Vartin vinkit – helppoja arjen puhtaita tekoja

by Kerttu
Vartin vinkit – helppoja arjen puhtaita tekoja

Kaupallinen yhteistyö: Lumme


Koti on tehty elämää varten  – se on yksi lempisanonnoistani. Ja kuten hyvin tiedämme, elämässä aina sattuu ja tapahtuu kaikenlaista.  Kodin siisteyden ylläpidossa minulla on yksi mieleinen ohjenuora: mielummin usein, helposti ja nopeasti, kun harvoin, työllä ja tuskalla.

En ole mikään erityinen siivousfriikki, joka haluaa kaiken olevan aina tiptop-kunnossa. Satunnainen sotku ja epäsiisteys on elämää, aina ei ehdi tai jaksa. Kuitenkin koen konkreettisesti, että arki on paremmin hallussa, kun tavarat ovat paikoillaan ja ympärillä puhdasta. En pidä sellaisista pikasiivousvinkeistä, joissa tavarat sullotaan summassa säkkiin, joka piilotetaan jonnekin. Joskus toki hätä ei lue lakia, mutta mielestäni siivouksen tulee ylläpitää kodin mukavuutta. Ne pois silmistä, pois mielestä – siivoukset lopulta vaan lisäävät sotkua.

Meillä on käytössä muutamia tapoja, jotka auttavat siinä, että koti pysyy helposti suhteellisen hyvässä kuosissa. Ajattelin jakaa vinkit teillekin, jos niistä olisi iloa.

Vartin vinkit – helppoja arjen puhtaita tekoja

Vartin siivousrumba – tavarat paikoilleen 

Koko perheen eli myös lasten osallistaminen kodin siivoukseen on minusta tärkeää. Sen sijaan, että aikuinen järjestelee tunnin, voimme koko perhe järjestellä vartin. Usein sanonkin lapsille, että nyt kun teemme yhdessä siistimistä 15 minuuttia, meillä on aikaa tehdä jotain mukavaa yhdessä. Tämä ainakin meillä usein motivoi ja pikaisen järjestelyn jälkeen voimme yhdessä pelata, leikkiä, ulkoilla tai touhuta omiamme.

Joskus myös teemme siivoushetkestä hauskaa niin, että jokainen saa päättää 1-2 biisiä, jotka laitetaan soimaan siivouksen ajaksi. Mitä pienempi lapsi, sen selkeämmän ohjeen hän tarvitsee, alle kouluikäinen voi kerätä omat lelut koriin ja tulla sitten kysymään seuraava askare, jos aikaa on.

Tämä siivousrumba on mahdollista toteuttaa vaikka joka päivä, aikaa saa säätää vaikka yhteen biisiin tai viiteen minuuttiin. Näin yhteinen järjestyksen ylläpito helpottuu ja pikkuhiljaa, tuhannen toiston jälkeen tavarat saattavat mennä paikoilleen jo heti niiden käytön jälkeen. Rumba on silloin hiottu huippuunsa, kun sitä ei enää tarvita.

Pikapyyhkäisyt – pinnat puhtaaksi 

Kun elämää on kahdessa kerroksessa ja siivouskaappi alakerrassa, koen ylläpitosiivouksissa merkitykselliseksi sen, että kynnys sen tekemiseen on mahdollisimman matalalla. Säilytän molemmissa vessoissa Lumme puhdistusliinoja, joka mahdollistavat supernopean ylläpitosiivouksen, vaikka päivittäin. En siis koe edes varsinaisesti siivoavani, kun käytän liinoja. Pyyhkäisen tasoilta pois pölyn ja mahdollliset hammastahnaroiskeet, lattialta kynnyksen eteen kertyvät hiukkaset ja siistin wc-pöntön kannen ja renkaan.

