Ihmeellinen blogimaailma

by Kerttu
Viime keväänä blogissani tehtiin lukijatutkimus, jonka antiin silloin tällöin palaan. Blogini on nyt 1,5 vuotias; ihmisen iässä taapero, jolla on intoa enemmän kuin taitoa. Blogien kehityskaari taitaa olla onneksi vähän erilainen. Olen miettinyt blogimaailman pioneerejä, niitä 5-7 vuotta sitten perustettuja blogeja. He ovat nähneet blogimaailman murroksen ja ovat olleet luomassa uudenlaista kulttuuria. Lukijat seuraavat suosikkibloggaajiensa kuulumisia kuin vanhaa ystävää. ”Yhdessä” on kasvettu, saatu ehkä lapsia, menty naimisiin tai erottu.

Siinä missä viisi vuotta sitten innokas lukija saattoi sanoa lukevansa kaikkia suomalaisia sisustusblogeja, se on tänä päivänä yksinkertainen mahdottomuus. Jo pelkästään (vähän last season) blogilistalta löytyy 3394 sisustusteemaista blogia, eikä tuo luku ole kuin raapaisu kokonaisuudesta. Itse silmäilen viikoittain reilua pariakymmentä blogia, aktiivisessa seurannassa on kymmenkunta suosikkia. Välillä huomaa kasvaneensa erilleen blogin kanssa,  esimerkiksi jos oma elämäntilanne on muuttunut liian erilaiseksi kirjoittajan kanssa. Vanhojen suosikkien rinnalle on löytynyt uusia. Uusien inspiroivien blogien löytäminen on vaikeaa, vaikka tarjontaa ei ole koskaan ollut näin paljon. Uskon myös, että koko blogigenren kehittyessä lukijoiden vaatimustaso on noussut. Siitä huolimatta kaikenlaisille blogeille on tilaa. Upeat kuvat antavat anteeksi kirjoitusvirheitä tai hersyvä huumori paikkaa harvaa postaustahtia. 

Bloggaajana saa käydä ihan itse kehityskeskusteluita itsensä kanssa. Toki suuressa roolissa olette te lukijat, olisi se aika yksinäistä ilman teitä kirjoittaa 🙂 Ruuhkavuosissa viipottaville kiire on tuttu tunne. Mutta uskon vahvasti, että itselleen tärkeiksi kokemilleen asioille on aikaa. Minä olen priorisoinut aikaa blogille ja saanut myös perheeltäni tukea. Isoja juttuja. Mutta niin ne unelmat yleensä ihmiselle on!

Samalla olen opetellut rentoutta. Olen oikeasti aika suurpiirteinen ja luova monessa asiassa, joissakin sitten taas rasittavan tarkka pilkunviilaaja. Koska olen valinnut bloggaavani usein, olen opetellut löysäämään ohjaksia ja antanut mennä. Kaikkea ei tarvitse aina hallita, osata tai kontrolloida täydellisesti. Blogimaailma on muutenkin ihan hassu. Jostain hetkessä syntyneestä pikapostauksesta voi tulla kuukauden suosituin, kun taas huolella valmisteltu juttu unohtuukin hetkessä. Se yllätyksellisyys on oikeastaan yksi tämän harrastuksen parhaita mausteita! 

Tämän jutun otsikko oli ensin ”Rennosti ripaus turkoosia”. Katselin näitä stailaamattomia, pikaisesti räpsäistyjä kuvia, joissa kaikki on vähän vinksin vonksin. Joo, ihan kiva vuosia vanha parin markan kynttiläkippo. Ketä kiinnostaa? Ja mieleeni palasi lukijatutkimus, teidän kannustava palaute, rakentavat kehitysehdotukset ja omat unelmani blogini kanssa. Aina ei pukkaa priimaa, mutta arvo voi olla sekin, että pukkaa jotain. 
”Positiivinen asenne, huoliteltu runsas teksti. Kepeähkö tunnelma toisinaan syvällisemmällä ajatuksen pätkällä höystettynä. Sisustus kiinnostaa, tyyli lähellä omaa, joskin joskus liiankin harkittua. Kuitenkin edellämainituista syistä jaksaa kiinnostaa. Kirjoittaja antaa itsestään juuri sopivasti.”
Kun kynttiläkippo ei inspiroi kirjoittajaa, tuskin se inspiroi ketään muutakaan. Kun itse kokee paloa, saattaa syttyä joku muukin. Tämä pätee bloggaamiseen, mutta yhtälailla kaikkiin muihinkin asioihin. Ehkä aitoudessa on pala onnellisen elämän asennetta. Joku viisas on jo kauan aikaa sitten todennut: Ole oma itsesi, kaikki muut ovat jo varattuja.

