Joulukuusi – aitona ja ilman karisevia neulasia, kiitos

by Kerttu

Meillä kaikilla lienee omat juttumme, jotka sytyttävät joulumielen. Yksi paistaa maustekakun mummonreseptillä, toinen siivoaa joka nurkan ja kolmas kutoo rakkaudella villasukkia pakettiin. Minulle joulumieli tulee siitä, kun kotiin saadaan aito joulukuusi. Se on joulua kaikille aisteille; tuoksu, kauniit koristeet ja vihreät oksat, nautin niin kaikista!

Joulukuusen myötä meni koko olohuoneen järjestys uusiksi. Irrotin divaaniosan sohvasta ja laitoin sen rajaamaan olohuoneen ja keittiön välistä tilaa, yllättäen kokonaisuudesta tulikin tosi kiva!

Joulukuusi ei ole tällä kertaa mökkimetsästä, vaan ihan marketin pihasta. Vaikka ajatus siitä, että kuusi on haettu itse omalta tontilta on tosi ihana, voittavat nämä kasvatetut kuuset luonnonkuuset visuaalisuudessa 6-2. Halusin ensikerran elämässäni ostaa kuusen ja ihan vain kauneusperiaatteella. Meille löytyi ihana yksilö, parimetrinen, symmetrinen ja tuuheaoksainen kuusikaunotar.

Koristeet ovat sekalaisia ja vuosien varrella hankittuja. Suurin osa palloista on hopeisia ja valkoisia, mutta seassa on myös muita värejä. Molemmilla lapsilla on syntymävuosilla merkityt ”baby´s first christmas”-pallot, jotka tietysti pitää saada ripustaa ihan itse. Lähes joka vuosi olen ostanut joitakin uusia koristeita, välillä myös joulunjälkeisistä superalennuksista. Täytyy taas pitää silmät auki, jos tulee vastaan jotain sievää. Erityisesti kaipaan valkoista tai mattahopeista pieniviiristä nauhaa, mutta taitaa mennä käsityöhommiksi, jos meinaa saada just eikä melkein mieleisen.

 

Aidon kuusen kanssa kannattaa muista muutama vinkki, joiden avulla saa kuusen säilymään kauniina joulun läpi. Harvoin selviää täysin ilman karisevia neulasia, mutta näillä konsteilla voi minimoida tappiot:

– Tarkkana ostoksilla! Kuusen valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa. Sopivan koon ja kauniin ulkomuodon lisäksi katso, ovathan neulaset tasaisen vihreitä? Variseeko neulasia, jos kokeilet niitä sormilla? Kopauta puuta kevyesti maahan ja tarkista, että neulaset pysyvät kunnolla kiinni. Jos jo ostaessa varisee, valitse toinen kuusi.

– Kovalla pakkasella anna jäisen kuusen sulaa esim.  varastossa tai autotallissa,  jossa lämpötila on muutaman asteen plussalla. Sulamisen ajaksi laita vettä ämpäriin ja kuusen runko siihen, jotta puu ei kuivahda. Voit myös viedä kuusen kylppäriin sulamaan ja suihkutella oksia viileällä vedellä.

– Ennen kuin laitat kuusen kuusenjalkaan, sahaa tyvestä pari senttiä pois, jolloin saat uuden imupinnan.  Usein kuusienmyyjillä on saha ja voit pyytää palvelua jo ostohetkellä.

– Etenkin ensimmäisen vuorokauden aikana kuusi on tosi janoinen. Jos puu nyt kuivahtaa, saat olla imurinvarressa loppujoulun. Tsekkaa vesitilanne aamuin ja illoin.  Leikkokukkaravinnetta tai sokeria ei tarvita, vain kädenlämpöistä vettä.

Viimeimmäksi koristele ja nauti! (Ehkä vähän siirrä muutamien koristeiden paikkaa lapsilta salaa tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.) Miten ihana tunne onkaan, kun kaikki koristeet ovat oksilla, tähti asetetaan paikoilleen ja valot syttyvät! Kotikin näyttää kauniimmalta vain kuusen loisteessa.

Joulun tärkeimpiä hetkiä <3

Saatat pitää myös

11 Kommentit

Chandelierhome 18 joulukuun, 2017 - 11:52 pm

Voi miten kaunis kuusi ja tunnelma siellä. Hyvät vinkit annoit, joita läheskään kaikkia en itse ole älynnyt noudattaa vielä pari vuotta sitten kun kotona jouluna oli aito kuusi.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 20 joulukuun, 2017 - 8:36 am

Kiitos paljon ja kiva kuulla, että vinkeistä on hyötyä. Nyt ei taida olla tulipalopakkasta missään päin Suomea, mutta aina parempi antaa kuusen rauhassa totutella huonelämpötilaan.