Liinoja löytyy omansa keittiölle, kylpyhuoneelle ja lattialle. Kotona aktiivisessa käytössä ovat nämä kylpyhuoneliinat, mökillä taas lattia- ja keittiöliinat. Voin lämpimästi suositella, jos arvostaa nopeaa ja tehokasta siistimistä. Kaikki liinat ovat 100% uusiutuvasta materiaalista valmistettuja ja niissä on raikas ja mieto metsän, meren tai sitruunan tuoksu. Puhdistusliinat ovat ympäristömerkittyjä ja niissä on Bra Miljöval -merkki.

Kylpyhuoneen siivoussäännöt (ei joustonvaraa)

Kun muutimme tähän kotiin, otin ihan uuden asenteen kylpyhuoneen siivoukseen. Vaikka kodissamme ei ole montaa ehdotonta siivoussääntöä, kylppärissä niistä on kaksi:

1.) Lattia kuivataan aina huolellisesti lastalla suihkussa käynnin jälkeen
2.) Saunan lasiseinä kuivataan aina huolellisesti mikrokuituliinalla suihkussa käynnin jälkeen

Näillä kahdella superyksinkertaisella säännöllä kylpyhuone pysyy hyvässä kunnossa, eikä kalkkisaostumia pääse kertymään. Kalkki on tietenkin ikävän näköistä, mutta sen lisäksi se jättää pinnat karheaksi ja näin siihen tarttuu muitakin epäpuhtauksia, kierre on valmis.

Jokainen, joka on yrittänyt hinkata kalkkisaostumia lasipinnalta tai laatoilta tietää, että se on hankalaa ja hidasta. Siihen verrattuna huolellinen kuivaaminen on helppoa ja nopeaa. Kun pinnalle ei jää vettä, siihen ei jää myöskään kalkkia. Eli tässäkin pätee sama sääntö, mielummin joka päivä jokin minihomma, kun sitten harvoin valtava työ ja tuska.

Siivouspäivinä puhdistan pinnat Lumme yleispesuaineella, jota suihkutan kevyesti pinnoille 20-30 cm etäisyydeltä ja annan vaikuttaa muutaman minuutin. Tuote on riittoisaa ja sitä myös kannattaa käyttää säästeliäästi. Jos et ole ennen käyttänyt tuotetta, testaa sitä ensin huomaamattomaan paikkaan. Simppeleillä keinoilla ei juuri synny puunattavaa.

Siivous saa olla myös hauskaa ja siinä auttaa juuri se, että urakoista ei rakenna valtavia ja uuvittavia. Tämä kuva syntyi kun vain testasin kameran asetuksia, mutta kuvastakoon se tunnelmaa 😀 Meillä oli Stellan kanssa hauskaa, kun siivosimme ja napsittiin samalla nämä kuvat.  Ei tämä niin vakavaa ole,  arkea parhaimmillaan ♥

ALEKOODI

Lumme-tuotteita saa lähes kaikista isoimmista kaupoista.  Sain teille myös alekoodin Arjenkauppaan, josta nyt kaikista Lumme-tuotteista saat -20 %. Koodi  LUMME20 on voimassa 31.5.2021 saakka, eikä sitä voi yhdistää muihin etuihin.

Olisi kiva kuulla, millasia kodin siisteyden ylläpidon niksejä teillä on käytössä? Osallistuuko teillä koko perhe siivoamiseen?

Saatat pitää myös

2 Kommentit

Mermar 8 toukokuun, 2021 - 3:57 pm

Mökillä varsinkin siivousliinat ovat kovassa käytössä. Todella näppäriä hävittää saunan pesässä. Aiemmin käytin mikrokuituliinoja, mutta siirryin viime kesänä näihin liinoihin. Kaupungissa käytän vielä molempia.

Reply
Kerttu 8 kesäkuun, 2021 - 9:23 am

Moikka! Samaa mieltä, mökillä erityisen käteviä! Mutta toki myös kotona jouhevoittaa siivousta kummasti!

Reply

Jätä kommentti