Yksi kulmikas asfalttipiha, kiitos

by Kerttu

Lämmin kiitos kannustavista kommenteistanne! On jotenkin tosi merkityksellistä, että blogissanikin myötäeletään 🙂  Haluaisitteko nyt kurkistaa meidän etupihallemme?

IMG_8376

Tekisi mieli vähän tuulettaa! Pihamme saapui asfaltti ja se on viimeinen iso hankinta taloomme tai pihaamme, elementit alkavat olla kasassa. Pohdimme pitkään, laitammeko pihan sisäänkäynnille asfaltin vai laatoituksen. Toki laatta olisi ollut tyylikäs, mutta toisaalta asfaltti on konstailemattoman ajaton valinta. Moderniin taloomme ja sen mustaan peltikattoon sopii musta asfalttikin.

IMG_8375

Tietysti valintaan vaikuttivat myös hinta sekä asfaltoinnin laittamisen helppous. Pihatöitä tehdessämme ensimmäisenä kesänä koko alue pohjustettiin huolellisesti finnfoamilla. Sen jälkeen piha on saanut painua rauhassa. Nyt, reilu pari vuotta pihatöiden tekemisen jälkeen sisällekin kulkeutuvasta kivimurskasta päästiin vihdoin eroon. Ensi keväänä pitää kärrätä multaa ja istuttaa nurmikko kiinni asfaltin reunaan. Helppohoitoisuus on ollut yksi pihantekemisen kulmakivistä.

IMG_8374

Mutta millaista on laittaa visuaalisen ihmisen pihaan asfalttia? Pyysin, ettei pihallemme tehtäisi lainkaan kaarevia muotoja. Tämä oli kuulema vähän asfalttimiehiä naurattanut, mutta kyllähän sitä pitää homma hoitaan niin kuin rouva sanoo. Talomme kulmikkaisiin muotoihin sopii myös suorat linjat asfaltissa. Ja eihän se nyt huono asia ole, jos työmiehiä vähän hymyilyttää töitä tehdessään 😉 Olen iloinen että toivomustani kuunneltiin. Perinteisen pyöreiden linjojen sijaan asfaltti on nyt ryhdikkään graafinen ja nurmikko viimeistelee sen ilmeen.

Syysistutuksetkin nököttävät kiltisti pahvilaatikossaan. Kasvit ovat kyllä siitä varsin käteviä, että ne eivät valita, vaikka joutuisivatkin hieman odottelemaan 😀 Millaisia valintoja muut omakotitaloasujat ovat tehneet, laatoitus, asfaltti vai joku muu?  

Saatat pitää myös

19 Kommentit

retromoderni 24 lokakuun, 2014 - 7:02 am

Kyllä asfaltti on kätevä, jota löytyykin melkoinen alue etupihalta, takapihakin vois olla 😉

Reply
modernistikodikas 24 lokakuun, 2014 - 11:06 pm

On se kätevä, kunhan vain ei roudi 😀

Reply
Satu 24 lokakuun, 2014 - 7:08 am

Hei Kerttu.
Meillä on muutaman vuoden vuoden vanhassa pihassamme sekä laattoja että asfalttia. Olisi ollut liian kova homma ja myöskin kovin kallista laitaa koko alue laatoille.
Talon julkisivun edusta on laatoilla, kuten halusin. ”Ajokaista” on asfalttia ja se on reunustettu laatoilla. Tykkään kovasti, mutta jos tekisin uudelleen eikä tarvitsisi miettiä kustannuksia, valitsisin kokonaan laatoilla olevan pihan.
Tällaisena tavallisen palkansaajana on pakko miettiä, mikä on järkevää. Kolme lastamme kiittävät asfalttialuetta, koska siinä ei ole saumoja ja se on tasainen. Myöskin lumityöt on helppo tehdä, kun alue on tasainen.
Mukavalta näyttää Sinunkin pihasi ja silmä tottuu kyllä asfalttiin.
Kaikkea hyvää kodinlaittoon ja ennenkaikkea odotukseen.
Toivotteleepi Satu

Reply
modernistikodikas 24 lokakuun, 2014 - 11:07 pm

Juuri näin! Meilläkin on kulkuväylät sisääntuloon, varastoille ja terassille laatoilla, mutta sitten ajoväylä päätettiin asfaltoida. Kiitos ajatuksistasi, uskon että kun saadaan vielä nuo reunat viimeistelyä, kokonaisuus on meidän tarpeisiin ihan passeli 🙂

