Mökin ja lasitetun terassin syksy

by Kerttu
Lasitetun terassin syksy

Kaupallinen yhteistyö: Lumon

Syksy on aina vähän haikea. Mökillä luonnon luovuttamisen talven voimille tajuaa konkreettisemmin, maisema muuttuu ja kasvukauden kukoistus muuttuu ruskaksi.  Monenlaista hommaa jäi ensi kesälle, mutta täytyy olla tyytyväinen. Tänä kesänä saimme aika paljon aikaiseksi.

Kesän korvalla kerroin teille Lumonin terassilasien asennuksesta, mutta nyt on varsinaisten käyttökokemusten aika.

Terassista on tullut koko mökin suosikkipaikka, koska se yhdistää sisä- ja ulkotilat käyttöön lähes säällä kuin säällä. Alkukesän viileydessä terassilla oli mukavaa ruokailla ja istua iltaa, kun tuuli ja pisarat pysyivät ulkopuolella. Kun kylässä oli ystäviä, lapset saavat nukkua rauhassa sisällä, eikä puheensorina häirinnyt unia.  Loppukesän kuumina päivinä lasitukset avattiin kokonaan, jolloin virkistävä tuuli pääsi tilaan.

Syksyllä taas on ollut mukavaa laittaa kynttilöitä ja lyhtyjä tuomaan tunnelmaa katettuun ja tuulettomaan tilaan. Lasitus pitää myös siitepölyn ja muun luonnosta lentävän ”roskan” poissa eli mökille saapuessa ei tarvitse aloittaa terassinpesulla tai harjauksella.

Lasitettu terassi toimii oleskelutilan lisäksi eteisenä sekä kesäkeittiönä eli yhdellä panostuksella 54 neliön mökki sai 30 neliötä käyttötilaa. Mustan hirsimökin ulkoasu sai myös lasituksista viimeisen silauksen ja nyt rakennus näyttää sopusuhtaiselta ja sulautuu kauniisti metsämaisemaan.

Syksyn tullen terassi osoittaa taas tarpeellisuutensa. Viime viikonloppuna söimme terassilla lounasta, sillä keskipäivän aurinko nostaa lasitetun tilan lämpötilan mukaviin lukemiin. Eipä olisi uskonut, että maa oli ensilumesta samaan aikaan valkoisena.

Lasitettu terassi toimii oleskelutilan lisäksi eteisenä sekä kesäkeittiönä eli yhdellä panostuksella 54 neliön mökki sai 30 neliötä käyttötilaa.

Lasitettu terassi myös helpottaa mökillä oloa, sillä lasitusten ansiosta syksyn lentävät lehdet ja leijailevat lumihiutaleet pysyvät ulkopuolella. Tila on aina valmis käyttöön; silloinkin kun muualla tarvitaan harjaa tai kolaa.

On myös helpottavaa, että  voimme jättää terassikalusteet paikoilleen. Talven ajaksi terassi saa toimia varastona, jossa pärjäilee myös saunatuvan ulkokalusteet.

 

Mitä tehdään mökillä vielä syksyllä:

√ Asennetaan rännit
√ Aloitetaan kävelypolun tekeminen mökiltä saunalle (jos ehditään)
√ Kunnostetaan rantaa, nyt olisi hyvä ajaa pari lastia hiekkaa, kun vesi on niin matalalla
√ Viimeistellään raksahommat (huussi ja parven kaide)
√ Järjestellään tekninen tila
√ Viimeistellään ulkovalaistus (terassi ja huussi kaipaavat valoja)
√ Viedään petivaatteet kaupunkiin pesuun
√ Tyhjennetään ruokavarastot ja sammutetaan jääkaappi ja pakastin
√ Tehdään perussiivous
√ Vesipumput poispäältä

Syksyllä en lasituksia pese, vaan odottelen kevääseen. Sitten on ilo ottaa kesä vastaan.