Millainen blogi koukuttaa sinut? 

Saatat pitää myös

24 Kommentit

//Terhi 19 elokuun, 2014 - 7:13 pm

Hyvä ja kiinnostava aihe. Tuo luku oli yllätys, yli 3000, hui. Siitä määrästä on aika vaikeata erottua, jotkut siinä onnistuvat niinkuin sinä olet tehnyt. Siitä onnittelut.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 elokuun, 2014 - 9:39 pm

Kiitos Terhi. Oikeaa sisustusblogien määrää on varmasti lähes mahdotonta määrittää. Mutta positiivinen puoli on, että jokaiselle löytyy mieleistä luettavaa 🙂

Reply
Nippe 19 elokuun, 2014 - 8:22 pm

Kirjoitin elämäni pisimmän vastauksen ja nyt se katosi johonkin? 🙁
Eli siis käyn täällä joskus montakin kertaa päivässä katsomassa onko uusia juttuja tullut.
Itse arvostan sinussa sitä että et vain kävele kauppaan ja osta designia vaan harkitset ja mikä parasta- kysyt lukijoilta mielipidettä ja ostat sinäkin joskus huteja! Olet ihminen? 😉
Hyväntekeväisyysjuttu siitä yh äidin sisustusasiasta sekä terassin kalustusasia ovat jääneet kivoina juttuina mieleen. Myös perustelit hyvin teidän Pariisin loma postauksen sekä muutkin palkkiot niin että ymmärsin oikeestaan vasta siitä miten paljon aikaa tämä vaatii sinulta.
Joskus kun on mielenkiintoinen juttu luen sen vaan nopeasti esim.autossa ja kun olen tullut uudestaan sitä lukemaan on jo tullut uusi mielenkiintoinen asia niin kommentointi siihen ekaan on jäänyt.
Vastasinkohan kysymykseesi? 🙂
Jatka samaan malliin! <3

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 elokuun, 2014 - 9:41 pm

Minnehän se kommentti meni? En löytänyt roskapostinkaan joukosta, joskus sinne eksyy oikeitakin kommentteja. Kiitos paljon kannustavasta palautteesta, vastasit hyvin kysymykseeni! 🙂

Reply
Nippe 19 elokuun, 2014 - 8:24 pm

Ja vielä lisäys edelliseen että oli kiva kuulla että sinäkin joudut välillä säästämään saadaksesi jonkun tuolin. 🙂
Kaikki ei vaan mene niin että haluat jotain ja ostat sen. 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 elokuun, 2014 - 9:41 pm

Säästän, harkitsen ja monesti jätän ostamattakin 🙂

Reply
Vilja @ muotoseikka 19 elokuun, 2014 - 8:27 pm

Erittäin kiinnostava aihe. Blogeja on niin valtavasti, että jokaiselle varmasti löytyy jotain, mutta miten niihin löytää? Itse huomaan melko aloittelevana bloggaajana, että seuraajia tulee ryöpsähdellen – syytä en tiedä ja uusien lukijoiden tuloreitikin tiedän vain osin. Miten blogeja siis löydetään?
Ja tosiaan, jokin huolella viilattu postaus ei joskus saa juurikaan lukijoita, kun taas jokin vasemmalla kädellä kyhätty saa klikkivyöryn – joka postauksen kohdalla suosio on yllätys jompaan kumpaan suuntaan.
Itsekin olen osaa blogeista seurannut vain tovin, kunnes lopettanut syystä tai toisesta, vaikka aluksi olin blogin löytymisestä haltioissani. Olen silti varma, että minun tilalleni nekin blogit löytävät uusia lukijoita, joille konsepti sopii paremmin.
Summa summarum – bloggaaminen on hauskaa mutta arvaamatonta kommunikointia. Siitä nauttii täysillä, kun antautuu sen yllätyksille ja selittämättömyydelle täysin pelotta. Huomaan, että sinä ainakin olet tosi taitava juuri siinä 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 elokuun, 2014 - 9:43 pm

Hyviä kysymyksiä! Uskon, että moni lukija seikkailee blogista toiseen. Siksi ristiinlinkitykset ovat kivoja, niistä on iloa sekä bloggaajalle että lukijalle 🙂 Kiitos Vilja ja iloa blogiharrastukseen!

