Ulkoporeamme – luksus vai turhake?

by Kerttu
Ulkoporeamme – luksus vai turhake?

Uudessa kodissa meillä on pieni piha. Se tuntuu hyvältä vaihtoehdolta, sillä tulevina kesinä olemme paljon mökillä, jossa lääniä ja pihahommaa riittää. City-kodissa saa tämän suhteen päästä helpommalla. En ole koskaan nauttinut hirmuisesti omakotitalon pihatöistä kitkemisineen, joten pikkuinen ja helppohoitoinen piha tuntuu hyvältä vaihtoehdolta.

Tämän kesän Asuntomessuilla Kouvolassa huomasin, että ulkoporealtaita oli useassa kohteessa. Ne olivat upotettuna kauniisti terassiin ja tarjosivat pihoille palasen arjen luksusta. Siinä se idea sitten tuli, entä jos ostaisimme ulkoporealtaan…

Uskoisin, että allas olisi kiva juttu koko perheelle ja erityisesti lapsille, joiden oma pihapiiri pienentyy melkoisesti.

Uuteen kotiin teimme terassille varauksen porealtaalle. Olen kartoittanut vaihtoehtoja ja seikkaillut hintaviidakossa. Osa altaista näyttää avaruusaluksilta vilkkuvine valoineen, omaa silmää miellyttää Dropin (kuvassa) kaltainen yksinkertainen muotoilu.

Olisi ilo kuulla kokemuksia ulkoporealtaista: ovatko ne enemmänkin ihanaa arjen luksusta vai sähköä ja vettä nieleviä turhakkeita? Mitä kannattaa ottaa huomioon allasta valitessa? Jos teillä on allas, niin kuinka usein sille tulee käyttöä? Kaikki kokemukset ovat tervetulleita!

Saatat pitää myös

18 Kommentit

Aino 15 elokuun, 2019 - 3:14 pm

Naapureillamme (lapsiperhe) on poreallas ja siellä kylvetään joka viikonloppu, ympäri vuoden.

Meidänkin pihassa olisi hyvä paikka altaalle/paljulle, mutta en ole ihan vakuuttunut, että olisiko sillä niin kovasti alkuinnon jälkeen meidän kahden aikuisen perheessä käyttöä…

Reply
Sanna 15 elokuun, 2019 - 3:24 pm

Hei,

Me marssimme kesän alussa ProPatio liikkeeseen Vantaalle. Sen seurauksena pihallemme saapui ulkoporeallas. Voi koko perhe on rakastunut siihen! Suosittelen! Moni on sanonut että odotahan kun talvi tulee, että sitten se vasta onkin! Uskon sen jo nyt. Ihan joka euron arvoinen arjen luxus siis.

Reply
Leena 15 elokuun, 2019 - 3:30 pm

Ehdottomasti hyvä hankinta! Arjen luksusta. Meillä ollut vuoden, ja käytössä n. 3krt/vko edelleen. 2 aikuista ja 5 lasta plus kaverit 🤓
Huomioikaa valinnassa puhtaanapito, siis se miten vettä pidetään puhtaana. Kannattaa ottaa sellainen, joka puhdistaa itse veden ph:n mukaan.
Hintaan vaikuttaa mm. pumppujen määrä, puhdistusjärjestelmä (itsestäänpuhdistava vai mekaaninen) ja tietty koko.
Vahva suositus arctic span altaille. 💪

Reply
Maiju 15 elokuun, 2019 - 6:07 pm

Arjen luksusta ensimmäinen vuosi, toisena vuonna tuntui että pitää käydä koska semmoinen on. Ulkokuorta lukuunottamatta meille vaihdettiin kaikki osat, onneksi vielä takuun ollessa voimassa. Ylläpitö ei ole ainakaan ympärivuotisessa käytössä edullista, sähköä kuluu koko ajan ja talvella pitää tarkastaa ettei vaan vesi jäähdy ja jäädy, jos vaikka moottori menee yhtäkkiä rikki, kuten meillä. Aineet joita pitää laittaa viikottain kustansi useamman satasen vuositasolla. En siis ole enää fani…

Reply
Jenni 15 elokuun, 2019 - 6:22 pm

Meillä on ulkona palju, jota käytetään muutaman kerran vuodessa. Tosin poreallas varmaan helpompi ja nopeampi käyttää, mutta kyllä ne vaan ne käyttökerrat alkuinnostuksen jälkeen ovat vähentyneet. Ja lasten kanssa se ei aina kovin nautinnollista ole kun koko ajan hirvee meno ja meininki päällä 😀 Aikuisten kesken tähtitaivasta tuijotellen taas vallan ihanaa! Niin ja on meillä poreamme sisällä, siinä vähän sama juttu.

