Lempivalaisimia ja niiden tarinoita kotonamme

by Kerttu
Lempivalaisimia kotona

Sydämeni sykkii kauniille valaisimille, rakastanhan valoa sen kaikissa muodoissaan. Kodin valaistuksessa pidän siitä, että valonlähteitä on useita erilaisia. Näin jokaiseen tunnelmaan ja tarpeeseen löytyy juuri sopiva valaistus.

Uudessa kodissa emme päässeet vaikuttamaan kiinteisiin valaistusratkaisuihin ja pääasiassa ne ovatkin hyvällä mallilla. Alakertaan kaipaamme himmennysmahdollisuuksia kattovalaistukseen, mutta näitä onneksi voi tuunata myöhemminkin.

Tässä postauksessa kerron kotimme lempivalaisimista.

Louis Poulsen AJ-lattiavalaisin

Yksi eleganteimmista valaisimista, joita tiedän.  AJ:n salaisuus on yksinkertaisessa muotokielessä, joka sopii erittäin monenlaisiin sisustuksiin. Alunperin Arne Jacobsen suunnitteli valaisimen SAS Royal -hotelliin Kööpenhaminaan. Sen suosio yllätti kaikki ja siitä on tullut yksi historiamme sisustusklassikoista. Tämä on niitä esineitä, jolle uskon löytyvän paikan ihan aina. Nyt se on olohuoneen nurkassa, jossa se palvelee sekä luku- että tunnelmavalona.

Tein muuten aikoinaan (2016) ihanan yhteistyön Louis Poulsenin kanssa ja stailasin koko kodin heidän valaisimillaan. Postaus löytyy täältä.

New Works Lantern (keskikoko)

Uusimpia valaisinhankintojani on makuuhuoneemme New Worksin Lantern-riippuvalaisin.  Se muistuttaa hauskasti  paperivalaisinta, mutta on  ohutta, huurrettua opaalilasia. Tämän valaisimen valo on kaunis ja tasainen ja kokonsa sekä ulkonäkönsä puolesta tämä voisi toimia melkein missä tahansa huoneessa.  Anderssen & Vollin suunnittelemalla valaisimella on kaunis ja pelkistetty  muotokieli, klassikon aineksia tässäkin.

Lempivalaisimia kotona

Louis Poulsen PH5

Tämä valaisin on vanha, mutta en edes itse tiedä kuinka vanha. Se on kunnostettu Oslossa ja siskoni toi sen minulle Suomeen. Norjan pääkaupungissa on kadehdittavan hyvät vintage design-markkinat.

Louis Poulsenin PH 5 on Poul Henningsenin suunnittelema riippuvalaisin, joka on saavuttanut suuren suosion ja design-ikonin aseman niin Tanskassa kuin maailmalla.  Se on suunniteltu jo vuonna 1958 ja edelleen jaksan hämmästellä, kuinka onnistuneeseen designiin ei ajan hammas pääse puraisemaan. Valaisimen nerous on siinä, että se ei häikäise mistään suunnasta.

Muuto Lean-seinävalaisin

Makuuhuoneeseen etsin siroja lukuvalaisimia, joissa on himmennettävä ominaisuus. Muuton Lean-valaisin täytti kriteerit ja sopi hyvin muotokieleltään sisustukseen. Harmaana ne sulautuvat laastin (Tikkurila ”laasti”) sävyiseen seinään kauniisti. Lukuvalaisimen ominaisuudet ovat tärkeitä; pitäähän nähdä lukea, mutta luoda rauhallista tunnelmaa. Minusta on mukavaa, että valaisimen voi himmentää, jos toinen vaikka haluaa alkaa nukkumaan aikaisemmin.

Homeroomin Vienda – pöytävalaisin

Klassinen muotoilu ja messingin väri ihastuttivat minua tässä pöytävalaisimessa. Se sopii sekä tunnelmaa tuomaan että työvaloksi pöydälle. Meillä tämä on ollut monessa paikassa: makuuhuoneessa, eteisessä ja olohuoneessa. Nyt mietin, veisinkö tämän mökille. Hyvän esineen tunnistaa siitä, että se on helppoa sijoittaa monenlaisiin ympäristöihin.

IIttalan Virva-valaisin

Tämän pöytävalaisimen ostin itselleni joululahjaksi, kun Leimu-valaisin koki kovan kohtalon ja särkyi. Pidän Virvasta erityisesti siksi, että se on veistoksellinen ja kuin pieni taideteos.  Valo tulee lasin läpi kauniisti ja alumiinijalka pitää valaisimen paikoillaan. Sisäjalkapallopelit on peruutettu, sillä haluan säilyttää tämän ehjänä.

Sellainen oli kurkistus kodin lempparivalaisimiin, seuraavaksi voisimme tehdä saman kierroksen mökillä.

Yksi juttu muuten vielä loppuun: lamppu ja valaisin ovat eri asioita! Usein kuulee ihmisten pohtivan, millaisen lampun laittaisi sinne tai tänne. Tämä menee vähän pilkunviilausosastolle, mutta sanon silti: lamppu on se vaihdettava polttimo, joka laitetaan valaisimen sisälle. Kerttu-open karttakeppituokio päättyy tähän.

Valaisimia muuten tarvitaan ehdottomasti ympäri vuoden. Pimeään aikaan tuomaan valoa, valoisaan aikaan tuomaan iloa.

Saatat pitää myös

4 Kommentit

Johanna 8 toukokuun, 2020 - 6:06 am

Todella kauniita ja ajattomia valaisimia. Tykkään myös ajatuksesta,että valaisimet sopivat moneen tilaan ja niiden paikkaa voi halutessaan siirtää. Minulla seuraavana valaisinhaavena on Artekin mehiläispesä, katsotaan toteutuuko toive jossain vaiheessa. Pitää muistaa kuitenkin olla tyytyväinen jo näihin olemassaoleviin. Meiltä löytyy Yki Nummen Modern art, Louis Poulsenin Collagen, Artemiden Tolomeo ja Harri Koskisen Block.

Reply
Tähtienkoti blogi 9 toukokuun, 2020 - 7:04 am

Upeita valaisimia kauniissa kodissanne <3 Valoisaa viikonloppua <3

Reply
Johanna 9 toukokuun, 2020 - 3:40 pm

Kauniita ja ajattomia valaisimia! Tykkään myös ajatuksesta, että valaisimet ovat monikäyttöisiä ja niitä voi siirrellä huoneesta tai tilasta toiseen.
Itsellä seuraavana valaisinhaaveena Artekin mehiläispesä. Ennen sen saamista täytyy nauttia näistä nykyisistä ihanuuksista, kodistamme löytyy Artemiden Tolomeo, Louis Poulsenin Collagen, Yki Nummen Modern art ja Harri Koskisen Block. Maailmassa on lihan liikaa kauniita valaisimia!!!

Reply
Johanna 9 toukokuun, 2020 - 3:43 pm

Oho tuli toiseen kertaan mun kommentti?

Reply

Jätä kommentti