3 x oma kotoiluhetki

by Kerttu
KOTOisan viikonlopun lempihetkiä

Pienyrittäjyyttä ja kotimaista designia tukeva yhteistyö + alekoodi: KOTO Designmarket  

Monet kotimaiset yritykset ovat nyt kovilla. Suomalainen laadukas design ja yrittäjyys sen ympärillä ovat aina olleet minulle sydämen asioita ja siksi haluan jakaa kanssanne viikonlopun suosikkihetkiäni. Kuvissa näkyvät tuotteet ovat kuvauslainoja, mutta tilanteet muuten ihan todellisia. Nämä  olivat viikonlopun rentouttavia kotoiluhetkiä.

Perjantai 

Työviikko on päätöksessä ja ja yksi yksi viikko etäkoulua taputeltu. Päätämme lasten kanssa leipoa mokkapaloja onnistuneen viikon kunniaksi. Kun leivontatuokion jälkeen tuli rauhallinen hetki, nappasin oman hetkeni ja tein kattauksen yhdelle.

Ruoko Designin Vanikka-tarjoiluastia kotimainen designtuote, joka soveltuu mm. pieneksi aamiaistarjottimeksi, kattaukseen, tarjoiluun tai muuhun säilytykseen. Suloinen vati on suunniteltu ja valmistettu Keski-Suomessa.

Loimukoivuiset lasialuset suojaavat marmoripintaa.

Tämä oli hyvä päätös arkiviikolle. Pitäisi useammin ottaa ihan omaa aikaa edes mikrohetkiä, se tuntuu jäävän unohduksiin tässä uudenlaisessa arjessa.

Lauantai: 

Lauantaina ulkoilimme koko porukka. Olemme kolunneet kaikki lähipuistot ja päiväkotien ja koulujen pihat ilta- ja viikonloppuaikaan. Uuden kodin lähettyvillä on useita vesistöjä ja metsiä, joten vaihtelua maisemiin saa helposti.

Minulla on usein sohvapöydällä pari sisustus- ja arkkitehtuurikirjaa. Kun ne ovat kädenulottuvilla, niiden pariin päätyy helpommin pieniin  haaveilu- ja inspiraatiohetkiin.

KOTOisan viikonlopun lempihetkiä

Viltin virkaa toimittaa ihana Marja Kurjen villaponcho. Myös huonekalut ovat kotimaisia, Nikarin nahkainen nojatuoli ja Artekin jakkara.

Tähän omaan hetkeen kuului kuppi kahvia, jonka katoin Koti-leikkuulaudan päälle. Tämä kaunis massiivikoivuinen leikkuulauta käy siis  myös tarjoilualuseksi. Kahvikupille minulla on muutama kriteeri; sen pitää olla reilun kokoinen, mutta kevyehkö. Neljän desin (!) Suomalaisen VAJA Finland-muki täyttää kriteerit täydellisesti.

 

Mukia on saatavilla valkoisena tai graafisilla, koristeellisilla kuvioilla. Muki on valmistettu laadukkaasta vitroposliinista, joka kestää astianpesukoneen ja soveltuu myös mikroon, uuniin ja pakastimeen. Kaikki VAJA Finland -posliinituotteet on valmistettu Porvoossa.

Suloinen Sirkus-purkki kätkee sisäänsä vaikka teepusseja, sokeripaloja tai äidin salaisen keksivaraston.

Sunnuntai

Sunnuntai on meillä usein saunapäivä.  Usein yritetään päivällä raivata kaikille aikaa liikkua ja urheilla, niin illalla on ihana rauhoittua kiireettömästä löylyihin.

Testasin pesutiloihin pyöreää, yksinkertaisen tyylikästä KYLPYHUONE -kylttiä.  Kyltti kiinnittyy tarralla ja se pysyy tukevasti sileässä pinnassa, kuten ovessa tai laatassa. Kyltti on tarvittaessa irrotettavissa, toki irrotuksen jälkeen tarra on uusittava.

Viime viikonlopun urakkana kävin läpi kaikki kodin tekstiilit ja petivaatteet. Pistin surutta pois kaikki kulahtaneet ja lahjoitin ne koiraperheeseen jatkokäyttöön. Huomasin, että käsipyyheosastolla on erityisesti tarvetta päivitykselle.

Vera Veran Varpu-käsipyyhkeet ihastuttivat ensinäkemältä. Luonnollisen sävyinen, värjäämätön pellavapyyhe on imukykyinen ja kuivuu nopeasti.  Kaikki Vera-Veran tuotteet on valmistettu Oulussa eurooppalaisesta vastuullisesti tuotetusta Öko-Tex100 -sertifioidusta pellavasta.

