Huvila on, sitten se huussi

by Kerttu
Huvila on, sitten se huussi

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ:KODIN TERRA JYVÄSKYLÄ

Pitkästä aikaa kuvia ja enemmän kuulumisia mökkitontilta!  Tai eihän tuo enää mikään pelkkä tontti ole, vaan siellä seisoo ylväänä myös mökki. Kaikki on sujunut joutuisasti ja olemme jopa aikataulua pikkuisen edellä.

Viikonlopun aloitin Jyväskylän Kodin Terrassa, josta hain Tikkurin paneelimaalia, Anzan pensseleitä ja suojapaperia. Kaikki oli valmista, kun pidimme eilen pienet talkoot ja maalasimme sisäkaton paneelit valkoiseksi.  Ajattelen, että se raikastaa ja tuo valoa kokonaisuuteen, sillä seinät ja lattia jää puunsävylle. Ensi viikolla paneelit ovatkin jo katossa. Lattia tuli valmiiksi viime viikolla ja pian syntyvät myös väliseinät.

Teimme päätöksen, että palkkaamme mökille apuvoimaa, sillä omat aikareseurssimme eivät mitenkään olisi riittäneet sellaiseen tahtiin, että kesällä pääsemme mökistä nauttimaan. Päätös on osoittautunut hyväksi, sillä pintakäsittelyissä, projektin suunnittelussa ja päätösten teossa on aika paljon hommaa joka tapauksessa. Kun mökki saadaan asuttavaan kuntoon, voimme pihapiiriä ja muita hommia tehdä pikkuhiljaa.

Mökille tullaan sisään terassin kautta, jonka 28 neliötä toimii hyvänä lisätilana. Terassilauta on lehtikuusta ja sen ostimme myös Kodin Terran Jyväskylän myymälästä, heidän kuljetuspalvelunsa toi kuorman tilausta seuraavana päivänä suoraan mökille. Terassitkin ovat nyt hyvässä vaiheessa, mutta palataan niihin vielä tarkemmin. Ajatus on siis tuon kiinteän terassiosan lisäksi rakentaa jatkoterassia, jonne aurinko paistaa koko päivän.

Mökin takana kulkee kävelysilta huussiin, jolle on paikka metsän reunassa. Ajatuksemme on, että kävelysillat yhdistävät huussin, mökin ja saunamökin, jolloin liikkuminen on helppoa vaikka ihan paljain varpain. Terassien ja kävelysiltojen avulla ympäröivä luonto saa olla aikalailla omillaan, mitään kitkettäviä perennapenkkejä tai ajettavia nurmikkoja ei ole tarkoitus tehdä.

Entäs se huussi sitten? Viime keväänä, ennen ensimmäisen mökkisuunnitelmamme katastorofaalista kariutumista, teetin huussikuvat Inka-maria Halmisella. Hän piirsi wc:stä sekä saunamökkiin että päämökkiin sopivan pienen hirsirakennuksen. Nyt kun päämökissä ei ole hirsinurkkaa, pitää pohtia jätetäänkö suunnitelma tällaiseksi vai muokataanko sitä hieman. Kuvissa on kaksi erilaista porrasvaihtoehtoa ja pitää vielä katsoa, mikä tyyli sopii parhaiten kävelypolun kanssa.

Suunnittelun pohjana oli ajatus olisi, että huussin katto on samoin päin kuin mökin katto. Tilassa on noin kolme neliötä ja kaksi ikkunaa ja tilaa käsienpesulle.   Käymäläksi valitsimme Biolanin Kompostikäymälä Econ. Täytyy muuten nostaa hattua tuotekehitykselle tällä saralla, kaukana ovat lapsuuden ulkovessamuistot näiden uusien tuotteiden rinnalla.

