10 kysymystä ja vastausta uudesta kodista

by Kerttu
Kysymysiä ja vastauksia uudesta kodista

Mukavaa uutta viikkoa!

Täällä tanssitaan kunnon muuttorumbaa ja nyt tuntuu, että olemme saaneet positiivisen rähinän päälle. Alle kaksi viikkoa muuttoon ja hommaa riittää jokaiselle päivälle, mutta hyvä tästä tulee. Teen juuri isoa karsintaa ja tuntuu, että laatikko laatikkolta on helpompi hengittää. Siis ei pakatun laatikon jälkeen, vaan tyhjennetyn. Olemme myyneet ja vieneet hyväntekeväisyyteen paljon tavaraa ja se on todella puhdistavaa. Palataan vielä tavara-ajatuksiin omassa postauksessa.

Kyselin Instagramissa tovi sitten, mitä haluaisitte tietää uudesta kodista. Kysymyksiä tuli paljon ja niputin ne kymmeneen. Kuvat ovat raksanhengessä ihan kännykästä.

1.  Miksi halusitte muuttaa? 

Syitä on monia, mutta jos oikein tiivistän, ne ovat tässä:
– Halusimme lyhyemmän välimatkan töihin, palveluihin ja harrastuksiin eli lisää aikaa arkeen ja mahdollisuuksia hyötyliikuntaan
– Mökin myötä isohko omakotitalo ja piha muuttivat merkitystään, pienemmät neliöt riittävät sekä sisällä että ulkona. Mökillä on lääniä ja rauhaa sekä pihatöitä, kaupungissa voi asua vähän tiiviimmin. Muuton myötä mökkimatka lyhenee puoleen tuntiin eli varmasti myös kevät-syksy – käyttö lisääntyy.

2. Paljonko uudessa kodissa on neliöitä? 

– 117 neliötä eli olohuone-keittiö, kolme makuuhuonetta, tv-tila, kodinhoitohuone, sauna + 2 wc:tä.

3. Onko tämä väliaikainen vai pysyvä koti? 

Muutamme sillä ajatuksella, että pysyvä. Jos jostain syystä vielä muuttaisimme, emme enää vaihtaisi aluetta.

Onko se rivitalo vai omakotitalo? Onko uusi vai teettekö remonttia? 

– Kyseessä on uudiskohde, ns. kytketty omakotitalo. Se tarkoittaa, että autokatos yhdistää naapurin kanssa talot, mutta koti on oma yksikkönsä omalla tontilla.  Oma tupa ja oma lupa kaikin puolin.

 

4. Mitkä asiat vaikuttivat siihen, että valitsitte juuri tämän kodiksenne? 

– Sijainti miellytti: mökin kannalta oikealla puolella kaupunkia, hyvät koulut lähellä, nuorekas ja lapsiystävällinen alue, palvelut ihan vieressä.
– Uudiskohde, jonka arkkitehtuuri viehätti. Hauska sattuma oli, että joskus viime talvena ajoin ohi ja otin kuvan rakenteilla olevista taloista ja lähetin miehelle tekstillä: ”katso miten kivannäköisiä taloja joku rakentaa, tuonne muuttaisin heti”. Luulin, että kyseessä on yksityisen ihmisen oma rakennusprojekti, eikä myyntikohde.
– Pääsimme vaikuttamaan pintamateriaaleihin.
– Talo meni budjettiimme eli on aikalailla samassa hintaluokassa kun oma myyty kotimmekin.
– Pieni oma piha, jonka hoidosta ehkä selviän 🙂
– Kaunis metsämaisema ihastutti.
– Kavereita ja tuttuja valmiiksi sekä lapsille että aikuisille.

5. Sijainti? 

Tulevat naapurit ovat jo sijainnin tunnistaneet, mutta en näe tarpeelliseksi tarkkaa sijaintia jakaa somessa.

6. Mistä keittiö tuli? 

Kaikki kiintokalusteet tulivat Topi Keittiöltä. Kerron niistä lisää blogissa, kun on valmista.

7. Mikä lämmitysmuoto? 

Maalämpö.

8. Mitä ajatuksia kaksi kerrosta herättää? Plussat ja miinukset?

– Teimme päätöksen, että lapset menevät alakertaan ja me nukumme yläkerrassa. Nyt kun molemmat ovat jo vähän isompia, kaksi kerrosta tuntuu oikein hyvältä. Illan tullen yläkerrassa on oma rauha kun jälkikasvu nukkuu alakerrassa.  Tässä talossa napakoista neliöistä huolimatta on ihan mukavasti tilantuntua, eikä pelkäämääni ”kaksi pientä asuntoa päällekkäin”-fiilistä. Kun tytär tulee teini-ikään, hänkin saa enemmän omaa rauhaa.

Miinuspuolina ehkä se, että tavarat tulevat olemaan aina väärässä kerroksessa.

9. Mitä muutoksia teitte? 

Keittiön taso ja vetimet, makuuhuoneiden kiintokalusteet, lattia, laatat ja terassillekin tulee vähän muutosta. Oikeastaan siis kaikki pinnat maalipintoja lukuunottamatta meni uusiksi. Rakennuttajan eduksi on sanottava, että hyvällä maulla hän oli valintoja tehnyt, mutta oma maku on ehkä keskimääräistä tarkempi, mitä sisustukseen tulee.

Muutosten kanssa tuli todellakin kiire.  Eräänä lounastuntina ennen kesälomaa piipahdin Topi Keittiöillä, ajatuksena katsoa, millainen kaapinovi keittiöön olikaan tulossa. Kalustemyyjä sanoi, että jos tänään tekee muutokset, niin vielä ehtii. Tein ne sitten siltä seisomalta ja sen jälkeen soitin miehelle, että kai me nyt otetaan se talo, kun muutin jo keittiönkin. Mies sanoi, että otetaan vaan ja pitäisikö siitä ilmoittaa rakennuttajallekin..?   Olimme toki käyneet tontilla pyörimässä jo monet kerrat, mutta tuo lounastunti oli se lopullinen niitti.

10. Mikä sinetöi päätöksen, että ”this is it”? 

Kai se oli tuo lounastunti…

Vakavasti puhuttuna muutto liittyy isoon elämänjärjestelyyn, jonka perimmäinen kysymys on: ”millaista arkea haluamme elää?” Kuinka paljon haluan käyttää aikaa auton ratissa? Kuinka paljon haluan maksaa neliöistä, joita emme välttämättä tarvitse?  Haluanko enemmän tilaa ympärilleni vai aikaa rakkaimpien kanssa?  Mikä on sopivasti siivottavaa ja lämmitettävää tilaa? Mitkä asiat ovat meille arjessa merkityksellisiä?

Arki on meidän arvokkain voimavaramme, eikä yhtään päivää saa takaisin. Siksi joskus on tehtävä ratkaisuja, jotka tekevät arjesta sujuvaa ja onnellisempaa. Muutto tietenkin myös jännittää. Toivon, että viihdymme ja kaikki palaset loksahtavat paikoilleen.

Sen näkee kun elää.

Saatat pitää myös

1 Kommentti

Satu 24 elokuun, 2019 - 4:02 pm

Uusi koti näyttää hyvältä ja siksipä kysynkin mikä lattia on olohuoneessa (valmistaja, materiaali ja väri)? Nykyään silmää viehättää tuollainen ladonta, niin seinässä kuin lattiallakin.

Reply

Jätä kommentti