Meillä on käytetty epäsuoravaloa ja olenkin kirjoittanut aiheesta Epäsuoravalo sisustuksessa -postauksessa. Tässä muutamia kuvia olohuone-keittiön alaslaskusta, jonka kautta valo tulee pehmeästi katonrajasta.
Minusta on mukavaa, kun valonlähteitä on monia. Niistä voi sitten valita tilanteen ja tunnelman mukaan juuri sillä hetkellä parhaimmalta tuntuvan vaihtoehdon.
Keittiössä epäsuoraa valoa on myös kaapistojen päällä. Meillä rakennusvaiheessa sisustussuunnittelija auttoi myös valaistussuunnitelman teossa ja mielestäni se oli kannattava satsaus.
Tänä viikonloppuna onkin saanut valoja sytytellä, sillä aurinko on loistanut poissaolollaan. Keväisissä sadepäivissä on oma viehätyksensä, kun lumi sulaa silmissä ja ilma raikastuu.
Onko teillä käytetty epäsuoraa valoa sisustuksessa tai valaistussuunnittelijaa rakennusprosessissa?
Leppoisan mukavaa sunnuntaita!
0 Kommentti
Valaistus-jutut ovat ajankohtaisia sillä suunnittelemme taloa,mutta siis vasta suunnittelemme. Olisi kiva kuulla sisustusuunnittelija kokemuksistasi? Olitko tyytyväinen hänen ideoihinsa ja mitä se maksoi?Edes suuntaa antavasti teidän talon kokoisessa projektissa.
Ellen
Heippa Ellen! Ostimme sisustussuunnittelijan palveluita 8 h, jona aikana hän teki meille ehdotuksia maalisävyistä, tapeteista, laatoista jne. Kiintokalusteet eivät kuuluneet tähän palveluun. Parasta antia oli se, että hän löysi budjetoimistamme hintaryhmistä oikeanlaisia vaihtoehtoja, päätöksia oli siis helpompi tehdä. Valaistussuunnitelman hän tuotti sähköurakoitsijalle ja se oli hyvä lisä, sillä meillä olisi ollut alkuperäinen talon sähkösuunnitelma aika perustasoa. Muutaman tunnin asiantuntijatyön hinnan säästää helpoisti valaisimien valinnassa jne, eli kyllä mielestäni kannattaa. Tsemppiä teille suunnitteluun!
Epäsuora valaistus on ideana kiva, mutta en vain itse kestäisi minuuttiakaan tuon värisessä valaistuksessa. Vielä en ole törmännyt kohteeseen, jossa epäsuora valaistus tuntuisi miellyttävältä. Eli odottelen valonlähdeteknologian kehittymistä. Valon väri ja värintoisto kohdalleen ensin.
Hei! Valon sävy vähän vääristyy näissä kuvissa, amatöörin on todella haastavaa kuvata valoa sellaisena kun se oikeasti on. Itse emme osanneet kovin paljoa kiinnittää huomiota valon sävyyn ja led-valaistus olisi saanut olla asteen lämpimämpi. Toisaalta nyt valo on ”puhdas” eikä esim. keltainen.
Meillä on käytetty mm. samanlailla keittiön kaappien päällä ja wc:ssä peilin takana. Todella hyviä ratkaisuja ja valo tulee pehmeästi. Valon väriin voi vaikuttaa toki nytkin. Päivänvalolamput ovat ehkä kylmän sävyisiä entiseen ”keltaiseen” valoon verrattuna. Mutta valaistuksen suunnitteluun kannattaa panostaa! Se vaikuttaa asumismukavuuteen ja viihtyvyyteen! Meillä mies suunnitteli itse myös virkansa puolesta valaistuksen. Sähköurakoitsija esitti aika perinteisiä ratkaisuja, joten suosittelen käyttämään suunnittelijaa. Ei ole kaduttanut, vaikka on monenlaisia valonlähteitä. On vaihtoehtoja eri tilanteisiin ja tunnelmiin!
Samaa mieltä kanssasi Anaska! Sähköurakoitsijat eivät ole yleensä sisustamisen ammattilaisia, vaikka heidän harteilleen jääkin valaistuksen miettiminen. Siksi asiantuntijaa kannataa käyttää. Tykkään kanssa monenlaisista valonlähteistä, meilläkin saa olohuone-keittiöön noin 10 erilaista valaistusvaihtoehtoa.
En ole tässä tilanteessa vielä kauniin sävyiseen valoon törmännyt, vaikka vaihtoehtoja on ja väittäisin aktiivisesti seuraavani valaistuksia. Mutta makuasioitahan nämä. Taidan muutenkin olla sen verran vanhanaikainen, että tuollainen valaistus sopii mielestäni paremmin julkisiin tiloihin tai työskentelyyn. Tunnelmallinen valaistus syntyy varjojen ja valojen leikistä. Kauniiden asioiden valolla korostamisesta ja vastaavasti tunnelmallisista hämyisemmistä nurkista. Eli tasaista valaistusta en käyttäisi tiloissa, joissa on tarkoitus levätä ja nautiskella. Ellei sitten siivousvaloksi.
Juuri näin, valaistus syntyy vaihtelusta ja valon ja varjon leikistä. Epäsuoravalaistus on tasainen valaistus, mutta mielestäni ei missään nimessä tylsä. Valon kiertäminen antaa tunnelmaa. Lisäksi meillä on katossa spotit, niitä käytetään lähinnä siivotessa. Kuten Anaskalle äsken kommentoin, meidän olohuone-keittiöön on mahdollista luoda noin 10 erilaista tunnelmaa valojen avulla. Tämä katon epäsuoraratkaisu on niistä yksi ja suosituimpia tapojamme valaista kotia.
Minulla tulee olohuoneenne epäsuorasta valaistuksesta mieleen yökerho 😉 Olisiko sitten niin että niissä käytetään tällaista valaistusta…? Ehkä kuva tosiaan vääristää valoa todellisesta, jotenkin valo näyttää violetilta.
Makuasioista ei voi kiistellä 🙂
Hei! olin huomaavinani, että teillä ei taida ollakaan olohuoneessa mitään riippuvalaisinta.. meillä ledspotit olohuoneessa mutta jotenkin sitä kaipasi jotain tunnelmallista riippuvalaisinta. nykyään iltaisin huomaankin sytyttäväni mieluummin norm 69:n kuin spotit:) ja nuo secto designin valaisimet on just mahtavia tunnelmallisen valon antajia..meillä ruokapöydän päällä roikkuu muutamia vuosia sitten hankittu puncto ja tykkään niin siitä(valosta):)
Moikka! Meillä on kyllä paikka riippuvalaisimmekin, mutta sitä ei ole tullut hankittua. Iltaisin pidetään joko epäsuoraa valoa tai sitten lattiavalaisinta ja/tai Tuplakuplaa. Secton valaisimet ovat kyllä mahtavia, itsekin haaveilen vielä jalkavalaimisesta 🙂
Hei! Onko epäsuora valo, jota olette käyttäneet 3000 vai 4000 kelviniä? Entä muussa valaistuksessa, kumpaa sävyä olette käyttäneet. Meille tulee tulevaan kotiimme samantyyppisiä sävyä (valkoista, harmaata, ripaus mustaa, ehkä hieman vaaleaa puuta) ja mietin kovasti kumpi olisi valaistuksessa kivempi, 3000 vai 4000. Tällä hetkellä olemme päätyneet 4000 kelviniin.