Abu Dhabi lasten kanssa, osa 1/2

by Kerttu
Abu Dhabi lasten kanssa, osa 1/2

Kaupallinen yhteistyö: Apollomatkat

Ennen kuin viimeisetkin rusketuksen rippeet ovat kadonneet iholta, palataan parin viikon takaisiin lomatunnelmiin. Matkasimme koko perhe ensimmmästä kertaa Yhdistettyihin Arabiemiraatteihin. Odotukset olivat hyvin vaihtelevat; odotimme erityisesti lämpöä, sillä lapsillemme uiminen on etelän lomien suosikkijuttu. Tämä myös ohjasi paikka- ja hotellivalintaa.

Aikaa lomalle oli viikko ja lentomatkoissa maksimiksi asetimme kuuden tunnin aikarajan. Siinä ajassa pääsee lämpimistä perhekohteista lähinnä Kanarialle tai Arabiemiraatteihin.

Dubai tuntui perhelomailuun jotenkin liian suurelta ja vauhdikkaalta, monet pienemmät paikat taas tarjosivat rauhaa, mutta kaipasimme kuitenkin jotain nähtävyyksikin. Näillä spekseillä matkustimme Abu Dhabiin, josta ainoa kokemukseni olivat maisemat Sinkkuelämää 2 – elokuvassa.

Tunnelmiani ennen lomaa kirjoitin Ostin lennot ja alkoi ahdistaa – postauksessa. Lomakohteen valinnassa mietitytti myös kulttuuriset ja poliittiset valinnat, onhan öljyllä rikastunutta maata rakentaneet pienipalkkaiset siirtotyöläiset. Myös naisen asema on länsimaalaisen silmin tuntuu kapealta. Halusin nähdä paikan omin silmin.

Me olimme valmiita solahtamaan lomakuplaan all inclusive-hotelliresortissamme. Toivoimme koko perheen rentoa yhdessäoloa, aurinkoa, liikuntaa, nähtävyyksiä ja sitä, ettei ole kiire minnekään. Hotelliksi valikoitui Apollomatkojen neljän tähden Radisson Blue Abu Dhabi Yas Island  hyvän hinta-laatusuhteensa vuoksi.

Radisson Blu Abu Dhabi Yas Islandin kuvataan olevan elegantti hotelli, jonka läheltä löytyvät niin hiekkarannat, ostosmahdollisuuksia kuin tunnettuja nähtävyyksiä kuten Ferrari World, Warner Bros World ja vesipuisto Yas Waterworld.  Uima-altaan läpäisivät raatimme tiukan seulan; tilaa olisi riittävästi. Itse asiassa 3 – ja 9 -vuotiaiden kombinaatiolla aikuisten ja lastenaltaiden syvyydet olivat juuri täydelliset.

Myös ryhmäliikunta, kuntosali ja lastenkerho tuli testattua ja hyväksi todettua. Aamujooga (vaikka ei muuten joogaa harrastaisikaan) merenrannalla on vain parhaita tapoja aloittaa päivä.

Meillä oli 38 m2 superior-huone parvekkeella ja merinäköalalla ja se toimi neljän hengen kompaktina lomakotina oikein mainiosti. Olin elämäni ensi kerran all inclusive-lomalla ja etukäteen pohdin ”kauhutarinoita”, joissa lomalla tulee syötyä ihan liikaa ja epäterveellisesti ja hotellialueella näkyy juomatarjoilusta humaltuneita turisteja (viinit ja oluet kuuluivat hintaan).

Tämä pelko osoittautui vääräksi. En ole elämässäni syönyt koko lomaviikkoa niin hyvin ja terveellisesti, kun täällä. Buffet oli vaihtelevaa ja tarjolla oli paljon ihania salaatteja ja hedelmiä. Se, että ruokaa oli saatavilla helposti mahdollisti sen, että kerralla ei syönyt liikaa -kohtahan taas syödään.

Ei siis ensimmäistäkään nälkäkiukkua, eikä ylisuuria annoksia siksi, että ruokailuväli olisi venähtänyt. Erityisesti lasten kanssa reissatessa todellinen elämänhelpottaja.

Ja humaltuneet turistit, niitä en nähnyt viikon aikana yhtään. Arabiemiraateissa alkoholilainsäädöntö on tiukka, mutta hotellialueilla meininki on rennompaa niin pukeutumisen kuin alkoholin suhteen.  Lasi viiniä ruualla tai olut kuuman päivän päätteeksi sopii siis resorttiin mainiosti.

