Ennen ja jälkeen blogipostauksen

by Kerttu

Behind the scenes

Monet ihmettelevät, miten ehdin kirjoittaa blogia lähes joka päivä. Otetaan pieni kurkistus eilisen postauksen kulisseihin eli asioihin, joita tapahtui ennen ja jälkeen postauksen. Lähdin töistä klo 16 ja noin kaksikymmentä minuuttia myöhemmin olin hakemassa tytärtä päiväkodista. Kotiin päästyä neljävuotiaan nälkä on usein konkreettisestikin kiljuva, joten pöperön on parempi ilmestyä pöytään noin kymmenen minuutin kuluessa siitä hetkestä, kun huopatossut on potkaistu eteisen länsi- ja itänurkkiin.

Neidin ruokaillessa suoritan pikasiivouksen keittiölle, jossa vallitsee vauhdikkaan aamulähdön jälkeen suurpiirteinen hurlumlei-tunnelma. Kodin lämpötila tuntuu vähän viileältä, joten päätän sytyttää takkaan tulen. Onneksi Kanto-telineestä löytyy muutama puu valmiiksi, joten hommaa ei tarvitse aloittaa kylmästä puuvajasta halkoja hakien. Totean itsekseni, että takan lasiluukku on todella mustunut ja päätän pestä sen pikapikaa ennen sytyttämistä. Haen rätin, pesuaineet ja ämpärin ja suoritan sotkuisehkon puhdistusoperaation. Seuraavaksi huomaan, että alaluukku on aivan täynnä tuhkaa ja tyhjennän sen. Tämä saa aikaiseksi tuhkapölläytyksen, jonka vuoksi haen imurin ja imuroin tuhkat, eteisen hiekat ja keittiön muruset pois. No, nyt pääsen vihdoin sytyttämään takkaa. Vilkaisu kelloon kertoo, että tytöllä alkaa kaverisynttärit naapurissa puolen tunnin kuluttua ja korttikin on vielä kirjoittamatta. Tulet takkaan ja korttihommiin.

Kun tyttö on viety juhlimaan palaan kotiin ja käynnistän pyykinpesukoneen. Ajattelen, että olisi kiva tehdä postaus uudesta nätistä jakkarastani ja päätän napata pari kuvaa. Ensimmäiset puut ovat jo palaneet lähes loppuun, eikä auta kun lähteä pakkasta uhmaten hakemaan lisää. Hugo-koira livahtaa ovenraosta mukaan ja haukahtelee hämärässä varjoille. Yritän etsiä puupinosta jumbohalkojen joukosta vähän pienempiä, jotta ei vaan tarvitsi tarttua kirveeseen tai sahaan. Komennan koiraa ja tunnen tikun uppoavan syvälle oikeaan etusormeeni, hitsi! Ei kun takaisin sisälle ja lisää pökköä pesään. Lämmitän kupin teetä ja kaivan kameran esille. 
Nappaan muutaman kuvan ja siirrän ne koneelle. Postaus syntyy puolessa tunnissa ja sisältää kaksi asiavirhettä. Ihan näin rentoa ei bloggaamisen ole tarkoitus olla 😉 Artek-jakkarani ei ole E60 vaan 60 ja toisin kun totesin, juhlavuoden jakkarat ovat päätynyeet jatkovalmistukseen. En ehdi harmitella, sillä tytär pitää hakea juhlista kotiin. 
Mies tulee kotiin ja alkaa valmistamaan seuraavan päivän ruokaa. Itse puuhaan kodinhoitoitohuoneessa ja kun saavun keittiö-olohuoneeseen, näen huoneessa vienon pölläkän. Liesituuletin on sekoittanut takan, joka pöllyttää mustaa savua tuhkaluukusta sisälle olohuoneeseen. Sammutan sekunnissa liesituulettimen ja avaan ovet terassille ja etupihalle saadakseni aikaan tehokkaan läpivedon. Kahden tunnin takanlämmitys valuu hukkaan hyytävän pakkasilman vallatessa kotimme. Luulen koiran karanneen avoimesta ovesta, kunnes huuteluiden jälkeen löydäen sen sänkymme alta. Totean, että takan alaluukkuun on tullut tumma värjäytymä, jonka puhdistus ei  tule olemaan helppo homma. 
Ja tämä hässäkkä päätyy blogiiin: ”Pakkasta vastaan on otettu parhaat aseet käyttöön. Mikäs sen paremmin mieltä lämmittäisi, kuin takkatuli, villasukat ja iso kuppi kuumaa teetä?”

Sitähän se arki on. Muuttuvia tilanteita ja sattumuksia, vahinkoja ja ilonaiheita. Ihan parasta on, että kaiken tämän jälkeen voi vain nauraa kikattaa hysteerisesti:  Se oli sellainen rentouttava ilta takkatulen ääressä!

