Kodinhoitohuone ja arkieteinen

by Kerttu

Sain Facebook-sivujen puolella lukijatoiveen kodinhoitohuoneen esittelystä ja nyt on lupauksen lunastuksen aika. Talossamme on asuinneliöitä yhdessä tasossa 146 neliötä. Kodinhoitohuone toimii samalla arkieteisenä ja sen koko on 10 neliötä. Arkieteinen on ehkä vähän väärä sana, ennemminkin se on sporttieteinen. Yleensä kodinhoitohuoneesta kuljetaan kun lähdetään lenkille, luistelemaan, hiihtämään ja laskettelemaan. Tätä tilaa suunniteltaessa otimme huomioon harrastusvälineet, joita tuntuu jo kolmen hengen perheessä riittävän. Lisäksi mies pelaa jääkiekkoa ja kaikki sen lajin kanssa tekemisissä olevat tietävät hyvin, millainen varustemäärä on.

Kodinhoitohuoneeseen on käynti autokatoksesta. Se on pieni arkea helpottava asia. Autosta kun voi nostaa ruokakassit suoraan sisälle ja siirtää seinän takana olevaan keittiöön. Ulosjohtava ovi on paloturvallisuussyistä ikkunaton.

Kodinhoitohuone on malliltaa hieman pitkulainen. Sen suunnittelussa tärkeintä oli säilytystilan maksimoiminen. Halusin, että tavarat saadaan siististi kaappeihin. Kaappitilaa on kolmella seinällä. Pesukoneen ja kuivausrummun kanssa olevissa kaapeissa säilytetään pyykinpesuun liittyviä asioita, työkaluja, kenkien huollon välineitä ja paketointitarvikkeita. Laatikoissa on pyykkikorit.

Sitä vastakkaisella seinällä on ulko- ja harrastusvälineiden ja ulkovaatteiden säilytys. Kaapissa on tangot takeille ja lokerikot kengille ja monoille. Reunimmainen korkeakaappi on varattu siivousvälineille. Yläkaapit kätkevät sisäänsä joulukoristeita ja tytölle pieneksi käyneitä vaatteita.

Kolmannella seinällä on liinavaatteet ja pyyhkeet. Lisäksi heti ulko-oven vieressä on kuraralli (vai kurasyöppö?). Pyykkien ja ulkovaatteiden kuivatukseen olemme asentaneet Ikean mallistosta kaksi pyykkioksaa ja ylös ritilätason. Suurimman osan vaatteista kuivaan rummussa, mutta meillä on myös levitettävä pyykkiteline, joka otetaan esille tarpeen mukaan.

Kurarallissa meille oli tärkeää se, että vedet todella pysyvät sen sisällä, eikä roiski ympäriinsä. Tämä on toiminyt hyvin ja sinne voi laittaa kurahousut ja huoletta suihkutella vaatteet puhtaaksi. Hyvä kaato ja pieni kynnys pitävät huolen siitä, ettei vettä pääse muualle kuin viemäriin. Laataksi valitsimme samaa laattaa kuin eteiseen. Toinen vaihtoehto olisi ollut kylpyhuoneessa käytetty valkoinen iso laatta, mutta se olisi ollut kyllä helposti aika katastrofaalisen näköinen likaantuessaan. Moni onkin sanonut, että tuossa voi kätevästi pestä koiran. Meidän kompakti kaupunkikoira huuhdellaan kuitenkin vähän eri paikassa:

Hugon ilme kertoo kaiken 😀 Suunnittelimme kodinhoitohuoneen järjestystä useamman kiintokalustetoimittajan kanssa. Eräässä Suomen suurimpiin kuuluvan keittiöketjun kalustesuunnittelija ei meinanut keksiä paikkaa altaalle. Hän oli sitten sitä mieltä, että ei kodinhoitohuoneessa tarvita allasta. Oma kokemus on se, että se on todella aktiivisessa käytössä. Ei siis vain koiranpesussa, vaan jokapäiväisessä siivouksessa. Paljon mukavampaa huuhdella likaiset rätit kodinhoitohuoneen teräsaltaassa kuin vessojen posliinialtaissa. Lisäksi kuivausrummun vedet tulee kaadettua tuohon lähellä olevaan viemäriin.

