Tervetuloa terassikelit – terassin rakentaminen

by Kerttu
Uuden kodin terassin rakentaminen

Kaupallinen yhteistyö: Kodin Terra Jyväskylä


Terassi on kesän paras paikka. Uuden kodin terassi tekee oleskelusta helppoa ja mukavaa. Tässä postauksessa kerron terassin rakentamisesta vaihe vaiheelta ja terassinmateriaalin valinnasta. Hommat alkavat olla viimeistelyä vaille valmista.

Uuden kodin terassin rakentaminen

Peruutetaan ajassa ensin viime kesään. Uutta kotia valitessamme toivoimme, että siinä olisi pieni ja helppohoitoinen piha. Sellainen, jonka voisi huoletta jättää oman onnensa nojaan mökkeilyn ajaksi ilman, että palatessa vastassa on rikkaruohoviidakko tai muu työmaa.

Kun löysimme kotimme, pyysimme rakennuttajaa jättämään pihan sepelille, vaikka varsinaisessa suunnitelmassa olikin nurmikkoa. Ajatuksissamme oli iso terassi, jossa voisi viettää huolettomia kesäpäiviä.

Tässä oli meidän lähtötilanteemme. Purimme muutaman neliön valmisterassin pois (sen rungon päällä poika kuvassa keikkuu) ja aloitimme alusta. Uuden terassin koko on noin 70 neliötä, jonka lisäksi pihaan jäi reilun kymmenen neliön viheralue eli sen verran, mitä kaupunki vaatii pihasta löytyvän. Siihen ajattelin joskus hyötypuutarhalaatikoita, mutta ei mennä nyt asioiden edelle.

Pohja oli oli siis täryytettyä sepeliä, jossa ei kasva mikään. Hyvä niin. Hyvä pohja terassille.

Terassihommia on helppoa hoitaa poikkeusolosuhteissakin. Jyväskylän Kodin Terra on jo pitkään ollut luottokauppani ja sieltä saa rakentamisen ja remontoinnin tarvikkeet höystettyä hyvillä neuvoilla. Niitä olen usein itse vailla projekteissani ja siksi arvostan hyvää ja kattavaa asiakaspalvelua.

Noutopihalta on helppoa noutaa tuotteet ilman kontaktejakin, jos tietää mitä tarvitsee.

Pohdin monet terassimateriaalit läpi ja komposiittiakin mietin, mutta blogiin tulleet käyttökokemukset (kiitos niistä) saivat  pääni kääntymään aidon puun puoleen.

Koska meillä on hyvät kokemukset lehtikuusesta ja pidän todella paljon sen tunnusta ja ulkonäöstä, päätimme tehdä myös kotimme terassin siitä.

Valitsimme lehtikuusen, koska meillä on niin hyvät kokemukset siitä ja pidän todella paljon lehtikuusen tunnusta ja ulkonäöstä.

Terassi voidaan perustaa ruuvipaalulle, pilareille tai laatalle, maaperästä riippuen. Yhteistä kaikille perustamistavoille on, että  perustus kannattaa tehdä kerralla vankaksi ja huolehtia, että  maakosteus ei pääse nousemaan puurakenteisiin.

Meillä terassi perustettiin harkkopilareiden päälle.

Siperian lehtikuusi on kestävä terassimateriaali.  Se on ekologinen vaihtoehto; hyvin kulutusta ja lahoa kestävää ilman puun käsittelyaineita. Puu harmaantuu kauniisti ajanmittaan ja on aikalailla huoltovapaa.

Miinuspuolena on ”nukka”, joka irtoaa talven jälkeen. Mökillä sain tämä harmaan nukan irtoamaan ihan harjaamalla, joten en koe lehtikuusta kovin työläänä materiaalina.

Terassin koko hahmottui kun rungot saatiin kasaan. Ajatukset karkasivat jo terassin kalusteisiin. Allas nappaa oman tilansa, sen lisäksi tulee ruokapöytä ja sohvaryhmä.

