Vinkit joulusaunaan – ensin siivous, sitten tunnelma

by Kerttu
Kodin Terra joulukuu

Kaupallinen yhteistyö: Kodin Terra Jyväskylä 

Ette olekaan vielä päässeet kurkistamaan uuden kodin saunaan, joten tervetuloa vaan!  Täälläkin valmistaudutaan tämän kodin ensimmäiseen jouluun.

Kodin pintoja suunnitellessa päätimme vaaleansävyiseen kylpyhuoneeseen ja saunaan, mielestäni kokonaisuus toimii kauniisti, kun kyseessä ei ole valtava tila. Tilan tunnun maksimoimiseksi valitsin saman marmorilaatan seiniin (60 x 60 cm) ja lattiaan (40 x 60 cm).

Vaaleat lauteet syntyivät Kodin Terran puutavarasta taitavan rakennuttajamme käsissä toiveidemme mukaan. Saunaan oli ensin suunnitteilla laude vain yhdelle seinälle, mutta toivoimme kulmaa, jotta koko perhe mahtuu paremmin.

Mutta palataan saunaan, kylpyhuoneeseen ja sen valintoihin vielä tarkemmin omassa postauksessaan, sillä nyt valmistellaan joulua.

Vaaleat lauteet syntyivät Kodin Terran puutavarasta taitavan rakennuttajamme käsissä toiveidemme mukaan.

Meidän sauna on uusi, eikä mitenkään erityisesti siivouksen tarpeessa, mutta rutiineista on hyvä pitää kiinni.  Saunan pesuun minulla on muutama vinkki, jonka avulla homma sujuu nopeasti ja tehokkaasti.  Ensin muutama sana pesuaineista.

Käytän usein kotimaista Kiilto Saunapesua, sillä kylpyhuoneiden rasvalikaan ja saippuajäämiin tehoaa parhaiten emäksiset pesuaineet, joiden pH on yli 8.5.  Lisäksi käytän Kiilto Airi kylpyhuonepuhdistajaa, joka on hajusteeton ja väriaineeton. Lisäksi tehosiivouksessa käytän harkiten Universal Stonea, jolla saa pinttyneet liat pois vaikkapa saumoista.

Pidän myös tärkeänä sitä, että pesuaineet ovat nopeasti biohajoavia eli aine pilkkoutuu luonnossa pienemmiksi yhdisteiksi, kuten hiilidioksidiksi, vedeksi ja mineraalisuoloiksi.

Siivousvälineinä käytän pehmeää juuriharjaa lauteille ja napakampaa Sini-kaakeliharjaa, joka  sopii erinomaisesti kylpyhuoneen ja saunan lattia- ja seinäpintojen pesuun. Harja on malliltaan sellainen, että nurkat ja kulmat saa hyvin putsattua. Lisäksi tarvitaan toki pesuämpäri, mikrokuituliina, ikkunalasta sekä pieni pyyhe kuivaukseen.

Olen ottanut Annen vinkistä tavaksi kuivata saunan lasit jokaisen suihkun jälkeen. Aikaa tähän menee vain muutama sekunti, mutta lasit ovat pysyneet kauniina ja puhtaina, eivätkä nytkään tarvitse erityistä pesua.

Saunan pesu √
– Älä lämmitä saunaa. Ekaksi irtoroskat ja pölyt pois harjaamalla tai imuroimalla.
– Lauteet kastellaan lämpimällä vedellä, näin puunsyyt aukeavat ja lika lähtee helpommin.
– Laimenna pesuaine ohjeen mukaan. Harjaa lauteisiin ja anna hetki vaikuttaa.
– Huuhtele huolella! Lopuksi huuhtele kylmällä vedellä, tämä sulkee puunsyyt.
– Kuivaa lauteet, tämän voi tehdä vaikka ikkunalastalla. Irtovesi lähtee pois.
–  Pese lattia. Viimeisenä inhokkihomma eli lattiakaivon puhdistus!

Kun sauna on puhdas, alkaa mukavin osuus: joulutunnelman luominen!

