City-pihan suunnittelua

by Kerttu
Pihahommat mielessä

Erikoinen talvi on saanut vauhtia pihasuunnitelmiin. Meillä on uudessa kodissa pieni takapiha, josta on tarkoitus tehdä helppohoitoinen ja viihtyisä.

Iso tontti ja kesämökki eivät olleet minulle unelmien kombo, molemmissa kun on joka tapauksessa hommaa. Siksi uuden kodin kompakti piha sopi meille mainiosti. Olisi tuntunut kurjalta luopua pihasta kokonaan, siksikään kerrostaloasuminen ei juuri nyt houkutellut. Onhan se ihanaa nauttia kesäaamuna aamukahvit ulkona tai istua rauhassa katsellen auringonlaskua lämpimässä illassa.

Piha ei tosiaan ole suuren suuri. Siinä ei pelata jalkapalloa tai juurikaan rakennella majoja, tässä kodissa sitä varten pitää mennä jalkapallokentälle tai metsään. Ja hyvä niin, lapset kasvavat ja reviirit joka tapauksessa laajenevat. Meille ei tulee enää hiekkalaatikkoa tai keinuja, trampoliikin vietiin mökille. Mutta jotain kivaa “arjen extraa” kaipasin sekä meille aikuisille että lapsille. Tästä syystä jo viime kesänä teimme takapihalle poreammevarauksen.

Asia jäi sen jälkeen hautumaan ja odottaan kevättä. Nyt päätimme, että että toteutamme tämän unelman, olkoon nyt sitten vaikka meidän perheen aikuisten pyöreiden vuosien kunniaksi.

Poreammeen selvitystyöt ovat vielä käynnissä, mutta kotimaiseen vaihtoehtoon tulemme joka tapauksessa päätymään. Samassa pohdimme terassia ja näkösuojaa, jota haluamme tavalla tai toisella pihallemme tuoda. Ammeelle löytyy onneksi aika hyvä ja suojaisa paikka.

Kaipasin jotain “arjen extraa” ja tästä syystä jo viime kesänä teimme takapihalle poreammevarauksen.

Kuvat: Terassi / uusi koti – Pinteres-taulu 

Tulemme kattamaan lähes koko takapihan terassilla ja vihreyttä ja vehreyttä sijoittelemme ruukkuihin. En usko, että tulemme kotipihalla grillaamaan, sitä varten on mökki. Niinpä jokin rento nojatuolisysteemi tai terassisohvaryhmä sopisi pihakalusteeksi. Modernia, linjakasta ja helppohoitoista on mielessä. Tästä syystä harkitsen myös huoltovapaata komposiittia terassimateriaaliksi.

Mitään monimutkaisia virityksiä meille ei tule, vaan pyrimme löytämään simppelit ja aikaakestävät ratkaisut, jotka eivät huuda ylläpitotoimenpiteitä mökkireissujen jälkeen.

Hyvistä terassintekijöistä Jyväskylässä otan ilolla vinkkejä vastaan. Meillä on vielä mökillä yhtä sun toista pihapuuhaa, joten kotipihan hommaa mielellämme ulkoistamme. Muutenkin kaikki ideat ja vinkit ovat tervetulleita sekä tietenkin kokemukset erilaisista ulkoporeammeista.

Kevättä kohti!

Saatat pitää myös

20 Kommentit

Elma helmikuu 12, 2020 - 5:05 pm

Hei! EI! Pakko heti tarttua tuohon komposiittiin. Älkää vaan sitä hankkiko. Kokemusta, onneksi ei omalta terassilta, kantapään kautta, nimittäin tikkuuntuu pahasti ja sitä ei sitten hiotakaan tikuttomaksi, vaan vaiva vain pahenee ajan myötä. Muutenkin todella hirveä ajatus – muovinen terassi!
– Elma –

Reply
Maria helmikuu 12, 2020 - 6:59 pm

Olisikohan komposiitissakin eroja – siskon perheellä ollut todella iso komposiitista tehty terassi jo kymmenisen vuotta, ja on edelleen kuin uusi. Ikinä en ole tikkuja siitä saanut ja lapset juoksevat siinä jatkuvasti paljain jaloin. Jos teillä paistaa kuumasti aurinko terassille, niin ottaisin huomioon, että hyvin tumma komposiitti lämpenee melko kuumaksi suorassa auringonpaisteessa.

Reply
Kerttu helmikuu 13, 2020 - 6:25 am

Hei Elma! Onpa ikävä kuulla tällaisesta kokemuksesta. Komposiitti kun ei ole puuta, niin sen tikkuuntuminen tuntuu uskomattomalta. Varmasti myös eri materiaaleissa on eroja. Laadukkaaseen komposiittiin kun ei pitäisi tulla edes kolhuja, vaikka kahvakuula kolahtaisi lattiaan. Helppous on se, mitä haemme. Mökillä luonnon keskellä meillä on lehtikuusiterassit, enkä sellaiseen ympäristöön olisi vienyt komposiittia. Tässä kaupunkikodissa materiaalinvalintaa tehdään erilaisilla kriteereillä.