Allas ja hana valittiin sellaisiksi, että ämpäri mahtuu sinne hyvin. Pieni, mutta helpottava seikka siivouspäivänä.

En ole mikään silitysinnokas tyyppi, joten integroitu silitysrauta riittää minulle mainiosti. Kodinhoitohuoneessa olemme käyttäneet keittiön, olohuoneen ja pukuhuoneen tavoin epäsuoraa valoa. Tässä huoneessa kaappien päälle ja välitilaan on asennettu led-nauha. Se antaa kirkkaan ja hyvän yleisvalon työskentelyyn. Lisäksi katossa on kaksi plafondia.

Seinissä käytetty maali on Tikkurilan NCS S 4000-N. Lattiassa on sama laatta kuin pukuhuoneessa ja kylpyhuoneessa eli TH Fulda Charcoal 10×10 ja sauma 114. Valinnat ovat olleet turvallisia ja toimivia. Lattialaatta on sellainen, että se antaa anteeksi arjen pienet pölyt ja roskat.

Pidän siitä, että kodinhoitohuone on erikseen, eikä sen läpi kuljeta saunatiloihin. Totuushan on, että harvoin kodinhoitohuone näyttää ihan tältä kuin näissä kuvissa. Hyvä kodinhoitohuone on tehty elämää varten, helpottamaan ja auttamaan arjen hommissa. Omaan olen tyytyväinen, mutta kyllä sitä suunniteltiinkin! Sisustuksellisesti tila kaipaa väripilkkuja ja hauskuutta, ilostuttamaan kotitöiden sankaria 😉

Mitäs pidät? Entä miten teillä toimii pyykkihuolto?

Saatat pitää myös

0 Kommentti

Iisa 29 tammikuun, 2013 - 1:16 pm

Tilavalta ja toimivalta vaikuttaa! Olen lukenut että neliön mallinen on kaikista paras kodinhoitohuoneen muodoksi. Meillä on myös kurapiste ollut todella tarpeellinen.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 29 tammikuun, 2013 - 3:05 pm

Neliö olisi varmaan toiminnallisuuden kannalta paras 🙂 Kurapiste pelastaa taas keväällä, nythän se saa olla aika rauhassa 🙂

Reply
Nanna - Luumutar 29 tammikuun, 2013 - 1:30 pm

Näyttää kyllä toimivalta kokonaisuudelta. Kodinhoitohuone on meillä niitä harvoja miinuksia tässä talossa, se on liian pieni. Mutta näillä mennään, ehkä minullakin on joskus tuollainen. =)

Ihana Hugo! <3

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 29 tammikuun, 2013 - 3:06 pm

Se onkin vähän eri juttu silloin kun remontoidaan vanhaa, rakentamisessa pääsee suunnitelemaan ihan alusta. Mutta aika varmaa on, että molemmissa tapauksssa täytyy tehdä kompromisseja 🙂 Teillä on niin ihana koti, että kokoisvaakakupissa ei paljon pikkuinen khh paina!

Reply
Lumi 29 tammikuun, 2013 - 1:45 pm

Mukavasti tilaa teillä kodinhoitohuoneessa. Tässä uudessa kodissa tahtoo meiltä loppua kaappitila kesken, kun ei ihan hoksattu miten paljon sitä tavaraa oikein onkaan.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 29 tammikuun, 2013 - 3:07 pm

Se tavaranmäärä aina yllättää! Ehkä olisi parempi, että on vähemmän kaappeja. Ei tulisi hamstrattua kaikenlaista 😉

Reply
~LOVE~ 29 tammikuun, 2013 - 2:28 pm

Meillä on kylpyhuone, vessa ja pesukone kaikki samassa tilassa. Ja hyvin toimii :):):)

Kivaa päivää :=)

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 29 tammikuun, 2013 - 3:08 pm

Niin meilläkin oli vanhassa kodissa 🙂 Kysehän on siitä, miten asiat organisoi. Mukavaa päivää myös sinne!

