Kiitollisena kotiin – Näin luon joulumieltä

by Kerttu
Kiitollisena kotiin -aika laskeutua jouluun

Itsenäisyyspäiväksi oli ihana palata kotiin lomalta ja kaiken kruunasi aamun sankka lumipyry, joka maalasi maiseman hetkeksi täyteen kauneuteensa. Jäljellä olevat päivät ovat täynnä touhua ja töitä, mutta myös laskeutumista joulun tunnelmaan. Ajattelin listata muutaman itselläni toimivan jutun joulumielen löytämiseen / nostamiseen.

Joulukuusi tupaan

Meillä on joulukuusi! Ihanaa. Monena vuonna olen pohtinut, koska on oikea hetki tuoda joulukuusi kotiin. Lapsena kuusi tuli vasta aatonaattona ja saattoi olla, että se koristeltiin aattoaamuna. Nykyään ajattelen, että oikea hetki on silloin kun siltä tuntuu. Mieluiten fiilisten joulua ennakkoon, tiedän että viimeistään uusi vuosi putsaa pöydän ja koristeet.

Kuvissa kuusesta puuttuvat vielä koristeet, vaikka oikeastaan pidän siitä todella paljon noinkin – vain led-valot oksilla kiiltäen. Kuusen vuoksi käänsimme keittiön pöydän toisinpäin ja sehän toimii näin vallan hyvin! Valaisinta pitäisi liikuttaa aavistus, mutta ei mitään niin kriittistä, jonka kanssa ei voisi elää. Pöydän uusi asento tuo lisää tilaa olohuone-keittiöön.

Monena vuonna olen pohtinut, koska on oikea hetki tuoda joulukuusi kotiin.

Joulupuu-keräykseen osallistuminen

Lasten kanssa meillä on perinne, että lapset valitsevat lahjat hyväntekeväisyyskeräykseen. Heille on helpoin hahmottaa, kun lahjan saaja on samanikäinen ja samaa sukupuolta kuin itse. Poika valitsi Hot Wheels-autoradan ja tytär Schleich-heppapakkauksen ja nämä lahjat kääritään keräykseen.

Yhtä tärkeä kuin lahjan valitseminen on myös se kasvatuksellinen keskustelu antamisen pyyteettömästä ilosta. Itselle voi saada hyvän mielen antamalla sellaisen toiselle. Joulupuu-keräys on voimassa 10.12. saakka ja keräyspaikat löydät täältä.

Aineettomat lahjat

Tänäkin vuonna tulen luottamaan aineettomiin lahjoihin: annan mieluiten yhteistä aikaa, elämyksiä tai helpotusta arkeen.

Viime vuonna annoin miehelleni Treffiboksin (lue lisää täältä), sitä voin suositella erittäin lämpimästi!  Viime vuonna järjestin lähisuvulle rusettiluistelut.  Tänä vuonna on Save the date-kortit jo lähetetty ja taas teemme jotain yhdessä, mutta en vielä paljasta mitä…!

Joulumusiikki

Toivoisin ehtiväni kauneimpiin joululauluihin tai muuhun joulukonserttiin. Siinä parasta on ehkäpä pakollinen pysähtyminen, hetki hiljaa ja paikoillaan (ellei sitten innostu laulamaan mukana!).

Spotifystä soivat jo nyt joululistat. Fiiliksen ja kuulijakunnan mukaan lastenlaulut, instrumentaalimusiikki tai popahtavat soittolistat.

Se todellinen joulumieli

Todellinen joulumieli ei synny täydellisyydestä, eikä siihen pyrkimisestä. Tulen skippaamaan monia perinteitä ja luomme pikkuhiljaa omia tilalle. Ehkä tärkeintä on ennakkoon pohtia, millaisen joulun toivoo. Mitkä asiat ovat itselle erityisen tärkeitä? Millä taas ei ole niin väliä? Jos saisit itse päättää, millainen joulusi on?

Sitten purkamaan vyyhtiä. Minulle rentoutta tuo kaunis ja siisti koti. Ei niin, että jokaisen kaapin sisällön pitää olla luotisuorassa rivissä, vaan että yleistunnelma on hyvä ja tavarat suunnilleen paikoillaan. Toivon yhteistä aikaa, ulkoilua ja pelien pelaamista. Kiireettömiä hetkiä yhteisen pöydän ääressä, vaikka itse en mikään perinteisten jouluruokien suurin fani olekaan.

Jos jouluun valmistautuminen on niin iso prosessi, että aattona on aivan puhki, kannattaa pohtia, mistä voisi oikaista.

Tärkeintä on muistaa, että yhtä ihanaa kuin pyhät, on tämä muutaman viikon matka sinne.  Joulu kun ei ole suoritus, vaan juhla, jossa yhdessä oleminen ja kiireettömyys ovat avainasemassa.  Skippaillaan siis suosiolla to do-listassa turhat pois ja keskitytään jo nyt asioihin, jotka tuovat hyvää mieltä.

Saatat pitää myös

8 Kommentit

Sanna Inspired by love 7 joulukuun, 2019 - 4:49 pm

Siis toi teidän maisema! En kestä miten kaunis! <3

Reply
Kerttu 9 joulukuun, 2019 - 7:14 pm

Kiitos Sanna! Suomalainen luonto on kaunis <3

Reply
Sirkka 7 joulukuun, 2019 - 4:57 pm

Hei Kerttu, pari kysymystä tuosta teidän kauniista ruokailutilasta. Oletko edelleen tyytyväinen ostamaasi ruokapöytään? Entä mikä on takaseinän värikoodi? Tyylikäs kokonaisuus!
/Sirkka

Reply
Kerttu 9 joulukuun, 2019 - 7:15 pm

Hei Sirkka! Lämmin kiitos sinulle! Pöytään olemme olleet tosi tyytyväisiä, hieman arka se on, mutta ei haittaa. Takaseinän värin lupaan selvittää, palataan!

Reply
Sirkka 14 joulukuun, 2019 - 2:36 pm

Kiitos Kerttu, mukavaa joulun odotusta!

Reply
Heidi 8 joulukuun, 2019 - 2:32 pm

Hei, Ihana tunnelma teillä! ? Mistä tuo tyylikäs valaisin on? Äitini on etsinyt juuri tuollaista hänen keittiöönsä.

Reply
Kerttu 9 joulukuun, 2019 - 7:16 pm

Moikka Heidi! Valaisin on Louis Poulsenin PH5, mm. Finnish Design Shop myy sitä 🙂

Reply
Heidi 10 joulukuun, 2019 - 10:03 am

Kiva kun vastasit, kiitos! ?

Reply

Jätä kommentti