Saatat pitää myös

35 Kommentit

Anonymous 17 tammikuun, 2014 - 9:15 pm

Kerttu, takan lasiluukun saa puhtaaksi, kun kosteaan paperiin otat tuhkaa ja hankaat sillä lasiluukun ja sitten puhtaalla paperilla viimeinen silaus. Helppoa, eikä tarvitse ämpäri-luuttu-pesuaine arsenaalia. Sillä se lähtee, millä on tullutkin.. pätee tuohon, krapulaan etc..

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 tammikuun, 2014 - 10:43 am

Hei, kuulin tuon vinkin eilen työkaveriltani myös. Täytyy ehdottomasti kokeilla, kiitos!

Reply
Stella 17 tammikuun, 2014 - 9:16 pm

Hahah tää on niin totta, mutta esim mun mielestä on just ihana tulla blogiin kirjoittelemaan ja jakamaan niitä vähän hienompia asioita. Ja muiden blogeja lukiessa unohtuu miten pölyinen oma koti ja miten tiskikone pitäisi tyhjentää ja roskat viedä yms. Joskus tekee hyvää unohtaa arki 🙂 Aina välillä.
PS. Kirjoitat ihanaan tapaan, hymähdin itsekseni tuolle miten neiti potkii tossut länsi- ja itänurkkiin!
Stelliinou’s xx

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 tammikuun, 2014 - 10:45 am

Tämä postaus oli poikkeus säännössä, enkä aio jatkaa tällä linjalla 😀 Mutta toisaalta, arki se on sitä mitä eletään ja vaikka kuinka olisi säätöä ja harmiakin, mielestäni oma asenne on se, joka ratkaisee. Pienille vastoinkäymisille voi nauraa ja niistä voi oppia, eivät ne päivää pilaa 🙂

Reply
Saga / Niittykulma 17 tammikuun, 2014 - 9:18 pm

Heh, ihan mahtava postaus. Juuri näinhän se menee, asiat ei aina ole niin yksioikeisia. Mutta mielummin sitä pidemmän päälle lukee niitä kaunisteltuja versioita 🙂

Reply
Saga / Niittykulma 17 tammikuun, 2014 - 9:19 pm

Kun sitä samaa sählinkiä riittää ihan tarpeeksi omassakin elämässä – ja kenen elämässä nyt ei riittäisi.

Reply
Sanna InspiredByLove 17 tammikuun, 2014 - 9:31 pm

Hahah asian ytimeen kuten se mun eilinen instagram kuva… 😛

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 tammikuun, 2014 - 10:46 am

Heh, joo just näin ;D

Reply
Marjukka/Nuapurissa 17 tammikuun, 2014 - 9:31 pm

Voi miten kiva postaus! Tavallisia arjen asioita on myös kiva lueskella. Samanlaista sekoilua tämä arki taitaa olla lähes jokaisessa huushollissa. 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 tammikuun, 2014 - 10:47 am

Onneksi en nyt joka päivä näin paljon sekoile 😀 Mutta postauksen poinni olikin se, että blogitekstien takana on tavallinen arki iloineen ja suruineeen. Se mikä ratkaisee, on oma asenne myös harmeihin ja hankaluuksiin 🙂

Reply
Meiju / Valkoisen talon arkea 17 tammikuun, 2014 - 10:09 pm

Voi miten mainio postaus! Mukavaa viikonloppua sinne suunnalle!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 tammikuun, 2014 - 10:47 am

Kiitos Maiju, välillä vähän erilaista menoa 🙂

Reply
Saara 17 tammikuun, 2014 - 10:35 pm

Hei mahtava postaus ja just näin se menee 😀

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 tammikuun, 2014 - 10:48 am

Elämäää, ei sen vähempää <3

Reply
Saara 17 tammikuun, 2014 - 10:35 pm

Hei mahtava postaus ja just näin se menee 😀

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 tammikuun, 2014 - 10:48 am

🙂

Reply
Anonymous 17 tammikuun, 2014 - 10:51 pm

…ihan taas jännityksellä odotti että no mites se Kertun arki sujuu…:) Ja voi kun hymyilytti välillä, taitaa se arki olla jokaisella samantyylistä! 🙂

Heli

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 tammikuun, 2014 - 10:49 am

Arki on täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita! Mutta se ratkaisee, miten asioihin suhtautuu. Ei se päivä kovin pienestä saisi pilalle mennä 🙂 Hyvät naurut ja eteenpäin.

Reply
Anonymous 18 tammikuun, 2014 - 11:46 am

Hah,ihanasti kirjoitettu,tätähän se arki pääasiassa on 🙂 Ihanan kirpsakkaa viikonloppua! 🙂
ps. mikä teidän eteisen lattialaatan tyyppi on? (laattapohdintoja menossa)
Ellen

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 tammikuun, 2014 - 10:01 pm

Moikka Ellen! Meillä on eteisessä Laattapisteen PPA Zeus Negro C36106, koko 30 x 60 cm.

