Miten menee hyvinvointiprojektissa?

by Kerttu

Kolme viikkoa IWELLO Oy:n vetämää bloggaajien hyvinvointivalmennusta on nyt takana. Ensimmäiset kaksi viikkoa olivat minulla silkkaa hyvän fiiliksen tykistystä, mutta kuten odottaa saattoi, tunnelmat pikkuhiljaa tasaantuvat. Olen tehnyt valintoja arkeeni, jotka ovat lisänneet hyvää oloani. Vaaka näyttää pari kiloa pienempää lukemaa ja vaatteet tuntuvat istuvan aavistuksen paremmin. Lenkillä huomaan, että jaksan juosta kovempaa ja pidempiä matkoja. Suklaapatukat ja muut herkut ovat jääneet kaupan hyllylle, ainoastaan yhtenä lauantai-iltana söin muutaman karkin. Nyt pitäisi vaan malttaa, malttaa ja malttaa. Koska en ole millään superdieetillä, paino ei tule jatkossa varmastikaan putoamaan kiloa joka viikko. Alan kuitenkin olla malttamaton; haluaisin nopeasti tuloksia ja uutuudenviehätys katoaa. NYT on se hetki, kun tiimiä ja valmentajaa oikeasti tarvitaan!

unnamed-22

IWELLOjengi on tavannut kolmesti ja tässä valmentajamme ohjeet pähkinänkuoressa:

1. viikko: Harrasta liikuntaa kolme kertaa viikossa. Voit itse päättää, käveletkö, juoksetko, jumppaatko, veneytteletkö, käytkö salilla tai pelaatko palloa. Pääasia on, että suunnittelet kolme liikuntakertaa ja toteutat ne.

2. viikko:  Pohdi omaa ruokavaliotasi ja tee siihen yksi muutos, jonka uskot lisäävän hyvinvointiasi.

3. viikko: Lisää treeniviikkoosi kevyt harjoitus, joka ei nosta sykettä vaan huoltaa lihaksia ja niveliä.

treeni3MV-1-2

Kolmannella viikolla tein kehonhuoltoharjoituksia sekä Elixiassa, jonne bloggaajajoukko sai kutsun tutustumaan Yoga for Athletic-uutuustuntiin, että Henna-valmentajamme vetämänä IWELLOkeskuksessa. Molemmat kokemukset olivat minulle ihan uusia; en ole koskaan joogannut enkä treenannut foam rollerilla (tuo pötkö, joka näkyy kuvissa). Myönnän liian usein ajattelevani, että liikuntakerran pitää olla rasitukseltaan kova eli haluan hien kunnolla pintaan ja sykkeet koholle. Kaikenlainen kehoa huoltava liikunta on jäänyt minimiin. Varsinkin nyt, kun rakennan peruskuntoa raskauden ja synnytyksen jälkeen, pitäisi treeniohjelmassa olla ehdottomasti matalasykkeisiä kevyesti kuormittavia harjoituksia (esim. reipas kävely) sekä kehonhuoltoa.

treeni3MV-1

Foamrollerin suomenkielinen nimi lienee hierontarulla. Sen avulla voi käsitellä kehon lihaksia ja täytyy tunnustaa, että ainakin itse olen saanut reidet aikamoiseen tukkoon lenkkeilemällä ja vähällä venyttelyllä. Tunnin aikana kävimme läpi isoimmat lihasryhmät ja kyllä tuli tarpeeseen! Huomasin jälkeenpäin, että tunnin aikana en ajatellut yhtään mitään muuta kuin meneillään olevaa liikettä. Ehkäpä tässäkin on yksi syy, miksi tarvitsemme kehonhuoltoa, samalla tulee ladattua pääkoppaakin. Lenkillä minulla laukkaa myös ajatukset, joten hiljentymistä ja pysähtymistäkin tarvitaan.

treeni3MV-1-4

Kehonhuoltoon ei tarvita hierontarullaa tai ohjattua tuntia. Iltauutisten aikaan voi tehdä kiireettömät venyttelyt olohuoneen matolla tai vaikkapa ottaa vielä yhden haasteen lisää (minulle supervaikeaa): venytellä täydessä yksinäisyydessä ja hiljaisuudessa.

elixia-1-2

Elixiassa Topi opasti meidät Yoga for Athleticsin pariin. Uutuustunti on suunnattu liikkuville ihmisille, joilla liikkuvuuden kehittäminen jää liian vähälle huomiolle. Joogan henkisyys on jätetty ohjelmista pois, vaikka aurinkotervehdykset ja koira-asennot lienevät joogaharrastajien perussanastoa. Tunti oli erittäin kokonaisvaltainen ja huomasin, että oman lihaskunnon heikkoudet korostuivat osassa liikkeitä. Etenkin raskauden aikana koville joutuneita vatsa- ja selkälihaksia vaativat liikkeet tuottivat vaikeuksia. Onneksi tunnille mennään oppimaan ja kehittymään, joten joukkoon uskaltaa mennä meikäläisetkin, jotka eivät ole ennen jooganneet.