Sunnuntaisaunan luonteeseen kuuluvat usein kosmetiikkatestailut. Luoto on ekologista ja uniikkia luonnonkosmetiikkaa, jota tehdään käsityönä Turun saaristossa.  Osa tuotteisiin käytettävistä raaka-aineista kerätään suoraan luonnosta ja kasvatetaan omassa puutarhassa. Ympäröivä luonto on kosmetiikan tekijälle aarreaitta ja inspiraation lähde.

Luodon palasaippuat ovatkin jo tuttuja, mutta nyt testaan myös palashampoota. Jo pakkaukset ilahduttavat: ekologinen ja luontoa mahdollisimman vähän kuormittava tapa valmistaa kosmetiikkaa näkyy myös  pakkauksissa, joista osa 100 % biohajoavia.

Saippuapalan voi asettaa keraamikko Atta Uotilan valmistamalle Luodon saippua-aluselle, joka on valmistettu valkosavesta. Se on kaunis luonnollisen vaalean sävyinenn mattapintaisella lasituksella. Koska kyseessä on käsityö, on jokainen alunen yksilöllinen.

Purkit  sujahtavat Kuura-kosmetiikkalaukkuun. Kuvassa on kahdesta mallista se isompi, mitoiltaan noin 19cm (korkeus) x 27cm (leveys). Materiaali on italialaista pellavaa, suunnittelu, kutominen ja ompelu on tehty Suomessa.

Sitten sinne löylyihin! KOTO Design Marketista löytyy myös Pielan kauniit puiset kyltit, tämä on koivua.

Pienellä saunakaverilla on yllään Vera-Veran pellavahuppupyyhe. Tämä on pitkäikäinen hankinta, sillä pyyhe sopii vauvasta aina 7-vuotiaaseen saakka. Mietin, että erityisen ihana tämä olisi mökillä tai rannalla kesällä!

Tekstiilisiivouspuuskassa lähti myös muutama vanha ja rispaantunut laudeliina. Käytämme laudeliinoja sekä kotona että mökillä, ne ovat mukavia, tuovat tunnelmaa ja helpottavat siivousta.

Inari-laudeliinoja on saatavana useammassa sävyssä. Laudeliinassa on eläväpintainen kudonta, joka on helppohoitoista ja imukykyistä pellava-puuvillaa.  Laadukkaissa tekstiileissä on parasta, että ne t pysyvät kauniina vuosia ja kankaan ominaisuudet vain paranevat tuotetta käytettäessä.

Voitteko kuvitella, että äidilläni on mökilllä käytössä minun lapsena kutomani pellavainen laudeliina, materiaalilla on todellakin merkitystä.

Hassua on, että vaikka nyt ollaan todella paljon kotona, aika kiitää kovaa vauhtia eteenpäin. Omien rauhallisten ja palauttavien hetkien ottaminen on muodostunut tärkeäksi henkireiäksi. Lasten kanssa on pääsääntöisesti tosi ihanaa olla, mutta onhan tämä kodin äänimaailma ja työpäivän keskeytykset asioita, jotka kuormittavat omalla tavallaan.

Happihyppely, herkkuhetki, lukutuokio tai pieni spa-hetki ovat helppoja  ja nopeita minitaukoja päivään. Olisikohan valikoimissa sellaista ”varattu”-kylttiä, jonka voisi ripustaa kaulaan perheelle merkiksi, että nyt ei passaa varttiin häiritä? 😀

Omien rauhallisten ja palauttavien hetkien ottaminen on muodostunut tärkeäksi henkireiäksi.

KOTO Design Marketilla on myymälä Jyväskylän keskustassa. Se avattiin pari vuotta sitten kolmen nuoren naisyrittäjän voimin. Sen perusidea on tukea  kotimaisen muotoilun yrityksiä ja  valikoimassa onkin sesongista riippuen noin 50 brändiä. KOTO pyörittää myös vaatelainaamoketju Vaatepuun Jyväskylän toiminta.

Ostamalla KOTOsta tukee siis monella tasolla kotimaista designyrittäjyyttä. Näinä erityisen haastavina aikoina voi shoppailemalla vastuullisesti tehdä hyviä tekoja.


Sain alekoodin, jolla saa koko valikoimasta 10 % alennuksen verkkokaupasta, joka on voimassa 30.4.2020 saakka. Näppäile tilaukseesi koodi MODERNISTIKODIKAS10 ja ale aktivoituu. Yli 150 e ostoksille on ilmainen kotiinkuljetus ja Jyväskylän keskustasta 10 km säteellä kulkee yli 50 e tilaus maksutta kotiin. 

TÄSTÄ KOTON VERKKOKAUPPAAN

Saatat pitää myös

Jätä kommentti