Tämän kodin paras puoli viedään myös mökille

by Kerttu
Tämän kodin paras puoli viedään myös mökille

Kaupallinen yhteistyö: Lumon

Aikamoisessa tunteiden vuoristoradassa ollaan ajeltu tämä viikko. Muuttaminen on yksi elämän isoja asioita ja kun perheessä on neljä ihmistä, niin on reilua kuunnella kaikkia.  Pitkä prosessi tämä päätös on ollut, vaikka pohdintaa julkisesti en ole tehnytkään. Päätöksen taustalla on pitkä lista plussia ja miinuksia ja pohdintaa siitä, missä asioissa olemme valmiita tekemään asumisessa kompromisseja ja missä ei. Ja ennenkaikkea: millaista arkea haluamme elää.

Yksi asia – se konkreettisin –  mistä muuttamisessa joutuu luopumaan on toki tämä talo. Kun muutimme tähän, oli tyttäremme kaksivuotias ja perheemme kolmehenkinen. Nyt joukkoon on tullut lisää yksi lapsi ja lisäksi olemme joutuneet luopumaan rakkaasta koirastamme. Reilu seitsemän vuotta on pitkä aika ja tämä on ollut meille unelmien täyttymys monella tavalla. Kuitenkin, kun elämä etenee ja myös muuttuu, on hyvä osata punnita myös isojakin päätöksiä. Moni on sanonut minua rohkeaksi, mutta enpä tiedä. Paljon isompi riski olisi olla menemättä haaveita päin.

Yksi tämän kodin ehdottomasti lempiasioista on meidän iso lasitettu terassi. Se on yksi lisähuone aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Lasit pitävät lämmön sisäpuolella ja siitepölyn ulkopuolella. Terassilla on ollut ihana istua kesäiltoina ja siellä on syntynyt monta rakasta muistoa. Lasitukset ovat yhtä aikaa arjen luksusta ja käytännöllisyyttä.

Luopuminen ei ole tavallaan lopullista, sillä kesämökille tulee suunnilleen samankokoinen lasitettu terassi. Olemme olleet niin tyytyväisiä Lumonin lasituksiin, että valinta oli hyvin helppo.  Mahdollisuus lasitettuun terassiin tehtiin jo silloin, kun arkkitehti kävi tontilla. Nyt tiedän, että saan jatkossakin nauttia aamukahveja ja iltafiilistelyitä lasitetulla terassilla, joten luopuminen on helpompaa.

Lasitukset ovat yhtä aikaa arjen luksusta ja käytännöllisyyttä.

Jos lasituksista haaveilee, ne kannattaa huomioida remontoinnin tai rakentamisen yhteydessä. Mekin asuimme tässä talossa muutaman vuoden, ennen kuin laitoimme lasit. Asioita, joita voi olla hankala muuttaa jälkeenpäin ilman isoa myllerrystä, ovat mm. terassipohjan routimattomuus ja kiinnityskohdat.

Niin kodin kuin mökin lasitusten osalta luotimme ammattilaisiin. Itselleni oli tärkeintä puitteettomuus eli se, että lasitus näyttää huomaamattomalta. Samalla periaatteella suunniteltiin myös mökin lasitukset: arkkitehtuuriin ja kokonaisuuteen parhaiten yhteensopivaksi. Helpolla pääsee, kun kutsuu Lumonilta asiantuntijan paikalle maksuttomaan suunnittelu- ja arviointikäytiin. Se ei sido hankintaan, vaan tarjoaa mahdollisuuden keskusteluun omista tarpeista ja toiveista. Lisää vinkkejä täällä.

Mökkiterassilasituksista haaveilevien kannattaa ladata maksuton opas Lumonin sivuilta.

Pian vien teidät mökkitontille  -tai siis mökille! Siellä on tapahtunut paljon sitten viime näkemän, sillä nämä viimeiset elämän käänteet ja rakennusprojektin loppuvaihe ovat pitäneet vauhdissa. Tämä kesä nautitaan kuitenkin vielä tämän talon terassista.  Ja tiedättekö mitä. Vaikka toivottuun ja itseaiheutettuun muutokseen liittyy haikeutta (anteeksi tyttären koulun rehtori, kun en toivottanut sinulle puhelimessa hyvää kesää, oli kiire pyyhkiä kyyneleitä), niin silti uskalla suositella tällä kokemuksella:

Mene kodissasi paikkaan, jota rakastat eniten. 

Olen siinä hetki yksin ja kiireettä. Hengitä, ajattele ja sulje silmäsi. Palauta mieleen pari rakasta muistoa ja tallenna ne entistä syvemmälle sydämeen. Päästä mieleesi ajatus, että sinulla ei olisikaan tätä paikkaa ja tätä hetkeä. Ja sitten avaa silmät ja totea, että sinulla on… Kaikki mitä juuri nyt tarvitset.

Jos tämän kaiken jotenkin kiteytän, niin se on: haaveita päin. Isoja tai pieniä, mutta meillä on vain yksi elämä.

 

Saatat pitää myös

4 Kommentit

Sanna 13 kesäkuun, 2019 - 5:20 pm

Koti on siellä, missä rakkaat ja muistot säilyy. Me rakennettiin myös unelmien talo 12 vuotta sitten, mutta todettiin jo 4 vuoden omakotitaloasumisen jälkeen, että meidät on tarkoitettu asunto-osakeyhtiöön ja rivariin, mielellään järven rannalle lähelle keskustaa. Siispä pikamuutto kerrostaloon ja siitä reilu pari vuotta onneksi maltettiin etsiä ja haave toteutui. Onnea ja malttia uuden kodin etsintään ellei se helmi ole jo löytynyt.

Reply
Kerttu 14 kesäkuun, 2019 - 3:52 am

Hei Sanna! Ihana tuo teidän perheen asumistarina ja tosiaan, miksi ei tekisi muutoksia, jos siltä tuntuu ja se on perheelle parasta. Rivari keskustassa järven rannalla ei kuulosta lainkaan pöllömmältä ? Kiitos tsempeistä, uusi koti on selvillä, niin hurja en ole, että myisin talon ja hyppäisin tyhjän päälle. Kerron lisää kun asiat varmistuu 🙂

Reply
Merja 13 kesäkuun, 2019 - 7:22 pm

Ymmärrän hyvin, ettei omakotitalon ja kesämökin kombo ole paras mahdollinen. Kaikkien voimat ja aika on rajallista. Joskus pitää ehtiä nauttiakin.
Viisasta lasittaa mökin terassi. Voi sitä siivoamiseen määrää tänäkin alkukesänä. Kun kolme erillistä terassista puhdistaa monta kertaa päivässä risuista ja roskista, koska aina tuulee, niin alkaa jo ottaan aivoon. Puhumattakaan siitepölyajasta.

Reply
Kerttu 14 kesäkuun, 2019 - 4:00 am

Kiitos Merja myötäelosta ❤️ Varmasti omakotitalon ja mökin kanssa pärjäisi, mutta totta on, että onhan niissä tekemistä. Minä kaipaan myös arkiliikuntaa eli pyörällä töihin kulkemista yms, uusi järjestely mahdollistaa sellaista paremmin.

Lasitukset mökillä tuovat helpoutta, on tosi kiva kun saa tuulen- ja sateensuojaisen paikan. Olen itsekin huomannut tuon, että metsästä lähtee aika paljon ”roskaa” eli lasit pitävät kyllä kepit, kävyt ja risut poissa.

Iloa sinne päivään!

Reply

Jätä kommentti