Pysähdy, kun on eniten kiire

by Kerttu
Paras n

Kaupallinen yhteistyö: Nespresso 

Me: I want a magical unicorn for Christmas.
Santa: Be realistic.
Me: OK, I want 5 minutes to myself each day to have my coffee hot and pee in peace.
Santa: What color unicorn would you like?

Tuo ylläoleva katkelma on naurattanut jo vuosia, varmasti niin kauan kun olen ollut äiti. Oma rauhallinen hetki tuntuu joskus olevan epärealistisempi vaihtoehto kuin taikayksisarvinen.

Ihan niin kuin unta ei voi säilöä ennakkoon vauvavuoden valvomista varten, ei myöskään omia hetkiä voi tankata varastoon. Jos puhuisimme palautumisesta yhtä paljon kuin suorittamisesta, uskoisin, että moni meistä voisi piirun verran paremmin. Oma aika on maaginen käsite. Kysyin seuraajilta Instagramissa, mitä oma aika tarkoittaa ja sain mm. tallaisia vastauksia:

-”Hetki, jolloin kukaan ei tarvitse minua ja voin tehdä jotain omaa tai olla vaan”
– ”Saan valita itse mitä teen”
– ”Hiljaisuutta, yksinoloa ja omien ajatusten kuuntelua”
– ”Keskittymistä omiin tarpeisiin ja hyvinvointiin. Akkujen latausta”
– ”Varastettuja hetkiä, niitä mä nipistän itselleni”
– ”Oma aika on investointi mielenterveyden hyvinvointiin”
– ”Se on mielentila! Juon kupin kahvia lasten touhuillessa omiaan. Arjen pieni, mutta tärkeä hetki.
– ”Tunne, että olen muutakin kuin äiti”

Voin samaistua näihin todella paljon. Oma aika on minulle sitä, että kukaan ei vaadi, pyydä tai odota minulta mitään. Koen, että joka päivä olisi hyvä saada edes pieni oma hetki. Minulle se ei tarkoita yksin olemista. Perhe voi olla kotona ja jokainen touhuilla omiaan, kunhan on hetkisen rauha maassa. Usein oma hetki on illalla lasten nukahdettua.

Päivittäinen oman ajan ottaminen on hyvä resepti stressiä vastaan.  Oma aikahan voi olla mitä vain, kunhan se tuottaa iloa ja antaa energiaa. Mitäs lentokoneessa neuvotaan hätätilanteessa? Kyllä, ensin happinaamari itselle ja sitten vasta voi auttaa muita. Tämä on hyvä oppi siitä, että huolehtimalla omasta jaksamisesta jaksaa huolehtia myös läheisistä. Oman ajan tarve varmasti vaihtelee eri elämäntilanteissa ja kuormituksesta.

Oma rauhallinen hetki tuntuu joskus olevan epärealistisempi vaihtoehto kuin taikayksisarvinen.

Muistaakohan joku vielä keväisen postauksen ”Aamut ovat minun – 30 päivän haaste muutti asenteen”. Silloin avauduin liikunnan vähyydestä ja ajatuksesta, että aikaa ei tuntunut löytyvän millekään omalle. Silloin päätin, että koska päivät ja illat ovat täynnä töitä, lasten harrastuksia, kauppareissuja ja kaikenlaista arkisäätöä, aamut ovat minun.

Nyt tiedetään, että tämä ei ollut ainoa muutos arjessa ja ajankäytössä. Muuttamalla lähemmäs keskustaa ja työpaikkaa säästän päivässä noin puoli tuntia aikaa työmatkoissa. Ajansäästö on 2,5 tuntia viikossa ja 10 tuntia kuukaudessa. Huikea määrä lisää aikaa.

Miten olen tätä lisäaikaa hyödyntänyt? Olemalla lasten kanssa, ottamalla omia hetkiä ja tekemällä oman yrityksen hommia. Myös lasten kasvu muuttaa dynamiikkaa. Tytär on jo omatoiminen ja paljon harrastuksissaan ja ystävien kanssa, poikakaan ei enää tarvitse jokaisessa asiassa apua ja hänkin viihtyy kavereiden kanssa. Omia hetkiä alkaa tupsahdella enemmän.

Olen myös entistä enemmän kiinittänyt huomiota palautumiseen ja mikrotaukoihin työssä ja arjessa. Pieni hetki omaa aikaa, raitista ilmaa tai askeleita auttamat jaksamaan ja lisäävät luovuutta. Pikkuisella paussilla voi olla iso vaikutus.

En ollut ainoa, joka nosti esille rauhallisen kahvihetken esimerkkinä ihanasta omasta ajasta. Kotona yksi luksushetki on kahvipaussi.  Kesäksi vein  Nespresson Vertuo-koneen mökille, jossa nautin kahvin teon helppoudesta. Talvella kone olisi siellä vain tyhjänpanttina, joten haimme sen takaisin kotiin. Mikä ihana jälleennäkeminen olikaan!