Reply
SanMa 29 tammikuun, 2013 - 4:00 pm

Teidän khh on varmasti passeli ja käytönnöllinen juuri teidän perheen tarpeisiin. Kodinhoitohuone pitäisikin suunnitella perheen harrastukset ja talon muut säilytystilat huomioiden, kuten teillä on tehty. Meillä on hieman erilaiset ratkaisut ja mielestäni toimivat juuri meille. Itse käytän khh allasta koko ajan, joten mielestäni se on myös ehdoton. Me mietimme rakennusvaiheessa tuollaista kurapistettä, mutta päädyimme siihen lopputulokseen, että meillä on molempien sisäänkäyntien yhteydessä ulkona hana, josta lähtee terassiin ja kuistiin piilotettu letku/suihkuyhdistelmä ja siinä on kätevä suihkuttaa likaiset kengät suoraan ulkona ja tuoda sitten puhtaat sisälle kuivumaan. Tuollainen kurapiste kuin teillä näyttää myös kätevältä, mutta sellainen pelkkä ritilä lattiassa oven edessä ja seinässä suihku ei mielestäni ole kovin toimiva.

Onko teillä muuten sauna/pesuhuoneosaston sisäänkäynti jossain khh. lähistöllä ja jos haluatte mennä saunasta ulos vilvoittelemaan, niin minne kuljette? Yritän vaam hahmottaa tällaista pohjaratkaisua, jossa khh.on erillään pesutiloista.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 29 tammikuun, 2013 - 4:11 pm

Näinhän se menee, tarpeen mukaan ensin suunnitellaan ja sitten toteutetaan 🙂 Itse en kanssa oikein ymmärrä sitä pelkkää ritilää lattiassa, tuntuisi että kuraa ja vettä on sitten joka paikassa… Mutta ei ole kyllä käytännön kokemustakaan sellaisesta.

Käynti pukuhuoneeseen ja sitä kautta saunaan on aivan kodinhoitohuoneen oven vierestä. Vilvoittelemaan ei ole siis pitkä matka. Tosin ainakin viime kesänä tuli mielummin sujautettua kylpytossut jalkaan ja käveltyä suoraan olohuoneen kautta terassille. Mutta tuostakin siis pääsee ulos vilvoittelemaan 🙂

Reply
-HEINIE- 29 tammikuun, 2013 - 6:04 pm

Teillä näyttää kyllä toimivalta kodarilta. Ja tykkään kyllä tuosta kun kurapiste erilleen, eikä oven edessä :). Meillä muutama neliö vähemmän sekä samassa tilassa pukuhuone, mutta meitä on vain kaks niin toimii hyvin :). Ja itseasiassa ulko-ovea käytetään vain terassille mennessä.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 29 tammikuun, 2013 - 8:25 pm

Moikka Heinie! Parastahan se on, kun kodari palvelee juuri oman perheen tarpeita. Pukuhuone samassa voi olla tosi hyvä juttu, jos ei joudu säilyttämään niin paljon kaikenlaista kodinhoitohuoneessa. Kiitos kun jätit kommentin 🙂

Reply
zubi 29 tammikuun, 2013 - 9:42 pm

Tosi käytännöllisen oloinen ja ihanan tilava kodinhoitohuone teillä! Tuo pikku Hugo pesualtaassa sai nauramaan! Omituinen ajatus kyllä, ettei kodinhoitohuoneessa olisi ollenkaan allasta.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 29 tammikuun, 2013 - 9:53 pm

Kiitos Zubi 🙂 Hugo ei liiemmin rakasta pesua, mutta nöyrtyy kohtaloonsa 😉

Reply
M. 29 tammikuun, 2013 - 9:48 pm

Tilaa näyttää riittävän ja toiminnot on varmasti teidän tarpeisiin hyvin mietitty ja toteutettu! 8) Meillä kodinhoitohuone tulee olemaan hiukan pienempi ja vähän tässä pelottaakin, että miten se tulee meidän viiden hengen perheessä toimimaan. Mutta toisaalta…kalustemyyjä minua lohdutti, että parannus se on ainakin entiseen, kun tällä hetkellä kodinhoitohuonetta ei ole ollenkaan. 8)

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 29 tammikuun, 2013 - 9:54 pm

Moi M! Hyvin toimii, usein asiat ovat vain organisointikysymyksiä! Ja niin kuin sanoit, ero entiseen on merkittävä 😉

Reply
IMAGE black and white 29 tammikuun, 2013 - 10:08 pm

En oo kade, en oo kade, en oo kade… ENPÄ. 😉
Mahtava kodinhoitohuone. <3

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 29 tammikuun, 2013 - 10:24 pm