Haaveilen, että ruukkuistutuksilla saisin tilaan vehreyttä ja pehmeyttä. Talon arkkitehtuuri betoniseinineen on aika kova ja myös  modernia linjaa haen kalusteilla. Silti mukavuutta, harmoniaa ja kotoisuutta kaivataan myös kotipihalle.

Kahden miehen voimin terassin tekeminen vei nelisen päivää, toki siinä ajassa ehdittiin myös toimittaa allas paikoilleen ja verhoilla se. Pientä hienosäätöä on vielä edessä.

Lehtikuusi on todella kaunis materiaali ja se tuntuu ihanalta paljaan varpaan alla. Lankun leveys on 145 mm, valitsimme leveämmän laudan, joka tekee mielestäni hieman modernimman ja selkeämmän ilmeen terassiin.

Allasta varten jätimme terassiin aukon. Olisi ollut todella upean näköistä upottaa allas terassintasolle, mutta se olisi vaatinut sen verran lisää arvokkaita maatöitä, että päätimme ajatuksesta luopua.

Altaan alle tehtiin betonilaatoitus, se ei toki sieltä minnekään näy, mutta antaa vakaan ja tasaisen pohjan altaalle.

Terassiurakka saatiin todella hyvälle mallille jo huhtikuun lopulla ja nyt toukokuun tullen pääsemme nauttimaan kokonaisuudesta. Altaan asennuksesta kerron sitten vielä erikseen. Vielä viimeistelyt, väliaikaisen aidan purku ja rima-aidan asennus, niin pääsee parhaaseen vaiheeseen eli ”sisustamaan”.

Palataan terassille kalusteiden, istusten ja altaan asentamisen merkeissä lähiaikoina. Nyt toivotaan, että toukokuu tuo terassikelit mukanaan!


Tutustu Kodin Terran kevätkuvastoon ja inspiroidu mukavista pihahommista.

Saatat pitää myös

31 Kommentit

Kaisa 1 toukokuun, 2020 - 11:58 am

Meinaatteko öljytä tai käsitellä jotenkin terassin myöhemmin? Meillä on käsittelemätön terassi todennäköisesti perus painekyllästetystä puusta. Se on jo harmaantunut ja sammaleistunut ja olenkin miettinyt, että tekisikö kokonaan uuden terassin, johon tulisi paljulle kolo, vai saisiko tuon vanhan vielä kuntoon öljyämällä ja mahdollisesti vähän laajentaisi sitä.

Reply
Kerttu 2 toukokuun, 2020 - 10:44 am

Heippa! Lehtikuusi ei tarvitse käsittelyä, joten emme ole sellaista suunnitelleet. Kannattaa tsekata lautojen kunto, jos näyttää että ovat jo kovasti kuluneet, uusiminen voi olla järkevämpää. Iloa pihapuuhiin sinne!

Reply
Maria 1 toukokuun, 2020 - 2:44 pm

Näyttää todella hyvältä!
Meillä on myös lehtikuusiterassi, samaa kokoluokkaa kuin teidän. Ihanaa kun on huoltovapaa ja on harmaantunut kauniisti.
Blogisi vahvistaa haavettani poreammeesta. Meillä on saunatilat erillisessä siivessä, josta pukuhuoneesta suora käynti ulos. Oven viereen sopisi terassille poreamme niin hyvin. Meillä on kyllä nyt jo kylpyamme….

Reply
Kerttu 2 toukokuun, 2020 - 10:45 am

Moikka Maria! Lehtikuusen paras puoli on tosiaan sen kaunis ikääntyminen. Kuulostaa, että teillä olisi ihan täydellinen paikka altaalle. Kylpyammekin toki on aivan ihana <3

Reply
Ellen 1 toukokuun, 2020 - 7:47 pm

Hei! Meillä olisi nyt edessä myös terassin teko. Ei tarvinut jättää yhtään rakoa vesisatelle tms? Onko tuo painekyllästettyä puuta? Käsittelettekö värittömällä ensi vuonna? Kuinka harmaa tuosta siis tulee?

