Tilapäinen työpiste makkariin

by Kerttu
Tilapäinen työpiste makkariin

”Ei hätää, kaikille järjestetään kyllä ohjelmaa!”, toteaa tomera viisivuotiaamme ja nauraa raikuvasti päälle. Meidän perheemme uusi slogan hykerryttää, mutta se on niin totta. Hommaa on ihan jokaiselle ja aina jos joku narisee, että ei ole tekemistä, niin ”ei hätää…!”.

(Ohjelma voi siis olla vaikkapa kotitöitä, joita uudessa arjessa riittää.)

Koti on todellinen monitoimitalo tätä nykyä. Täällä tehdään töitä ja pidetään palavereja, etänä. Täällä käydään koulua ja ollaan voimistelutreeneissä, etänä tietenkin. Täällä pidetään päiväkotia, muskaria ja jumppa- ja skumppatreffejä, etänä luonnollisesti. Kaikki saman katon alla, aika lailla sulassa sovussa onneksi.

Koti on todellinen monitoimitalo tätä nykyä.

Tilapäinen työpiste makkariin

Kun töitä ei pääse tekemään toimistolle ja etäpäivä yksin kotona alkaa kuulostamaan joltain hyvin kaukaiselta luksukselta, on parempi tehdä pieniä järjestelyitä.

Meillä ei ole työ- tai vierashuonetta kodissamme, jonne voisin vetäytyä palavereihin tai keskittymistä vaativiin kirjoituspuuhiin. Minä ja läppärini olemme olleet siellä sun täällä, useimmiten keittiö-olohuoneessa, joka on se kaiken elämän keskipiste muutenkin.

Ei kovin työrauhallista seutua.

Bongasin asuinalueemme kirppikseltä IKEAn kevyen työpöytän ja tiesin ratkaisun löytyneen. Koska rakastan luonnonvaloa, parkkeerasin pöydän ikkunan alle. Tilaa ei ole paljon, mutta juuri sen verran, että pöytä ja jakkara mahtuvat.

On ollut ihanaa vetäytyä omaan huoneeseen, vetää liukuovi perässä kiinni ja keskittyä hetken.

Tämä on myös perheelle merkki siitä, että minua ei saa hetkeen häiritä tärkeillä asioilla kuten: missä on mun jumppakamppeet / lelut / musta paita,  paljonko on 7 x 16, miksi maapallo pyörii, onko meillä ruoka-aika, milloin syödään, saanko mennä ulos / tulla sisälle, tuo kiusaa, saako katsoa pädiä tai miksi ei saa katsoa pädiä.

Tai ainakaan erehtyä sanomaa, että minulla ei ole mitään tekemistä, sillä ainakin pyykit ovat todennäköisesti odottamassa ripustamista.  ”Ei hätää, kaikille järjestetään kyllä ohjelmaa…!”

Tilapäinen työpiste makkariin

Tämän väliaikaisen sisustusratkaisun hinnaksi tuli 15 euroa, jos ja kun tilanne helpottaa, voin keksiä pöydälle uuden käyttötarkoituksen kotona tai mökillä, antaa olla paikoillaan tai myydä eteenpäin.

Uusi arki vaatii vähän säätöä ja luovuuttakin. Toisaalta tähän alkaa jo tottumaan ja rutiinit ovat löytyneet mukavasti. Meillä paras tapa pitää arki hanskassa on sopiva sekoitus suunnitelmallisuutta ja rentoutta.

Yritän etukäteen ohjelmoida päivän niin, että siihen tulee ulkoilua ja työrauhallisia hetkiä. Esimerkiksi aamun Pikku Kakkonen on jäänyt pois ja ruutuaika optimoidaan iltapäivän palavereiden aikaan.  Vaikka on tosi kurjaa, että osa-aikainen lomautus tuli tännekin, niin se on helpottanut lastenhoidon arjen balanssia.