IMAGE <3

Reply
Piia 29 tammikuun, 2013 - 11:22 pm

Olipa tyylikäs mekko roikkumassa henkarissa 😉 Onpa ihana khh. Eniten meilläkin vaivaa juuri se, että pitää kulkea kylppäriin ompeluhuoneen=kodarin kautta.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 tammikuun, 2013 - 12:42 pm

Hei Piia! Valitsin kuviin tietysti sen näteimmän 🙂 Sen on tehtyt yksi supertaitava ompelija! Voin uskoa, että sinulla saattaa siellä kodarissa / ompeluhuoneessa olla aina pari projektia kesken 🙂

Reply
Irina - White & Fresh 30 tammikuun, 2013 - 12:29 pm

Siis aivan mieletön kodinhoitohuone teillä. Kaikki on selkeästi ajateltu ja suunniteltu vimpan päälle ja sen huomaa. Olisipa oma kodinhuolto yhtä upeassa jamassa kuin teillä. 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 tammikuun, 2013 - 12:46 pm

Kiitos Irina!:)

Reply
Anonymous 31 tammikuun, 2013 - 10:59 pm

Hyvältä näyttää,olis kiva nähdä joskus teidän talon pohjapiirrustus:)

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 31 tammikuun, 2013 - 11:24 pm

Kiitos! Pohjapiirrustusta en ole julkaisemassa. Perusteluita löytyy täältä, jos niitä kaipaa 😉 http://modernistikodikas.blogspot.fi/2013/01/perjantain-ajatuksia-blogista.html

Reply
Riikka 31 tammikuun, 2013 - 11:01 pm

Kiitos tästä postauksesta, paljon semmosia seikkoja mitä ei ite välttämättä tulis ajatelleeksi. Täytyy ottaa postaus talteen, jospa joku pv on ajankohtanen 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 31 tammikuun, 2013 - 11:25 pm

Hei Riikka! Mukavaa kuulla, jos saatoin olla avuksi 🙂

Reply
Anna 20 huhtikuun, 2013 - 4:11 pm

Olitkos sie maininnut, miltä keittiökalustetoimittajalta nuo kalusteet lopulta tuli? Näyttää nimittäin aika hyvältä! 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 11 toukokuun, 2013 - 5:41 pm

Ihan kun olisin jo vastanyt tähän kysymykseen, mutta ilmesesti sitten en olekaan. Kalustetoimija oli paikallinen ”verstas” eli ei mikään näistä suurista keittiötoimittajista.

Reply
Jasminella, Finland 22 huhtikuun, 2013 - 4:37 pm

Kiitos vinkeistä! Itse en ole vielä IKINÄ elämäni aikana asunut omakotitalossa ja nyt haaveillaan josko aletaan rakentamaan. Kaikkia vinkkejä nyt yritän löytää kun ei todellakaan ole kokemusta kuin 45-75m2 kerrostaloasunnoista 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 11 toukokuun, 2013 - 5:40 pm

Kiva kuulla, että postauksesta on apua 🙂 Tsemppiä rakennusprojektiin!

Reply
Anonymous 11 toukokuun, 2013 - 4:28 pm

Muuten kiva mutta ikkunaa kyllä kaipaisin.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 11 toukokuun, 2013 - 5:39 pm

Ikkunaa kaipasin minäkin rakennusvaiheessa, mutta sitä ei paloturvallisuussyistä asennettu.

Reply
Anonymous 4 heinäkuun, 2013 - 1:56 pm

Laatikon vetokiskoista päätellen (kuva 3), nämä ovat AKA-Kalusteiden sarjaa. Kannattaa laittaa ne peitelevyt noiden kiskojen säätöruuvien päälle, nyt kun remontti on valmis…

Reply
Anonymous 29 elokuun, 2013 - 2:31 am

Moi,

Sulla on ihana koti! Meille on tulossa vähän samanlainen kodinhoitohuone/arkieteinen ja nyt kysyisinkin , että kuinka leveä teillä on tuo käytävä, tai siis se välitila missä on tuo vedettävä silityslauta?
Itsekkin haluaisin juuri tuollaisen vedettävän silityslaudan ,mutta vähän mietityttää miten se siihen mahtuu:)

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 maaliskuun, 2014 - 8:51 pm

Hei! Anteeksi hidas vastaus. Käytävän leveys on 122 cm.

