Runsautta pihaan

by Kerttu
Aurinkoista sunnuntaita vaaleanpunaisten silmälasien takaa! 
Ei nyt sentään ihan konkreettisesti,  mutta fiilikset leijuvat eilisten häiden jälkeen sellaisessa rakkauden pilvessä, että vain hymyilyttää! Ystävämme saivat toisensa upeassa hääseremoniassa, jossa ei onnenkyyneleitä säästelty! Itse huomasin kirkon pihalla kameran unohtuneen kotiin ja kyllä harmitti. Juhlapaikka oli täynnä sisustuksellisesti upeita yksityiskohtia. Onneksi muistot säilyvät ja paikalla oli myös ammattilaisvalokuvaaja ikuistamassa sen kaiken kauneuden. Tuore aviovaimo Eeva kirjoittaa omaa blogiaan täällä, joten jossain vaiheessa sinne ilmestynee kuvia päivästä. Onnea vielä kerran hääparille ja kiitokset upeista juhlista!
Ystäväni on harventamassa pihaansa ja lähetti minulle kuvakavalkadin erilaisista kasveista, joita voisi heiltä siirtyä meille. Meidän pihalla ei ole vielä kovin paljoa istutuksia ja kaipaan havujen ja kivien lisäksi vähän runsautta. Nyt pitäisi ottaa käteen pihasuunnitelma ja suunnata ulos pohtimaan, mitä ja minne meille voisi istuttaa. 

Edelleen haen helppohoitoisuutta ja nämä monivuotiset kasvit ovat ymmärtääkseni aika itsenäisiä. Kai kasveista voi sanoa, että ne on itsenäisiä 😉 Siis eivät tarvitse paljon hoitoa. Meillä on takapihalla iso kiviallas, jossa tällä hetkellä on vain muutama yritti toisessa päässä. Mietin, voisikohan siihen altaaseen laittaa jotain monivuotisia kukkivia kasveja vai pitäisinkö sen vain hyötykasvimaana? Tilaa on aika paljon ja allas on talon aurinkoisemmalla puolella. 

Yksi iso murheenkryyni on talomme ja tien väliin jäävä rinne, joka näyttää tällä hetkellä aika karsealta. Se on sen verran jyrkkä, että nurmikon ajaminen on erittäin hankalaa, eikä muutenkaan kovin houkuteleva vaihtoehto. Rinne ei periaatteessa kuulu tonttiimme, mutta käytönnössä kuitenkin meidän hoidettavissamme. Olemme laittaneet sinne vähän vuorenkilpeä, mutta alue on aika iso ja se vaatisi jotain järeämpiä toimenpiteitä. 
Nyt vain pihasuunnitelmakansio kainaloon, kahvikuppi terassille ja pihaa tiirailemaan. Ensi viikolla toivon saavani pihaan myös muutaman puun. Puutarhanhoito on kärsimättömälle ihmiselle ihan parasta treeniä, asioita ei voi liikaa kiirehtiä. Jospa alkajaksiksi hurauttaisi nurmikon sileäksi, siinä sentään näkee välittömästi oman työnsä tuloksen. 
Otan mielelläni vastaan vinkkejä monivuotisista kasveista ja niiden sijoittelusta 🙂 Kaunista päivää!

Saatat pitää myös

0 Kommentti

Laura 9 kesäkuun, 2013 - 11:41 am

Meilläkin pihan rakentaminen on ajankohtaista! Kivaa puuhaa ainakin vielä tämä suunnittelu 🙂 Miten olisi teillä sen rinteen vuoraaminen seulanpääkivillä ja betonilla ja mehikasveilla? Kuulemma rikkaruohojen ei pitäisi tuosa kasvaa. Tutuilta kasveja saadessa kannattaa varmistaa, että alueella ei ole lehtokotiloita, niiden munat leviää juurakoissa. Meidän alueella niitä jo on ja ovat tosi inhottavia!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 kesäkuun, 2013 - 6:56 pm

*
Hei Laura! Kiitos ideoista, kivet ja betoni kuulostaa tosi hyvältä! Rinne on vaan aika pitkä, mietin että millaiset kustannutkset siitä tulisikaan… Toisaalta tuollainen vaihtoehto on varmasti aika pitkäaikäinen ja helppohoitoinen. Kiitokset myös muistutuksesta kotiloiden suhteen, näissä saakin olla tarkkana!