Onko siellä tehty kotiin jotain muutoksia, jotta ”etäarki” toimisi parhaiten?

Saatat pitää myös

16 Kommentit

Tiina 28 huhtikuun, 2020 - 1:53 pm

Tein samanlaisen ratkaisun ja hommasin makuuhuoneen nurkkaan pienen työpöydän jonne pääsen karkuun lapsia ja edes saan hetken rauhassa työskennellä.

Reply
Kerttu 30 huhtikuun, 2020 - 6:51 am

Moikka Tiina! Ihan näppärää kun saa jonkin oman kolkan, jossa voi oven sulkea hetkeksi. Voimia sinne arkeen ja iloa vappuun!

Reply
Anna 28 huhtikuun, 2020 - 3:35 pm

Ihanat nuo verhot! Mitä kangasta ovat /mitkä valmisverhot ovat?

Reply
Kerttu 30 huhtikuun, 2020 - 6:52 am

Moikka Anna! Verhot ovat Eurokankaasta, tästä postauksesta löytyy tarkemmat tiedot: https://www.modernistikodikas.fi/sisustus/pitkat-pimennysverhot-ja-muu-makuuhuoneen-sisustus/

Reply
Elma 28 huhtikuun, 2020 - 4:20 pm

Sun tekstejä on kyllä niiiiiin kiva lukea. Semmosta juurevuutta, huumoria, jalat maassa -olemista samalla kuitenkin kovasti haaveilua ja vaaleanpunaisia linssejä. Kiitos kun kirjoitat ja kuvaat. Oot kyllä mestaribloggaaja!!

– Elma –

Reply
Kerttu 30 huhtikuun, 2020 - 6:52 am

Moikka Elma! Ihana saada tällainen palaute, suurkiitos! <3 Tällä kehulla elelen loppuviikon 😀 Iloa vappuun sinnekin!

Reply
Sara 28 huhtikuun, 2020 - 4:47 pm

Meillä tilanne on vähän erilainen, sillä lapset ovat jo 7. luokalla ja lukion 1. luokalla. Toki ruokaa on laitettava ja jääkaappia täytettävä ahkerasti. Kesken palaverin pitää kuopuksen usein ehdottomasti saada tietää, mitä on ruoaksi tulevina päivinä tai jotain muuta tosi akuuttia. Työhuoneeseen piti hankkia Ikean työtuoli, joka ei ole mikään kaunistus, mutta ajaa asiansa.

Uskon, että tämä kevät jää mieleen toivottavasti enimmäkseen hyvällä tavalla (jos siis ei ole terveys-, talous- tai muita huolia muuten). Tsemppiä ja iloa etäarkeen!

Reply
Kerttu 30 huhtikuun, 2020 - 6:56 am

Heippa Sara! Isompien lasten kanssa tilanne on toki erilainen, mutta tuo ruokahuolto toki on ihan omassa luokassaan 😀 Uskon myös, että tästä keväästä jää paljon oppia ja muistoja, joista ammennetaan vielä pitkään. Toki myös huolta, miten ihmisten terveys ja talous voivat jatkossakin. Pysytään terveenä. Iloa ja halauksia sinne!

Reply
Marketta 29 huhtikuun, 2020 - 8:25 am

Luovia ratkaisuja on kyllä tehtävä, jotta arki rullaa. Meillä ruutuajoista ei enää nipoteta, kunhan ulkoilua on riittävästi ja koulu-/eskaritehtävät tehdään sovitusti. Nyt on ollut aikaa myös leipoa ja ottaa lapsia mukaan kodin askareisiin. Vastamelukuulokkeet ovat myös loistava keksintö!