Onko nuo betonilaatat kodin terrasta myös? Meillä ajatuksena betonilaatoitus polku ja terassi talon sivulle. Onko tuo sinusta kiva laatta? Joku koko 40 x 40 cm?

Isät ei pääse nyt apuun eli mies tekisi ja mä avustan ja pidän lapsia silmällä.. Uhka vai mahdollisuus? 😀

Teillä niin upea talo ja mökki <3 hyvää kesän odotusta!

Reply
Kerttu 2 toukokuun, 2020 - 10:55 am

Moikka Ellen! Kyseessä on lehtikuusi ja siinä on pienet raot, joista vesi pääsee pois. Voisin kuvata joku päivä mökin terassit, ne on rakennettu viime kesänä ja ovat harmaantuneet tosi kauniisti. Betonilaatat ovat myös Terrasta, nuo ovat edullisia betonilaattoja, koko 40 x 40. Jos miehellä pysyy työkalut käsissä, niin ehdottomasti mahdollisuus. Meillä oli yksi työmies ja mies auttoi, kyllähän se kahteen pekkaan on nopeampaa 🙂 Kiitos mukavasta viestistä ja mukavaa kesän odotusta!

Reply
Marita H 3 toukokuun, 2020 - 2:34 pm

Raoista vielä lisäisin, että kannattaa ottaa huomioon myös se, että toiset laudat kuivuessaan ajan myötä myös kutistuvat hiukan, eli pienestä raosta tulee parissa vuodessa isompi. Siksi monesti uusi terassi näyttää turhankin tiiviiltä.

Reply
Kerttu 3 toukokuun, 2020 - 7:04 pm

Sekin on totta, puu elää aina vähän 🙂

Reply
Emilia 2 toukokuun, 2020 - 5:30 am

No nyt on terassilla kokoa, vau! Kiva, kun tuohon mahtuu vaikka useampikin kalusteryhmä eri tarpeisiin, kuten ruokailuun ja rennompaan oleskeluun. Laitoimme tuollaisen leveälankkuisen lehtikuusiterassin muutama vuosi sitten. Se on kauniisti harmaantunut ja meillä siitä ei lähde tikkuja, toisin kuin monilla muilla olen kuullut käyneen. Minäkin pidän lehtikuusen helppohoitoisuudesta. Mielenkiinnolla seuraan projektinne etenemistä!

Reply
Kerttu 2 toukokuun, 2020 - 10:56 am

Kiitos Emilia! Onpas kiva kuulla, että teillä on lehtikuusiterassi pysynyt hyvänä. Helppohoitoisuus minuakin viehättää 🙂 Seuraavaksi pääseekin sitten kalustamaan, katsotaan millainen tulee!

Reply
Eve 2 toukokuun, 2020 - 6:49 am

Ihanan näköinen terassi! Itsekin haaveilen uudesta terassista, ny vaan rakentajan aikanaan tekemä laatta. Mutta materiaali mietityttää kovasti, kun on kaksi isoa koiraa. Naapurin koira on saanut yhden talven aikana terassin aivan kamalan näköiseksi, kun on juossut siitä pihalle ja takaisin koko talven ajan. Tarkkaan pitää harkita ja pohtia, ettei sitten tule pettymyksiä, jos materiaali ei kestäkään.

Reply
Kerttu 2 toukokuun, 2020 - 10:58 am

Moikka! Kiitos paljon! Isot koirat tosiaan saattaa jättää pehmeään puuhun jälkiä, kannattaa melkein kysellä vaikka Kodin Terrasta tai vastaavasta asiantuntijoiden näkemyksiä aiheesta. Onhan se iso investointi ja harmittaa, jos menee heti pilalle.

