Kroatian loman ihastukset ja ihmetykset

by Kerttu

Loman viimeisten päivien kunniaksi palataan parin viikon takaisiin tunnelmiin Kroatiaan, ajattelin että kokemuksista ja vinkeistä voi olla iloa samaan suuntaan matkaaville.

Parin viikon matkamme kohdistui ehkä vähän vähemmän tuttuun pohjoisosaan, Istrian niemimaalle. Adrianmeren rannikko hurmasi meidät turkoosilla ja uskomattoman kirkkaalla merivedellä, vanhojen kaupunkien tunnelmallisilla pikkukujilla sekä vehreydellään.

Vuokrattu lomatalomme (esittely täällä) sijaitsi Krkn saarella, jonne pääsee autolla siltaa pitkin. Paikka valikoitui meille oikeastaan talon löytymisen perusteella, eikä ympäristölle ollut suurempia odotuksia.

Krkn lempinimi on Kultainen saari, joka tulee  saarella tuotettavasta kullankeltaisesta neitsytoliiviöljystä sekä saman sävyisestä  žlahtina-viinistä, jonka viljelyksiä saarella niin ikään on.

Talo sijaitsi Vbrnikin suloisessa ja tunnelmallisessa pikkukaupungissa. Lisäksi vietimme aikaa Pulassa ja Vrsarssa.

Ajattelin nostaa esille muutamia ihmetyksiä tai huomioita lomamme ajalta:

Raha ja ostokset

♡ Paikallinen valuutta on kuna. Eurot kävivät jossain ihan satunnaisissa turistipaikoissa, mutta kurssi ei mairittele ostajaa.

♡ Käteinen! Pankki- tai luottokortti ei todellakaan ole varma maksuväline. Yhden kerran meillä jäi ostokset ison marketin kassalle, kun kummallakaan ei toiminut kortti, emmekä saaneet edes käteistä ulos automaatista.

♡ Jos käytät pankkikorttia, pyydä isommissa ostoksissa itse, että saat näpytellä PIN-koodin. Kotimainen 25 euron lähimaksuraja ei ollut tuttu ja monesti kassat yrittivät saada ostoksia läpi moneen kertaan siinä onnistumatta.

♡ Hintataso lähentelee aikalailla  Suomen hintoja, pikkuisen edullisempaa edelleen, mutta hinnat ovat nousussa. Mitä kauemmaksi menee turistikeskuksista, sen edullisempaa on.

Rannat ja uiminen

♡ Kroatia on täynnä upeita rantoja! Yksi turkoosin meren salaisuuksista on se, että monet rannat ovat kivi- tai sorarantoja. Toki löytyy myös varta vasten tehtyjä hiekkarantoja.

♡ Uimakengät on kannattava ostos. Yritin löytää niitä jo Suomesta, mutta Kroatiassa niitä myydään lähes joka kojussa noin 60 kunalla eli 8 eurolla. Kengät suojaavat myös meressä mahdollisesti olevilta merisiileiltä sekä polttavan kuumiksi muuttuvilta kivikoilta ja kulkureiteiltä.

♡ Me vaihdoimme lähes joka päivä rantaa ja etsimme myös rauhallisempia uimapaikkoja. Esim. Baska, jota kaikissa oppaissa kehutaan upeana, oli niin täynnä ihmisiä, että nautinto oli kaukana. Kannattaa siis tehdä tutkimusretkiä kauniiden rantojen perässä!

Ruoka ja juoma 

♡ Kroatialainen keittiö on yhdistelmä italialaisia ja balkanilaisia vaikutteita. Ehdottomasti parasta on, että ruoka on usein lähellä tuotettua ja näin ollen tuoretta ja maukasta. Meren läheisyys tarkoittaa, että  tuoretta kalaa ja mereneläviä on hyvin saatavilla.

♡ Leipomo löytyy joka kylästä, joten aamu on mukava aloittaa hakemalla lämpimäisiä aamiaiselle. Myös pienissä kaupoissa saattaa olla erikseen juusto- ja lihatiski ja valikoimat kaupan kokoon nähden muhkeat.

♡ Ravintoloissa ei yleensä ole lastenlistoja, mutta usein tilasimme lapsille yhteisen annoksen ja saimme kaksi lautasta.

♡  Periaatteessa palvelumaksu kuuluu laskuun, mutta kohteliasta on antaa 5-10% laskusta tippiä hyvästä palvelusta.

Autoilu ja liikkuminen

♡ Vuokrasimme auton suoraan lentolentältä ja meillä oli kolmevuotiaalle oma turvaistuin mukana. Sen sai kuljettaa maksutta lentokoneen ruumassa. Oma turvaistuin oli mukava ja turvallinen valinta.

♡ Isot tiet ovat hyvässä kunnossa ja liikkuessa saa ihailla huikeita maisemia.

♡ Käteistä rahaa tarvitaan autoillessa, sillä osalla teistä on tullimaksuja. Kun saavut maksulliselle tielle, saat lipukkeen ja kun poistut tieosuudelta, maksat tullivirkailijan ilmoittaman (muutaman euron) summan. Luottokortin pitäisi myös käydä, mutta käteinen on aina varma valinta.

Muita huomioita: 

♡ Englannilla pärjäsi pääsääntoisesti hyvin.

♡ Henkilökuntaa on usein paljon, esim. pienessä ruokakaupassa voi olla erikseen myyjät kassalla, juustotiskillä ja lihatiskillä. Vesipuistossa työntekijä on jokaisen mäen päällä (turvallisuuskysymyskin toki).

♡ Varmista, että majoituksessasi on rajoittamaton ilmastointi käytössä. Heinäkuussa on todella kuuma. Riippuen mitä lomalta haluaa, mutta etenkin kaupunki- ja urheilulomaa viettäville suosittelen kevättä tai syksyä.

♡ Tämä kaikki on vain alle kolme tunnin lennon päässä Helsingistä!

Omatoimimatka oli onnistunut ja kaikille, jotka ovat kysyneet, olen ilolla suositellut reissua turkoosin meren äärelle. Vielä joskus haluaisin matkustaa myös Splitn suuntaan, sen verran jäi sydämestä palasia Kroatiaan.

Oletko käynyt Kroatissa? Lisäisitkö vielä jotain listaan? 

Saatat pitää myös

4 Kommentit

Merja 30 heinäkuun, 2018 - 8:02 pm

Paljon matkustaneena tiedän, että meidän lähimaksut sun muut ovat joskus pelkkää utopiaa. Paikallinen valuutta on paras ja edullisin vaihtoehto.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 heinäkuun, 2018 - 10:38 pm

Osassa paikoista kortti toimii jo tosi hyvin, mutta toki käteinen on aina varmin valinta ?

Reply
Anne 30 heinäkuun, 2018 - 10:09 pm

Mille kentälle lensitte, Pulaan?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 heinäkuun, 2018 - 10:37 pm

Kyllä, Pulan kentälle! Tässä juttua:

https://www.idealista.fi/modernistikodikas/2018/07/13/pulassa/

Reply

Jätä kommentti