Mökkisaunan kesäpäivitys: siivous & sisustus

by Kerttu
Mökkisaunan kesäpäivitys: siivous & sisustus

Kaupallinen yhteistyö: Kodin Terra Jyväskylä

Kesän ensimmäiset löylyt rantasaunassa sisältävät ripauksen taikaa. Miltä kiuas kuulostaa humistessaan hiljaisuudessa? Kuinka puusaunan löylyt tuntuvatkin erityisen lempeiltä sähkösaunan jälkeen? Ja se tunne, kun endorfiinit humahtavat kroppaan uinnin jälkeen!

Talven jälkeen ei heti pääse hyppäämään lauteille, sillä saunatupa vaati perusteellisen siivouksen. Tupa toimi talven ajan työmiesten taukopaikkana, joten olin suojannut lattian pahveilla ja vanhoilla räsymatoilla sekä sohvan suurella lakanalla. Nyt oli aika tyhjentää tupa ja sauna ja pestä talven ja raksailun pölyt pois. Koska sauna on uusi, ei ollut vielä tarvetta tehdä suurempaa kuntokartoitusta, vanhemmissa saunoissa kannattaa tsekata kiukaan kunto.

Muistilista saunan kevätsiivoukseen:

× Imuroi tai lakaise lattia huolellisesti
× Huuhdo lauteet ja muut puuosat lämpimällä vedellä. Näin puunsyyt avautuvat ja pinnat puhdistuvat paremmin
× Käytä pehmeää harjaa ja mietoa, luonnomukaista pesuainetta. Mäntysuopa on klassikko! Muista harjata puupinnat  syiden mukaisesti, jotta vältyt tikuilta
× Aloita alhaalta ja etene ylös.  Huuhtele huolella, ensin lämpimällä vedellä ja lopuksi kylmällä, jotta puunsyyt sulkeutuvat
× Puhdista  lattiakaivo
× Lopuksi pese, huuhtele ja kuivaa  lattiapinnat ja anna saunan tuulettua raikkaaksi. Nyt on hyvä hetki sytyttää kiukaaseen tuli ja antaa saunan kuivua lempeässä lämpötilassa

Saunatupa sai myös kevätsiivouksen ja samalla mallailin muutamia uusia sisustusjuttuja. Mökin sisustuksessa minulla on yksi selkeä ohjenuora: sävyt tulevat luonnosta. Näin kokonaisuus pysyy seesteisenä ja selkeänä ja sisä- ja ulkotilat sopivat yhteen. Valitsin Jyväskylän Kodin Terran valikoimista muutamia tuotteita kuvauksiin ja lopulta päädyin muutamia niistä myös ostamaan omaksi.

Sen lisäksi, että sävyt tulevat luonnosta, on vaatimuksena sisustukselle myös helppohoitoisuus ja huolettomuus. Tähän kategoriaan menee täydellisesti ihanat Amo Lacasa-tyynyt, jotka toimivat yhtä lailla sohvalla kuin myös lattiatyynyinä.

Voin luvata, että allaolevaa kuvaa ei olisi voinut stailata, sellainen vauhtiveikko kuopuksemme on. Onneksi olin kameran kanssa lähellä, kun hän rauhoittui, painoi päänsä tyynyyn ja katseli saunamökin ikkunasta järvelle.

Mökillä on usein kompaktit tilat ja siksi myös lattialla istutaan välillä lukien ja leikkien. Viileä tuuli houkutteli lapset sisälle takan lämpöön. Tytär lueskeli kuvista poiketen Aku Ankkoja, jotka kuuluvat ehdottomasti mökkilukemistoon.

Lattialle levitin kauniin luonnonvalkoisen käsinkudotun Finarte-puuvillamaton. Pikkuinen matto on helppo pestä ja puistella ja se kuivuu myös kesätuulessa nopeasti.

Mökin sisustuksessa minulla on yksi selkeä ohjenuora: sävyt tulevat luonnosta. Näin kokonaisuus pysyy seesteisenä ja selkeänä ja sisä- ja ulkotilat sopivat yhteen.