Käytämme aina laudeliinoja, se on kotisaunassakin helpoin tapa pitää lauteet puhtaana. Nyt levitin lauteille House-sarjan pellavaiset liinat, joissa on puuvillainen loimi. Kuosi sopii hyvin yhteen meidän Rento-saunatyynyn kanssa. Kotisaunassa emme käytä vastaa, mutta joulusaunaan virittelemme kynttilän lyhdyssä tuomaan tunnelmaa.

Yhtä ihanaa kuin saunominen on kiireetön jäähyttely. Puukori narukahvoilla on helppoa kuljettaa jääkaapilta saunalle ja sinne sujauttaa jääkylmät lempijuomat.

Aaton joulusauna on minusta yksi ihanimpia perinteitä. Meillä on joskus saunottu heti aamulla, jolloin päivä saa ihana startin. Usein löylyihin on sujahdettu hautausmaareissun jälkeen iltapäivällä, jolloin vilun kipristämät varpaat on mukava viedä lämpöön. Toisaalta aattoillan hämärässä, vatsat täynnä jouluruokaa ja kiireettömyyden vallatessa mielen on tunnelmallista heittää vettä kiukaalle ja vaihtaa ajatuksia rakkaiden kanssa.

Aaton joulusauna on minusta yksi ihanimpia perinteitä.


Shhh…saunarauha!

Missä vaiheessa teillä on joulusiivoukset ja onko tapana pestä sauna jouluksi? Saunan pesu on minulle yksi jouluriitti, siksi siitä on ilo aloittaa joulusiivoukset. Muilta osin meillä ei joka paikkaa erityisesti kuuratakaan, perussiivous riittää oikein hyvin.

Vaikka aaton löylyt nautitaan mummolassa, tullaan kotisaunassa fiilistelemään joulua moneen kertaan. Aatto on jo viikon päästä, aika ihana juttu!


Kodin Terrassa on joulukuun S-mobiilietuna on saunatekstiilit, saunatuoksut ja -mittarit  sekä kiuaskivet -25 % ja saunan pesu- ja käsittelyaineet -20 %.  S-mobiilin voi ladata App Storesta tai Google Playsta. 

Saatat pitää myös

5 Kommentit

Maria 17 joulukuun, 2019 - 9:53 am

Kaunis sauna! Mutta miten tuonne lauteiden alta pääsee pesemään lattia? Ovatko umpinaiset lauteet irrotettavissa osina?

Reply
Kerttu 18 joulukuun, 2019 - 12:12 pm

Hei! Lauteen saa irroitettua edestä, jolloin lauteiden alle pääsee siivoamaan 🙂

Reply
Merja 17 joulukuun, 2019 - 7:39 pm

Kun muutimme jokunen vuosi sitten tähän uuteen kotiimme ja halusimme mieleiset kaakelit pesuhuoneeseen, en saanut toiveitani kaikilta osin läpi. Eli, lattiaan ei voinut/saanut laitattaa isoja laattoja. Rakennusliikkeen edustaja kertoi, että ns. kaadot lattiakaivoa kohden eivät onnistu isoilla laatoilla. Miten teillä on asia ratkaistu, onko lattiakaivot jotenkin modernisoituneet, jotain ritilöitä kuvassa näkyykin? Olisi vaan niin paljon helpompaa siivota, kun ei olisi niin tuhottomasti saumoja pienten 10×10 laattojen välissä.

Reply
Kerttu 18 joulukuun, 2019 - 12:14 pm

Hei! Minäkin olisin halunnut saman laatan sekä seiniin että lattiaan, nyt päädyimme kaatojen vuoksi 40 x 60 laattaan. Pitkänmallinen lattiakaivo varmasti auttaa kaatojen osumisessa haluttuun kohtaan myös silloin, kun laatta on suurempi. Vanhassa kodissa meilläkin oli 10 x 10 laatta, nyt iloitsen tästä selkeydestä 🙂

Reply
Raili 18 joulukuun, 2019 - 3:31 pm

Oi että, onpa kaunis sauna. Mikä kiuas teillä on, näyttää hyvältä.

Reply

Jätä kommentti