Silloin kun tässä blogissa jaetaan reseptejä, niitä yhdistää kaksi sanaa: helppo ja herkullinen. Tämä sämpyläresepti ei tee poikkeusta tilastoihin. Jos ohje kuulostaa tutulta, se ei ole ihme, sillä variaatioita tästä Sikke Sumarin lanseeraamista Namaste-sämpylöistä liikkuu useitä. Tällä reseptillä uskallan luvata, että sämpylöiden leipominen ei enää helpommaksi muutu. Näitä ei tarvitse vaivata tai pyöritellä ja taikinakin pärjäilee jääkaapissa siihen hetkeen, kun haluat saada pöytään tuoretta leipää ja kotiin herkullisen tuoksun.
HERKKUSÄMPYLÄT
10 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
7,5 dl vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää joukkoon lämmin vesi (noin +42 asteinen, jotta kuivahiiva aktivoituu). Sekoittele taikina tasaiseksi lusikalla, peitä kulho ja laita se jääkaappiin pariksi tunniksi tai vaikka koko yöksi.
Kun olet valmis laittamaan sämpylät uuniin, nostele sopivan kokoisia taikinanokareita kahdella lusikalla leivinpaperinpäälle pellille. Leikkaa saksilla risti sämpylän päälle ja ripsauta vähän jauhoja. Paista 230 asteessa noin 30-35 minuuttia. Älä peitä valmiita sämpylöitä liinalla, näin saat ihanan rapean kuoren.
(Kaunis leikkuulauta on muuten saatu joululahjaksi H&M Showroomilta, kiitos!)
Mukavaa on, että taikinasta voi paistaa juuri sen verran leipää kun tarvitsee. Alkuperäisessä ohjeessa on muuten enemmän suolaa, sitä kannattaa siis laittaa oman maun mukaan. Itse tein tosi vähäsuolaisia, sillä nämä maistuivat molemmille lapsille hyvin. Olisittepa nähneet, millainen Hangon keksi – hymy oli pojallamme, kun pääsi kahdella hampaallaan haukkailemaan ensimmäistä sämpyläänsä! Siinä muuten kasvaa tulevaisuuden kulinaristi, ainakaan tähän 10 kuukauden ikään mennessä ei ole löytynyt ruokaa, joka ei hänelle maistuisi. Äidin poika <3
Iloitsen siitä, että olen ymmärtänyt kaksi asiaa.
Että vain murrettu leipä on kokonainen leipä.
Ja että onnea voi vain jakaa.
–Tommy Tabermann
12 Kommentit
Onpa todella helppoa leipomista ja herkullisilta sämpylät näyttävät 🙂
Mutta eikö taikinaa todellakaan tarvitse kohottaa? Minulla kun on ollut se käsitys, että juuri kohottaminen tuo hiivataikinoihin paistossa sen kuohkeuden, muuten paistokset ovat tiivistä kuin tina.
Tätä taikinaa ei tarvitse kohottaa. Jos teen samana päivänä sämpylöitä, annan kulhon olla pari tuntia huoneenlämmössä. Mutta Sikke antaa luvan laittaa samantien jääkaappiinkin 🙂
No nyt on kyllä niin helpon kuuloinen sämpyläohje, että ehkä jopa minä uskaltaudun niitä kokeilemaan :). Ihanaa päivää! <3
Kokeile ihmeessä, kannattaa!
“Helppo ja herkullinen” kuulostaa juuri passelilta myös tämän kädettömän kokin kokeiltavaksi 😀
Tätä uskaltaa jokainen kokeilla! Onnistuu varmasti, kunhan et polta 😀
Mä teen pari kertaa viikossa noita, ainoostaan ruisjauhoja laitan 1,5dl ja kauraleseitä 1,5dl, niin tulee tosi hyviä :). Siken ohjeessa olikin että kunhan vehnäjauhoja on puolet, pysyy paistoaika samana. Eli useasti vaihtelen jauhoja tyyliin mitä kaapistaa löytyy. On niin helpot ja herkut 🙂
Se onkin hyvä, että voi vähän varioida, ei kyllästy niin nopeasti!
Hmmm pitäisiköhän pitkästä aikaa leipoa sämpylää. Kiitos kivasta ohjeesta ja mukavaa viikkoa.
Näitä on tullut tehtyä jo monesti, hieman jauhojen laatua ja määriä vaihdellen ja on kyllä todella hyviä! Kiitos ohjeesta 🙂 mikä sen mukavampaa kuin tuoreet sämpylät aamu- tai iltapalalla ja todellakin vähällä vaivalla. 🙂
Juurikin laitoin uunin aamupalaa varten sämpylät paistumaan.. illalla taikinan sekoitin jääkaappiin odottamaan. En lämmitä vettä tässä tapauksessa, kylmään veteen ainekset ja aamulla on ihana kimmoisa ja kohonnut taikina.
Täälläkin just tuoreet sämpylät herkuteltu! Luulin, että hiivan vuoksi pitää käyttää lämmintä vettä, mutta hyvä jos toimii ilmankin 🙂