Reply
Merja 15 elokuun, 2019 - 6:30 pm

Naapurissa allas ollut pari vuotta. Ensimmäinen vuosi näytti olleen hyvinkin innokkaassa käytössä. Jostain syystä tänä vuonna peitettynä ja ehkä kerran olen nähnyt käytettävän.

Reply
Linda 16 elokuun, 2019 - 8:13 am

Meillä on ollut mökillä 10 vuotta ja nyt myös kotona piharemontin jälkeen! Meillä molemmissa Kuuma Lähteen allas, joka toiminut moitteettomasti. Käyttö on helppoa, kun allas tekee käytännössä työn! Tästä altaasta 10 vuoden kokemus. Kotiin mietin drop-allasta, mutta mökin altaan huolettomuus vei voiton ja en uskaltanut sitten ottaa riskiä! Kesällä ei kansi aukea ihan niin usein, mutta nyt taas 3 kertaa viikossa! Mökin allas elelee omaa elämää talven ja sinne käydään laittamassa vain muutaman kerran aineet. Ei tarvitse huolehtia, kun toimii kuten junan vessa 😂 sähköä kuluu n 30€/kuukaudessa ja seuraavaan taloon tulee ehdottomasti poreallas

Reply
Maisa 16 elokuun, 2019 - 10:13 am

Meillä on myös ollut ulkoporeamme käytössä useamman vuoden. Onneksi muutimme suunnitelmia ammeen sijainnista ja siirsimme sen lähelle kodinhoitohuoneen ovea, eikä etuterassille, kuten alunperin suunnittelimme. Talvella on käytännöllistä, että ammeeseen on lyhyt matka ja ammeen ympärillä on tarpeeksi näkösuojaa. Ympäristöä ei tule katsottua, koska käyttö on mukavinta pimeinä vuodenaikoina, kuten syysiltoina tai talvella. Kesällä laskemme usein lämpötilan alas, koska helteillä altaaseen ei tee mieli mennä. Amme on kestänyt hyvin yli 5 vuotta. Jotain lamppuja on vaihdettu takuuseen, mutta muuten allas on toiminut moitteettomasti. Voin kyllä suositella, vaikka vedenvaihtamiset yms. toki vaativat väliin puuhastelua..

Reply
Harri 16 elokuun, 2019 - 2:30 pm

Ulkoallas el missään nimessä ole turhake eikä minusta myöskään luxusta. Se on arkinen tapa rentoutua ja vaihtaa kuulumisia vaikka lastenkin kanssa. Ihanasti rentoutta ja lämmittää. Päivän huurut hukkuu pinnasta ja sisältä. Ehdottomasti suosittelen.
Sähkönkulutuksessa en nyt pidä valtaisana, hyöty on suurempi. Veden vaihto pari kertaa vuodessa maksaa muutaman euron. Eikun sähköjohdot valmiiksi ja piste viereen tyhjennysvesille helpottaa huoltoa.
Kommentteja olen kuullut, että altaassa säästetään väärässä kohdassa ja huonoja eristeitä, jolloin sähkökulutus kasvaa.
Syväystä riittävästi, jotta talvella ei palele.
Helppo kulku, ei roskia matkalla ja varpaat säästyy talvella.
Huolehdi, että tähtitaivas näkyy altaassa istuessa.
Eiku äkkii tilaamaan, niin pääset nauttimaan ekasta illasta alkaen.
Tuu testaamaan😉

Reply
Oliviah 16 elokuun, 2019 - 2:50 pm

Meillä lapset tykkäsivät aluksi ja oli joka päivä käytössä, mutta alkuinnostuksen jälkeen (pari viikkoa), ei ole kumpikaan halunnut altaaseen oma-aloitteisesti.

Reply
Jep 16 elokuun, 2019 - 4:38 pm

Meillä toista vuotta käytössö Welliksen allas ja vaikka käyttö ensimmäisestä vuodesta vähentynyt, niin silti sitä tulee käytettyä 1-2 kertaa viikossa. Tytär (5v) haluaa viikottain pulikoimaan. Käytössä Spa Balancerin tuotteet hoitoon, jolloin vedet vaihdettu 4kk välein ja kerran viikossa laitetaan hoitoaineet altaaseen.

Ei vaihdettaisi enää pois, ja joskus jos uusi talo vielä rakennetaan niin allas sinnekin tulisi hankittua.

