Talomme tarina

by Kerttu

Ajatus omakotitalosta hautui vuosikausia. Ensiasuntomme oli paritalonpuolikaskolmio rivitaloyhtiössä, korkealla huonetilalla varustettu herkku. Meillä oli pieni piha, mutta en todellakaan ole mikään hortonomi. Koti oli helppo ja mukava. Mieheni on lapsuutensa omakotitalossa kasvanut ja tyttäremme syntymän myötä hän alkoi yhä enemmän toivoa omaa taloa. Selvää oli kuitenkin alusta alkaen, että meistä ei olisi hartijapankkirakentajiksi. Keskustelimme asioista paljon. En haluaisi lähteä liian maalle, enkä liian kauas kaupungista. Talon pitäisi olla ”avaimet käteen”-paketti, sillä emme ole kumpikaan ”niilonäppäriä”. Suunnitelma alkoi hahmottua.

Ensin piti saada tontti, mutta se ei ollutkaan mikään helppo homma. Halusimme olla suht lähellä kaupungin keskustaa; töiden, palveluiden ja kaukolämmön ulottuvilla. Muutamien harhalyöntien jälkeen osui: lampimaisemainen tasamaatontti, alle kilometri päiväkotiin ja alakouluun sekä noin 12 km kaupungin keskustaan. It´s a deal!

Alkoi armoton talopakettien penkominen. Olimme kiertäneet jo useammat asuntomessut ja yhteinen makumme talon suhteen oli selkeä. Kävimme läpi valehtelematta 100-150 erilaista valmispakettitaloa, löytäen niistä aina jotain vikaa. Meillä oli tiettyjä periaatteita, joiden mukaan halusimme talon tehdä. Tiesimme, että lopputulos vaatii kompromisseja, mutta emme olleet valmiit tekemään niitä liikaa. Tämä oli meille elämämme tärkein projekti.

Tytär testaa olohuoneen avaraa tilaa balettisalina muuttopäivän iltana

Kun valmistaloa ei löytynyt, mieheni otti ruutuperin ja yhdisteli meille eri talopakettien parhaat puolet, kooten talon pohjapiirrustuksen. Siis todella amatöörimäisen kuvan, josta selvisi kuitenkin tärkeimmät; huonejako, sisääntulo ja kulkuväylät. Ne asiat tilankäytössä, jotka olivat meille tärkeitä ja merkityksellisiä. Tällä kuvalla kilpailutimme talomme rakentajan. Ja voitte uskoa, että näissä asioissa superpedanttimieheni syynäsi joka rakennusfirman tarkkaan läpi, ennen kuin sopimus syntyi.

Löysimme paikallisen yrityksen, joka on rakentanyt maakuntaamme taloja jo 25 vuoden ajan. Heidän asiantuntemuksensa, ammattitaitonsa ja kokemuksensa vakuuttivat meidät ja teimme sopimuksen. Heidän toimitusjohtajansa kysyi, haluaisimmeko hyödyntää heidän kumppaninsa arkkitehtipalvelua. Kun tajusimme, kuka heille suunittelee, emme epäröineet hetkeänkään. Vastaus oli, tottakai!

Sanoimme, että unohtakaa se alkuperäinen pohjapiirrustus, jonka olemme teille toimittaneet. Nyt tehdään ihan uutta! Tiesimme arkkitehdin modernin tyylin ja olimme nähneet hänen suunnittelemiaan taloja. Kirjoitimme listan ranskalaisilla viivoilla; noin kaksikymmentä erilaista toivomusta, tyyliin:

– huoneistoala noin 150 m2
– yhteneväinen olohuone-keittiö
– 3 makuuhuonetta (ei huoneita alle 10 m2) + elokuvahuone –> huonejärjestys määritelty
– ei käyntiä kodinhoitohuoneesta saunaan
– arkieteinen erikseen
– autokatos kahdelle autolle
– jne…

Arkkitehti pääsi jyvälle ajatuksistamme nopeasti ja hyvin pian unelmiemme pohjapiirrustus oli syntynyt. Mielestämme tämä oli myös kustannustehokastapa rakentaa, sillä vältyimme hukkaneliöiltä. Talomme on 147 m2, moderni ja yksitasoinen. Juuri sellainen kun toivoimmekin.

Valitsemamme yritys osoittautui luotyksen arvoiseksi. Kaikki eteni hyvin ja aikataulussa, sovitusti tammikuun lopulla 2012 pääsimme muuttamaan unelmiemme kotiin.

