Mökin maalaaminen mustaksi – Tikkurila Piki

by Kerttu
Mökin maalaaminen mustaksi – Tikkurila Piki

Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila 

Yksi urakka mökillä oli ulkomaalaus. Jo arkkitehdin kuvissa rakennus oli piirretty mustaksi ja tätä visiota lähdimme toteuttamaan. Musta mökki sulautuu kauniisti luontoon ja näyttää jylhältä. Minusta on mukavaa, että mökki ei huuda olemassa oloaan järvelläkulkijoille, vaan jää kauniisti puiden katveeseen.

Mustat rakennukset ovat viime vuosien skandinaavinen trendi, mutta taustalla on pitkä historia. Inspiraatio on kummunut Suomeenkin  Tanskasta, jossa perinteiset kalastajatorpat saivat ylleet mustan puvun vuosisatoja sitten. Nämä talot todistavat, että musta ei ole synkkä.

Meillä mökin maalaamisen kanssa tuli aika hoppu. Olemme hoitaneet itse kaikki pintakäsittelyt; sisällä katto ja listat ovat maalattu kahteen kertaan, seinät käsitelty kerran ja lattian lipeäkäsittely vaati kolme työvaihetta. Vaikka rakennus ei ole suuren suuri, kuivumisaikoineen ja oman työn ohessa pienellä porukalla riitti sutimista.

Kun sisätilat olivat valmiita, oli aika siirtyä ulkomaalauksen pariin. Ensimmäisenä koko mökki käsiteltiin värittömällä Tikkurilan Valtti- pohjusteella. Se on perinteinen väritön pohjuste, joka imeytyy puuhun ja tekee käsittelemättömästä puusta vettä hylkivän ja  parantaa pintamaalin tarttuvuutta sekä puhtaanapysyvyyttä. Pohjustevaiheessa ei kannata oikoa; etenkin meillä Suomessa rakennukset saavat kestää hurjia säävaihteluita  paukkupakkasista helteisiin ja sateisiin.

Pohjusteen kuivumisen jälkeen oli aika aloittaa mökin muodonmuutos. Sävy on Tikkurilan Piki (5089). Samaa sävyä käytimme jo viime kesänä saunamökin maalauksessa ja halusimme, että mökki ja sauna ovat samaa paria.

Ajatus oli pitää maalaustalkoot. Terassilasituksen ajankohta läheni ja meille tuli kiire saada edes terassipääty mökistä maalatuksi. Pohjamaalia levittämään saimme ystävän, mutta varsinaisen maalauksen hoiti mieheni ihan itse. Siinä missä saunamökki sudittiin pensselillä, nyt turvauduttiin ruiskuun. Tästä oli tällä aikataululla valtava apu, vaikka toki vaatii todella hyvää suojausta ympäristöltään. Varsinkin katon alaosat olisivat olleet hitaita ja työläitä hoitaa vain pensselillä. Toki ruiskun jälkeä sai välillä paikkoa pensselillä.

Mustaa maalia tarvittiin kaksi kerrosta peittävän lopputuloksen saamiseksi. Mökki sisältä on lämpimästi puunvärinen ja ulkoa taas musta ikkunanpuitteita myöten.

Vaikka toki ulkönäölläkin on iso merkitys, pitää muistaa että pintakäsittelyaineiden yhtä tärkeä tarkoitus on antaa rakennukselle suoja puun uloimpia pintakerroksia säärasitukselta.  Tikkurilalta muistutetaan, että  hirren pintakäsittelyssä tulee välttää paksuja kerroksia. Kuullotteita tulee käyttää niin, että puun pintaan ei muodostu lakkamaista kalvoa. Massiivihirren pintakäsittelyyn sopivat Valtti Color, Valtti Akvacolor, Valtti Arctic ja Vinha. Lamellihirren pintakäsittelyyn sopii myös Valtti Plus Kesto.