Reply
Kerttu 30 huhtikuun, 2020 - 7:00 am

Moi Marketta! Joo, täällä myös ruutuajoista on joustettu, mutta onenksi on kevät ja sen myötä myös ulkoilu maistuu vastapainona. Nyt kun tuli tieto päiväkotien ja koulujen avaamisesta, olo on yhtä aikaa innostunut, haikea ja huolestunut. Palanen normaalia arkea on toki tervetullut <3

Reply
Vierailija 30 huhtikuun, 2020 - 5:33 am

Opiskelen täyspäiväisesti ja kotona 7 lasta etäkoulussa. Oma rauha löyty kylppäristä minne roudasin pienen pöydän ja siihen sain läppärin zoom-meettejä varten.
Samalla kun mikki ja video on pois päältä ja kuuntelen luentoa niin viikkaan pyykit ja koneet pyörii. Taukojumppa hoituu siivous mopilla ja koska kylppäri niin oven saa lukkoon. Seinät kuitenkin valkosta laattaa niin tausta ei haittaa eikä näy pyykkivuoret, kun sopivasti käännän näytön video hetkissä.
Ja koska tentit kuuluu opiskeluun niin luen autossa pihassa tai parkkiksella riippuen menoista missä joutuu oottaa.

Rima siis laskenut aika paljon ja joutuu keksiä niitä omia rauhallisia paikkoja.

Reply
Kerttu 30 huhtikuun, 2020 - 7:02 am

Moikka! Huhhei, sinulle pitäisi antaa arjen sankari-mitali kun tämä joskus päättyy. Todellakin saa rimaa laskea ja joustaa, jotta asiat tulevat suunnilleen hoidetuksi. Hienoa multitaskingia harrastat ja tämä varmasti on vain fiksuutta, tuleehan siinä samalla kropalle liikettä. Kodin työergonomomia kun on harvoilla toimiston tasolla. Koulujen alku antaa sinullekin edes pienen rauhallisen hetken päivään, ennen kuin taas lomat koittavat <3 Voimia sinne!

Reply
PV 1 toukokuun, 2020 - 6:56 am

Kestin alta viikon sitä, että ruokapöydästä puolet oli työvälineiden vallassa ja aina silmissä. Minulla on myös iso näyttö ja näppis. Hankin työpöydän. Vielä sinnittelyn Artekin keittiötuolilla. Sitten kypsyi ja ostin työtuolin. Työpiste on isossa makuuhuoneessa. Postissa on nyt valaisin. Maksoi rahaa, mutta yritän pistää verovähennyksiin.

Reply
Kerttu 2 toukokuun, 2020 - 11:35 am

Ymmärrän hyvin ratkaisusi! Onhan se 8 h päivässä iso siivu tehdä töitä huonossa ympäristössä. Kyllä sinun nyt kelpaa hoidella hommia kotitoimistossa 🙂

Reply
Terttu Komulainen 1 toukokuun, 2020 - 12:07 pm

Työpisteeni on keittiön pieni pöytä, vaikka olisi kaksi virallista työpöytää. Ja miksi? Taustan saa rauhoitettua eli mies ei voi kävellä takaa Meetin aikana, nään hyvin ulos ja mitä nyt keksinkään. Ruokailu on olohuoneen puolella olevalla isolla pöydällä. Huono puoli on esim. se, että mies intoutuu tyhjentämään tiskikonetta kokouksen aikana. Yksi jakkara toimii hyllynä. Ja arvata saattaa, että pöytä näyttää kaaokselta. Mutta pääasia, että hommat hoituu. Aurinkoa kevääseen. Terttu

Reply
Kerttu 2 toukokuun, 2020 - 11:39 am

Hei Terttu! Tuo on muuten hyvä pointti, että saa taustan rauhoitettua videopalaveissa. Yritän tyttärellenikin sanoa, että sulkisi kaapin ovet yms, että olisi vähän siistimmän näköistä 🙂 Ehkäpä tämä etäarki ei kestä ikuisesti, niin hetkellisesti kestetään vähän erikoisempiakin virityksiä 😀 Iloa myös sinne kevääseen!

Reply

Jätä kommentti