Abu Dhabi, osa 2/2 (mm. Suurmoskeija ja Warner Bros World)

by Kerttu
Abu Dhabi, osa 2/2 (mm. Suurmoskeija ja Warner Bros World)

Kaupallinen yhteistyö: Apollomatkat

Jatketaan vielä tämän postauksen verran Abu Dhabin kokemuksilla. Abu Dhabi lasten kanssa- postauksesta löydät sarjan ensimmäisen osan hotelliesittelyineen, aavikkoseikkailuineen ja rantafiiliksineen.

Tämä nähtävyys vaatii palstatilaa blogista, sillä täytyy sanoa, että en ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Arabiemiraattien pääkaupungissa Abu Dhabissa sijaitseva Sheikki Zayedin moskeija on yksi maailman tunnetuimmista moskeijoista sen hulppean ulkomuotonsa ansiosta. Vitivalkoinen marmorirakennus on todellinen silmäkarkki ja lähdin sitä tutkimaan erityisesti arkkitehtuurisesta näkökulmasta.

Palanen paikallista naisen asemaa ojennettiin suoraan syliin, kun sisäänkäynnit olivat jaettu erikseen miehille ja naisille. Yleinen ”polvet ja olkapäät peittoon” – asukoodi ei riitä täällä, vaan naisen on peitettävä myös ranteet, nilkat ja hiukset.

Molemmilla ovilla on turvatarkastus ja sen jälkeen minut ohjattiin ennakko-odotusteni mukaisesti lainaamaan abayaa.

Mieheni pääsi sisään farkuissa ja t-paidassa ja poikani shortseissa ja pikeepaidassa, hänelle meillä oli mukana pitkät housut, mutta niitä ei tarvinnut vaihtaa. Tytär oli pukeutunut maksimekkoon ja halusi kietoa hiuksiinsa fiilis- tai solidaarisuussyistä oman huivin, vaikka sellaista ei lapsilta vaadita.

Olin abayan kanssa ihan sinut, tuntui lähinnä siltä kuin olisin astunut näytelmään. Ja niinhän tavallaan olinkin, asu kunnioitti paikallisten uskontoa ja kulttuuria ja jos halusin siitä vierailijana saada osani, piti sopeutua sääntöihin. Mutta samaan aikaan tiedostan, että paikalliset naiset eivät saa valita.

Suurmoskeijassa kaikki on nimensä mukaisesti suurta.  82  marmorikupua, yli tuhat pylvästä sekä neljä 107 metriä korkeaa minareettia ovat vaikuttava näky. Sisätiloissa on maailman suurin persialainen matto, jota 2000 miestä kutoi kahden vuoden ajan. Pääsaliin mahtuu 7000 ihmistä, joka antaa vähän osviittaa kokonaisuudesta. Rakennusmateriaaleina on käytetty  muun muassa marmoria, kultaa ja kristallia.

Moskeijassa käyttäydytään arvokkaasti. Kun kyykistyin tyttären ottamaan valokuvaa varten, tuli vartija paikalle ja sanoi, että ei saa istua ja pyysi poistamaan kuvan puhelimesta. Vaikka olin vähän varpaillani vierailulla (myös konkreettisesti, sillä kengät piti jättää hyllyyn), ohjeistukset tehtiin ystävälliseen sävyyn. Kyllä paikan päällä ymmärretään mikä merkitys on valtavalla turistimassalla, joka heidän ihmettään saapuu katsomaan.

Kun viimeksi kerroin, että lapset huomioidaan joka paikassa upeasti, niin myös täällä. Vaikka tunnelma oli muuten arvokas, saattoi vartija hymyille heittää lapsen kanssa ylävitosen ihan kuin ohimennen.

Olimme päättäneet vierailla suurmoskeijassa iltapäivällä, jolloin näimme rakennuksen sekä päivänvalossa että auringonlaskun aikaan. Aurinko värjäsi taivaanrannan, valot syttyivät rakennukseen jokaiseen kolkkaan ja jostain alkoi soimaan rukouslaulu.

Taianomaisia hetkiä.

Warner Bros World

Abu Dhabi tarjoaa paljon nähtävyyksiä ja viikon lomalla teimme valintaa Ferrari Worldin, Yas Water Worldin  (vesipuisto) ja Warner Bros Worldin välillä. Yksimielisesti päätimme lähteä tutustumaan Warner Brosin elokuvamaailmaan. Suuruudenhulluus näkyy täälläkin, sillä kyseessä on yksi maailman suurimmista ilmaistoiduista sisähuvipuistoista. Paikka on avattu vuonna 2017 ja sen verran uusi, että ainakaan suomenkielistä sisältöä en netin ihmeellisestä maailmasta löytänyt.

Teemapuisto kokoaa yhteen kaikki Warner Brosin legendaariset hahmot todelliseen seikkailun ihmemaahan. Menimme paikalle hetki ennen teemapuistojen avautumista ja pääsimme osaksi upeaa elokuvashow´ta Warner Bros Plazalla eli puiston keskusaukiolla.  Unohdat hetkessä olevasi sisätiloissa ja astut elokuvan kulisseihin.