Kun mökki oli maalattu ja terassilasitukset paikoillaan, kokonaisuus sai oman ilmeensä. Vaikka mökki on tumma, se on yhtä aikaa kutsuva ja antaa tilaa luonnolle. Kun mieheni viimeisenä maalauspäivänä tuli mökiltä kotiin klo 23 aikaan illalla, vedimme ovensuussa ylävitoset. Aikamoinen loppurutistus, mutta kaikki on ollut sen arvoista.

Se on siinä.  Seuraavat kurkistukset mökin sisälle ja keittiöön!

Mitä pidät mustasta mökistä?

Saatat pitää myös

21 Kommentit

Kotimetsänvierellä | Meiju 2 heinäkuun, 2019 - 9:33 am

Kaunis on, kertakaikkiaan. ❤️ Nyt se alkaa olla valmis ja lopussa kiitos seisoo.

Reply
Merja 2 heinäkuun, 2019 - 9:35 am

Pidämpä paljonkin, musta näyttää todella hyvältä. Onneksi teidän mökissä on kunnon katto, ettei sadevedet valu pitkin seiniä. Nykyään näkee paljon kattoja, joissa ei ole räystäitä ollenkaan.

Reply
Kerttu 3 heinäkuun, 2019 - 5:43 am

Hei! Kyllä kaikki suunniteltiin niin, että rakennus kestää myös aikaa. Ja kiva kuulla, että kokonaisuus miellyttää myös sinun silmääsi 🙂

Reply
Sanna 2 heinäkuun, 2019 - 9:57 am

Hei Kerttu! Kertakaikkiaan kaunis mökki !
Onko teidän kattopellit myös mustat sekä ikkunakarmit ?

Reply
Kerttu 3 heinäkuun, 2019 - 5:42 am

Hei Sanna! Kyllä, kaikki ovat mustaa ulkopäin 🙂

Reply
Annika 2 heinäkuun, 2019 - 2:40 pm

Upea kokonaisuus! Hienolla paikalla ja hyvällä maulla suunniteltu? pidän itse todella mustasta, mutta en ole rohjennut sitä käyttää ulkomaalauksessa. Pohdin auringon vaikutusta siihen? Nauttikaa uurastuksen jälkeen?

Reply
Kerttu 3 heinäkuun, 2019 - 5:41 am

Hei Annika! Kiitos paljon toivotuksista ja kauniista sanoista! Musta toki on auringonvalolle alttiimpi, mutta tehdään sitten huoltomaalausta, kun alkaa siltä näyttämään. Ruiskulla onneksi aika näppärää hommaa 🙂

Reply
Mervi 2 heinäkuun, 2019 - 3:34 pm

Upea mökki teillä! Mekin olemme rakentamassa Kontion mökkiä ja mietin mitä Tikkurilan ulkomaalia te käytitte? 🙂

Reply
Kerttu 3 heinäkuun, 2019 - 5:39 am

Hei Mervi! Asia selviää tästä postauksesta eli Tikkurilan Piki oli meidän ulkomaalimme. Onnea rakenusprojektiin! <3

Reply
Katja 2 heinäkuun, 2019 - 3:36 pm

Tää on niiin upea!!! Onnea vielä teille <3

Reply
Kerttu 3 heinäkuun, 2019 - 5:39 am

Iso kiitos Katja! <3

Reply
Anne 2 heinäkuun, 2019 - 6:11 pm

Näyttää trendikkäältä mutta kuinka kerää auringonsäteitä ja nostaa lämpöä sisällä? Ilmajäähdytinpumppu tietysti auttaa siinä. Suosittelen myös hankimaan jo valmiiksi pehmeän ison harjan jolla saat lakaistua pinnasta koivun- ja havupuiden siitepölyt plus hämähäkin seitit. Tämä on vain sitä arkea mustan talon/mökin kanssa. Rattoisia kesäpäiviä ja puuhastelu mökillä on kivaa.