Moi Maria! Lämpeneminen on muuten totta ja siksi ainakin tummia sävyjä kannattanee välttää. Meillä on takapiha iltaauringon puolella, mutta vielä ei ole kokemusta siitä, kuinka tuohon hellepäivänä porottaa.

Reply
Elma helmikuu 16, 2020 - 7:57 pm

No tarkemmin sanottuna pinnasta nousee pientä muovisälettä. Sitä tarkoitin tikkuuntumisella. Yhtä lailla kirpasee jalkapohjassa kuin puun tikku, mutta hankalampaa saada pois.
-Elma –

Reply
Kerttu helmikuu 17, 2020 - 1:31 pm

Aivan! No ei kuulosta kyllä mukavalta! Täytyy vielä kerran pohtia materiaalivalinta.

Miia helmikuu 12, 2020 - 6:11 pm

Hei,

Meillä nyt 2 vuotta ollut ulkoporeamme, Novitekin Luosto-malli. Mahtuu hyvin 4 aikuista ja 4 hengen perhe ja monen monta lasta kerrallaan. On 2 makuupaikkaa ja 2 korkeampaa lapsille suunnattua paikkaa. Kaikki pelannu hyvin, klooraus helppoa ja ei vie paljon sähköäkään. Täytyy kyllä sanoa, että juuri arjen luxusta, kiireisen työviikon päälle mikä sen ihanampaa kuin amme lämpenemään ja hyppää saunasta suoraan ammeeseen, oli vuodenaika mikä tahansa.
Terassi sen ympärille meilläkin vielä tekemättä, mutta josko tänä kesänä olis sen aika😀

Reply
Kerttu helmikuu 13, 2020 - 6:26 am

Hei Miia! Ihana kuulla ja kiitos kokemuksista! Tuota samaa mallia olenkin pyöritellyt mielessäni. Ja parasta, että altaalle tulee aktiivisesti käyttöä:)

Reply
Saunamaisteri helmikuu 13, 2020 - 4:46 am

Komposiitin lisäksi voisi harkita teknisiä puumateriaaleja kuten accoya ja kebony.

Reply
Kerttu helmikuu 13, 2020 - 6:26 am

Hyvä pointti, täytyypä tutustua!

Reply
Sanna helmikuu 13, 2020 - 6:57 am

Meillä laitettiin viime kesänä terassi uusiksi ja päädyimme komposiittiin. Osa komposiiteista näyttää todella muovisilta, mutta me päädyimme mexytechiin ja siinä on mielestäni kaunis pinta! Käsittääkseni tuota käytetty paljon asuntomessukohteissa. Kokemusta ei vielä ole kertynyt pitkältä ajalta, mutta ainakin vielä olemme tyytyväisiä! Komposiitissa täytyy rungon juoksut tehdä tiuhempaan kuin puuterassissa, joten huomioikaa se, jos komposiittiin päädytte!

Reply
Heidi helmikuu 13, 2020 - 6:37 am

Muistatko tai tiedätkö minkä värinen teidän terassin sisäkatto on? Olemme juuri rakentamassa omakotitaloa ja olisi kiva saada terassille jotakin väriä tumman talon lisäksi. Teidän terassin väritys näyttää kivalta! 😊

Reply
Kerttu helmikuu 17, 2020 - 1:27 pm

Moikka! Pakko myöntää näin uudiskohteen asukkaana, ettei ei mitään hajua terassin sisäkaton väristä, pahoittelen!

Reply
mirvaannamarian.indiedays.com helmikuu 13, 2020 - 7:29 am

Meillä on kaupunkipiha Helsingissä (kerrostalossa Eirassa) jossa on komposiittiterassiin upotettu ulkoporeallas. Komposiitti laitettiin kesällä 2014 ja tuli tiensä päähän jo pari vuotta sitten. Pari viime kesää ollaan kitkuteltu sillä kun asutaan kuitenkin kesät käytännössä veneessä, mutta nyt keväällä on aika uusia se kokonaan. Komposiittia meille ei enää tule.

Materiaalit ovat toki muuttuneet vuodesta 2014, mutta siihen aikaan se oli kaikista komposiiteista paras. No, se on jostain kohdista halkeillut, jostain kohdista kutistunut ja jostain kohdista vastaavasti taas ahtautunut niin, että jää aika ikävästi jalkapohjan nahka sinne liian kapeaan väliin jos väärään kohtaan sattuu astumaan. Sitten taas, osa terassista on aivan priimakunnossa edelleen. En tiedä missä vika, mutta sitä ei enää laiteta. Siperianlehtikuusiterassi odottaa siis asentajaansa tänä keväänä..

Mulla ei käynyt mielessäkään, että porealtaan saaminen omalle pihalle (hallintaoikeus osakkaalla) olisi niin vaikeaa, vaikka tosiaan paikka sille oli valmiina + sähköt tehty jo paljon aiemmin. Oli aika kiva siinä vaiheessa kun altaan upotusta kaivettiin, saada isännöitsijältä viesti että työt on lopetettava välittömästi. Kaksi vuotta taistelua taloyhtiön hallituksen kanssa ja oman juristin kanssa ja niin se allas siihen sitten tuli kun oli ensin lähes pari vuotta kököttänyt varastossa odottelemassa lupaa.