 

Vaalea bambulyhty sopii sekä moderniin, romanttisempaa että nyt pinnalla olevaan boheemiin sisustustyyliin. Sisällä irrotettava lasinen kynttiläkuppi, joka tekee lyhdystä paloturvallisen.  Tämän voi myös ripustaa kattoon tai sitten pitää rennosti pöydällä.

Nappasin matkaan myös Housen pyyhesetin, jossa näppärässä pakkauksessa on 2 käsipyyhettä ja 2 kylpypyyhettä sekä kylpyhuoneenmatto. Setti toimii mainiosti myös lahjana. Mökkipyyhkeissä arvostan nopeaa kuivumista ja myös sitä, että ne menevät suhteellisen kompaktiin tilaan.

Tämä on meillä vasta ensimmäinen kunnollinen mökkikesä, joten monenlaista peruspäivistystä vielä kaivataan. Kylpyhuonemattoa tarvitaan tuvan puolelle saunan ovelle. Aikamoinen ralli käy saunasta uimaan ja takaisin, joten puulattia on hyvä suojata roiskeilta.

Saunaharja on pyökkipuuta ja siinä on pitkä varsi, joka helpottaa selän pesemistä. Klassikkojen klassikko.

Tuoksut jakavat kansaa, mutta ne jotka tykkäävät, suorastaan rakastavat!  Lahjaksi en tuoksuja veisi, ellen ole varma saajan mieltymyksistä.  Ylen saunatuoksuja koskettava artikkeli antaa hyvät ohjeet tuoksujen mahdolliseen käyttöön:

× Lisää tuoksu vasta löylykauhaan
× Muutama tippa tuoksua riittää
× Varo roiskimasta ainetta iholle
× Älä anna ainetta lasten käsiin
× Älä säilytä pulloa kuumassa saunassa

Varmempi tuliainen on löylyvasta (vai -vihta) ja jos ei pääse sellaista tuoreena sitomaan, löytyy Terran valikoimasta myös valmisvastoja. Muista hauduttaa vihta ennen saunomista.

Pakkaus poistetaan, mutta  pakkausverkko jätetään vihdan ympärille. Anna liota rauhassa 20 – 25 min. haaleassa vedessä, sitten irrotetaan pakkausverkko varovasti ja annetaan vihdan hautua vielä 5 – 10 minuuttia lämpimässä (ei kuumassa) vedessä. Sitten vaan nauttimaan!

Yksi kuvauslainoista jäi meille ja se on tämä Housen juutti-puuvilla-matto. Sen paikka tulee olemaan päämökissä, jonne pääsen sisustuspuuhiin jo huomenna! En malta odottaa, tuntuu aivan uskomattomalta, että todellakin pääsemme viettämään kesää mökillämme.  Nyt myös saunamökki pääsee omaan tarkoitukseensa, eikä siellä tarvitse säilyttää mitään ylimääräisiä tavaroita.

Tämä kesä on omistettu mökkeilylle, luonnolle ja perheelle. Asioille, jotka lataavat ja rentouttavat.

Pian huristelemme mökille jälleen tutuksi tulleella yhden pysähdyksen taktiikalla, sopivasti mökkimatkan varrella olevan Jyväskylän Kodin Terran kautta.  Nyt on laulettu Suvivirret ja jaettu todistukset.  Onnea kaikille lomansa aloittaneille!

On aika nauttia Suomen kesästä, juuri sellaisena kun se on.

Saatat pitää myös

12 Kommentit

Merja 1 kesäkuun, 2019 - 6:02 pm

Hei, hyvältä näyttää. Meillä on lähitulevaisuudessa mökillä kiukaan uusiminen ajankohtaista. Katselin, että teidän kiuas on ilman minkäänlaista taustakaakelointia tai muuta eristettä? Toinen asia mikä askarruttaa on kuvissa näkyvä puulattia löylyssä, onko pesuhuone/tila jotenkin erikseen, vai mihin saunavedet menee?

