Perusta unelmille – tärkeimmät päätökset tehdään ensiksi

by Kerttu

Kaupallinen yhteistyö: Leca

Mökkipäiväkirja, osa 2: perustukset

Vatsanpohjassa vähän kutitti, kun kaarroin mökkitontille. Koivujen reunustaman tien päässä maisema oli muuttunut melkoisesti kaivurin muutaman päivän töiden jälkeen. Jätin auton parkkiin ja lähdin katsomaan, mitä mökkitontilla on  tapahtunut.

En voinut olla hymyilemättä. Lähes parin vuoden suunnittelun jälkeen tapahtuu ihan konkreettisesti – meidän mökillemme rakentuvat perustukset!

Rakentamisessa saa tehdä liudan päätöksiä, yksi isoista päätöksistä on perustamistapa. Se, että pohjatyöt tehdään huolellisesti ja laadukkaasti on asia, josta ei yksinkertaisesti voi tinkiä. Perustustavan valintaa määrittävät maaperän kantavuus ja routivuus. Naapuritontilla tehdyt vanhempieni mökin maatyöt onneksi kertoivat paljon maaperästä ja olimme lähes varmoja siitä, että vastassa ei ole kalliota tai muita yllätyksiä.

Minun rakennustekninen osaaminen ei ole kovin hääppöistä ja itse asiassa koin koko pohjatyöt aika tylsäksi vaiheeksi rakentamista. Se on vähän kuin pakollinen paha, jotain mikä nielee rahaa, eikä lopulta edes näy kovin paljon ulospäin.

Mökkiprojektissa olen joutunut tarkistamaan kantaani useampaan kertaan. Nyt tehdään kesäpaikkaa, joka on talvet kylmillään ja Suomen kovan luonnon armoilla. Rakennusmateriaaliksi valitsimme hirren puhtaasti järkisyistä;  haluammehan että rakennus on kestävä, hengittävä ja luotettava. Täsmälleen samoilla kriteereillä teimme päätöksen myös perustuksista.

Meidän mökin perustustapa on kansankielellä rossipohja eli kantava tuulettuva alapohja. Näin sisustusbloggaajana kerron ensin sen tärkeimmän eli mielestäni se näyttää hyvältä, kun rakennus on tasaisen pohjan päällä.

Vakavasti puhuttuna ulkonäköä tärkeämpi seikka on tuulettuvuus, sillä perustuksiin tehdään tuuletusaukot, jotka estävät terveydelle haitallisen maaperän radioaktiivisen radonkaasun kulkeutumisen rakennukseen. Yhtä tärkeää on se, että alapohjan rakenteet pysyvät kuivina, eikä home- ja lattiasienten kasvua pääse muodostumaan.

Perustuksiin valitsimme Leca-harkot. Tässä kolme syytä, jotka johtivat päätökseen:

  1. Ei kosteutta: Leca-harkot muurataan, jolloin rakenne kuivuu nopeasti eikä kosteutta vapaudu sisäilmaan. Ohuesta laastisaumasta johtuen rakenteessa on hyvin vähän vettä. Leca-harkko ei myöskään ime maasta tai viistosateesta kosteutta rakenteisiin.
  2. Hyvä sisäilma: Leca-harkko varaa lämpöä ja luovuttaa sitä hitaasti,  joten sisäilma pysyy aina miellyttävänä. Leca-harkko takaa myös terveellisen sisäilman, sillä siitä ei vapaudu mitään haitallisia päästöjä.
  3. Helppo ja nopea: Vaikka en itse perustushommissa ollutkaan, työmiehet kiittävät siitä, että harkkorakenteita on helppoa työstää. Leca harkot ovat kevyitä ja mittatarkkoja, joten niitä helppo muurata. Työt olivat alkaneet kahden miehen voimin aamulla klo 7 ja kuvien tilanteessa oltiin jo ennen puolta päivää. Jouheva töiden eteneminen tuo meille säästöä ammattilaisten työtunneissa.

Perustukset antavat ääriviivat rakennukselle. Jostain syystä tässä vaiheessa tila näyttää pienemmältä kun se oikeasti onkaan ja on vielä haastava hahmottaa huoneiden kokoa. Tuo erillinen osa, jossa valkopaitainen mies kuvassa työskentelee, tulee olemaan katettua terassia. Sen jatkeeksi tulee vielä omille perustuksilleen reilunkokoinen kattamaton terassi, jotta saamme hyödynnettyä auringon kiertokulun.

Nyt tontilla tapahtuu sitä tahtia, että ei meinaa perässä pysyä. Onneksi meillä on tässä kiireisessä keväässä ammattilaiset apuna, joten luotto siihen, että tästä tulee joskus valmistakin, säilyy vahvana.

Onko lukijoissa ihmisiä, joilla on raksahommat tulossa tai ehkä suunnittelevat tekevänsä itse maatyöt? Leca-harkkojen luvataan olevan helppoja käsitellä myös omatoimirakentajille.  Avuksi Lecan sivuilta löytyy paljon suunnittelu- ja työohjeita. Kannattaa siis kurkistaa ohjepankista videot ja esitteet sekä tutustua neuvoihin Leca-kevytsoran ja -harkkojen käyttöön.

Kurkistetaan lopuksi vielä saunalle. Siellä perustamistapana oli pilariperustus eli valmis saunarakennus nostetaan vain pilareiden päälle. Meillä kävi onni myötä kelien suhteen ja sää suosi valujen kuivumista ja työn jouhevaa etenemistä.

Juuri tänään, noin viikko näistä maatöistä, mökkitontille ajoi rekka, jonka kyydissä oli valmis saunarakennus. Kaivinkone onneksi vielä tasoitteli multakasat, siisti pihapiirin ja levitti hiekat rannalle. Tekemistä riittää takuuvarmasti koko kesälle, mutta nyt on hommat saatu kunnolla käyntiin.

Perustavanlaatuisia päätöksiä siis tehty ja paikat rakennuksia varten on laadukkaasti ja luotettavasti valmiina. Mielestäni on kauniisti sanottu, että pohjatyöt ovat perusta unelmille. Kyllä tästä hyvä tulee!

Lue myös: 

Mökkipäiväkirja, osa 1: Lähtötilanne

Saatat pitää myös

2 Kommentit

Marita 7 kesäkuun, 2018 - 10:14 pm

Ihanaa – saatte mökin! Se on minunkin unelma 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 7 kesäkuun, 2018 - 11:12 pm

Kiitos myötäelosta Maritta! Sitä täälläkin ihmetellään, tuntuu yhä välillä ihan uskomattomalta 🙂

Reply

Jätä kommentti