Sisustuksen trendit & ilmiöt 2020

by Kerttu
Sisustuksen trendit & ilmiöt 2020

Kaupallinen yhteistyö: Kodin Terra Jyväskylä

Vuosi ja vuosikymmen on saatu hyvin alkuun ja ajattelin koota yhteen postaukseen, mitkä trendit ja ilmiöt ovat tällä hetkellä pinnalla. Teen koonnin yhteistyössä Jyväskylän Kodin Terran kanssa, joka on minulle pitkäaikainen kumppani ja jonka kanssa olen toteuttanut monet sisustusmuutokset ja DIY-projektit.

Kurkistetaan siis, miltä näyttää asumisen vuosi 2020!

Sisustuksen trendit & ilmiöt 2020Vastuullisuus, ekologisuus ja kierrätys

Ihan ensimmäisenä ilmiö, joka on mullistanut niin sisustuksen, rakentamisen ja remontoinnin aloja eli vastuullisuus, ekologisuus ja kierrättäminen. Kun ruotsalainen Residence-lehti kysyi sisustus- ja design-alan vaikuttajilta trendeistä, jokainen mainitsi vastuullisuuden.

Siihen kuuluu myös se, että trendeistä ei enää juurikaan haluta puhua, sillä niiden ajatellaan edustavan kertakäyttökulttuuria. En pelkäisi tai paheksuisi liikaa trendipuhetta, sillä jokaisella ajalla on oma kuvansa ja tästä kuvasta on jälkeenpäin katsottavissa hitit eli trendit. Se, että vastuullisuus on osa trendikeskustelua, on vain hyvä asia. Tämä viestii siitä, että oman kodin valinnoista halutaan tehdä yhä kestävämpiä niin luonnon kuin visuaalisuuden puolesta.

Vinkki: Kunnioita alkuperäistä, kunnosta jos se on mahdollista ja jos luovut jostain käyttökelpoisesta, kierrätä se vaikka Facebook-ryhmien avulla. 


Vastuullisuus kannustaa luonnonmateriaalien käyttämiseen. 

Koti hyvinvoinnin keitaana

Elämä on usein hektistä ja vietämme paljon aikaa ruutujen äärellä. Oman kodin merkitys hyvinvoinnin ja rauhoittumisen paikkana korostuu.

Koti tehdään kaikille aisteille, josta esimerkkinä valaistukseen panostaminen ja tuoksut, joita tuodaan kotiin tällä hetkellä hyvin trendikkäillä diffuusereilla.  Olennaista on puhdas, terve sisäilma sekä miellyttävä akustiikka.  Tärkeää ei ole siis vain se, miltä näyttää, vaan myös miltä koti tuntuu.

Myös toimiva järjestys kodin säilytyksessä luo arjen seesteisyyttä.  Kodista halutaan tehdä paikka palautumiselle, aidolle yhdessä ololle ja hyvälle ololle, eikä siihen kuulu sekaiset kaapit ja kadoksissa olevat tavarat.

Vinkki: Paranna kodin toiminnallisuutta kunnollisen säilytysjärjestelmän avulla. Kuvassa Elfa, jonka voi koota vastaamaan omia mittoja ja tarpeita. 


Klassisuuden nousu 

Tällä hetkellä sisustus menee – osana vastuullisuuskeskustelua – yhä klassisempaan suuntaan. Klassinen sisustustyyli on pyöreitä ja elegantteja muotoja, yksityiskohtia, laatua, ajattomuutta  sekä saumattomasti toisiinsa sointuvia harmonisia värejä ja materiaaleja.

Klassinen sisustustyyli tuo mukanaan runsautta yksityiskohtiin. Suuret, mahdollisesti koristeelliset lattia- ja kattolistat luovat tyyliin sopivaa tunnelmaa. Katon yksityiskohdiksi palaavat näyttävät rosetit.

Vinkki: Panosta listoihin!

Vanha Pappila Hetkessä takana on valtava remontti, jonka jokainen vaihe kunnioitti talon pitkää historiaa.

Pyöreät muodot – pehmeät linjat

Pyöreiden ruokapöytien suosio on kasvanut jo useampien vuosien ajan. Seinille nostetaan pyöreitä peilejä. Kukat asetellaan pyöreisiin vaaseihin. Nyt myös uutuussohvissa näkyvät muhkeus ja pyöristyneet muodot.

Kalusteiden orgaanisten ja pyöreät muotojen luvataan  lisäävän tilassa koettavaa levollisuuden, seesteisyyden  ja rauhallisuuden tunnetta.  Sohvakankaiden viime vuosien suosikki sametti saa rinnalleen pehmoiset bukleekankaat ja teddy-karvan.

Vinkki: Lisää kulmikkaiden muotojen pariksi jotain pyöreää, saat kontrastia sisustukseen. 

Hakolan pyöreämuotoinen Bobo-sohva viime syksyn Habitaressa.

Värit ja sävyt

Yksi helppo tapa uudistaa kodin ilmettä on maalaaminen. Suomalaiseen makuun sopivan beigen suosio ”uutena harmaana” jatkuu.  Greige, laasti, muta tai ihan vain leikkisästi sanottuna ”mummonpöksyt”-värisävyt antavat rauhallisen pohjan monenlaiseen sisustukseen, mutta on trendeissä tilaa myös väreille.

Rauhoittava ja ajaton, sitä viestii Pantonen vuoden väri eli klassinen sininen. Itse muistan vielä elävästi 2000-luvun taitteen ja ensimmäisen oman kodin sinisen sisustuksen. Ehkäpä näin 2020 sininen soveltuu sisustukseen hillittyinä yksityiskohtina, suomalaiseen makuun tämä on todella isänmaallinen valinta.

Suomalainen Tikkurila julisti vuoden väriksi keltaisen, tarkemmin sanottuna sävyn H300 Lemonade. Sen luvataan olevan helposti lähestyttävä ja tarpeeksi hienovarainen sopiakseen osaksi erilaisia sisustustyylejä, aina klassisesta maalaistyyliin.

Meillä on tulossa kevään aikana tyttären huoneen maalausprojekti ja hänen lempivärinsä on… keltainen! Katsotaan, millaisen kompromissin saamme aikaiseksi ja päätyykö seinään kenties tämä vuoden väri.

Yksityiskohdat

Kuivakukat ovat raivanneet tietä trendien listalle pari vuotta. Pampaheinien suosio vakiintuu ja tilalle nousee erilaisten oksien ja kukkien yhdistelmät. Kuivakukat ovat pitkäaikainen ilo ja niitä voi myös kierrättää kaverille, kun itse kimppuunsa kyllästyy. Parasta on, että nämä eivät tarvitse lainkaan hoitoa ja ainakin omaa silmää miellyttää rennon boheemit kimput.

Taide seinillä luo yksilöllisyyttä. Jos omat taidot eivät riitä, voi kipaista vaikka taidelainaamoon.

Tänä vuonna on luvassa taas yhteisiä sisustusprojekteja Jyväskylän Kodin Terran kanssa. Kevään tullen mm. käännetään katseet pihalle, organisoidaan varastoa, maalataan sisäseiniä ja rakennetaan terassia. Parasta on, että tumpelompikin touhuilija saa materiaalien lisäksi aina ohjeita ja apua toteutukseen. Slogan onkin ”pieniin, suuriin muutoksiin” eli ei välttämättä tarvitse tehdä mitään valtavaa, mutta vaikutus voi olla suuri. Ainakin siellä sisustajan korvien välissä.

Saatat pitää myös

Jätä kommentti