Reply
J.K. 2 toukokuun, 2020 - 8:02 am

Kun lukee blogin sisältöä ja kommentteja, tuntuu siltä, että aika monella onnellisuus perustuu materialismiin ja tavaroihin. ”Sitten kun saan tuollaisen porealtaan, olen onnellinen. ” ”Sitten, kun saan meille terassin, elämäni näyttää paremmalta ulospäin”. Ovathan nuo hienoja, mutta miksi koskaan ei puhuta niiden hinnoista? Itse varmasti menettäisin yäuneni. jos kehuisin jatkuvasti velaksi ostetulla tavaralla! Satojen tuhansien arvosta pankin omistamia kiinteistöjä. Ja se ekologisuus olisi myös hienoa tässä ajassa. Vaikka tuetaan kotimaisia yrityksiä, remonttijäte on aina jätettä.

Reply
Kerttu 2 toukokuun, 2020 - 11:08 am

Moikka! No ensinnäkin tämä on sisustusblogi, joten teemat mukailevat aika paljon asumista ja siihen liittyviä asioita. Se, että iloitsee vaikka terassista ei kerro siitä, että ei iloitsisi ja arvoistaisi elämässä ei materiaalisia-asioita. Hinnat (esim. terassilaudan hinta tai altaan hinta) ovat ihan julkista tietoa ja toki jos joku kysyy, voin ne kertoa. Toki jos postauksiin liittyy kaupallista yhteistyötä, saattaa olla sopimuksessa asioita, jotka eivät ole julkisia. Aika harva ostaa omaa kotia käteisellä eli siinä mielessä en koe asuntolainaa asiana, jonka vuoksi tarvitsee yöunia menettää. Itse teen kahta työtä, olen tehnyt jo vuosia, joten uskon tulevani toimeen myös näinä haasteellisimpina aikoina. Me asumme aika kompaktisti, neljä ihmistä 117 neliössä ja myös mökki rakennettu kohtuullisilla kustannuksilla ja varustelulla. Mielestäni kodista saa nauttia ja sisustusblogissa jaan innostustani samanhenkisten ihmisten kanssa. Jos harmittaa, niin sitten kannattaa suunnata energia muuhun suuntaan. Toki jos on jotain postaustoiveita, niitä saa aina jättää. Mukavaa kevättä sinne!

Reply
Lehtinen 2 toukokuun, 2020 - 4:20 pm

Upean näköinen tuli

Reply
Liittymä 2 toukokuun, 2020 - 4:21 pm

Mahtavan kokoinen terassi. Täytyy itsekin rakentaa 🙂

Reply
Minna 3 toukokuun, 2020 - 8:49 am

Hei, todella hieno terassi ja upeat maisemat! Kuvasta ei erota ruuveja, miten laudat on kiinnitetty ?

Reply
Kerttu 3 toukokuun, 2020 - 7:03 pm

Hei! Siihen on oma laite: ruuvausohjain, jolla saa kiinnitettyä ruuvit niin, että ne eivät näy 🙂

Reply
Markku 20 toukokuun, 2020 - 4:15 pm

Moi, mulla edessä sama juttu, eli lehtikuusi, 28×145 mm. ja Camo- ruuvausohjain. kerrotko millaisen raon jätitte? Camolla on suurin kiinnitysvälipidike 4.8 mm. jollei halua käyttää jotain muuta ”palikkaa” välissä, jolla saa isomman raon.