Aavikkoseikkailu

Päätin jo Suomessa, että aavikolle on päästävä! En ole koskaan kokenut silmänkantamattomiin jatkuvia hiekkadyynejä ja aavikon eksotiikkaa, joten varasimme Apollomatkoilta puolen päivän retken.

Lähdimme iltapäivällä hotellilta valkoisella nelivetomaasturilla noin tunnin ajomatkalle kohti aavikkoa. Maiseman muuttui yhä karummaksi, kunnes kuljettaja pysäytti auton ja käsi laskemassa auton rengaspaineet ja jatkoimme matkaa hiekan ympäröimänä.

Ensimmäinen pysähdyspaikallamme kävimme silittelemässä kameleita, sympaattisia aavikkolaivoja, joiden fysiologia jaksaa ihmetyttää. Siinä missä poika odotti offroad-ajelua, tytär odotti innoisaan kameliratsastusretkeä. Joka puolella näkyi hiekkaa silmänkantamattomiin.

Aavikkoa on suomalaiseen maisemaan tottuneena vaikeaa ymmärtää. Kilometrien mittainen hiekkalaatikko kuuman auringon alla on kyllä erikoinen konsepti. Luonto jaksaa ihmetyttää. Vaikka iltapäivän aurinko yhä porotti, hiekka ei ollut kuumaa kuten oletin.

Aavikolle ei kannata lähteä seikkailemaan ominpäin. Puolen päivän aavikkoretki oli hinnoiteltu varsin järkeväksi, aikuinen 74 e ja lapsi 53 e. Tähän rahaan kuului koko elämys iltapäivästä iltaan ruokailuineen.

Kun oli aika lähteä ajelulle aavikolla, vatsanpohjassa lepattivat perhoset. Kuljettajat ovat erittäin kokeneita ja ajavat ryhmissä ja vaikka omiin silmin mentiin hurjaa vauhtia, kuljettajaa jännittää varmasti yhtä paljon kuin itseä matkalla maitokauppaan.

Turvavyöt kiinni ja menoksi! Näin kuinka letkan edessä ajavat autot nousevat upottavassa hiekassa lähes pystysuoralta näyttävää dyynin reunaa ylös ja laskevat toiselta puolelta alas sivuluisussa. Kun oma auto aloitti laskeutumisen puristan  ”kauhukahvaa” ja kiljahtelen hiekan pöllytessä ikkunaa vasten.

Kuljettaja kysyy ”are you okey!?”, johon poikani huutaa ”okei, okei, mennään kovempaa!”.

Ja sitten me menimme! Jos on taipumusta matkapahoinvointiin, en voi suositella offroad-retkeä, meidän porukalla onneksi ei ole. Pikkuhiljaa osasin itsekin rentoutua kyydissä, kyllä ammattilaiset hoitavat homman ja toki ottavat huomioon myös sen, että kyydissä on lapsia. Mieletön kokemus!

Auringon laskiessa pidämme pienen tauon. Lapset heittävät kengät pois ja juoksevat dyynejä alas niin että hiekka pöllyää ja nauru raikaa.

Hyppäämme taas autoon ja suuntaamme kohti aavikkoleiriä, jossa on luvassa illallinen tähtitaivaan alla ja ohjelmaa. Aurinko kultaa hiekkadyynit ja näemme, kuinka kamelilauma vaeltaa vapaana kohti leiriä. Näky on kuin tuhannen ja yhden yön tarinoista, katson aavikkolaivoja haltioituneina. Minulle tässä oli yksi reissun mieleenpainuvin hetki.

Aurinko laskee ja värjää mennessään taivaanrannan punaisen eri sävyillä. Käymme tyttären kanssa ratsastamassa kamelilla, eläin tuntuu valtavalta. Syömme illallisen ja katselemme napatanssiesitystä. Leiristä pätkäisi pari kertaa sähköt ja kuopus  alkoi jo kyllästymään. Kahdeksan aikaan illalla karistimme aavikon hiekat vaatteistamme ja suuntasimme takaisin hotelliin.

Rannat & uiminen

Kurkistetaan vielä aavikon vastapainoksi biitsille. Hotellilta yksityiselle rannalle on kilometrin verran, jonka voi taittaa kävellen tai maksuttomalla bussikuljetuksella.