Kokonaisuutta on haastavaa kuvata lyhyesti, mutta yritetään:

Yhdellä lipulla on kaikki elämykset käytössä, ainoastaan pituusrajoitukset antavat rajoituksia. Myös perheen pienimmälle eli meillä 3-vuotiaalle riitti koko päiväksi kokemista.

Keskusaukiolta käydään sisään eri teemapuistoon: Kivisten ja sorasten Bedrockiin (mikähän tämä on suomeksi?), supersankareiden (Batman, Supermies jne) Metropolikseen ja Looney Tunesin tähtien  eli Väiski Vemmelsäären,  Kelju K. Kojootin ja Maantiekiitäjän Dynamite Gulchiin ja Tommyn ja Jerryn, Tipin, Repe Sorsan Cartoon Junctioniin.

Vietimme puistossa ihan koko päivän, noin klo 11-19, joten aikaa kannattaa varata. Valtavan kokoisessa puistossa on huvipuistolaitteita, 3D-teattereita, hahmojen fanitapaamisia, kiipeilypuistoja, ravintoloita ja kauppoja.

Yksi ihanimmista hetkistä oli, kun kolmevuotiaamme osallistui lasten supersankarikouluun. Lapset saivat viitat ja pääsivät harjoittelemaan supervoimia, yhteistuumin nostivat jopa taksin ilmaan! Poikamme pääsi lavalle ja vaikka ei englantia ymmärräkään, teki taikoja niin ylpeänä ohjeiden mukaan. Tästä elämyksestä puhuttiin pitkään!

Yas Marina Circuit

Moottoriurheilun ystävät tietävät, että Abu Dhabissa ajetaan vuosittain Formula1- kisat. Hotelliltamme on pieni kävelymatka radalle, joten kävimme katsomassa, miltä telkkarista tuttu rata näyttää paikan päällä.

Kukaan ei varmasti enää hämmästy, kun kerron, että valtavaltahan se näytti!  Yas Marina Circuitin on suunnitellut saksalainen arkkitehti Hermann Tilke ja siellä ajettiin Abu Dhabin Grand Prix ensimmäistä kertaa vuonna 2009.

Radan keskellä on viiden tähden hotelli ja satama täynnä luksuspaatteja. Katselimme hetken harjoituksia ja saimme palan formulatunnelmaa. Kisojen ulkopuolella katsomoon pääsi maksutta. Näkemisen arvoinen paikka, vaikka ei niin moottoriurheilusta muuten välittäisikään.

Muutama sananen yleisesti matkasta (ja elämää helpottavista laukuista ja asusteista)

Abu Dhabin loma meni meiltä kaikilta osin erinomaisesti. Apollomatkojen kautta tehty reissu toimi varauksesta aina loppuun saakka moitteetta ja saimme todella hyvää palvelua kaikissa vaiheissa. Lasten kanssa arvostaa helppoutta ja turvallisuutta todella korkealle.

Vastuullisuus

Abu Dhabia voin suositella matkakohteena. Toki kulttuuriin, uskontoon ja lentomatkailuun liittyy paljon pohdituttavia asioita, mutta luotettavan matkanjärjestäjän reissulla myös vastuullisuuskysymykset huomioidaan. Lennot voi kompensoida Apollomatkojen suosittelemien järjestöjen kautta.

Apollomatkat keskittyy vastuullisessa matkailussa luontoon, ympäristöön ja paikallisiin ihmisiin niin, että  positiiviset vaikutukset olisivat mahdollisimman suuret ja negatiiviset vaikutuksen mahdollisimman pienet. Konkreettisena esimerkkinä esim. se, että heidän kauttaan varatuilla retkillään voi luottaa paitsi turvallisuuteen, myös siihen että paikalliset ihmiset saavat asianmukaisen palkan työstään.

Abu Dhabin loman plussat:

+ alle kuuden tunnin lento
+ marras-joulukuussa täydellinen ilmasto (noin 27 c)
+ turvallisuus, siisteys
+ lapset huomioitiin joka paikassa eriomaisesti
+ hyvät ruuat
+ paljon nähtävää ja tehtävää koko perheelle
+ helppous, pääsi hyvin lomatunnelmaan, eikä tarvinnut stressata koko viikolla mistään

Miinukset:

–  viikossa ei ehdi kaikkea, monta kivaa ja mielenkiintoista juttua jäi kokematta
– hotellialtaalla varattiin parhaat aurinkopaikat varhain aamulla pyyhkeillä (ruuhka-aikoina harmitti)
– vastuullisuuskysymykset toivat huonoa omatuntoa reissuun
– en keksi enempää, kaikki meni niin hyvin


Meillä oli tällä kertaa mukana täydellinen laukkukombo.  (*saatu osana yhteistyökumppanuutta)

Balmuirin Estelle-laukku* kulki mukana lennoilla ja lopulta lähes viikon, niin kätevä koko, jonne mahtuu kaikki tarvittava helposti mukaan. Iltamenoissa otin mukaan vain laukun mukana tulevan clutchin. Passi pysyi tallessa sarjaan kuuluvassa passikotelossa ja laukku sai elegantin yksityiskohdan nimikirjaimin varustetusta nimikortista.