Ensimmäinen vuosi on osoittanut, että tilat toimivat ja täällä on hyvä olla. Selkeälle pohjalle on hyvä lähteä rakentamaan. Hyvä suunnittelu on todellakin osoittautunut arvoisekseen!

Olisi mukavaa kuulla, onko lukijoiksi eksynyt rakentamista suunnittelevia? Tai miltä meidän sisustuskuvat näyttävät? Kuvissa vilahtaa olohuoneen lisäksi myös keittiötä.

Saatat pitää myös

0 Kommentti

Lumi 2 tammikuun, 2013 - 6:48 pm

Tulin vastavierailulle. Aika hauska sattuma että meillä oli aika paljon samoja toivomuksia oman talomme suhteen kuin teillä. Itseasiassa kaikki nuo ranskalaisilla viivoilla esitetyt toiveet löyty meidänkin listalta kts. http://villalumituisku.blogspot.fi/2012/07/pohjapiirustus.html

Reply
Kerttu 2 tammikuun, 2013 - 10:09 pm

Kiitos vastavierailusta! Tykkään talonne arkkitehtuurista todella paljon, se on kerrassaan upea talo! Hauskaa tosiaan nämä yhtäläisyydet pohjapiirrustuksissa. Kävin katsomassa pohjanne ja se on kyllä erittäin toimiva :)Meillä on muutenkin paljon yhtäläisyyttä sisustusmaussa.

Reply
Silja 2 tammikuun, 2013 - 8:59 pm

Me ostimme puolisoni kanssa rintamiestalon, josta ostamisen jälkeen selvisi, että kosteusvauriota ja muitakin outouksia löytyy. Päädyimme siis rakentamaan ns. elintasosiiven käytännössä kokonaan uudestaan ja lisäksi perustalossa kaadoimme seinää ja laitoimme taas toisaalle uutta seinää. Vaatimuksia olivat toimiva kodinhoitohuone, mahdollisuus myöhemmin pariin takkaan, pukuhuone, erillinen wc, kaksi sisäänkäyntiä (eli ehkä juuri se erillinen arkisisäänkäynti), tupakeittiö ja paljon säilytystilaa makuuhuoneeseen. Tällä hetkellä viimeisiä viedään ja kuukauden päästä toivottavasti jo asumme tuossa omassa kodissa 5 kuukauden remontin jälkeen. Tosin ne pihahommat (en mäkään mikään hortonomi ole) ja yläkerran remontti jäävät kesäksi.
Ja siiis, teidän koti näyttää todella upealta 🙂

Reply
Kerttu 2 tammikuun, 2013 - 10:12 pm

Moi Silja! Kiitos vierailusta ja kommentista! On teillä ollut hommaa remontissa, mutta lopputulos on varmasti kaiken vaivan arvoinen. Rintamamiestaloissa on se ihana puoli, että ne sijaitsevat valmiilla asuinalueilla ja onhan talossa oma henkensä. Hortonimiksi ei synnytä vaan opitaan, viime kesä kun meni tämän pihan laitossa. Multakuopasta unelmapuutarhaksi on pitkä matka, mutta hyvän ammattilaisen tekemän suunnitelman avulla homma ei ole mahdoton 🙂 Kiitos kauniista sanoista ja tervetuloa uudelleen!

Reply
Anonymous 10 tammikuun, 2013 - 12:11 am

Hei! Ihanalta näyttää! 🙂 Minua kiinnostaisi tietää että mikä tuo teidän lattia on, muistaisitko nimeä? Tai mistä ihmeestä olet löytänyt tuon mallisen keittiönpöydän, joka itselläni tuntuu olevan ihan kiven alla vaikka kuinka etsin. Täällä siis omakotitalon rakennusprojekti meneillään, lattiamateriaalia pitäisi kohtapuolin valita ja siispä nettiäkin selailen ”sillä silmällä”. :)Onko asumisen jälkeen tullut muuten vastaan mitään minkä tekisit nyt toisin?

Reply
Kerttu 10 tammikuun, 2013 - 12:18 am

Hei! Pöytä on Iskusta, uskoisin että sitä saa vieläkin. Lattia on laminaatti, täytyy kaivella sisustuskansiosta tarkemmat tiedot. Olemme olleet tosi tyytyväisiä taloon. Täytyy sanoa, että pitkä ja huolellinen suunnittelu kannatti! Kiva kun jätit kommenttia ja tsempit valintoihin!