Reply
Anni 18 elokuun, 2019 - 8:21 am

Ystävilläni on drop ja tykkäävät ihan älyttömästi! Se on aina lämmin eli kun saa inspiraation, kansi auki ja kylpyyn. Ei tarvitse lämmittää niin kauan ettei enää huvitakaan. Saa poreilla tai ilman, valoilla tai ilman. He käyttävät melkein päivittäin, ympäri vuoden. Itse olen päässyt sitä kerran testaamaan ja olihan se ihana! Ja parin viikon päästä taas uudestaan. Kuvia heidän dropista: https://www.instagram.com/villakuura/

Reply
Aino S. 19 elokuun, 2019 - 12:19 pm

Meillä on ollut nyt 1,5 vuotta Dropin aina valmis allas poreilla ja led-valolla. Kovasti porukka epäili, että tuleekohan käytettyä, mutta meillä on ollut allas todella ahkerassa käytössä ja on edelleen. Ollaan tosin muutenkin kovia kylpemään, siksi olin varma, että intoa riittää tähänkin 🙂 Kesäisin allas on toiminut uima-altaana, jossa erityisesti meidän 5 -vuotias on polskinut päivittäin tuntitolkulla. Talvisin on ihana lämmin tunnelmallinen allas, käymme talvisinkin vähintään kerran viikossa. Itse käyn usein esim. juoksulenkin jälkeen hetken kylpemässä, rentouttaa kivasti lihakset. Tavallista kylpyä ei ihan joka kerta viitsisi laittaa, joten sikäli juuri arjen luksusta.

Suosittelen ehdottomasti tuollaista aina valmista -allasta – se juuri takaa sen, että käyttö on niin vaivatonta, että allasta tulee käytettyä. Jos meidänkin pitäisi ruveta allasta joka kerta erikseen lämmittämään ja puhdistamaan, niin eipä paljoa houkuttaisi. Kemikaalit eivät maksa juuri mitään, muutamia kymppejä vuodessa ja ainakaan meidän sähkö- tai vesilaskussa en ole huomannut mainittavaa eroa altaan tulon jälkeen. Laskennallisesti kai kulut ovat kuukaudessa noin kolmenkympin luokkaa.

Peukku siis täältä Dropille! Vielä vinkkinä, että altaan pohjatyöt on suunniteltava huolella ja saattavat tulla yllättävän kalliiksi, paikasta riippuen toki.

Reply
Maiju 20 elokuun, 2019 - 8:41 am

Hei, meillä on Novitekin poreallas ja voin lämpimästi suositella kyseistä merkkiä. Mitään ongelmia ei ole käytössä ollut. Meidän altaassa on istumapaikka viidelle ja yksi makuupaikka. Allas on säännöllisellä käytöllä, aina valmis ja ollaan tykätty kovasti. Muutama kuva altaasta ja video löytyy ig-tililtäni maijucharlotta.

Reply
toni kumpulainen 16 huhtikuun, 2020 - 8:31 am

Hot Spring Flash allas 2018vm Altaan kupeet olleet kuprulla lähes uudesta asti yritys ei ole tähän päivään menessä korjannut allasta ja kyseesä ei ole allas halvimmasta päästä.Sähköä vie talvisin noin 90-100e kuussa max 1krta viikkoon kylpemällä.Muuten allas toiminut mutta yritykseltä alaluokkaista asiakaspalvelua.Muutos vielä tulee..

Reply
Leila 21 tammikuun, 2021 - 4:54 pm

Meillä Novitekin Tonga-ulkoporeallas. Ostettu 2008. Ollut paljon käytössä ja tykätty. Nyt suuri probleema,kun Novitek ei voi toimittaa varaosia (pyöriviä suuttimia).tähän Tonga-altaaseen.
Novitek ei siis näköjään ota mitään vastuuta varaosatoimituksista aiemmin myymiinsä altaisiin. Tätä emme ymmärrä, Novitek ns. petti asiakkaansa.

Reply
Juuso Tarva 7 elokuun, 2022 - 8:37 am

Olikos näistä Welliksistä mitään tietoa kellään? https://www.pihalux.fi/osastot/ulkoporealtaat/ Kovasti hinta houkuttaisi, mutta onko kovin äänekkäitä jne?

Reply
csokoládé 17 elokuun, 2022 - 12:45 pm

Poreallas on hyvä idea, se ei ole yhtä suuri tai kallis kuin uima-allas, mutta silti vedellä leikkiminen on hauskaa.

Reply

Jätä kommentti