Reply
Anna 24 lokakuun, 2014 - 7:38 am

Hei! Onpa kiva lukea tästä projektista, joka meillä on kovasti pähkäilyn alla. Me asumme vanhassa rintamamiestalossa, jonka etupiha on jotakin aivan kammottavaa. Se ei ole multaa, se ei ole hiekkaa eikä se todellakaan ole soraa, mutta se on jotakin mikä menee todella pehmeäksi ja mutaiseksi keväisin kun lumi on sulanut tai kesäisin rankkasateen jälkeen 😀 Aivan kamalaa! Tämä vanha piha on kaikenlisäksi aika epätasainen, eli hommia riittäisi. Olenkin koittanut miettiä kustannuskysymyksiä sekä mikä olisi talon tyyliin sopivin piharatkaisu, laatat vai asfaltti. Asfaltti olisi minusta selkein ja niin kuin sanoit itsekin, ajaton valinta. Olen kuullut että asfaltin teko olisi edullisempaa, mikäli työmiehillä olisi tässä ihan lähistöllä hommia. Pitääköhän paikkaansa? Voitko sinä valottaa hieman kustannuksista hieman teidän pihan kohdalla?

Kiitos kivasta blogista, tästä on tullut huomaamatta yksi niistä muutamasta blogista, joita seuraan aktiivisesti 🙂 Hyvää viikonloppua!

Reply
modernistikodikas 24 lokakuun, 2014 - 11:09 pm

Meille laitettiin asfalttia lähistölle, joten saatiin siinä siivellä omallekin pihalle. En nyt muista neliöhintaa, mutta voin sen mieheltäni tarkistaa. Jos laatat olisi laittanut itse, hintaero ei olisi ollut suuri. Mutta pohjatöiden ja laatoitajien työn kanssa hintaeroa kertyy.

Kiva kuulla, että viihdyt blogini parissa <3

Reply
ma 24 lokakuun, 2014 - 8:51 am

Kannattanee harkita nurmikon vahvistamista näissä kulmissa reikäkivin (nurmikivin, tai miksikä niitä nyt ikinä kutsutaankin), sillä ajoneuvot eivät käänny suorakulmaisesti. Ne asfaltin pyöristyssäteet on kyllä tarkasti mietitty niin, että kääntyvät ajoneuvot eivät viistä nurmikkoa rikki. Meidän taloyhtiön pihassa on liian pienet pyöristyssäteet ja nurmikko ei kasva kunnolla näissä kulmissa. Lisäksi nurmikko on rumasti painununut näistä kulmista ja syvennyksiin tulee lapsien iloksi (!) syvät vesilätäköt sateella. Toivottavasti pihanne mitoitus on riittävän väljä, että autot mahtuvat kääntymään niin, että pyörät eivät leikkaa nurmikon kautta, vaan pihan suorat linjat säilyttävät siistin ja viimeistellyn ilmeen. Varsin nopeasti ”aika näyttää”, että muodostuuko pihaan näitä ajolinjojen oikaisuja.

Reply
modernistikodikas 24 lokakuun, 2014 - 11:10 pm

Tuo on hyvä pointti! Meillä pitäisi riittää linjat pihassa niin, että ei tarvitse ajaa nurmikolle. Autokatoksesta kun voi peruuttaa suoraan tielle ja tuo kohta mikä on kuvassa, on varaparkkipaikka.

Reply
Syhi/syhinä-blogi 24 lokakuun, 2014 - 9:40 am

Näyttää todella tyylikkäältä! Täällä pohditaan kivetyksen ja asfaltin välillä. Meillä on piha täynnä moottoriajoneuvoja niin kivetykseen olemme päätymässä, sillä mahdollisten öljyjälkien syntyessä kiviä voi paikoittain vaihtaa 🙂 Pitää vielä ensi keväänä kilpailuttaa hinnat.