Reply
Vilja @ muotoseikka\ 19 joulukuun, 2017 - 11:59 am

Todella kaunis kuusi teillä! Valioyksilö. Ja onpa kiva tuo uusi sohvajärjestys. Tila rytmittyy hienosti.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 20 joulukuun, 2017 - 8:08 am

Yllättävän hyvin toimii myös näin ja pääasia, että kuusi mahtuu tuonne nurkkaan 🙂

Reply
Muuttuva kotini Päivi S 19 joulukuun, 2017 - 1:58 pm

Kaunis kuusi. Pitäsiköhän meillekkin hakea ihan kaupan kuusi, näyttää ihanan tuuhealta ja vihreältä. Kaunista ja jouluinen tunnelma siellä. Ihanaa joulun aikaa sinne <3

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 20 joulukuun, 2017 - 8:07 am

Kiitos Päivi ja ihanaa joulua sinnekin!

Reply
Saila 20 joulukuun, 2017 - 11:16 am

Sokeria aivan ehdottomasti peliin mukaan. Näin neuvoi mummoni sekä hyvä ystäväni, jonka kuusi on niin pitkään sisällä joulun jälkeen, että jopa kasvattaa uusia alkuja oksiin! Tästä vitsaillaan joka vuosi, mies kuulemma kysyy eikö kuusen voisi tuoda sisään ajoissa ja sitten heittää aiemmin ulos, mutta ei käy. Itse en jaksaisi niin kauaa katsella kuusta sisällä =) Itse vannon myös sokerin nimeen. Hyvin kestää kuusi!

Reply
IMS 20 joulukuun, 2017 - 2:55 pm

Minä ostan aina viljellyn kuusen. Paksurunkoisen ja -neulaisen. Toistaiseksi on harmittanut laittaa hyvä kuusi roskikseen loppiaisena. Ostan kuusen aina samasta paikasta ja myyjältä, tämä osto ei mene hyväntekeväisyyteen, vaan maksan laadusta.
Meillä kuusenmyyjä antaa kuuselle sopivan ravinteen mukaan, sitä annetaan 1. ja 5. päivänä. Tänä vuonna mies käytti ravinnetta ensimmäistä kertaa, en osaa sanoa onko siitä mitään hyötyä. Yleensä kuusi haetaan meille lähempänä joulua, tänä vuonna jo viikko etukäteen. Koko perhe ehdottomasti halusi saada viime sunnuntaina kuusen taloon, meilläkin tuo tarkoittaa aina huonekalujen siirtoa ja järjestelyä, mutta myös siivousta ja ”joulunlaittoa”. Viimeinen silaus tapahtuu huomenna kun siivooja tulee tekemään taikojaan.

Reply
Anna 24 joulukuun, 2017 - 12:31 am

Kysymys sohviin liittyen. ? Meillä on etsinnässä uusi sohva, kun koira on oppinut talon tavoille.:) Olen katsonut Hakolan sohvaa, mut aikaisemmin en ole hoksannutkaan et kulmasohvan voi jakaa kahtia. Tämä ehkä ratkaisee meidän sohva ongelman. 🙂 Onko näissä munkälainen kiinnitys? Näkyykö, jos sohvat irrottaa toisistaan? Minkä kokoiset sohvat ovat irrotettuna? Meillä on olohuone tosi haastava sisustettava ja jollain konstilla pitäis saada sisustuspulma ratkaistua.?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 29 joulukuun, 2017 - 10:30 am

Moikka! Voisin kirjoittaa tästä ihan oman postauksen, helpompi kuvien kautta hahmottaa asiaa 🙂

Reply
Noora / Villakoiria ja kissankarvaa 1 tammikuun, 2018 - 9:26 pm

Kiitos vinkeistä! Tänä vuonna ei meille vielä kuusta hankittu, mutta ensi vuonna aion sellaisen hankkia. Ajatus neulasten siivoamisesta vielä kauan joulun jälkeenkin ei suoraan sanottuna kauheasti houkuttele, joten kaikki neuvot otan kiitollisena vastaan!

Ja onpa teillä kaunis kuusi! Olohuoneen järjestyskin näyttää yllättävän hyvältä noin 🙂

Reply

Jätä kommentti