elixia-1

Oman tukikolmikon eli Essin ja Elinan kanssa olemme viestitellään muutaman kerran viikossa. Välillä hätistetään repsahtamassa olevaa pois suklaan äärestä ja välillä taas kannustetaan hyvistä liikuntasuorituksista. Hyvinvointivalmennus on ennen kaikkea omien korvien välissä oleva juttu. Okei, meillä on valmentaja, kymmenen viikon ohjelma ja ennen kaikkea toisemme, mutta kukaan ei suoraa sano, mitä pitää tehdä. Saamme syötteitä ja tietoa oman hyvinvoinnin kehittämiseen, joita IWELLOjengiläisten pitää heijastaa omiin, projektin alussa kerrottuihin tavoitteisiin. Välillä tuntuu, että voi kun joku suoraa sanoisi mitä pitää tehdä. Mutta niinhän se on, että ajatteleminen on raskasta ja helpompaa olisi saada oikeat vastaukset. Nyt yritän tasapainoilla valmennuksen tarjoamien syötteiden sekä omien ideoiden ja mielihalujen kanssa. Se, mitä kohti tässä ollaan menossa, kiteytyy koko ajan. Minusta ei tule fittneskissaa tai langanlaihaa. Haluan olla sporttisen onnellinen nainen, joka mahtuu vaatteisiinsa ja nauttii elämästään. Ei pitäisi olla mahdoton tehtävä 🙂

PS. HUIPPU-UUTISIA! Meillä on tulossa ihan pian avoin ja ilmainen lukijatreeni Jyväskylään! Olisi ihan mahtavaa, jos tulisit mukaan tapaamaan IWELLOjengiläisiä ja saamaan vinkkejä siihen, miten voi treenata ilman kuntosalia. Oletko mukana?

***

Näiden naisten taivalta voit seurata blogeista IWELLOjengi-tunnisteella:

LAURA, Lillalove – tavoitteellistaa juoksuharrastusta ja päästä eroon sokeririippuvuudesta
MELINA, Minishow – saada muotoja kiinteytymällä ja nipistämällä senttejä, löytää aikaa liikunnalle arjessa
ESSI, Pieces of miracles – päästä jojoilusta eroon ja tehdä liikunnasta elämäntapa, kiinteytyä ja keventyä
TIIU, Lainahöyhenissä – lisätä tasapainoa ja liikkuvuutta, kehittää lihaskuntoa
HEIDI, Talo Luck – oppia stressinhallintaa ja löytää liikunnan ja hyvinvoinnin balanssi
SANNA, Kotvasia – saada aikaa ja intoa lihaskunnon parantamiseen sekä järkeistää  ruokavaliota
TIIA, Little big things – liikkua kivuttomasti nivelrikkoisena, löytää liikunnanilo ja karistaa muutama kilo
ELINA, Mini – nostaa peruskuntoa ja pudottaa muutama kilo (Elina puuttuu kuvasta)
NIINA, Kuiskauksia – tehdä liikunnasta harrastus ilman stressiä ja suorittamista, saada parempi lihaskunto ja kiinteytyä
MINÄ, Modernisti kodikas – pudottaa muutama kilo, kiinteytyä ja nostaa peruskuntoa lenkkeilyn ja (koti)jumpan avulla.

Saatat pitää myös

4 Kommentit

anu 8 syyskuun, 2015 - 9:05 am

Nuo valmentajan ohjeet pähkinänkuoressa ovat tosi hyvät, ei liian suuria juttuja, pieniä, konkreettisia tekoja, taidan napata tuon ajatuksen matkaani, kiitos!

Reply
Sari N. 8 syyskuun, 2015 - 9:45 am

Mukana ehdottomasti, vaikka asunkin täällä periferiassa!

Sari N.

Reply
Katja / rakkain terveisin 8 syyskuun, 2015 - 10:19 pm

Piti minunkin sanomani, että tosi hyvät ohjeet. Juuri se, että pitää itse miettiä. Ehkä semmoiset muutokset on sitten pitempikestoisia ja pysyvämpiä, kun niitä on itse pohtinut. Pitää varmaan itsekin napata nuo ohjeet talteen. 🙂

Reply
Miinamii 10 syyskuun, 2015 - 10:38 am

Keskivartalotreeniin suosittelen pilatesta. Se ei ole niin mummoa kuin ehkä kuulostaa, ja oma pilatesohjaajani suosittelee treeniä raskaudesta palautumiseen – syvät selkä- ja vatsalihakset saa pilateksessa kyytiä. 🙂

Reply

Jätä kommentti