Kalanruotoparketti – fiilikset lattiavalinnasta nyt

by Kerttu
Kalanruotoparketti – fiilikset lattiavalinnasta nyt

Kun muutimme uuteen kotiin, minulla oli yksi suuri haave ylitse muiden: aito puulattia. Mielellään kalanruotoparketti.

Kalanruotoparketti – fiilikset lattiavalinnasta nyt

Parkettiralli käynnistyi kun etsin sitä oikeaa, joka ilahduttaisi ja sykähdyttäisi joka päivä. Lattialla on iso merkitys kodin tunnelmaan ja sisustukseen. Lattia on myös yksi pitkäaikaisista ja pysyvistä elementeistä, joten halusin pohtia, mikä kestäisi aikaa, katsetta ja kulutusta.

Meidän koti on kahdessa kerroksessa, ylhäällä olohuone, keittiö, vanhempien makuuhuone, eteinen ja wc. Alakerrassa ovat tv-tila, lasten huoneet, kodinhoitohuone, sauna ja kylppäri.

Pohdin pitkään, miten lattia toimii eri huoneissa ja tiloissa, toki kosteat tilat ovat oma lukunsa. Koska kotimme ei ole suuri, halusin myös luoda tilantuntua ja yhtenäisyyttä antamalla materiaalien jatkua huoneesta toiseen. Tällä perusteella valitsin kaikkiin kosteisiin tiloihin samaa marmorilaattaa ja jokaiseen huoneeseen saman parketin.

Talomme arkkitehtuuri on sellainen, että meillä on ns. vinoja seiniä. Tämä vaikutti myös siihen, että halusin toteuttaa unelman klassikosta eli kalanruotoparketista. Toki se on nyt myös trendikäs valinta, mutta sillä on pitkä historia. Jo antiikin Roomassa huomattiin, että tien pinnasta saadaan vakaampi, kun tiilet ladotaan siihen kalanruotokuviota hyödyntämällä.

Kalanruotokuviota hyödyntävää ladontatyyliä jatkettiin aina keskiajalle saakka, mutta ”vasta” 1600-luvulla kalanruotokuviota alettiin aktiivisesti hyödyntämään puulattioissa. Yksi tiettävästi vanhimmista puulattioista on löytynyt Ranskasta Fontainebleaun palatsin Francois 1 -galleriasta. Kyseisen lattian asennusvuodeksi on arvioitu 1539. (Lähde: Parketti Widgren)

Päädyin Novafloorin PARADOR Trendtime 3 kalanruotoparkettiin, jossa laatu, hinta ja ulkonäkö kohtasivat. Kyseessä on valmiiksi mattalakattu lattia, jossa lautojen reunat ovat mikroviistetyt eli lautojen reunoille muodostuu pieni V-muotoinen ura,  joka korostaa kalanruotosauvoja ja tekee lattiasta kauniin.

Asennukseen suosittelen ammattilaista. Parketti on puuta, joka elää. Sainkin kysymyksiä, nariseeko lattia. Tämä narina voidaan estää asennustavalla. Meillä pohja on käsitelty timanttihionnalla, jonka jälkeen parketti on asennettu liimattuna. Lattia ei narise, eikä myöskään kopise yläkerrasta alakertaan.

Vastaan vielä lopuksi Instagramin kautta tulleisiin lattiakysymyksiin: 

Mitä pitää huomioida puhtaana pidossa?
Ihan normaali puulattian pesu ja puhdistus, kalanruotomuoto ei vaikuta siistinä pitämiseen.

Minkä hintainen tuote on? 
Sivuilta löytyvä valmistan hinta on 64,90 / m2. Toki kannattaa aina pyytää tarjous. Asennus on hieman työläämpää, joten se nostaa kustannusta.

Suosittenko koira- tai lapsiperheeseen parkettia? 
Suosittelen. Aito puulattia saa kulua, patina tuo mielestäni vain kaunista tunnelmaa materiaaliin. Parasta on se, että parkettia voi korjata ja hoitaa, laminaattia ei. Edellisessä kodissa meillä oli laminaatti ja vaikka kaunis lattia oli sekin, on puun tuntuma jalan alla on aivan eri luokkaa mukavuudessaan.

Millaiset kynnykset meillä on? 
Kuten sanottu, meillä jatkuu sama lattia huoneesta toiseen, jolloin kynnyksiä ei tarvita. Kodinhoitohuoneen ovella on huomaamaton metallilista.

Miten parketti sopii keittiöön / eteiseen?
En ole kokenut tätä ongelmallisena, vaikka toki parketti on herkkä päältä tippuvalle vedelle ja kosteudelle.  Yksinkertasesti, jos vettä putoaa lattialle, se pyyhitään. Näin tekisin, olisi lattiamateriaali mikä vain. Eteisessä toki erittäin tärkeää, että laadukas matto suojaa lattiaa.  Toki eteiseen olisi voinut laittaa esim. laatan, mutta juuri tämän tilan kompaktiuden ja yhtenäisyyden vuoksi päädyimme tähän.

Minulle kalanruotoparketti oli unelmien täyttymys ja tämän vuoksi olin valmis tekemään muita kompromisseja kotona.

Tästä pääsenkin lopuksi vinkkaamaan uudesta Instagram live-sarjasta, jonka aloitamme huomenna ystäväni,  sisustussuunnittelija Maru Hautalan kanssa. Sarjan nimi on Onnellisen sisustajan live ja huomenna aiheena on asumisen unelmat ja kompromissit. Tule mukaan huomenna sunnuntaina klo 11 Instagramiin @modernistikodikas-tilille.

Aiheina mm. 
– mihin panostaa ja mistä pihistää?
– mistä haaveilemme nykyisiin koteihin? Entä mahdollisiin tuleviin?
– miten hinta-laatusuhde ohjaa valintoja?
– parhaat ”tarkan markan vinkit”
– älä säästä näistä tai kadut – vinkit

Palataan siis huomenna Instan puolella!

Saatat pitää myös

2 Kommentit

Annukka 24 tammikuun, 2021 - 6:33 pm

Tamminen kalanruotoparketti oli pitkään myös yksi omista kotiunelmistani ja nykyisessä kodissamme pääsin sen toteuttamaan 🙂 Meillä on paikalla hiottu ja öljytty versio, sillä ajattelimme öljytyn pinnan olevan armollisempi lapsiperheen kolhuille, saa nähdä kuinka käy. Olisi hauska kuulla myös täällä blogin puolella tarkemmin mistä haaveilet nykyiseen/mahdolliseen tulevaan kotiin tai mihin haluat erityisesti satsata ja mistä olisit valmis pihistämään?

Reply
Pirkko 19 kesäkuun, 2023 - 10:35 am

Kiitos runsaasti asiaa sisältävästä tekstistä ja kauniista kuvista. Meillä on talon saneeraus menossa ja parketin valinta tuottaa päänvaivaa. Antiikin roomalaisilla ei varmaankaan ollut bambuparkettia, mutta nyt sitä kai pidetään kestävän kehityksen tuotteena. Ihmettelen vain millainen se mahtaa olla käytössä ja voiko sitä edes hioa ja huoltaa samaan tapaan kuin perinteistä parkettia.

Reply

Jätä kommentti