Reply
Kerttu 3 kesäkuun, 2019 - 2:20 pm

Hei! Tuohon ei tarvitse sen kummempia suojia, tämä kiuasmalli on täysin turvallinen näin. Ei siis edes kuumene ulkopuolelta. Täältä löytyy lisää tiedoa saunamallista ja kiukaasta: https://www.newsauna.fi/moderni-pihasauna. Pesut siis tehdään tuossa saunassa ja pesuvedet menevät harmaan veden suodattimeen. Puu on suojattu sille tarkoitetulle aineella. Meillä on ollut aina mökkisaunassa puulattia, eikä ole mennyt miksikään 🙂

Reply
Kirsi Lehto 2 kesäkuun, 2019 - 5:21 pm

Näyttää aivan ihanalta, melkein voi tuntea uuden puun tuoksun nenässään <3
Ihan sivumennen, miksi lauteet kannattaa pestä alhaalta ylöspäin? Jotenkin ajattelisi että ylhäältä likainen pesuvesi valuu alaspäin jo pestylle osuudelle. Asiassa lienee joku muu juttu?

Reply
Kerttu 3 kesäkuun, 2019 - 2:22 pm

Kiitos Kirsi! Esimerkiksi Martat suosittelee pesua alhaalta ylöspäin, koska näin mahdollisesti likainen vesi ei pääse valumaan kuivaa seinää pitkin. Likainen vesi saattaa jättää jälkiä, joita on hankalampi saada pois.

Reply
Kirsi Lehto 3 kesäkuun, 2019 - 6:34 pm

Ok, kuulostaa järkevältä tuo. Martat tietää 🙂

Reply
Ville 15 kesäkuun, 2019 - 5:44 pm

Hei. Mistä sohva on hankittu? Saako sen levitettyä ja minkä kokoinen siitä levitettynä tulee?

Reply
Kerttu 16 kesäkuun, 2019 - 7:28 am

Hei, sohva on Tapio Anttilan Day and Night ja täältä löytyy tietoja: https://www.modernistikodikas.fi/mokkeily/saunamokin-nukkumisjarjestelyt/

Reply
Pauli Kaisko 3 heinäkuun, 2022 - 9:30 am

Moi! Olemme painineet oman saunamökin sävyvalintojen kanssa. Kuvissa teidän seinien, lattian ja katon sävyt vaikuttavat tasapainoisilta. Muistatko vielä millä sävyillä ja millä aineilla pinnat on käsitelty?

Reply
tuija 12 heinäkuun, 2022 - 5:08 am

Hei Kerttu! Meille on myös pian valmistumassa vastaavanlainen New Sauna. Haluaisin sinulta kysyä, että oletteko yöpyneet saunamökin huoneessa samana päivänä kun olette saunoneet? Tuleeko huoneesta kovin kostea? Mietimme vielä pitäisikö saunan sisää kulkua muuttaa. Jos sinulla on kokemusta asiasta, niin olisin hyvin kiitollinen vastauksestasi oven paikkaa ajatelleen:-)
Hyvää kesää sinulle!!

Reply
Kerttu 13 heinäkuun, 2022 - 9:05 am

Moikka Tuija! Onnea hyvästä saunavalinnasta 🙂 Olemme yöpyneet saunomisen jälkeen ja kaikken tärkeintä on se, että tupaa pääsee tuulettamaan kunnolla. Suosittelen siis avattavaa ikkunaa, jossa hyttysverkko. Olemme asentaneet myös oveen kiinteän hyttysverkko-oven, jolloin tuvan saa tehokkaasti tuuletettua saunomisen jälkeen. Sanoisin, että tämä kannattaa, oli saunan oli sitten tupaan tai suoraan ulos.

Reply
tuija 18 heinäkuun, 2022 - 6:07 am

Kiitos vastauksestasi ja hyttysverkkovinkistä, se menee heti ostoslistalle!:-)

Reply

Jätä kommentti