Koti pukeutuu juhlaan – joulutunnelma syntyy

by Kerttu
Koti pukeutuu jouluun

Joskus matka on tärkeämpi kuin päämäärä. Tätä ajatusta olen vaalinut jouluvalmisteluissa. Kuinka paljon iloa tuovatkaan tämä rennot touhuilut, joiden kanssa ei ole kiirettä. Pikkuhiljaa ja fiilispohjalta syntyy itselleni joulutunnelma parhaiten.

Koti pukeutuu jouluun

Yksi iso tekijä jouluvalmisteluissa on se, että olen suosiolla luopunut perinteistä, jotka tuovat stressiä. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, eikä haudoilla ole pakko käydä juuri aattona. Lapset tykkäävät tehdä pipareita, eivätkä he valita valmistaikinasta. Kun oikaisen monessa jutussa, voin käyttää vaikkapa täydellisen ovikranssin löytymiseen useita tunteja, jos sellainen tärkeältä tuntuu.

Viime vuonna sain kunnon leipoosin ennen joulua ja leivoin kaikenlaista. Tänä vuonna odottelen yhä inspiraatiota, jos sitä ei tule, niin vähemmälläkin jauhonpöllyttelyllä joulu tulee. Ohjenuorani on ilon kautta.

Joulukuusi oli viikon verran olohuoneessa ilman koristeita ja tänään sunnuntaina laitoimme tonttuhatut päähän, joululaulut soimaan ja koristelimme lasten kanssa kuusen. Oli juuri sellainen fiilis, että tänään halusimme sen tehdä. Yhtä Iittalan lasipalloa (ne hajoavat pudotessaan takuulla) köyhempänä saimme koristeet paikoilleen.

Kuusi on viime vuonna ostettu kestokuusi. Olin aivan unohtanut ostaneeni sellaisen! Perhe ihmetteli, että mikä levy minulla jäänyt päälle, kun taas mietin, ostaisiko kestokuusen vai menisikö perinteisellä aidolla. Taisi olla viime vuonna aika kiirettä joulun alla… Nyt tunnelma on huomattavasti rennompi, vaikka paljon tapahtuukin.

Joulukoristeet tulevat meille pikkuhiljaa. Kuusen lisäksi suurin tunnelman tuoja ovat kynttilät ja kukkaset, mutta toki myös perinnekoristeilla ja lasten askarteluilla on paikkansa. Tontut sun muut ovat se viimeinen kierros sitten juuri ennen aattoa. Näin myös tunnelma rakentuu pikkuhiljaa.

Kaunis ja kohtuullinen joulu on ollut toiveenani jo useamman vuoden. Kaikkea juuri sopivasti, mutta ei yhtään liikaa. Pyhien paineita voi muuten purkaa muistamalla, että joulu kestää useamman päivän, eikä aattoon tarvitse ladata kaikkia odotuksia.

Lasten ilo on joulun tärkein asia. Itse en toivo lahjoja, vaikka ehkä villasukat ja suklaata saankin. Ehkä pyjaman. Ihanimmat paketit ovat sellaisia, jotka voi ottaa heti käyttöön. Joulupäivänä on parasta käpertyä uudessa yöpyvussa sohvannurkkaan uuden kirjan kanssa. Siinä on silloin kaikki.

Iloitsen valtavasti siitä, että olemme saaneet valkean maiseman ja kunnon talven. Kunpa tämä nyt kestäisi! Tärkeitä joulusisustuksen elementtejä ovat myös Marimekon kuusikossa-tyyny ja Joulukirja, joka on kuin itsessään sisustuselementti sohvapöydällä.

Seuraavat viikot ovat vielä työntäyteisiä, mutta samalla aion ottaa joka päivä pienen hetken itselleni ja joulufiilistelyille. Olen huomannut, että siihen ei lopulta paljon edes tarvita, että pääsee tunnelmaan. Lasi glögiä ja joulumusiikki toimivat ainakin minulle juuri passelisti.

Yhdestä perinteestä pidän kiinni vuodesta toiseeen, vaikka en haluaisikaan. Joku lasten toivelahjoista on loppu ja pieni hiki päässä sitä sitten viime tipassa metsästetään.

Tältä näyttää meillä nyt kun joulu on astunut tupaan. Joko teillä on aloitettu joulukoristelut?

Saatat pitää myös

Jätä kommentti