Reply
Anonymous 10 tammikuun, 2013 - 11:30 am

Kiitos, minäpä kipaisen Iskuun! Olisi kyllä todella hienoa jos viitsit katsoa kansiotasi. Minulla on nimittäin kotona aikamoinen läjä laminaattinäytteitä jotka kaikki on vähän sen vierestä mitä haen, niistä kaikista puuttuu ”se jokin” ja turhauttaa jo vähän. Mutta tämä teidän näyttää todella hyvältä. 🙂

Reply
Kerttu 10 tammikuun, 2013 - 6:11 pm

Hienoa, jos minusta on apua. Olen odottanut, että milloin pääsisin valokuvaamaan sisustusmateriaaleja päivänvalon aikaan. Mutta kun on aina niin pimeää kun pääsee kotiin… Palataan asiaan pikapuoliin!

Reply
Kerttu 10 tammikuun, 2013 - 10:22 pm

Hei, ennen kuin saan varsinaista postausta aiheesta aikaiseksi, niin kerron jo sinulle, että lattia on Egger EM3243 White Wood.

Reply
Anonymous 10 tammikuun, 2013 - 10:49 pm

Oo, hienoa, kiitos! Tuo päivänvalon puuttuminen on kyllä todellinen ongelma tähän aikaan vuodesta yhdistettynä päivätyöhön – ne hetket jolloin mahdolliset tulevat materiaalivalinnat näkee päivänvalossa ovat kyllä harvassa! 🙂

Reply
Kerttu 10 tammikuun, 2013 - 11:11 pm

Just näin se on. Hyvä, että pääset nyt eteenpäin asiassa 🙂 Vuoden käyttökokemuksen jälkeen voin sanoa, että lattia on ollut laadukas ja toimiva. Joten voin kyllä suositella, jos ulkonäkö vain miellyttää silmää.

Reply
fairy tale 11 tammikuun, 2013 - 12:27 pm

Olen täällä joskus lueskellut ja ajattelin sitten esittäytyäkin. Etenkin tämä talonne tarina kiinnosti, koska meillä on vähän samat kuviot meneillään. Vuosia etsittiin ja pähkäiltiin tontteja ja nyt vihdoin meillä on varattuna lähikunnan tontti ja suunnittelut ja keskustelut talofirmojen kanssa meneillään (päätöstä ei siis vielä ole tehty, muutamaa tarjousta on hiottu). Talopakettia tosiaan siis ensisijaisesti etsitään, mutta luultavasti pitää palkata sitten timpuri tms. hoitamaan hommat loppuun, kun lapsikin on pian syntymässä.
Siinä mielessä teidän kokemukset Keski-Suomen alueen yrityksistä kiinnostaisi ja vinkit ovat muutenkin tervetulleita. 🙂
Ainakin kuvissa teidän talo näyttää hienolta! 🙂
Varmaan sitä tulee laitettua blogi pystyyn raksaprojektillekin vielä, ettei mene oman blogin kanssa solmuun (ja nyt työkiireiden takia oma blogikin on jäänyt vähälle päivitykselle).

Reply
Laura/NauravaNappi 17 tammikuun, 2013 - 10:52 am

Meillä myös talopohjan valitseminen oli se suurin ongelma ja aiheutti eniten päänvaivaa. Meillä ehdottomat toiveet oli seuraavat:
-pesuhuone tai wc päämakkarin yhteydessä
-iso vaatehuone
-alle 150m2
-työ/vierashuone olkkarin yhteydessä
-yhtenäinen keittiö/olohuonetila
-kolme makuuhuonetta tuon työhuoneen lisäksi

Päädyttiin sitten muokkaamaan Kastellin moderni 141-pohjaa. Lähes samanlainen pohja on myös Helmiä ja Liljoja-blogissa, jos se on sinulle tuttu. Linkistä pääset katsomaan pohjaa, jos kiinnostaa 🙂

http://nauravanappi.blogspot.fi/2012/04/oma-talo.html

Reply
Kerttu 17 tammikuun, 2013 - 2:55 pm

Hei! Kastellin modernia mallistoa mekin pyörittelimme pitkään. Kyllä sen oikean pohjan löytäminen on haastellista, mutta sitten kun onnistaa, niin jo on onnellinen mieli 🙂

