Tekemistä lasten kanssa Jyväskylän seudulla

by Kerttu
10 lapsiperheen kohdetta – tule ja nauti!

Kaupallinen yhteistyö: Visit Jyväskylä


Tänä kesänä minä ja lapset olemme testanneet puolestanne kymmenen hyvin erilaista ja mielenkiintoista koko perheen kohdetta Jyväskylässä ja Keski-Suomessa. Kokemukset olen niputtanut tähän ja kahteen muuhun postaukseen, joiden linkit löytyvät lopusta.

Todella usein sitä itsekin pohtii, mitä tekisi vapaapäivänä, viikonloppuna tai lomalla lasten kanssa. Kotimaan matkailu ja kohteet kodin lähellä ovat nyt suuressa arvossa ja siksi olen erityisen iloinen päästessäni jakamaan meno- ja elämysvinkkejä. Monet näistä on edullisia ja helppoja toteuttaa matalalla kynnyksella, toivottavasti vinkeistä on iloa!

10 lapsiperheen kohdetta – tule ja nauti!

AaltoAlvari, Jyväskylä

Täällä olen käynyt elämässäni varmasti satoja kertoja! AaltoAlvari on ainoa Alvar Aallon suunnittelema uimahalli. Uimahallissa on myös kuntosali, sisäliikuntasali sekä kahvio.  Tätä uimahallia on rakennettu useassa eri osassa, vanhin osa on jo vuodelta 1955. Kylpyläosasto valmistui vuonna 1991, olin silloin 11-vuotias, samanikäinen kun tyttäreni nyt.  Kylpyläosaston valmistumisen jälkeen uimahalli sai nimekseen AaltoAlvari.

Nyt omat lapseni rakastavat uimahallia, aivan kuin itsekin olen lapsena rakastanut. AaltoAlvari on siitä hyvä, että siellä pääsee muiden vesileikkien ohella ihan oikeasti uimaan myös kuntouintia. Siispä jos lähtee pienempien lasten kanssa uimaan, on hyvä olla kaksi aikuista mukana. Vuorotellen pääsee uimaan matkaa, joka on aivan ihana liikuntamuoto. Joka kerran kun olen käynyt, pohdin miksi ne käy useammin.

Lasten suosikkeja ovat iso lastenallasta, koski- ja aaltoaltaita sekä vesiliukumäkiä.  Puolen tunnin välein ison liukumäen altaassa tulee aallot, jotka muistan jo omasta lapsuudesta todella jännittävinä. Ne kestävät viitisen minuuttia, jonka jälkeen pääsee taas liukumäkeen.

Pienempi liukumäki lähtee liikkeelle porealtaasta, jossa ei tosin kukaan lapsista malta koskaan minuuttia pidempään istuskella.

Koska kyseessä on Jyväskylän kaupungin ylläpitämä uimahalli, ovat liput erittäin kohtuuhintaisia. 6 euroa per aikuinen ja perhelippu on 21 euroa, jolla pääsee pulikoimaan 1-2 aikuista ja 1-3 lasta. Omat laudeliinat kannattaa muistaa ottaa mukaan.

AaltoAlvaria odottaa pian laajennus ja kylpyläosastoa peruskorjaustyöt, jotka käynnistyvät ensi kesänä, odotan jo innolla remontin lopputulosta!

Ilmavoimamuseo, Tikkakoski

Sitten kohde, joka oli meidän perheellemme aivan uusi.

Suomen Ilmavoimamuseo esittelee suomalaista ilmailuhistoriaa sen alusta nykypäiviin saakka. Perusnäyttelyssä esillä on lentokoneita, lentokonemoottoreita ja lentovarusteita, jotka ovat olleet käytössä Suomen ilmavoimissa.

Parasta lasten mielestä on, että osaan koneita voi kiivetä kyytiin ja leikkiä hetken lentäjää. Haluaisitko sinä (tai ehkäpä lapsesi) päästä kokeilemaan, miltä tuntuu lentää Messerschmitt Bf 109 -hävittäjää?