Reply
Lisa 19 elokuun, 2014 - 8:34 pm

Mielenkiintoinen aihe on tietenkin lähtökohta blogin lukemiselle. Mukava, helposti luettava ja tietynlainen selkeys on asioita joita arvostan blogissa ja siinä sinä olet onnistunut todella hyvin! Kauniit kuvat ja samantyyppinen maku sisustusasioissa on tottakai tärkeää ja näin lukija saa loistavia vinkkejä oman kodin sisustamiseen. Välillä on kiva lukea muutakin kuin sisustusjuttuja. Uskomaton luku yli 3000, jatka vain Kerttu samaan tyyliin!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 elokuun, 2014 - 9:45 pm

Kiitos Lisa, mukava kuulla! Samoilla linjoilla olen kanssasi. Joskus on tosin mukavaa lukea myös omasta mausta poikkevia juttuja, niistä saattaa saada uudenlaista kulmaa ajatella asioita.

Reply
Sanna InspiredByLove 19 elokuun, 2014 - 9:07 pm

Soot Kerttu niin paras <3

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 elokuun, 2014 - 9:45 pm

Soot kans!

Reply
katja 19 elokuun, 2014 - 9:09 pm

Hih, minä olin varma, että tuikkukippo on suomidesigniä! 😉

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 elokuun, 2014 - 9:45 pm

Ihan Indiskasta 😀

Reply
Anonymous 19 elokuun, 2014 - 9:11 pm

Mua ainakin kiinnosti tuo parin markan kynttilälyhty. Oli hieno!
Ja sitä paitsi ei ollut sitä iänikuista olohuone-kuvaa.
Miksi muuten kaikki pitäisi olla kallista merkkituotetta?? Etkö itse arvosta muutaman lantin arvoista esinettä?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 elokuun, 2014 - 9:49 pm

Voi hyvänen aika 🙂 Lyhty on ollut meillä vuosia, tottakai tykkään siitä! Eihän se ollut se postauksen pointti, vaan se, että tällä kertaa en inspiroitunut kirjoittamaan lyhdystä tai muusta sisustuksesta. Tuntui mukavammalta avata ajatuksia blogin takana. Meillä ei kaikki ole kalliita merkkituotteita, vaan monenlaista hintatasoa löytyy kotoa. Kurkkaapa kesän postaukset ja vertaa olohuonekuvia suhteessa muihin. Tämän kesän osalta voisi sanoa, että on ollut aika paljon iänikuisia terassikuvia 😀

Reply
Kati / Villa Valko 19 elokuun, 2014 - 10:31 pm

Kiva postaus Kerttu! Vaikka olen vielä blogistanin noviisi, olen huomannut tuon outouden, jossa juuri ne jutut, joita olen itse pieteetillä kasannut, saattavat jäädä vähemmälle suosiolle ja taas jokin pikajuttu saa hiiret naksumaan. Itselle toki tärkeää on kirjoittaminen ja kuvaaminen, mutta ihan yhtä tärkeää on tämä sosiaalisuus, kommentit ja vuorovaikutus. Pieni aloitteleva bloggaaja ei pääse niin paljon vuorovaikutukseen muiden kanssa, kuin mitä isomman lukijamäärän omaava blogi, joten siltä kantilta odottelen kovasti oman blogin lukijamäärän kasvua. 🙂

Itselle blogissa on tärkeää hyvät kuvat ja myös tekstin laatuun kiinnitän huomiota. Ihan hirveästi virheitä en siedä ja itsekin pyrin hyvään kieleen. Säännöllinen postaustahti on myös tärkeää. Sisustusblogeissa seuraan monenlaisia eri tyylejä, kaikista niistä voi saada kuitenkin kivoja ideoita omaan kotiin ja blogiinkin. 🙂 Tsemppiä sinulle ja kiitos hyvistä jutuista!

Reply
Jonna Lady mustavalkoinen 19 elokuun, 2014 - 10:49 pm

No näin on näppylät! Välillä kun rykäisee jonkun höpö-höpö postauksen niin se onkin kiinnostavampi, kun tunteja kuvattu ja kirjoitettu postaus. Hassua. Mutta niin totta. 🙂
Ja totta on myös se, että blogien lukijat (myös itse) lukee sitä mikä milloinkin kiinnostaa.