Reply
Kerttu 3 heinäkuun, 2019 - 5:38 am

Hei Anne! Meidän mökin isoista ikkunoista paistaa sisälle vain aamuaurinko, koko päivän sitten paistaa tuohon terassille. Vaikka toki ilta-aurinko olisi ihana rannalla, niin tästä näkökulmasta ilmansuunta on hyvin passeli. Mökki ei pääse lämpenemään. Pehmeä harja löytyykin, täytyy sillä sutia siitepölyt pois. Kiitos toivotuksista, tuolla mökillä sitä on kivaa touhuilla!

Reply
kata 2 heinäkuun, 2019 - 7:10 pm

Hei!
Hieno! Meillä on myös musta mökki, aito Bungalow 70-luvulta, mutta edelleen trendiksäs.

Kokemuksesta voin sanoa, että isot ikkunapinnat ovat lintuansoja. Helppo kikka on laittaa ikkunoiden lähelle (esim, läheisiin puihin) muutama haukan kuva, ne ehkäisevät hyvin eivätkä ikkunat muutu linnuntappoaseiksi. Meillä on mustia, peltisiä haukkoja, jotka liitelevät narun päässä. Huomaamatonta ja lintuystävällistä.

Reply
Kerttu 3 heinäkuun, 2019 - 5:36 am

Hei Kata! Ihana kuulla, että musta mökki kestää niin hyvin aikaa. Kiitos myös tuosta lintuvinkistä, täytyy etsiä haukkafiguureita lähipuihin 🙂

Reply
Viivi 3 heinäkuun, 2019 - 3:05 pm

Ihana mökki! Musta on hieno väri. Lasitettua terassia ei voi kuin ihailla. Se tuo varmasti mökkiin käyttömukavuutta. Suomen kesän ilmoista, kun ei ikinä tiedä. Missä viipyvät mahtavat viime kesän helteet? Teillä on mukavia mökkikesiä tiedossa. Kaikki on kohdallaan.

Reply
Unipuu 22 heinäkuun, 2019 - 12:18 pm

Hieno tuli. Meillä myös uuden mökin ulkomaalaus edessä, ja näiden kuvien jälkeen olen entistäkin varmempi tulevasta väristä!

Reply
Maiju 18 heinäkuun, 2019 - 6:26 pm

Meitä odottaa lähes identtisen mökin maalaus samalla savylläkin vielä muutaman viikon päästä ja olisi kiva tietää mitä pohjustusta käytitte? Ilmeisesti ruiskulla maalasitte kahteen(?) otteeseen? Minkälainen ruisku oli kyseessä ja onko antaa jotain vinkkivitosia? Pitikö pensselillä vedellä vielä ruiskun jälkeen vai pysyykö ruiskumaali nätisti paikoillaan? Lisäkysymyksiä tulee vielä varmasti lisää 😀

Reply
Ville 23 heinäkuun, 2019 - 6:22 pm

Hei,
Hyvältä näyttää. Sama kysymys kuin aiemmin, mikä ulkomaali kyseessä? Värihän oli se piki. Eli onko valtti color, plus kesto vai mikä?

Reply
Hirvonen 3 helmikuun, 2020 - 9:20 am

Onpas upean värinen musta! Itse harkitsen samanlaista maalausta mökille myös. Hyvä että sanoit tuosta kerroksen paksuuden merkityksestä.

Reply
Tikkurilaveks 18 helmikuun, 2020 - 7:29 am

Kannattaa ainakin käyttää aitoa valtti coloria eikä akvacoloria. Hieno väri kyllä, mutta kaduttaa aivan tolkuttomasti että tuli vedettyä oma mökki kyseisellä vellillä. Ei kestä yhtään aurinkoa ja vesisadetta. Muutamassa vuodessa haalistuu aivan tolkuttomasti ja uusintakäsittelyn ja hiomisten jälkeen ei tartu hirteen kunnolla ja muodostaa kalvoa joka irtoaa levyinä.. Musta väri on toki hieno mutta ei pitkäikäinen. Eli välttäkää ainakin akvacoloria..

Reply

Jätä kommentti