Hyvä museokierros tarjoaa tietoa ja elämyksiä. Esillä on Suomen  koko Ilmavoimien mielenkiintoinen tarina sekä palasia ilmailun osin traagisestakin historiasta.   Museo on ollut tänä kesänä iso hitti lapsiperheiden keskuudessa ja Tripadvisorissa kohde on saanut mainion 4,5 tähden arvion.

Museo sijaitsee Tikkakoskella, joka on osa Jyväskylää. Keskustasta perille ajelee 15-20 minuuttia. Museo on avoinna myös viikonloppuisin ja sisään pääsee myös museokortilla.

Meidän vierailumme sai aikaan loistavia keskusteluja lasten kanssa. Historia herää ihan eri tavalla eloon, kun näkee esineitä ja muuta rekvisiittaa menneiltä ajoilta. Tämä kattoon kiinnitetty lentokone herätti ihmetystä, miksi tuo mies pudottaa papereita.  Ne ovat lentolehtisiä, joilla informoitiin asukkaita ajassa, jossa ei vielä osattu unelmoidakaan sosiaalisesta mediasta tai pikaviestipalvelemista.

Päijänne-risteilyt Hilden, Jyväskylä

Hei hei kesä ja tervetuloa syyskuu! Sisävesiristeilyt ovat ihanaa kesäpäivän vietettä, mutta myös syksyn tullen kannattaa suunnata aalloille.

Risteilyiden missioni on tarjota ihania, virkistäviä ja rauhoittavia hetkiä veden äärellä. Syksyllä ruska näyttää järveltä erityisen kauniilta. Luvassa on Lounasristeilyjä viikonloppuisin 13.9.2020 saakka ja Tunnelmailtaristeilyjä Lahdesta ja Jyväskylästä torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin 12.9. saakka.

Me hyppäsimme kolmen tunnin iltaristeilylle ystäväni Kaisan ja hänen poikansa seurassa. Etukäteen vähän mietin, kuinka 11- ja 5-vuotiaat lapset viihtyvät useamman tunnin laivalla, mutta ilta kulki kuin siivillä.

Menomatkalla nautimme illallisen laivan sisätiloissa. Aurinko paistui ja ruoka maistui, oli ihana istua kaikessa rauhassa katsellen maisemia. Pojilla oli mukana Uno-pelikortit ja pistivät turnauksen pystyyn.

Yksi ihanimmista aktiviteeteista laivalla on (auringonlaskun lisäksi tietenkin) ihastella rantojen taloja ja mökkejä. Hulppeita huviloita ja vaatimattomia mummonmökkejä, joita kaikkia yhdistää rakkaus Päijänteeseen.

Suomen Suvi-laivalla on myös hyvät sisätilat, jos sattuu sateisempi tai viileämpi ilta.

Tähän kuvaan on ihana päättää sarjani Visit Jyväskylän kanssa tältä erää. Rakas kotikaupunkini näyttää vesitse kauniilta ja tuosta Kuokkalan sillan alta pääsee satamaan, joka on sympaattinen ja usein täynnä elämää. Aivan kuten Jyväskyläkin.

Olemme vierailleet tänä kesänä Hutungissa keilaamassa ja seinäkiipeilemässä. Laajavuoren seikkailupuistossa suorittamassa huimapäisiä seikkailuratoja. Peurungassa ja AaltoAlvarissa uimassa ja nauttimassa vesileikeistä. Keuruulla goekätköilemässä ja ihmettelemässä vanhan Keuruun kiehtovaa historiaa. Nokkakivessä  kokemassa huvipuiston riemua. Nurmolandiassa paijaamassa eläimiä ja Piispalassa Kannonkoskella aktiivilomalla.

Lue aikaisemmat postaukset:
Koko perheen lomariemua 
Vielä ehdit luoda ihania kesämuistoja 

Videoita kaikista vierailukohteista löytyy Instagramista @modernistikodikas – tililtä kohokohdista Visit Jyväskylä ja Visit Jyväskylä 2.

Saatat pitää myös

Jätä kommentti