Reply
Henna/Oh my white 19 elokuun, 2014 - 10:57 pm

Täysin aiheen vierestä, mutta mistähän tuo teidän terassin matto on peräisin? Jotakin tuon kaltaista on haussa olohuoneeseen, mutta hieman hukassa oon mistä edes etsiä 🙂

Reply
tunne tilat 20 elokuun, 2014 - 7:37 am

Omissa blogisuosikeissani on blogeja, joissa on paljon kuvia, vähän tekstiä. On blogeja, joissa kirjoitetaan koko ajan vähän kieli poskessa. Osassa lempiblogeistani taas kirjoitetaan pitkästikin, toisista saa vinkkejä sisustamiseen liittyen ja toisissa keskustellaan syvällisemmin. Ehkä blogeissa ihaninta onkin juuri tämä erilaisuus! Jos kaikki blogit olisivat samanlaisia, miten niitä enää jaksaisi lukeakaan? 🙂

Reply
Vanha Jäärä 20 elokuun, 2014 - 7:44 am

Itse arvostan huolellisesti kirjoitettua tekstiä. Sinulta Kerttu syntyy sellaista ja sitä jaksaa lukea! En jaksa lukea että ”mä ostin eilen tän kynttiläkipon ja sit ku myyjä sano hinnan ni mä olin ihan et täh”. Huolellinen ja virheetönkään teksti ei kiinnosta jos se on yksinkertaisesti tylsää, jokin juju pitää olla.

Arvostan myös harkintaa kuvien suhteen. Oli se kynttiläkippo kiinnostava tai ei, niin on erinomaisen rasittavaa jos se (symmetrinen) kippo on kuvattu monesta suunnasta ja kulmasta eikä olla osattu valita yhtä kuvaa, joka kertoisi kiposta kaiken olennaisen.

Reply
kristiina kortelahti 20 elokuun, 2014 - 11:37 am

Saman ilmiön olen huomannut, että joku postaus johon itse on paneutunut oikein kaikella sydämellä saa tuskin mitään huomiota, kun taas toinen puoli huolimattomasti väsätty juttu kerää katsojia jatkuvasti. Itselläni suosituin postaus on otsikolla ”MINUN AUTONI” tehty postaus, joka itse asiassa oli pieni kannanotto paikallisen nettikirppiksen juttuun. En tiedä sitten onko se toi otsikko, joka kiinnostaa lukijoita niin että he lukevat postauksen.

Reply
Mimosan kotona 20 elokuun, 2014 - 1:40 pm

Aloitin oman blogin viime viikolla oikeastaan tasan viikko sitten. Silloin en miettinyt lukioiden koukuttamista vaan lähinnä sitä, mitä asioita omasta elämästäni haluaisin jakaa muiden kanssa. Ajattelin blogin lähinnä päiväkirjaksi, johon haluan kirjoittaa muistiin itseäni kiinnostavia juttuja. Se, kiinnostavatko jutut muita, on sitten eri asia enkä lähde jatkossakaan laskelmoimaan jutun aiheilla. Toki olisi hienoa, jos blogiini eksyisi lukioita, jotka haluaisivat jatkaa juttujeni seuraamista.
Itseäni ovat aina kiinnostaneet blogit, joissa on mielestäni kauniita kuvia ja toki blogien aihepiireillä on väliä. Itseäni kiinnostavat kotoiluun liittyvät jutut ja erityisesti sisustaminen. Omassa blogissani keskitynkin juuri näihin asioihin.
Harkitsin blogin perustamista todella kauan. Myös sinä Kerttu olet vaikuttanut siihen, että lopulta aloitin oman blogin. Keskustelimme aiheesta työmatkalla noin reilu vuosi sitten. Muistan, kuinka kerroit perustaneesi joulun tienoilla blogin ja sait blogin pitämisen kuulostamaan mukavalta puuhalta. Viikon vanhana blogiuntuvikkona voin todeta, että bloggaaminen on tosiaan antoisaa ja kivaa! 🙂

Reply
Leena 21 elokuun, 2014 - 4:56 pm

Pääsin osaksi gradun tekoon haastateltavan rooliissa. Gradun aiheena on tutkia sisustamista sosiologian näkökulmasta. Sivuuttiin myös sisustusblogeja ja niiden roolia sisustamisessa.Milenkiintoinen tutkimus on valmistumassa!
Minusta on hyvä että blogeja on kaikille ja varmasti jokainen löytää mieluisan niiden joukosta.

Reply

Jätä kommentti