Reply
Tuisku 27 helmikuun, 2014 - 9:19 pm

Hei!
Todella kaunis kodinhoitohuone!
Mistä ihmeestä olet löytänyt tuon suuremman pyykinkuivaustelineen suihkun yläpuolelle? Tyylikkään ja tukevannäköinen. Etsinnässä juuri tuollainen.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 maaliskuun, 2014 - 8:48 pm

Hei! Se on Ikeasta 🙂 Kiitoksia!

Reply
Anonymous 18 heinäkuun, 2014 - 9:54 pm

onko toi malli enempi T? eli pystysakaran kautta kulku kurapisteen ohi muihin tiloihin? omaa suunnitellaan ja olisipa yhtä toimiva kuin teillä? Kuinka paljon tässä on neliöitä, noin? Kiitos!:)

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 heinäkuun, 2014 - 10:25 pm

Hei! T-malli on aika hyvä kuvaus kodinhoitohuoneen mallista. Neliöitä on 10. Oikean sivupalkin ”kodinhoitohuone”-tunnistella löydät lisää tietoa ja postauksia kodaristamme 🙂 Iloa suunnitteluun!

Reply
Anonymous 5 elokuun, 2014 - 10:04 pm

Hei! Onko tuo lattia ollut siivouksen ja puhtaana pidon kannalta toimiva? Mietin meille samaa laattaa kylpyhuoneeseen ja pieneen eteiseen/pukuhuoneeseen mutta lattian karheus epäröittää?

Reply
Sanna 15 joulukuun, 2014 - 5:43 pm

Ompas mahtava ja tilava kodinhoitohuone. 🙂 Meillä on juuri talo rakenteilla, ja kodinhoitohuoneen kalusteiden päättäminen olisi pian käsillä. Olemmekin noiden pyykkikorien paikkaa oikeen urakalla mietitty. Osaatko sanoa mitat noihin teidän pyykkikoreihin? Kätevän oloisesti päällekäin, mutta mietityttänyt juuri tuo, että ovatko sitten tarpeeksi ”tilavat”. 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 17 joulukuun, 2014 - 10:54 am

Hei Sanna! Palaan asiaan, kun ehdin mitata 🙂 Mutta kolmen vuoden käyttökokemuksella voin sanoa, että korit ovat kyllä isot ja riittävät. Sitten kun alkaa täyttyä, niin on parempikin ryhtyä pyykkäämään 😉

Reply
Eija 15 toukokuun, 2015 - 11:33 pm

Hei, mistä ovat nuo ulosvedettävät pyykkikorit?:)

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 17 toukokuun, 2015 - 1:06 pm

Hei Eija! Korit tulivat kiintokalusteiden mukana, mutta samanlaisia / vastaavia löytynee mm. Elfalta 🙂

Reply
Mikko 26 maaliskuun, 2018 - 2:41 pm

Hieman myöhässä, mutta kuitenkin. 🙂 Jos joku vielä etsii, niin noita vetolaatikkomallisia pyykkikoreja löytyy ainakin Hahlelta: ”Pyykkikori Tandembox-laatikoihin”. 50 ja 60 cm leveinä. Ainakin Huusholli/Kokkola toimittaa niitä myös kalusteissaan.

Reply
Merja 2 helmikuun, 2016 - 11:47 am

Moikka! Minkä kokoinen on tuo teidän kurapiste? Ja Kiitos mukavasta blogista. Oma rakennusprojekti vireillään ja täältä saanut paljon lisää ajattelemisen aiheita.

Reply
LaiskaLiisa 23 tammikuun, 2017 - 1:48 am

Samoin, kiitokset. Meilläkin raksa projekti alkamassa. Aloitetaan siitä, että keittiö ja khh ja vaatteiden säilytys sekä arkinen iltasuihkukylppäri tulevat olemaan lähellä toisiaan ja mahdollisimman järkevät ja käyttökelpoiset, ja lisäksi hyvän näköiset – jopa niin,että juhlien aikana khh:sta voi ottaa lisää oleskelutilaa. Muu asunto suunnnitellaan näiden ehdoilla… Meillä kun ei kotona juuri muuta tehdä kuin ruokaa tai pestään pyykkiä…

Reply

Jätä kommentti