvertainen, että jokaisella on käytössä samat 24/7.  Vaikka Taloudellinen tilanne pakottaa monia pohtimaan kulustaan. Jos on mahdollisita, moni maksaa edelleen mielellään palveluista, kuten siivouksesta, sillä vapautuva aika luo luksuksen tunteen arkeen. Uudisrakentamisessa tämä näkyy siten, että rakennuttajat tarjoavat entistä enemmän palveluita asukkaille, olipa kyse kuntosaleista, viinikellareista tai erilaisista yhteiskäyttötiloista.

Omistaminen on myös työlästä ja etenkin mökillä käytössä on usein sanonta ”omistajan murheet”, kun joku homma hajoaa, kaipaa kunnostusta tai ylläpitoa.Hmmm, ehkäpä myös yhteiskäyttö voi olla tulevaisuuden luksusta, tässä säästyisi niiltä omistajan murheilta.

Rahaa halutaankin sijoittaa asioihin, jotka pitävät ja tuottavat aitoa arvoa juuri itselle. 2010-luvun taloudellinen nousukausi muutti kuluttamiskäyttäytymistä huolettomaksi. Statussymbolien sijaan brändit saavat jäädä taka-alalle ja laatu ratkaisee. Säästäminen on trendikästä ja rahasta puhutaan koko ajan enemmän.

 

Ekohyvinvointi

Meidän mökki valmistui 2019, juuri ennen koronaa. Sen rakentamisessa oli ekohyvinvointi yksi ohjaava tekijä, vaikka en koko termistä ollut silloin kuullutkaan mitään.   Vaikka matkustaminen ulkomaille jälleen onnistuu, ekologiset arvot ohjaavat valitsemaan yhä useammin vapaa-ajan vieton ja loma-asumisen myös kotimaassa. Vapaa-ajan asumiselta haetaan luontoelämyksiä ja hyvinvointia perinteiden sijaan. Monet eivät haaveile oman vapaa-ajan asunnon omistamisesta, vaan mökin vuokraus hyvältä sijainnilta.

Trendiraportti  kertoo, että mökin odotetaan olevan hyvin varusteltu kakkoskoti, jossa voi etätyön yleistymisen myötä viettää pidempiäkin aikoja. Tässä en voi ihan samaistua, sillä meillä on keväästä syksyyn palveleva mökki ulkohuusseineen. Me emme ole koskaan mökkiä vuokranneet ja se tuntuu ajatuksena hankalalta, koska vietämme siellä niin paljon aikaa itse. Toki taloudellisesti siinä olisi järkeä.

Minut yllätti trendiraportissa se, että Bo LKV ennustaa vapaa-ajan asunnot olevan vuonna 2024 jopa suositumpi sijoituskohde kuin pienet kaupunkiasunnot. Tässä siis ajatuksena esim. se, että omistaja voi itse viettää asunnolla muutamia viikkoja vuodessa ja pitää sen muuna aikana vuokrattuna tasaisella tuotolla. Tämä sijoitusstrategia on toiminut perinteisesti hyvin etelän lomakohteissa, mutta kasvavassa määrin myös kotimaassa. Erityisen suurta kiinnostus tulee olemaan pohjoisessa, kuten Levi-Ylläksen alueella, jossa on kysyntää myös sesonkityöntekijöille tarkoitetuista asunnoista. Suomalaisten lisäksi ulkomaalaiset ostajat ovat kiinnostuneet Lapista. He pohtivat jopa pysyvän vapaa-ajan asunnon ostamista, sillä esimerkiksi Keski-Euroopan talvikohteissa kärsitään todennäköisesti tulevaisuudessa yhä useammin lumettomista talvista.

Sisustuksen suunnat 

Trendiraportti kertoo, että sisustuksessa ekologisuus näkyy yhdistelmänä eri luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä sekä entistä raaempia tekstuureja ja materiaaleja, kuten betonia. Kivitekstuurit kertautuvat pintojen lisäksi kattaus- ja sisustustuotteissa. Muotoilussa innostutaan luonnosta ja luonnonilmiöistä. Esimerkiksi orgaaniset ääriviivat saavat inspiraationsa valtameren aalloista, kalliomuodostelmista ja biologiasta.

Trendivärikartalle lämpimien ruskeiden rinnalle nousee aprikoosi, joka välittää lämpimiä ja energisiä tunteita. Sisustuksessa aprikoosin toimii keltaruskean rinnalla tasapainottavana pohjavärinä. Tekstiileissä luonnonmateriaalit, kuten pellava ja villa ovat edelleen suosittuja. Pinnalla oleva eco wellbeing -väripaletti ammentaa inspiraationsa luonnonmaisemista ja vuodenaikojen vaihteluista: metsän-, sammaleen- ja salvianvihreää yhdistetään tummiin ja lämpimän neutraaleihin ruskean, beigen, terrakotan- ja aavikonkullan sävyihin, ja niitä täydentää vaaleanharmaa vivahde. Tämä väripaletti heijastaa ajan luonnollista kiertokulkua kutsuen meidät hidastamaan ja pohtimaan yhteyttä luontoon.

Innovatiivisia eco wellbeing -pintoja ja –materiaaleja valmistetaan muun muassa teollisuuden ylijäämämateriaaleista, biomateriaaleista sekä elävistä organismeista. Merestä kerätystä muovijätteestä luodaan laattoja ja huonekaluja, sienirihmastot tuottavat biopohjaista nahkaa ja kankaita. Lisäksi selluloosajätteet ja muut orgaaniset ylijäämät muuttuvat kestäviksi pinnoiksi, vaihtoehtoiseksi keramiikaksi, väliseinälevyiksi sekä biomuovikalvoiksi.

Kiinnostava vuosi jälleen edessä sisustamisen ja asumisen teemojen parissa. Oma toive olisi se, että vuoristoradasta voisimme siirtyä leppoisammalle ajelulle. Toivon myös rakennusalalle parempia näkymiä ja meille kaikille parempaa luottoa tulevaisuuteen. Unelmat eivät koskaan mene pois trendeistä.

Lue Bo LKV:n trendiraportti täältä.
(kuvat 1-4 Sanna Kostamo)

Saatat pitää myös

Jätä kommentti