Miten lisätä viihtyisyyttä kotona?

by Kerttu
Miten piristää kotia pienellä budjetilla?

Kun kotona ollaan paljon, lisääntyvät myös kotityöt. Pyykkiä, tiskiä ja yleistä järjestelyä riittää huomattavasti enemmän kuin tavallisena arkena. Esittelin teille pilke silmäkulmassa meidän koronahyggeä eli tilannetta, joka tulee kun kodissa yhtä aikaan ollaan koulussa, töissä, päiväkodissa ja vapaa-ajalla.

Kuitenkin, mitä enemmän kotona ollaan, sen paremmin siellä haluaa myös viihtyä. Järjesteltävää ja siivottavaa riittää ja meillä myös lapsia on vastuutettu nyt enemmän kodin siisteyden ylläpitoon. Vie mennessäs-periaate koskee ihan kaikkia, lapset voivat napata omat väärällä paikalla olevat tavarat ihan yhtä hyvin kuin aikuisetkin.

Mitä pieniä ja edullisia tapoja voisi olla oman kodin viihtyisyyden parantamiseen? Tässä muutama vinkki:

Miten piristää kotia pienellä budjetilla?

Kuivakukat & kukat: 

Tämä kimppu on jo reilusti yli kuukauden vanha, eikä mene miksikään. Kuivakukkaset ovat siis kestävä valinta. Ilahduttavan monet kukkakaupat toimittavat kukkia myös kotiin näinä aikoina. Jos kukkakaupassa vierailee, kannattaa tilata mieleinen kimppu puhelimessa valmiiksi ja vain noutaa ostokset.

Kuitenkin, mitä enemmän kotona ollaan, sen paremmin siellä haluaa myös viihtyä.

Järjestely: 

Korona-aika ei ole tuonut ylimääräisiä tunteja vuorokauteen, mutta siitä huolimatta olen tehnyt kotona extrajärjestelytöitä. Eteisen kaappi, keittiön laatikostot ja muut aktiivisessa arkikäytössä olevat säilytystilat kannattaa kuosiin, muut voi odotella parempia aikoja. Kun tavarat löytyvät ja ovat järjestyksessä, ei energiaa kulu etsimiseen ja hermoiluun.

Päivitä tekstiilejä: 

Uskon, että aika monen meidän sisustajan omasta kaapista löytyy tekstiileitä “pienen putiikin verran”. Olkoon kuinka sisustusklisee vain, niin vaihtamalla sohvatyynynpäälliset ja sänkytekstiilit saa kotiin mukavasti uutta ilmettä.

Kirjat & lehdet

Olen ostanut viime aikoina poikkeuksellisen paljon aikakaus- ja sisustuslehtien irtonumeroita ja myös palannut hyllyssä olevien kirjojeni pariin. Illan tullen en kaipaa enää uutisia tai ruutua, mutta leppoisa hyvänmielen lukeminen toimii erinomaisesti. Minusta myös kirja- ja lehtipinot tuovat kotoisuutta sisustukseen eli kauneimpia ei kannata piilottaa kaappiin.

Pikasiivoukset 

Olen ottanut pikasiivouksiin avuksi erilaisia siivousliinoja. Eteisessä on yksi paketti, jossa pyyhitään mm. puhelimet asioilla käynnin jälkeen. Vessassa myös on näppärää pyyhkäistä tasot puhtaaksi liinalla. Isoihin siivouksiin ei välttämättä ole aikaa ja energiaa, mutta nopeilla pienillä siivoussuorituksilla yleinen siisteys säilyy hyvänä.

Yleinen arjen suunnittelu ja työnjako perheessä: 

Lopuksi vielä ehkä itsestäänselvyys, mutta nostan esille osana kodin viihtyisyyttä arjen suunnittelun ja työnjaon. Päivinä, jolloin pitää saada paljon aikaiseksi, onnistumisen salaisuus lienee siinä, että jokainen tietää humpan juonen. Mitä syödään? Koska ulkoillaan? Mikä on jokaisen tehtävä kodin mukavuuden ylläpidossa?

Koululle kiitos kotitehtävistä, joissa pitää siivota oma kaappi tai tutustua kodin pyykkihuoltoon. Alle kouluikäiseltä voi vaatia omien tavaroiden paikoilleen laittamista ja edes pieniä hetkiä itsenäistä leikkiä (meillä treenataan tätä). Itse yritän kalenteroida edes pienen happihyppelyn päiväaikaan, jotta järki kulkee ja mieli pysyy kirkkaana. Ihanaa on myös se, että suunnitellessa päivään tulee mietittyä jotain yhteistä ja mukavaa tekemistä, poikkeusaikanakaan arjen ei tarvitse olla ilotonta suorittamista.

Iloa ja voimia koteihin!

Saatat pitää myös

2 Kommentit

Tuuli huhtikuu 9, 2020 - 4:43 pm

Meillä vallitsee myös muutaman kiireisen etätyöviikon jäljiltä varsinainen koronahygge😁 Se alkaa kyllä pikkuhiljaa kyllästyttää. Miten ihmeessä kahden hengen taloudessa voi olla tiskikonekin jatkuvasti täynnä? Ja miksi sen tyhjentäminen on niin vaikeaa? Tänään päätin ryhdistäytyä, alkaa laittaa kämppää järjestykseen ja hankkia vähän tekstiilipiristystä kotimaisilta kaupoilta. Jos täällä kotona vielä kesäkuuhun saakka vietetään, olisi tosiaan kiva, että olisi suhteellisen viihtyisää.

Reply
Mirja huhtikuu 18, 2020 - 10:30 am

Hei! Mikä lämmitysmuoto teillä on? onko lattialämmitys, kun en teillä pattereita näe? Ollaan muuttamassa uuteen kotiin jossa lattialämmitys ja sen kanssa sopivat matot mietityttää..

Reply

Jätä kommentti