Yksityinen ranta on turvallinen ja siisti. Pyyhkeet sai paikan päältä ja all inclusivella sai myös rantaravintolasta tilattua ruokaa ja juomaa tietyin rajoituksin. Aurinkotuolit olivat maksuttomia, mutta rannan aurinkopedit hinnoiteltu erikseeen.

Rannalla on myös uima-altaat. Matala lastenallas tuntui viileältä, mutta iso allas oli lämmitetty. Lopulta emme käyneet rannalla kuin kerran ja keskitimme polskinnat omalle allasalueelle, jossa oli viikonloppua lukuunottamatta hyvin tilaa ja jopa rauhallista.  Pojan uimataito otti huimia harppauksia, kukaan ei olisi uskonut, että vielä viime kesänä tämä sukellusmestari ei halunnut edes kastella kasvojaan.


Haluan kertoa teille vielä suurmoskeijasta, F1-radasta, Warner Bros Worldista ja muista havainnoista, joita reissu minussa herätti. Tämä postaus uhkaa venyä kilometrin mittaiseksi, joten teen vielä toisen osan tähän Abu Dhabin sarjaan. Jos on jotain kysyttävää tai haluat kuulla erityisesti jostain kokemuksesta, niin jätä kommenttilaatikkoon viestiä.

Yksi mieleenpainuva asia on se, että lapset huomioitiin joka paikassa todella hyvin. Hotellin aamiaisellakin he olivat kuin kunniavieraita, jotka saivat halaukset ja ylävitoset saapuessaan ja kuulumiset muistettiin aina kysyä.

Tie perhematkailijan sydämeen kulkee lasten kautta.

Tämä kuvan hotellin parvekkeelta, eikä siinä ole filtteriä tai käsittelyä. Auringonlaskut olivat upeita! Onko sinulla kokemuksia Abu Dhabista tai Dubaista?

Saatat pitää myös

16 Kommentit

Tiia - Littlebigthings 20 joulukuun, 2018 - 5:19 pm

Ah, Dubai, elämäni rakkaus <3
Me käytiin viimeks kans aavikolla. Varattiin rauhallinen tasainen kyyti, mutta jonkun kämmin seurauksena päädyttiin sellaseen lapsilta kiellettyyn toooodella extremeen dune bashingiin jonka seurauksena yökin tunnin leiriin päästyämme. Mut hauskaa oli 🙂

Reply
Kerttu 21 joulukuun, 2018 - 5:18 am

Hei tiia! Haha, ilmeisesti retkiä on siis erilaisia ? Jos tosiaan on yhtään taipumusta matkapahoinvointiin, niin en suosittele. Sen verran horisontti heittää tuolla aavikolla!

Tsemppiä jouluvalmisteluihin!

Reply
Marita 20 joulukuun, 2018 - 5:45 pm

Samaa mieltä all inclusivesta! Saa todellakin syödä salaattipainotteisesti ja monipuolisesti! Eikä tarvi ähkyä kokea kun vähän väliä voi syödä sitä mitä haluaa ja sopivasti 🙂

Reply
Kerttu 21 joulukuun, 2018 - 5:20 am

Heippa! Tämä yllätti minut, tosiaan oli niin helppoa syödä terveellisesti ja monipuolisesti. En ole kovin kakkuihmisiä, joten pullat yms leivonnaiset eivät kovin paljon edes houkuttele. Joskus toki jonkun jälkkärin otin, jos teki mieli. Usein riitti hedelmät, ne ananakset ja vesimelonit olivat ihanan makeita!

Reply
Tuuli 20 joulukuun, 2018 - 6:25 pm

Hei, osaatko arvioida pärjäisikö puolihoidolla tässä hotellissa eli onko lähistöllä ruokapaikkoja miten? Entä hintataso ravintoloissa? Sama hotelli ollut nimittäin harkinnassa, voitko suositella sitä alle kouluikäisten kanssa? ?

Reply
Kerttu 21 joulukuun, 2018 - 6:53 am

Moikka! Hotellilla on kaksi ravintolaa tuon buffet-ravintolan lisäksi; italialaistyyppinen ja meksikolaishenkinen. Ihan vieressä ei taida olla muita ravintoloita, mutta toki jos muuten liikkuu nähtävyyksissä / keskustassa, niin valinnanvaraa on. Suosittelen hotellia, ihan uusi lastenkerho myös oli meidän lasten mielestä tosi kiva! Ja se lapsiystävällisyys henkilökunnan osalta oli aivan huippua.