Reply
Cherry 26 maaliskuun, 2013 - 9:45 pm

Voi että, ihana että kaikki meni hyvin. Haaveilen niin kovasti oman rakentamisesta, tai koska emme mieheni kanssa ole mitään niilonikkareita myöskään, niin talopaketista. Mutta pelkään niin kovasti niitä vastoinkäymisiä. Niitä luotettavia raksalaisia kun ei kovin paljon ole liikkeellä. On kiva kuulla muidenkin kokemuksista, ja saada selkoa luotettavista firmoista ja työmiehistä, mutta sinä et taida haluta kertoa, asutko Etelä-Pohjanmaan lähettyvillä. 🙂 ymmärrän kyllä. Kuulosti vaan niin hyvältä tuo firma ja kokemuksenne, että olis ollut aivan huippua jos firma olisikin ollut täältä läheltä, ja oltais ehkä uskallettukin hankkia talopaketti. 😀 No, eikö niitä luotettavia firmoja vielä löydy, toivottavasti. Sori, pitkä ja sekava teksti.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 maaliskuun, 2013 - 9:51 pm

Me asumme Keski-Suomessa, joten en osaa kyllä sinne suunnalle auttaa. Mutta kannatta kysellä, sillä suosituksien perusteella mekin päätös lopulta tehtiin. Meillä meni kyllä tosi hyvin koko projekti, joten se on kyllä ihan mahdollista tehdä talo ilman vatsahaavaa ;D

Reply
Anonymous 2 toukokuun, 2013 - 10:47 am

Hei,

minä kyselisin mielenkiinnosta, minkä talovalmistajan talo teillä on? Ja osaatko suositella hyvää vastaavaa rakennusmestaria Jyväskylän seudulta?

Meillä on haaveissa suunnilleen samankokoinen talo, ja nyt ollaan vailla tietämystä hyvästä arkkitehdista, rakennusmestarista ja talotehtaista.

Teidän koti näyttää todella kauniilta ja selkeältä.

nim. Aurora

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 toukokuun, 2013 - 8:26 pm

Hei Aurora! Meillä on arkkitehdin meille piirtämä talo, jonka paikallinen rakennusfirma teki ihan valmiiksi saakka. Sama firma ei enää rakenna alusta asti, vaan keskittyy sisä- ja sisustustöihin. Valitettavasti en osaa auttaa vastaavamestari-asiassa, meilläkin oli vähän vaikeuksia löytää omamme ja hän on kiireinen mies. Yksityiskohtaisempaa tietoa voin laittaa vaikka sähköpostilla, jos haluat. Osoite on modernistikodikas@gmail.com.

Reply
Katja Mäkeläinen 6 heinäkuun, 2014 - 9:45 pm

Heippa! Tykkään blogistasi kovasti ja olen sitä seurannut nyt jo tovin kun oma taloprojekti on alkamaisillaan. Nyt pitäisi ratkaista keittiössä lieden ja altaan paikka ja ajattelin kysyä oletko kaivannut saarekkeeseen pikkuallasta tai muuten allasta lähemmäs liettä?
Meillä on ehkä tulossa vähän samantyylinen ratkaisu kuin teillä, mutta arkkitehti haluaisi välttämättä että lieden viereen tulisi pikkuinen allas käytännöllisyyden takia. Minä en sellaista haluaisi mutta pelkään, että harmittelen myöhemmin asiaa, jos jätän sen pois.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 8 heinäkuun, 2014 - 11:07 pm

Moikka Katja! Meillä on niin lyhyt matka saarekkeelta altaalle, että en kaipaa saarekkeesen allasta. Tulisiko teillä pitkä matka liedeltä altaalle?

Reply
Katja Mäkeläinen 12 heinäkuun, 2014 - 11:02 pm

Heippa! Kiitos vastauksesta! Väliä altaalle ja liedelle ei tulisi kuin ehkä n. 1,5m, mikä ei keittiösuunnittelijan mielestä ainakaan olisi liian pitkä matka. Suunta olisi myös sama kuin teillä eli allas sijoittuisi saarekkeen päädyn puoleiselle seinustalle (tosi monissa keittiömalleissa se kun useimmiten on selän takana ruokaa laittaessa). Siksi siis jäin miettimään tätä ”sivulle siirtymistä” vettä tai allasta tarvitessa. Mutta hyvä jos oma kokemuksesi on keittiöstä on toimiva niin voin pitäytyä nykyisessä suunnitelmassa 🙂

Reply

Jätä kommentti