Syynä siis vain se, että naapurin halusivat kieltää altaan, sillä heitä voisi häiritä sen käyttö (meidän omalla pihalla). Huh 😀 Siellä kuuli kyllä jos jonkinlaisia perusteluja sen kieltämiseksi.

Reply
Kerttu helmikuu 17, 2020 - 1:30 pm

Moikka! Kiva kuulla kokemuksia, ne auttavat päätöksen teossa 🙂 Lehtikuusta meillä on mökillä ja tykkään siitä kyllä kovasti. Ou nou mikä säätö teillä porealtaan kanssa. Johan on mennyt asiat monimutkaiseksi. Oletteko tykänneet altaasta, nyt kun sen vihdoin saitte?

Reply
Minna helmikuu 13, 2020 - 6:32 pm

Minä pohtisin ruukkujen sijaan istutusaltaita terassin reunoille. Jos vietätte paljon aikaa mökillä, ruukut saattavat vaatia kasteluapua pienen multatilansa takia. Rajatut, melko täyteen istutetut alueet (esim. havuja, kukkivia pikkupensaita, heiniä) olisivat aikalailla huoltovapaat.

Reply
Kerttu helmikuu 17, 2020 - 1:30 pm

Totta, hyvä pointti! Täytyy tätä vielä pohtia 🙂

Reply
Maarit helmikuu 14, 2020 - 7:46 am

Komposiittiterassimme vuodelta 2015 on tänäkin päivänä ihan “ok”, mutta uutta komposiittia meille ei tule. Komposiitti ei vanhene kauniisti kuten puu ja niin kuin joku jo aiemmin mainitsi se kuumenee auringossa aika tavalla. Itse olen kokenut pesun suurimmaksi ongelmaksi, lika ei lähde vain vesiletkulla ja harjalla jynssäämällä vaan vaatii järeän terassipesurin. Rasvatahrat eivät puolestaan lähde pois ollenkaan, ikinä! Aikoinaan kun terassin rakensimme tämä komposiitti oli paras ja tietenkin kallein.
Rasvatahroista maahantuoja totesi vain että se on komposiitin ominaisuus, ei vika.

Reply
Kerttu helmikuu 17, 2020 - 1:31 pm

Kiitos Maarit kokemuksista! Onpa kurjaa, että teillä on ollut vähän hankalia kokemuksia komposiitin kanssa. Pistää kyllä pohtimaan vielä kerran omaa terassimateriaalivalintaa.

Reply
Ulla helmikuu 16, 2020 - 10:09 am

Hei!

Meillä on jo toisessa omakotitalossa UPM pro deck -komposiittia.
Ensimmäinen talo rakennettiin vuonna 2002, jolloin terassi (n. 70 m2) tehtiin tavallisesta painekyllästetystä laudasta ajan tavan mukaan. Se kuivui kuumalla eteläseinustalla niin, että lapset saivat siitä jatkuvasti tikkuja jalkoihinsa. Mikään öljyäminen tms. ei auttanut. Niinpä vaihdoimme komposiittiin vuonna 2009.
Komposiitti lämpölaajenee, ja se täytyy ottaa huomioon asennettaessa (mm. miten päin laudat asennetaan, mihin mahdolliset saumat tulevat). Meillä vaalea komposiitti vaati terassipesurin niiltä osin, mihin tippui keväällä katon (nokista?) sulamisvettä. Muuten ei mitään ongelmaa.
Tässä uudessa talossa, joka valmistui keväällä 2018, on kolme terassia (yht. n. 70 m2), jotka tehtiin samasta UPM:n komposiitista. Väri tällä kertaa tumma kivenharmaa. Yksi terasseista on etelään, muut lounaaseen. Eteläterassi kuumuu, mutta siedettävästi. Tämä terassi on lasitettu, ja siinä on juuttimatot ihan sisustuksellisistakin syistä, mutta myös blokkaamassa tuota lämpenemistä.

Oman kokemukseni mukaan voin vaan suositella. Ensimmäisen talon harmitus turhista kustannuksista, kun terassi täytyi tehdä kahteen kertaan, välkkyi mielessäni, ja siksi en muita vaihtoehtoja tähän uuteen taloon edes harkinnut.
Markkinoilla on nykyään monia eri komposiitteja ja uusia puulaatuja – varmaan sekä hyviä että huonoja.

Reply
Kerttu helmikuu 17, 2020 - 1:33 pm

Moikka Ulla! Kiitos kokemuksistasi! Täytyypä olla tarkkana materiaalivalinnan kanssa, jotta jos komposiittiin päädytään, tulee varmasti laadukas ja aikaa kestävä lopputulos. Juuri tuo, että sama homma pitää tehdä uudelleen parin vuoden päästä, on tosi ikävä skenaario.

Reply

Jätä kommentti