Reply
Kristiina / Deko 133 -blogi 18 tammikuun, 2014 - 12:03 pm

Hih, ihana raportti! 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 tammikuun, 2014 - 10:02 pm

Heh, vähän arkirealismiä väliin, vaikka en kyllä ihan aina ole näin paha säätäjä 😀

Reply
Jenni/Talosanomat 18 tammikuun, 2014 - 12:32 pm

No ihan just näin! 😀 Reality takkailta sujuu osapuilleen tämän kaavan mukaan usein täälläkin! Operaatioon liittyy toisinaan myös palohälytin! 😉 Loistavaa kuvausta, taas! 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 tammikuun, 2014 - 10:05 pm

Yleensä saan kyllä senkin huutamaan, mutta nyt ihme kyllä ei 😀

Reply
Jenni/Talosanomat 18 tammikuun, 2014 - 12:33 pm

Niin ja tosi hyvännäköinen banneri! 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 tammikuun, 2014 - 10:05 pm

Kiitos, minäkin tykkään!

Reply
Jutta// Projekti Verkaranta 18 tammikuun, 2014 - 12:51 pm

Heh, kuinka elämänmakuinen postaus 🙂 Siitä paistoi läpi elämä. Se ihan tavallinen ja arkinen. Näin se usein myös meillä menee. Aina kuitenkaan ne hetket ei päädy blogiin. Vaikka joku ihmetteleekin eikö tavallista elämää eletä blogin takana laisinkaan. Mutta kuinkavain – kiitos, sait tällä hymyilemään 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 tammikuun, 2014 - 10:10 pm

Eihän sitä itsekään voinut kun nauraa säädölle, ei ihan se rento ilta takkatulen ääressä toteutunut 🙂 Kiitos Jutta!

Reply
Secret 18 tammikuun, 2014 - 7:29 pm

🙂 ihana kuulla että se tavallinen arki on sielläkin;) no totta kai on. Mutta Hugosta, kuinka pärjäät noiden karvojen kanssa huushollissa vai onko teillä sellaista ongelmaa? Itse koin chihun kanssa sen harmiksi vaikka pientä se oli siihen iloon nähden mitä siitä sai:)

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 tammikuun, 2014 - 10:13 pm

Heippa Secret! Hugosta ei lähde mitenkään erityisen paljoa karvaa. Toki välillä on karvanlähtökausia, jolloin pitää harjata vähän useammin. Mutta muuten ei kyllä ole karvanlähtöongelmaa. Voisiko kova karvanlähtö olla jotenkin yhteydessä ruokavalioon?

Reply
Anonymous 19 tammikuun, 2014 - 11:26 am

Tämä postaus oli kyllä paljon kiinnostavampi kuin se eilinen! Nämä arkikuvaukset ja -sattumukset on kyllä tärkeä osa blogiasi. Jotenkaan en jaksa innostua blogista, jossa arki ei ikinä pääse mukaan vaan aina kaikki on niin harmonista ja kaunista ja kiiltokuvamaista. Toki ymmärrän, että se on vain se kuva, mikä blogiin halutaan välittää, ja monet nimenomaan ja ainoastaan haluavat nähdä ja lukea.
Mukavia talvipäiviä!
T: Emmi

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 tammikuun, 2014 - 9:42 pm

Kiva kuulla, Emmi! Tykkään kirjoittaa välillä arjesta ja elämästä, se tuntuu omalta tavalta pitää tätä sisustuspainotteista blogia. Kuitenkin aina vähän pilkesilmäkulmassa, en toivoisi että kukaan saisi blogistani / blogeista yleensä lisää harmaita hiuksia tai taakkaa 😉

Reply
Helinä 19 tammikuun, 2014 - 5:55 pm

Ihana ja kivasti kirjoitettu postaus :). Kauniita sisustuskuviasi on aina kiva katsella ja hakea inspiraatioita mutta kyllä tästä tavallisen hauskasta arjestakin on välillä kiva lukea. Kuulostaa kovin tutulta :).

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 tammikuun, 2014 - 9:43 pm

Kiitos Helinä, mukavaa kuulla. Myös niitä arjen hankaluuksia voi käsitellä pilke silmäkulmassa 😉

Reply
IMAGE black and white 21 tammikuun, 2014 - 12:33 pm

Ai hyvää päivää miten ihana postaus! 😀
Hyvä muistutus taas kaikille, että elämä bloggarina ei todella ole sitä Artekkia, takkatulta ja skumppaa. 🙂
Mahti meininki Kerttu. <3

Reply

Jätä kommentti