Reply
Tiina 20 joulukuun, 2018 - 9:43 pm

Ihania kuvia ja varmasti upea reissu! Itsekin olen käynyt Dubaissa jokunen vuosi takaperin.

Mun hyvä ystävä oli perheineen tuolla safariajelulla. Kyydissa oli pieniä lapsia, mutta kuski ajoi niin kovaa, että tapahtui tosi kauhea onnettomuus. Auto kieri monta kertaa ympäri ja oli lopuksi ihan muussina ja ikkunat rikki. Kuski juoksi pakoon, eikä palannut paikalle. Mun ystävä sattumoisin videokuvasi koko tapahtuman auton sisältä alusta loppuun, ja kun näin videon, en meinannut saada happea. Kaikki selvisi onneksi hengissä, mutta toiselle tytöistä tuli terveyteen sen seurauksena ongelmia. He eivät uskaltaneet vaatia korvauksia firmalta, koska oltiin sellaisessa maassa, joka on kuitenkin aika tuntematon meikäläisille..

Kiva kokemus monelle varmasti, eikä tule ajatelleeksi, että jotain voi tapahtua ja että eihän kuski voi ottaa riksiä varsinkaan jos on pienet lapset kyydissä, mutta näköjään voi. Tämä oli nyt pieni varoitus, että kyyti ei välttämättä ole vaan hieman jännää, vaan voi olla oikeasti myös vaarallista.

Onneks teillä meni kaikki hyvin!

Reply
Kerttu 21 joulukuun, 2018 - 5:16 am

Hei Tiina! Aivan kamalalta kuulostaa tuo onnettomuus! Varmasti avain on, että ei tosiaan lähde aavikolle omin päin, vain ainoastaan luotettavan matkanjärjestäjän kautta. Retkijärjestäjien kirjo on varmasti aikamoinen, koska turisteja on niin paljon.

Olen turvallisuusasioissa tosi tarkka ja keskustelin retkestä oppaiden kanssa ennen sen varaamista. He suosittelevat retkeä ja ainakin tämä Apollomatkojen kautta järjestetty retki oli hyvin organisoitu. Myös autot olivat turvallisia, kori vahvistettu ja kuljettajat ammattitaitoisia. Kuljetttaja myös kysyi jatkuvasti miltä tuntuu eli huomioi kyllä matkustajat.

Kiitos kun jaoit tuon kokemuksen muistutuksena turvallisuuden tärkeydestä ❤️

Reply
Jonna 21 joulukuun, 2018 - 10:09 am

Olemme olleet kerran viikon Dubaissa ja kerran Rash-Al-Kaimassa. Pidin Rash-Al-Kaimasta kovasti ja siellä voisin käydä uudelleenkin. Viikko Dubaissa oli hintava ja en menisi sinne enää viikoksi. Olisi kiva kuulla sinulta vielä kerran matkasta tyyliin plussat ja miinukset. Aina kai reissussa on jotain mikä hiertää, vai?

Reply
Kerttu 22 joulukuun, 2018 - 8:32 pm

Kiitos viestistäsi Jonna!

Kokosin plussasia ja miinuksia tähän 2/2-postaukseen: https://www.modernistikodikas.fi/matkailu/abu-dhabi-osa-2-2-mm-suurmoskeija-ja-warner-bros-world/

Reply
Pia 21 joulukuun, 2018 - 12:11 pm

Hei katsoin joskus televisiosta, dokumenttia, jossa mies puhui, että monia paikallisia ravintoloita on pitänyt sulkea koska hotelleilla on tämä all inclusive. Siinä mielessä en ole all inclusive kannalla vaikka se toki varmasti helppoa on pienten lasten kanssa matkatessa. Moni toki ei varmasti osaa tätä ajatellakkaan.

