Tätä päivää ja nostalgiaa

by Kerttu

Täällä laskeudutaan pikkuhiljaa arkeen. Mies lähtee huomenna töihin ja eskari alkaa pitkän joululoman jälkeen. Sana ”kevätlukukausi” kuulostaa jotenkin lohdulliselta. Keväthän se on mielessä, mutta elellään tämä talvi nyt ensin. Paukkupakkaspäivien paras puoli on ehdottomasti aurinko, joka alkaa killottamaan jo aika mukavalla teholla. Pitää olla onnellinen, että valoisaa aikaa tulee viisi minuuttia viikossa lisää. Siinä missä luontoäidin juna puksuttaa kohti kesäaikaa, minä kurkistin menneeseen.

talvi-1-3

Kävin pienellä nostalgiamatkalla niinkin eksoottisessa kohteessa kuin omassa kodinhoitohuoneessa. Innoistuin vähän järjestelemään säilytystiloja ja löysin pahvilaatikon, jonka päällä lukee ”Kertun muistoja”. Edellisen kerran olen tutkinut sen sisältöä vuosia sitten ja nyt päätin taas kurkistaa. Vanhoja päiväkirjoja, valokuvia, kortteja ja kirjeitä. Jos en olisi juuri räjäyttänyt paria hyllyllistä keittiöliinoja ja pyyhkeitä pois kaapista, olisin varmasti uppoutunut teini-minäni mailmaan pidemmäksikin aikaa.

talvi-1-2

Nyt tässä vaan mietin, että mitä noille päiväkirjoille kannattaisi tehdä? En välttämättä halua, että omat lapseni niitä lukee, vaikka sinällään niissä ei mitään pahaa olekaan. Mutta kuulkaas ei se elämä ole ollut vuonna -92 helppoa, kun on tullut riitaa kaverin kanssa, maantiedon kokeesta paukahti kuutonen, aamupalalla oli muroja ja muilla oli hienommat Levikset kuin minulla.  Erityismaininnan ansaitsee vuosituhanteen vaihteen look, ilmeisesti silloin tyylinä oli tyylittömyys. Toisaalta, olihan se millenium sen verran kova juttu, että kireät hopeatopit ja tätijakut yhdistettynä punaiseen tupeerattuun tukkaan ja vahvaan meikkiin oli perusteltua. Joo, ei kestä kiittää mielikuvasta.

talvi-1-6

If I could turn back time, laulaa Cher, mutta sanotaanko näin että minulle tämä 2016 maistuu oikein hyvin 🙂 Onneksi olen aina ollut sitä mieltä, että juuri se ikä jota elän on se paras. Vaikka opiskeluajoissa oli tiettyä huolettomuutta, oli myös edessä aikamoinen valintojen maailma. Aikuisuudessa on se hyvä puoli, että voi jo aikaperspektiivin kautta pohtia valintojaan ja todeta, että olisi tämä voinut hullumminkin mennä.

talvi-1-7

talvi-1-8

Siinä missä nuoruuden huolena oli se, mistä löytää tarpeeksi punaista tukkaväriä, nyt sitä pohtii vähän erilaisia asioita. Yleinen maailmatuska ei liene vähentynyt, mutta sen käsittelemiseen on löytynyt uusia keinoja. Asiat ovat mittasuhteissa, eikä pikkuiset vastoinkäymiset enää keinuta laivaa kovinkaan paljon. Eletty elämä on opettanut kiitollisuutta. Kaikki on oikeastaan aika hyvin, vaikka vauva heräilee taas kymmenen kertaa yössä, oma aika on puristettu minimiin ja auto ei käynnisty pakkasella. Pikkujuttuja. Ja miten iloiseksi sitä tuleekaan yhtä lailla pikkujutuista; kuppi kuumaa kahvia, kävelykärryä työntävä pieni poika, miehen yllätyksenä kaupasta tuoma sisustuslehti, hyvä jumppa ja se pikkuhiljaa järjestykseen pyrkivä kodinhoitohuone.

talvi-1

En tiedä miten teitä kiittäisin teitä kaikista kommenteista synttäripostaukseen. Jokainen on luettu ja olen poiminut ideoita palautteistanne ja saanut niistä valtavasti energiaa. Ehkä suurimpana juttuna se, että te tykkäätte myös arkisista jutuista, eikä kaiken tarvitse olla aina niin fantastista, viimeisteltyä ja stailattua. Sillä elämässä on rosoa ja usein se on sitä kiiltokuvapintaa kiinnostavampaankin. Tuntuu kivalta oivaltaa, että tähän blogiin mahtuu elämän monia puolia.  Vielä tänään ehtii osallistua arvontaan, jossa palkintoja on lahjakortti ihanaan Sisustuksen koodiin. Jätä siis merkki käynnistäsi TÄNNE.

Jos saisin antaa 15 -vuotiaalle minälleni yhden neuvon, sanoisin ”Elä äläkä pelkää, kaikki järjestyy kyllä”. Iloa ja valoa sunnuntaihin!