Biolan Kompostikäymälä  on on siisti ja ympäristöystävällinen käymälä, joka kompostoi nopeasti ilman sähkö- tai vierämäriliitäntää.  Monikäyttöisyyttä lisää se, että kompostikäymälässä on mahdollista kompostoida myös keittiön biojätteitä.  Tyhjennyksen luvataan olevan helppoa ja lopputuotetta voidaan katekompostina puutarhassa ja kasvien lannoitukseen.

Kun mökkiä katsotaan edestäpäin, huussi jää oikealle metsän laitaan. Päätyseinällä ei ole muita ikkunoita kuin parven pieni tuuletusikkuna, joten rakennus saa olla rauhassa. Aurinkosähköt on vedetty myös vessaan eli sinne saadaan valaistus toimimaan syksyn hämäriä iltoja varten.

Kodin Terra on ollut hyvä kumppani jo pitkän aikaa, saman katon alta olemme hankkineet kaikki rakentamisen tarvikkeet ja myymälän sijainti on sopivasti täysin mökkimatkamme varrella. Pidän myös siitä, että en koskaan tunne oloani siellä tyhmäksi, vaikka kyselenkin välillä ihan hassuja kysymyksiä. Periaatteeni kun on, että tekemällä ja kysymällä oppii ja siinä tämä mökkiprojekti on kyllä erinomainen opettaja. Usein myyjä vielä tarkistaa, että minulla on kaikki projektiin liittyvät tarvikkeet ja tätä arvostan, ei ole hauskaa huomata mökkitontilla, että jokin perusasia puuttuu.

 

 

Otan ilolla vastaan kaikki vinkit mökkivessan rakentamiseen ja suunnitteluun. Nyt on taas käsillä ne kuuluisat viimeiset hetket, jolloin voi vielä vaikuttaa lopputulokseen. Nikkarointipuuhiin huussin osalta päästään heti kun lumet sulavat ja perutustukset löytyvät kinosten alta.

Innolla odotan taas ensi viikon edistysaskeleita mökillä. Ja nyt sanon sen ääneen; onneksi suunnitelmat pettivät viime kesänä pahemman kerran. Nyt tästä kaikesta tulee paljon parempi!

Saatat pitää myös

3 Kommentit

neito 4 huhtikuun, 2019 - 8:45 am

Huussin kompostijätettä ei saa heti sen maaduttua käyttää ruokakasvien lannoittamiseen. Suositus on kai muutama vuosi ennen kuin sitä voidaan hyödyntää ruokakasvien lannoittamiseen. Mutta kukkapuskien, pensaiden yms. koristeena olevien kasvien lannoittamiseen voi käyttää heti. Ilmeisesti maatuneessa mullassa säilyy jonkin oikaan ulosteesta peräisin olevia bakteereja. Ainakin näin mun äiti on mulle selittänyt, kun mökillä huussia tyhjentävät ja hyödyntävät. Oikein toteutettuna huussi on hajuton ja maatuminen tapahtuu varsin nopeasti (saman kesän aikana). Mun vanhempien mökillä on oikein hyvin tehty ja hoidettu huussi, josta mieheni oli alkuaan yllättynyt, kun oli tottunut hyvin pahasti haseviin ja epämiellyttäviinkin huusseihin. Jaksaa vielä vuosienkin jälkeen ihmetellä asiaa, et voi olla niin hajuton ja siisti.

Reply
Juhani 15 huhtikuun, 2019 - 4:14 pm

Hei. En nyt teidän kokonaisuudesta tiedä, mutta meillä on puucee ja samassa varasto. Tosi kätevä juttu, jollei teillä sitten jo ole (tai tulossa) erikseen varastoa. Ja tosiaan kompostoiva WC on ihan mahtava ja hajuton juttu.

Reply
Kerttu 16 huhtikuun, 2019 - 3:14 am

Hei! Tämä olisi kyllä yksi vaihtoehto, sillä myös varastotilaa tarvitaan. Eipä tullut mieleen näitä kahta yhdistää! Kiva kuulla, että kombinaatio toimii 🙂

Reply

Jätä kommentti