Reply
Kerttu 22 joulukuun, 2018 - 8:31 pm

Moi Pia! Varmasti tällä on myös kääntöpuolensa; ilman pieniä lapsia minusta reissun suola on etsiä ihania paikallisia ravintoloita ja tukea sitä kautta yrittäjyyttä. Tässä elämäntilanteessä all inclusive on helppo ja toki myös muuten voi miettiä paikallisesti esim. sitä, mistä tekee ostoksia. Menen mielelläni paikallisten liikkeisiin vaikkapa ylikansallisten ketjujen sijaan tai työlllistän luotettavia paikallisia retkijärjestäjiä 🙂

Reply
Eeva 22 joulukuun, 2018 - 2:18 pm

Uskaltaako kysyä, että mites nuo puolet näkyivät, jotka matkakohteen valinnassa mietityttivät? Entä ihmisoikeus- ja tasa-arvokysymykset jne.? (Ja ymmärrän kyllä jollet voi ”katsoa lahjahevosen suuhun” kun kyseessä oli yhteistyökuvio.) Itse olen em. syistä boikotoinut arabmaita, koska jos sinne menen niin sittenhän myös osoitan, etteivät nuo asiat paina matakohteen valinnassa. Haluan myös turistina tuoda rahani (ja perheeni) sellaiseen maahan, jossa ei tarvitse myöskään ongelmatilanteissa pelätä, että minkähän kivikauden lain mukaan tulee kohdelluksi tms. (Onhan nämä tarinat todella surullisia, että naisturisti tulee raiskatuksi, ja joutuu itse syytetyksi siitä, että on ollut sukupuoliyhteydessä avioliiton ulkopuolella.) Tai niin kuin ylhäällä oli Tiinan esimerkkki siitä kuinka edes auto-onnettomuudesta tai vammantuottamisesta ei uskalla pyytää korvauksia:(

Reply
Kerttu 22 joulukuun, 2018 - 8:29 pm

Hei! Tietenkin saa kysyä ja olen aina rehellinen, oli yhteistyötä tai ei. Meidän lomalla nämä asiat näkyivät vain naisten pukeutumisessa kaupungilla eli monet naiset olivat pukeutuneita burkhaan. Myös miehillä oli paljon pitkiä ”mekkoja” ja päähineitä, pahoittelut että en tiedä vaatteen oikeaa nimeä. Eli emme törmänneet näihin viittaamiisi asioihin matkalla konkreettisesti tämän kummemmin. Toki kuvailinkin oloamme ”lomakuplaksi” eli olimme resortissa, retkillä tai nähtävyyksissä.

Dubai ja Abu Dhabi ovat hyvin länsimaisia monessa mielessä, turismi ja matkailu on tärkeä elinkeino ja kyllähän Arabiemiraatit on yksi Suomen tärkeimmistä vientialueista Lähi-idän alueella. Emme vierailleet muissa kaupungeissa, mutta olen ymmärtänyt, että pienemmissä kaupungeissa saattaa olla tiukempi ”kuri” esim. lainrikkomiseen tai yleisesti naisen asemaan. Jos elää normaalia elämää reissussa, ei luulisi olevan huolta kivikauden laeista. Mutta tosiaan, nämä ajatukset vain tämän yhden lapsiperhematkan ja lukemieni artikkeleiden perusteella.

Reply
Eeva 23 joulukuun, 2018 - 11:42 am

Kiitos vastauksestasi! Näinhän se tietysti yleensä on, ettei matkalla yleensä tule ongelmia, ja kaiki menee hyvin. Vahinko ei kuitenkaan tule kello kaulassa, ja eikä kaikille onnettomuuksille tai ikäville tapahtumille voi mitään, vaikka eläisikin normaalia elämää sikäläisiäkin lakeja noudattamalla. Mutta varmasti usemmiten siis ei ole ongelmia. Ihanaa joulun aikaa sinulle ja perheellesi!

Reply
Jere 23 joulukuun, 2018 - 7:08 pm

Hei! Oltiin kilometrin päässä samaan aikaan Al Raha Beach hotellissa. Käytiin myös aavikkosafarilla ja oli ehdottomasti loman huippu kokemus. Meillä lapset jo sen verran isoja että nautti kunnon rallista! Turvallisuudesta oli hyvin huolehdittu tässä apollomatkojen kautta varatussa reissussa. Muuten sama ohjelma mutta moskeijan lisäksi käytiin F1- radalla ajamassa pyörillä. Kokonaisuutena mukava loma. Mietin myös ihmisoikeuskysymyksiä ja muslimien käytäntöjä kriittisesti. Yllätys oli että hotellilla oli perin länsimaalainen meininki. Humalaisia ei tosin näkynyt- hyvä niin.
Jouluterveiset Hartolasta 🙂

Reply

Jätä kommentti