Kodin ja fiiliksen kevennys

by Kerttu
Kodin ja fiiliksen kevennys

Tammikuu on lupausten aikaa. Ehkä sitä on tullut vähän varovaisemmaksi sanoissaan, kun ei halua tehdä mitään tiukkoja tavoitteita, jotta olisi parempi,  hoikempi, tehokkaampi tai rikkaampi. Tärkeintähän olisi olla tasapainoinen ja kokea merkitystä, tulkoon muu siinä siinä oheistuotteena. Oikeastaan hyvä lupaus olisi jälleen pyrkimys onnelliseen balanssiin, josta myös sain innostuksen tämän postauksen aiheeksi.

Hyvä lupaus on pyrkimys onnelliseen balanssiin

Kaamosajan jälkeen  kaipaan pientä ryhtiliikettä sekä kotiin että fiilikseen. On ollut aivan ihanaa laittaa joulua, fiilistellä ja ottaa todella rennosti. Näistä asioista ei kannata kantaa tippaakaan huonoa omatuntoa, palautuminen on ehdottomasti tärkeä osa elämää. Mutta kun on oikein rentoillut, alkaa se riittää.

Kodin ja fiiliksen kevennys

Tänään pakkasimme joulun pois. Haikeaa, sillä onhan kyseessä yksi ihanimmista ajoista. Toisaalta kun koristeista luopuu, saa tilaa ja valoa, joka tuntuu todella hyvältä! Vaikka pian koulussa käynnistyy kevätlukukausi, ei kevätmeiningeistä vielä sen enempää. Vaikka ystävän tuomat vuoden ensimmäiset tulppaanit näyttävätkin erityisen raikkailta ja… keväisiltä.

Onneksi on vielä aikaa nauttia lumesta ja sydäntalvesta.

Olen lukenut Karita Sainion teosta ”Pieni kirja paremmista valinnoista” (saatu arvostelukappaleena). Se antaa konkreettisia vinkkejä siihen, kuinka voi tehdä vastuullisempia valintoja.

Yksi vastuullinen teko on kodissa karsiminen. Joulu tuo ainakin lapsiperheisiin usein lisää tavaraa ja pelkästään talviharrastusvälineet täyttävät kaappeja. Kirjassa annetaan vinkkejä karsimisen aloittamiseen:

× Vie vanha pienelektroniikka kierrätykseen (Oi kyllä, jemmoissa on ainakin vanhoja kännyköitä, jotka joutaisivat pois)

× Luovu vaatteista, joita et ole käyttänyt pitkään aikaan (Sitten kun vaatteet, pienet vaatteet, kulahtaneet vaatteet…heippa!)

× Käy läpi astiat ja karsi ne, joita et koskaan käytä. Luovu turhista kodinkoneista. (Nämä lähtivät jo muutossa)

× Anna eteenpäin turhat sisustusesineet ja lahjaksi saadut tavarat, jotka eivät löydä paikaansa. (Karsinnan varaa kyllä on.)

Itse lisään listaan ruokatarvike- ja maustekaapin läpikäynnin. Miten paljon kaikenlaista sinne kertyy! Samalla voi tsekata päivämäärät ja ottaa pian vanhenevat käyttöön häkivin estämiseksi.

Vanha kikka siitä, että kaapissa olisi yksi tyhjä hylly houkuttelee jälleen. Se mahdollistaa tehokkaan siivouksen sekä sen, että paikat eivät ala  koskaan pursuilemaan.

Kodin kevennyksen osalta myös oma fiilis kaipaa raikastusta. Herkut saavat jäädä nyt kaappiin tai kauppaan. Usein tulee tehtyä liian monta muutosta yhtä aikaa innostuksissaan, mutta myös lopahdus saattaa olla yhtä nopea. Siksi ajattelen, että on parempi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.

× Lisää raikkaita ja värikkäitä ruokia lautaselle

× Vuorokausirytmi kohdalleen (aikaisemmin nukkumaan ja aikaisemmin ylös)

× Paljon ulkoilua ihanassa talvessa

Tammikuu olkoon hyvän, puhtaan ja säännöllisen ruokailun aikaa. Ei mitään tiukkapipoista niuhottamista, mutta tiedän omasta kokemuksesta, että olo kohenee todella nopeasti, kun syö fiksusti.

Uskon, että näillä ajatuksilla sekä koti että mieli raikastuu ja kevenee. Onko siellä samanlaisia fiiliksiä näin vuoden alkuun?

Saatat pitää myös

Jätä kommentti