Reply
Aino 4 toukokuun, 2020 - 11:55 am

Silmiin osui tuo kommenttisi komposiittilaudasta – oliko siitä jotain aiempaa postausta tai kokemuksia? Ollaan itsekin uudistamassa terassia ja pohditaan juuri komposiittia, kun ollaan kyllästytty puuterassin öljyämiseen. Olisi siis kiva kuulla, jos komposiitilla on huonojakin puolia ja pitäisikö vielä miettiä tätäkin vaihtoehtoa 🙂

Reply
Kerttu 4 toukokuun, 2020 - 12:01 pm

Moikka! Täältä löytyy kokemuksia: https://www.modernistikodikas.fi/sisustus/pihasuunnittelu/

Reply
Tuula 24 elokuun, 2020 - 2:04 pm

Uskomatonta, että terassin rakentaminen vei vain neljä päivää! Meilläkin on pitkään ollut haaveena uusi terassi ja tänä kesänä jo aloitimme vanhan purkamista. Nyt olemme hieman vertailleet rakennusliikkeitä ja ehkä uusi terassi saadaan jo syksyn aikana pystyyn. Tuo lehtikuusi on todella kaunis materiaali. Kuinka paljon sitä teillä loppujen lopuksi kului tuon kokoiseen terassiin?

Reply
Kerttu 27 elokuun, 2020 - 5:47 am

Moikka! Tsemppiä rakennuspuuhiin. Nyt en enää muista ulkoa laudan menekkiä. Olemme kyllä todella tyytyväisiä lopputulokseen 🙂

Reply
Satu 29 syyskuun, 2020 - 1:50 pm

Itsekin olen jo pidemmän aikaa haaveillut uudesta terassista tänne omakotitaloomme Pohjanmaalle. Toistaiseksi olemme vasta hieman katselleet rakennusliikkeitä sillä silmällä. Ihanaa, että teille tulee myös allas, kyllä noissa maisemissa kelpaa!

Reply
Lea 8 joulukuun, 2020 - 7:49 am

Tulipas teille ihanan iso terassi ja tuo lehtikuusi on kaunis lautamateriaali. Itsekin olen haaveillut kunnon pihaterassista, mutta tilaa on vähän, joten pitäisi tehdä kunnon mittailuja siitä minkäkokoinen olisi järkevä rakentaa. Täytyisi varmaankin myös käyttää jonkunlaista rakennuspalvelua kun minä ja puolisoni emme ole kovin käteviä käsistämme.

Reply
Mari 12 tammikuun, 2021 - 9:23 am

Upeat näkymät teillä terassilta. Meidänkin olisi tarkoitus alkaa terassin rakennuspuuhiin tulevana keväänä. Seuraavaksi pitäisi kutsua asennusvalvoja arvioimaan alue ja aloittaa suunnittelu. Uskomatonta, että suoriuduitte urakasta neljässä päivässä!

Reply
Liittymä 2 marraskuun, 2021 - 1:57 pm

Onhan iso terassi. Kyllä tuossa kelpaa istuskella. Tuo ruuvien piilokiinnitys on kyllä loistava ratkaisu, hieman työläämpi mutta vaivan arvoinen!

Reply
Puhelinliittymät 28 huhtikuun, 2022 - 4:56 pm

Melkoinen terassi! Haluan yhtä ison talon päätyyn 🙂

Reply
Johannes 12 kesäkuun, 2022 - 7:42 pm

Hei! Olen aloittamassa terassin teon siperianlehtikuusesta. Sain yhdeltä lehtikuusilaudan toimittajalta neuvon, ettei tuota piilokiinnitystä kannattaisi käyttää, koska lehtikuusi elää aika voimakkaasti ja voi helposti halkeilla jos kiinnitys on aivan laidoista, kuten tuolla Cramon laitteella on. Teillä ei ilmeisesti kuitenkaan ole ollut ongelmaa asian suhteen? Entä millaisilla raoilla teitte?

Reply
Kerttu 16 kesäkuun, 2022 - 12:23 pm

Moikka Johannes! Meillä ei ole halkeilua tapahtunut. Muistaakseni raot olivat sellaiset, että lyijykynä mahtui väliim-

Reply
Äänikirjapalvelut fani 18 huhtikuun, 2023 - 3:00 pm

kyllä tuosta tulee varmasti hieno 🙂

Reply

Jätä kommentti