Ensimmäinen mökkikesä osoitti, että panostus lasituksiin kannatti. Ensi keväänä mökkeilyn aloittaminen on ihan erilaista, kun peruspuitteet ovat kunnossa. Tuntuu välillä ihan hassulta, että vielä tammikuussa tällä paikalla oli vain kivijalka ja seinät alkoivat nousta keskellä paukkupakkasia.


Nyt on hyvä aika suunnitella lasitusta vaikkapa ensi kesälle. Kurkista vinkit Lumonin sivuilta.

Saatat pitää myös

5 Kommentit

Merja 10 lokakuun, 2019 - 7:19 pm

Lasitukset ovat ihan mahtavat, ratkaisevat monta pulmaa, mm. säilytyksen ja siivoamisen suhteen. Ja tietenkin sen varsinaisen merkityksen eli oleskelun mukavuuden lisäämisen suhteen. Voi kumpa onnistuisi meillekin, mutta mökimme on Honkarakenteen vanhempaa mallia ja siihen ei saa lasitettua terassia luontevasti millään. Onneksi edes keitto-ja ruokailukatos on katettu.

Reply
Anniina 11 lokakuun, 2019 - 8:52 am

Hei!

Meillä on myös mökkiprojektin suunnittelu aivan alkuvaiheessa. Olisiko mahdollista, että teet joku kerta postauksen mökkiprojektin eri vaiheista ja kustannuksista ja budjetoinnista. Kuinka paljon aikaa/rahaa kannattaa varata eri vaiheisiin? Paljonko terassin tekeminen tai saunamökin asentaminen kaiken kaikkiaan maksoivat? Hyvää viikonloppua
!

Reply
Saga 11 lokakuun, 2019 - 4:23 pm

Eikö pelota että linnut lentävät laseja päin ja mökille tullessa ikkunoiden alla on linnunraatojen kasat..?! ?
Tosi kauniit kyllä ovat ja varmasti käytännölliset mökkeilyssä
(mutta laittaisin kyllä jotain härpäkkeitä ikkunoihin roikkumaan lintuja varoittamaan..?)

Reply
Pia 2 helmikuun, 2020 - 9:12 pm

Hei, minusta olisi myös kuva kuulla mitä mökin rakentaminen, perustukset, mökki, katto, sisätilat, lasiterassi, terassi ym. ovat maksaneet. Minkä valmistajan mökki on?

Reply
Kerttu 3 helmikuun, 2020 - 6:51 am

Hei! Meillä oli arkkitehdin suunnitelma valmiina, Kontio on toimittanut mökin. Täältä löytyy lisätietoa: https://www.kontio.com/fi-FI/mallisto/modernisti-kodikas/. Meillä toimituksesssa oli kaikki muu materiaali (siis hirret, väliseinät, lattia, katto…), paitsi kiintokalusteet ja kodinkoneet, portaat, liukuovet ja parven kaide. Nämä kilpailutimme erikseen. Tarkan tämän päivän hinnan saat kysymällä Kontiolta 🙂 Maatöissä meillä tehtiin muutakin kuin mökin pohja eli myös pohjat saunalle, muotoiltiin kulkuja jne, niin sen hinnan kertominen ei oikeastaan auta sinua suunnitteluissa, kun on niin yksilöllinen. Terassin tarkan hinnan saa Lumonilta, meillä oli yhteistyötä mukanana. Hintaan vaikuttaa myös se, millainen varustelutaso mökkiin tehdään. Meillä on esim. oma kaivo, josta vesi pumpulla keittiöön ja pieni lämminvesivaraaja ja kattava aurinkosähkö, joka maksoi yli 5000 e. Jos olisi kunnallisessa viemäri- ja sähköverkossa, tilanne on eri. Kaikki riippuu siis niin kaikesta ja siksi on mahdotonta sanoa tarkkoja hintoja.

Reply

Jätä kommentti