Reply
modernistikodikas 24 lokakuun, 2014 - 11:11 pm

Kiitos Syhi! Kilpailuttaminen tosiaan kannattaa, sillä saattaa säästää huomattavia summia 🙂

Reply
Lisa 24 lokakuun, 2014 - 10:29 am

Hyvältä näyttää! Olen ehdottamasti asfaltin kannalla se on parempi sekä visuaalisesti että käytännöllisyyttä ajatellen. Kivet painuvat aina vaikka olisi ollut miten hyvä firma niitä laittamassa. Lisäksi kivilaattojen välissä on sitä hiekkaa…

Reply
modernistikodikas 24 lokakuun, 2014 - 11:12 pm

Kiitokset Lisa! Onneksi asfaltillakin on hyvät puolensa 🙂

Reply
satu 24 lokakuun, 2014 - 11:52 am

Meillä oli tarkoitus laatoittaa ensin koko etupiha, mutta olemme myös alkaneet kallistua asfaltin puoleen niin, että laatoitamme osan talonpuoleisesta päästä. (saa nähdä, mitä tuollaisesta laatan & asfaltin yhteenliittymästä sitten saadaan aikaan – laataksi on tarkoitus ottaa HB:n patinoitua kiveä). Meilläkin tuota nykyistä kivituhkaa kulkeutuu sisälle etenkin kostealla kelillä.

Kun tuo tie ensi vuonna (luultavasti) meidänkin kohdalta asfaltoidaan, niin otamme sitten monen muun lähitalon kanssa samaan aikaan pihoihimme asfaltit, niin luultavasti säästetään edes vähän verrattuna siihen, että kukin talo hommaisi erikseen omansa.

Reply
modernistikodikas 24 lokakuun, 2014 - 11:13 pm

Niin se kannattaakin tehdä, että kun lähialueelle laitetaan asfalttia, niin siinä samalla sitten tilaa omaankin pihaan. Meilläkin on laattaa sisäänkululla ja asfatti meni sen reunaan tosi nätisti 🙂

Reply
Johanna K. 24 lokakuun, 2014 - 1:17 pm

Tyylikkäältä näyttää! Pienessä rivariyhtiössä päätimme laittaa asfaltin, ja se oli kaunis, käytännöllinen ja juuri lasten kannalta ihana. Muutimme sittemmin pari vuotta sitten uudehkoon omakotitaloon, jossa etupiha on laatoilla. Tämäkin on kaunis, tyylikäs ja ajaton, ja mutta työtä siinä on selvästi enemmän. Hiekkaa kertyy laattojen väliin, ja muutamassa vuodessa väliin on alkanut kasvaa jo paikoin sammaltakin. Hoitamista on siis ihan eri tavalla.

Reply
modernistikodikas 24 lokakuun, 2014 - 11:14 pm

Kiitoksia Johanna K! Kiva kuulla tämä, sillä olemme erityisesti hakeneet helppohoitoisuutta pihaltamme 🙂

Reply
Riksu 24 lokakuun, 2014 - 9:01 pm

Meille tuli laatoitus asfaltoinnin sijaan. Hyvin olisi voinut valita kaikista kolmesta vaihtoehdosta: asfaltointi, laatoitus ja edellisten yhdistelmä. Koin kiusalliseksi asfaltin kohdalla sen, että asfaltoidulta tieltä jatkuisi melko leveänä kaistaleena samainen asfaltti pihaamme. Nyt näkee, että tuossa on tie ja tässä on meidän piha. Aika näyttää, kuinka paljon hoitoa tuo laatoitus vaatii. Tuntuu, että sekä laatoitus että asfaltti vaativat vihreyttä pehmentämään ilmettä.

Mutta mikä on yhteistä? Myös meillä tuuleteltiin, kun päästiin kivituhkan sisälle kulkeutumisesta eroon :).

Reply
modernistikodikas 24 lokakuun, 2014 - 11:16 pm

Hyvältä kuulostaa teidän valintanne. En huomannut tuohon postaukseen kirjoittaa, että meillä on laatoitus sisäänkäynnillä sekä kululla varastoille ja terassille. Asfalttia tuli reilu 100 neliötä eli autokatokseen ja sisääntulokäynnille sekä kuvassa näkyvälle vierasparkkipaikalle.

Ja hei, näitä pieniä edistymisiä kannattaa tuulettaa! 😀

Reply
Jake 5 heinäkuun, 2021 - 8:54 am

Todella upealta tuo teidän pihan asfaltti näyttää kuvissa. Asfaltti on tosiaan ajaton valinta kuten mainitset ja tulee kestämään pitkään käytössä. Hienoa, että sait myös tahtosi läpi ja asfaltointi tehtiin kulmikkaasti pihalle. Olen itsekin harkinnut pihan asfaltointia ja tämä kirjoitus innosti miettimään asiaa lisää.

Reply

Jätä kommentti