Nespresson kahvivalikoima on täydentynyt talvisesongin ajaksi uusilla Variations Nordic Limited Edition -kahveilla, jotka ovat inspiroituneet pohjoismaisista kahvihetkistä. Kahvit sisältävät vain luonnollisia aromeita. Pakkausten ja -kapseleiden kuosit on suunnitellut tanskalainen muotoilija Louise Campbell.

Suosikkini uutuusmausta on Cinnamon Swirl, tässä kahvin maussa toistuvat kanelipullan pehmeän mausteiset aromit. Niin hyvää! Ei todellakaan onneksi tarvitse vierelleen suklaata ja piparia, mutta ei niistä näin joulun aikaan haittaakaan ole.

Pieni muistutus vielä kapseleiden kierrättämisestä: käytetty kapseli putoaa automaatisesti säiliöön, josta ne voi kierrättää puruineen. Materiaalina on alumiini, joka voi kiertää vaikka ikuisesti – auton moottoreihin, polkupyöriin, tietokoneisiin, virvoitusjuomatölkkeihin ja jopa uusiin kapseleihin. Suomessa kahvinpurut palavat alumiinin polttoprosessissa.

Nespressolla on Helsingissä Keskuskadulla myymälä. Sieltä voi hankkia kaikkia Nespresso -kahvilaatuja, oheistuotteita ja esillä on myös  laajin valikoima erilaisia Nespresso-kahvikoneita. Jos ei pääse paikan päälle, niin tilauksen voi tehdä nettikaupasta tai mobiilisovelluksen kautta ja tilaus on perillä 1-2 arkipäivässä.  Hyvä vinkki on myös se, että 19.1.2020  saa Vertuo-kahvikoneista 100 euron alennuksen.

Kuormittumista ei aina edes havaitse ajoissa. Viime keväinen blogikirjoitukseni oli yksi niistä merkeistä, että jotain oli todella tehtävä. Kannattaa muistaa, että myös mukavat asiat kuormittavat, kun niitä on liikaa.

Kysyin Instassa myös sitä, mitkä ovat seuraajilleni tapoja ottaa omaa aikaa. Sain paljon vastauksia, mm. tällaisia:

– ”Lähetän perheen muualle ja kuuntelen hiljaisuutta”
– ”Luen kirjoja, katson sarjoja, lepään”
– ”Käyn kuntosalilla, kaupassa tai lenkillä – ihan yksin!”
– ”Teen töitä ja se on ihanaa” 
– ”Aamupala muun perheen jälkeen”
– ”Ystävien kanssa kahvittelu”


Kiitos teille kaikille, jotka jaoitte ajatuksianne omasta ajasta ja tärkeistä hetkistänne. Jos näin joulun alla tuntuu erityisen kiireiseltä, suosittelen vanhaa klassikkoa: vesilasitestiä. Laita lasiin vettä ja työnnä sinne sormesi. Mikäli veteen jää reikä, olet korvaamaton. Aika monessa hommassa meidät voidaan helposti korvata, mutta ei niissä tärkeimmissä: vanhempana, puolisona tai ystävänä.

Tärkeintä on oppia pysähtymään. Silloin, kun elämä tuntuu kaikkein hektisimmältä, on juuri oikea hetki ottaa tauko. Keitä vaikka se kuppi kahvia ja katso ulos horisonttiin. Syke laskee ja ehdit ajatella, mikä on oleellista ja tärkeää.

Aika monessa hommassa meidät voidaan helposti korvata, mutta ei niissä tärkeimmissä: vanhempana, puolisona tai ystävänä.

Tässä on muuten ihan mahtava lahjavinkki etenkin pienten lasten äidille tai isälle, omaishoitajalle tai työssä uupuneelle. Anna hänelle oma hetki. Tuskin hän pahastuu hyvästä Nespressostakaan, mutta herrajestas miten onnelliseksi hän varmasti tulee hetkisestä omaa aikaa!

Hyviä varastettuja hetkiä sinulle!

Saatat pitää myös

2 Kommentit

MA 3 tammikuun, 2020 - 7:51 pm

Kiitos hyvästä kirjoituksestasi, josta tuli mieleen oma kiireinen elämä, olin aikanaan kolmevuotiaiden kaksosten yksinhuoltaja, myöhemmin viisi vuotta äitini omaishoitaja. Äidin kuolema osui lasten ylioppilaskirjoitusten aikaan. Elämä oli selviämistä päivästä toiseen. Nyt yksinasuvana ja vielä muutaman vuoden työelämässä mukanaolevana saan lopultakin elää niin vapaasti ja omaehtoisesti kuin haluan. Aika aikaa kutakin, kuten viisas vanha kansa sanoo.

Reply
Kerttu 4 tammikuun, 2020 - 6:25 am

Kiitos viestistäsi ja tarinastasi MA. Elämä usein kantaa, mutta jälkeenpäin miettii, että on ollutkin aika sissi, joka on selvinnyt monesta. Ihana kuulla, että nautit nykyisestä elämäntilanteestasi. Ruuhkavuodet ovat rakkaita, mutta uskon, että myös tuo elämänvaihe on upea! Hyvää uutta vuotta sinulle!

Reply

Jätä kommentti