Reply
Nanna - Luumutar 9 kesäkuun, 2013 - 1:31 pm

samojen asioiden kanssa täällä pyöritään. Minä, joka en ole koskaan ymmärtänyt mitään kasveista, eikä puutarhanhoito ole koskaan kuulunut mielipuuhiini, olen nyt opetellut viikonlopun aikana niin paljon eri kasveista ja puista, että kohta tulee jo korvista ulos. Luonnollisesti helppohoitoisuus meilläkin avainsana, luonnonmukaisen näköinen (kivi, havu, metsäpohja/kuntaa, monivuotinen kukka), jossa seassa kävelypolkua ja terassia. Mahdollisimman vähän pitäisi jäädä tuota leikattavaa nurmikkoa. =) Katsotaan, mitä tässä saadaan aikaiseksi… Tsemppia sinne puuhiin!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 kesäkuun, 2013 - 6:58 pm

Hei Nanna! Teidän suunnitelmanne kuulostavat tosi kivalta! Suunnittelu on hauskaa ja opeltavaa tosiaan riittää, onneksi sitä sekä oppii uutta ja myös innostuu matkan varrella 🙂

Reply
Muonamiehen mökin Matleena 9 kesäkuun, 2013 - 1:53 pm

Rinteet ovat kyllä hankalia. Maan peittäminen hyvin joko kasveilla tai muilla materiaaleilla on avain helppohoitoisuuteen (tosin nyrkinkokoisten ja sitä suurempien kivien käyttöä en suosittele, rikkaruohoja vaikea kitkeä niiden väleistä). Jos alueella on paljon rikkaruohoja, kannattaa maa ensin kuoria hyvin, peittää sitten katekankaalla ja jollain katemateriaalilla (esim. hake/kuorikate), tai istuttaa kasveja paljon ja tiheään. Jos rinne on jyrkkä, maa olisi hyvä myös tukea jollain, vinkkejä löytyy esim. http://suomalainentaimi.fi/sido-rinne-kasveilla . Suosittelen istuttamaan siihen jotain helposti leviävää kasvia, pensaista angervoja käytetään usein, matalista kasveista esim. maahumala, maksaruohot tms. Vuorenkilpiä näkee myös monissa rinteissä, kurjenpolviakin voisi kokeilla. Vaihtoehtoja on monia, riippuu onko rinne auringossa vai varjossa.
Noista ystäväsi kasveista ainakin jättipoimunlehti kasvaa nopeasti ja leviää helposti (kokemusta on). Myös tuo villiviini kasvaa nopeasti ja sitä voi myös kokeilla maanpeitekasviksi.
Kaiken kaikkiaan väitän, että perennat (eli monivuotiset ruohovartiset kasvit), pensaat ja havut ovat helppohoitoisempia kuin hyötykasvit, vaikka jälkimmäisistä on varmaan muuten enemmän iloa 🙂 Onnea pihaprojekteihisi, se on hauskaa puuhaa!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 kesäkuun, 2013 - 7:00 pm

Kiitoksia Matleena kaikista näistä vinkeistä! Huomaa, että olet todella perehtynyt asiaan! Näistä ajatuksistasi on paljon hyötyä ja iloa kun jatkan suunnittelupuuhia 🙂

Reply
Unknown 9 kesäkuun, 2013 - 7:56 pm

Kummitäti on valmis antamaan kokemuksensa käyttöösi!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 kesäkuun, 2013 - 7:00 pm

Voi kiitos Piitu! Tulehan käymään <3

Reply

Jätä kommentti