Miltä näyttää Asuntomessuilla kuukautta ennen avajaisia?

by Kerttu

Enää noin kuukausi ja sisustajan ja rakentajan inspiroivin kesätapahtuma eli Asuntomessut alkaa! Tällä kertaa messut rakentuvat Poriin, jonne tein elämäni ensimmäisen visiitin tällä viikolla. Sain kunnian käydä kuvaamassa ennakkoon erään todella kauniin talon, ne kuvat julkaisen blogissa ensi viikolla.

Tässä postauksessa kurkistetaan, miltä näyttää Asuntomessuilla tasan kuukautta ennen avajaisia. Pihoilla kävi todellinen kuhina, kun istuksia, kiveytyksiä ja maalauksia hoidettiin lähes jokaisessa talossa samaan aikaan. Vaikka Asuntomessurakentaminen on varmasti hurmuinen urakka, on sen hyvä puoli siinä, että kaikki saavat raksa- ja pihahommat kerralla valmiiksi.

Vuoden 2018 Asuntomessut on  6.7.-5.8.2018 ja teemana on asuminen läpi ihmiselämän.

Alueelle rakentuu 28 pientaloa, 1 korjausrakentamiskohde, 1 rivitalo, palvelutalo sekä päiväkoti. Yhteensä messuilla voi tutustua asumiseen 34 messukohteessa.

Alue on tiivis ja tontit lähellä toisiaan, äkkiseltään olisin itse kaivannut väljempää kaavoitusta. Mutta tätä se kaupunkiasuminen tänä päivänä ja etenkin tulevaisuudessa, eikä  moni edes halua suurta pihaa hoidettavakseen. Yksi teema onkin  moderni pientalokaupunkiasuminen, joka on inspiroitunut puutalokaupunginosista. Vaikutteet näkyvät muun muassa rakennusten sijoittumisessa ja pihojen tehokkaassa käytössä.

Asuntomessualue sijaitsee joen rannalla Karjarannassa, joka on aika lähellä kaupungin keskustastaa. Juna-asemalta taksimatka kesti reilun viisi minuuttia. Messualueelta pääsee sillan ylityksellä Kirjurinluodon  ulkoilu- ja virkistysalueelle.

Messut synnyttävät kokonaan uuden kaupunginosan, kun Karjarannan vanha teollisuusalue herätetään uuteen kukoistukseensa.

Minua ihastuttaa elinkaariajattelu ja moderni yhteisöllisyys, jossa yksityisyyden ja rauhan lisäksi saatavilla on tukea ja turvaa eri elämänvaiheisiin. Kriittiset ajat esim. yksinäisyyden kokemiseen tulee usein vanhemmuuden myötä pikkulapsiaikana sekä seniori-iässä.

Messujen teemaviikot lupaavat esitellä älykkäitä ratkaisuja, joiden avulla elämästä tulee himpun verran onnellisempaa ja helpompaa. Tavoiteena asuinalueella on, että  asumisessa yhdistetään oma rauha ja turvallisuus siihen, että kukaan ei jää kotipiirissään yksin.

Messuille rakentuu maltillisen kokoisia taloja, pienimmät 80 neliötä ja suurimmat 250 neliötä. Aika paljon tyypillistä ja trendikästä tämän päivän modernia arkkitehtuuria on paljon esillä, mutta myös erilaisia ja erityisen mielenkiinnon herättäviä kohteita. Teki mieli jo kurkistella ikkunoista, miltä sisällä näyttää!

Seuraava kuukausi messuilla ahkeroidaan, osittain jopa yötä päivää. Hommaa riittää varmasti ja olen kuullut,  että joskus viimeinen lista naputellaan paikoilleen vasta muutama minuutti ennen avajaisten alkua.

Yksi juttu muistuksena kaikille messukävijöille: useimmat talot ovat ihan oikeiden ihmisten koteja ja usein myös taloa esittelee / paikalla on rakentajaperhe. Taloja saa ihastella, ihmetellä ja kommentoida, mutta ihan niin kuin kaikessa muussakin mielipiteiden esittämisessä, myös Asuntomessuilla tulisi muistaa peruskohteliaisuus.

Jos haluaa avata sanaisen arkkunsa negatiivisessa mielessä, sen voi tehdä talon ulkopuolella. Jokainen talo on jonkun toteutunut unelma, vaikka se ei olisi sellainen kun itse rakentaisit, kunnioitetaan toisen työtä ja ajatuksia. Kriittisiäkin mielipiteitä voi esittää kohteliaasti, rakentavasti ja kunnioittaen.

Tsemppiä messurakentajien viimeiseen puristukseen. Odotan innolla näkeväni messutalot ja -pihat valmiina!

Saatat pitää myös

3 Kommentit

Jantunen / Tuuletuksia 9 kesäkuun, 2018 - 12:55 pm

Olen myös alkanut lämmetä vähitellen tiiviimmälle rakentamiselle ja vaikuttaakin varsin kiinnostavilta messuilta.

Ihana ihana tuo ohje peruskäytöksestä messuillessa, näin siitä voi tulla kaikille mukava ja iloinen tapahtuma 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 11 kesäkuun, 2018 - 1:39 pm

Odotan innolla, että pääsen näkemään taas messut valmiina! On se vaan inspiroiva tapahtuma 🙂 Usein tosiaan unohtuu, että talot eivät ole vain näyttelykohteita vaan ihan oikeita koteja. On se vaan rikkaus, että saamme nähdä niin monenlaisia koteja, ei vain niitä oman maun mukaisia 🙂

Reply
Retromoderni 15 kesäkuun, 2018 - 6:28 am

Nähdäänkö pressipäivässä? Innolla odotan, Mikkeli kun jäi välistä.

Reply

Jätä kommentti