Saatat pitää myös

13 Kommentit

S 10 tammikuun, 2016 - 1:03 pm

Moikka! Minulta löytyy myös muistolaatikko ja tässä joku aika sitten nakkasin takkaan palamaan yläasteajan päiväkirjat ja jonkin verran valokuvia ajasta, josta en itse halua muistaa enempää saati halua, että joku niitä joskus lukee. Jotain kuitenkin säästin, 7-10vuotiaan päiväkirja on kuitenkin aika hauskaa luettavaa joskus ehkä omien lasten mielestä :). Mutta helpotus oli hävittää suurin osa laatikon sisällöstä, muistot kuitenkin säilyy sellaisina kuin ne haluaa muistaa.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 tammikuun, 2016 - 1:56 pm

Mietin kyllä, että sama homma voisi olla ihan jees. Kyllä ne tärkeimmät muistot muistaa ilman päiväkirjojakin. Teininä kaikki oli niin rankkaa 😀

Reply
Piia 11 tammikuun, 2016 - 3:04 pm

Itse poltin teini-iän päiväkirjat arviolta vuosikymmen sitten, lukematta. Jälkikäteen on harmittanut!!! Teini-ikäni ihastus on nykyisin aviomieheni 🙂 Siihen kuvioon liittyviä juttuja olisi ollut hupaisaa ehkä sittenkin joskus lukea…

Teilläkin on tyttölapsi, ehkä niitä omia päiväkirjoja voisi sitten pahimmassa murkkuvaiheessa lueskella ja miettiä, että kas, olin itsekin samanlainen 😉

Summa summarum: Älä polta 🙂

Reply
Tuire 10 tammikuun, 2016 - 2:36 pm

Teiniaika on aina rankkaa =) Älä heitä menemään menneitä ajatuksia. Laita ne vaikka hetkeksi vielä säilöön. Joskus on kiva katsella ja lukea omia nuoruuden töppäilyjä ja mietteitä. Vaikka oman kirjan kirjottaisit niistä ”ihmeellisistä” ajatuksista joita nuorempana mietit. Elämään oppiminen vaatii sisäisen sulattamon ja myös se aika on tärkeä, koska se teki meistä sellaisia mitä me tänään olemme. Nuoruuden turhautuneisuus tuo luovuutta tulevaisuuteen =) Siis neuvo: älä heitä tuleen vaan säästä vielä jonkin aikaa. Katsot sitten uusin silmin vanhempana näitä päiväkirjoja! *halaus* ja hyvää uutta ihanaa alkanutta vuotta.//Tuire-täti

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 tammikuun, 2016 - 9:08 pm

Kiitos Tuire! Niin, olihan mummmollakin ne päiväkirjansa vuosikymmenien ajalta. Mikä määrä muistoja! Jotenkin nuo nuoruusajan ajatukset kaikessa naiviudessaan naurattavat, ehkä sen pitää mennä niin. Taidan vielä hetkisen säilytellä laatikkoa, pitää vaan laittaa hyvään jemmaan 🙂

Ihanaa uutta vuotta sinnekin, kiitos kun jätit kommentin <3

Reply
Hanna / skandilinjalla 10 tammikuun, 2016 - 2:49 pm

Oi, niin monta tuttua asiaa, ihana kirjoitus! Minäkin jouduin kaivamaan kaapista kaikki vastaavat kortit, kirjat ja muut lappuset vajaa vuosi sitten tehdyn muuton takia. Pohdin silloin todella, raaskinko heittää niitä muistoja pois, mutta lopulta ne kuitenkin päätyivät roskiin. Vaikka oli kiva muistella menneitä vuosia, tuntui ison tavaramäärän säilyttäminen muuton yhteydessä jotenkin turhalta. Ainakaan vielä en ole jäänyt kaipaamaan 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 tammikuun, 2016 - 9:09 pm

Kaikkea on raaskisi heittää pois, mutta ne päiväkirjat… Pitää miettiä niiden kohtaloa 😀

Reply
Heli 10 tammikuun, 2016 - 4:23 pm

Tämä ei sinänsä tähän postaukseen liity mitenkään, mutta olisin kysellyt Octo-valaisimesta. Octo olisi nyt hyvässä alessa Finnish design shopissa, mutta olen kuullut, että sen valaistusteho ei ole mikään kovin hyvä. Mikä on sinun mielipiteesi asiasta? Valaisinhan itsessään on kerrassaan upea, mutta meille sen tuoma lisävalokin olisi tärkeä, pelkkä tunnelmanluonti ei oikein riitä…

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 tammikuun, 2016 - 9:09 pm

Octossa on hyvä valaisinteho (tai toki siis riippuu polttimosta), mutta valaisimestahan jää varjo pöydän pintaan. Alkuun se häiritsi, mutta ei enää. Meillä on toki paljon muitakin valoja keittiössä, varsinkin näin pimeään aikaan päällä on usein monta valolähdettä.

Reply
Satunnainen lukija 10 tammikuun, 2016 - 8:20 pm

Todella kauniita ja tuoreita kuvakulmia kodistanne! Blogisi sen kuin paranee 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 tammikuun, 2016 - 9:10 pm

Lämmin kiitos, mukava kuulla!

Reply
Vakiintunut lukija 11 tammikuun, 2016 - 1:30 pm

Blogiasi jo pidempään seuranneena pakko kommentoida, että kirjoitustyylisi on kyllä todella kivaa luettavaa. 🙂 tekstiin on helppo samaistua ja pidän siitä että blogistasi löytyy tekstiä niin arjesta kuin sisustuksestakin, eikä pelkästään vain yhdestä ja samasta asiasta. Useasti tekstisi ovat kyllä saaneet hymyn huulille. Kiitos!

Reply
Heli 13 tammikuun, 2016 - 1:04 am

Pitkästä pitkästä aikaa kommentoin! Hävettää etten ole kommentoinut mitään, ja hävettävän vähän olen lukenut mitään blogejakaan hetkeen. Opiskelukiireet piti tiukasti otteessa reilun vuoden ja totesin että Instassa on nopea käydä aina kaikki kuvat läpi ja on taas perillä! 😀 Mutta nyt luin monta teksti,blogia läpi iltavuoron päätteeksi ja voi että olipa ihanaa lukea sun juttujasi, on meinaan parhaita! :))

Reply

Jätä kommentti