Samsoniten suuri matkalaukku* oli myös pelastus; se veti sisään uskomattoman määrän tavaraa ja kulki kuin unelma. Meidän perheessä pitää vielä opetella ”matkusta kevyesti”-teemaa, sen verran neljän hengen perheessä tarvitaan tavaraa viikoksi.

Poikamme Dream Rider-seepralaukkuun* pakattiin lasten käsimatkatavarat koneeseen, se toimi jakkarana hotellihuoneessa (sen päältä yletti pesemään itse kädet), huilipaikkana odotellessa ja kulkivälineenä lentokentän pitkillä käytävillä. Lämmin suositus myös tälle reissuhelpottajalle!

Kotiin lähdön aikaan hotellin aulaan oli ilmestynyt joulukuusi paketteineen. Vaikka joulu palmujen alla olisi myös elämys, tuntui hyvältä päästä kotiin vastaanottamaan hiljaa laskeutuvat hiutaleet ja pian pitenevä päivä. Viikko oli tehnyt tehtävänsä, mieli oli kirkas ja valoisa kuin Abu Dhabin taivas.

Saatat pitää myös

5 Kommentit

Sara 23 joulukuun, 2018 - 6:02 pm

Kiitos postauksesta ja mietinnästä abayan suhteen. Olen itse pohtinut perheloman kohteeksi Abu Dhabia ja Dubaita, mutta en oikein tiedä, miten suhtautua tähän asiaan eli naisen asemaan siellä. En tietenkään pukeudu esimerkiksi avokaulaiseen tai niukkaan asuun luterilaisessakaan kirkossa, mutta tuo eroavaisuus miesten ja naisten asujen välillä kuulostaa omiin korviini kovin räikeältä ja oikein alleviivaavan eroa sukupuolten ja heidän erilaisten asemiensa välillä – ainakin sellaisina kuin sen itse luulen niiden olevan.

En tarkoita tällä tuomita ketään, joka sinne matkustaa, mutta omalla kohdallani se tuntuu isolta asialta, joka vaatii pohdintaa.

Oikein hyvää ja rauhallista joulua!

Reply
Kerttu 16 tammikuun, 2019 - 5:48 pm

Hei, pahoittelen hitaasta vastauksesta, en heti joulun alla vastannut ja sitten näköjään unohtui. Ymmärrän hyvin pohdintasi ja samaa mietin itsekin. EI mikään yksinkertainen dilemma. Mutta toisaalta olen tyytyväinen, että näin kulttuuria myös paikan päällä. Saimme esimerkiksi tyttären kanssa erinomaisia keskustelija aiheesta.

Reply
Annukka 16 tammikuun, 2019 - 4:11 pm

Moikka! Kiitos kivasta matkapostauksesta! 🙂
Mekin funtsitaan perhelomaa auringossa vauvan ja 3-vuotiaan kanssa. Pari kysymystä Abu Dhabiin liittyen eli miten teidän hotelli mielestäsi sijoittui Abu Dhabin ”keskustaan” nähden tai mikä/missä keskusta on tai onko ”keskusta-keskittymiä” useita kuten Dubaissa? Entä oliko Abu Dhabissa mahdollista liikkua kävellen (tai jollain metron kaltaisella julkisella) vai liikuitteko joka paikkaan autolla eli taksilla tai hotellin bussilla tms? Dubaissa liikkuminen oli lähinnä taksilla suhailua kun kävelyteitä ei juurikaan ollut, mutta jostain kuulin, että Abu Dhabissa olisi helpompi liikkua myös kävellen.

Reply
Kerttu 16 tammikuun, 2019 - 5:56 pm

Moi Annukka!

Meidän hotelli oli Yas Islandilta, josta on parikymmentä kilometriä keskustaan. Emme käyneet keskustassa kertaakaan, koska ihan lähistöllä oli niin paljon nähtävää! https://www.apollomatkat.fi/lomavalikoima/aasia/arabiemiraatit/abu-dhabi/yas-island

”Meilläpäin” oli helppoa liikkua kävellen ja rattailla, esimerksi Yas mall-ostoskeskukseen on reilun kilometrin matka. Muuten mentiin taksilla, se oli helppoa ja halpaa.

Lasten kanssa voin suositella Abu Dhabia, paljon näkemustä, mutta ei liian hektistä 🙂

Reply
Annukka 17 tammikuun, 2019 - 5:43 pm

Kiitos vastauksesta ja paljon tsemppiä mökkiprojektin kanssa! 🙂

Reply

Jätä kommentti