Elämäni ekat venetsialaiset

by Kerttu

Venetsialaiset ovat itselleni varsin uusi juhla, sillä niitä ei ole yleisesti juhlittu Keski-Suomessa kovin pitkään. Ilmeisesti rannikolta koko Suomeen laajentunut perinne juhlistaa valoin ja värikkäin lyhdyin veneily- ja mökkeilykauden päätöstä. Ajankohdaksi on vakiintunut elokuun viimeinen viikonloppu, joten ehkäpä venetsialaiset toimivat koko kesäkauden päätösjuhlana.

Nytkö se kesä on virallisesti ohi? 

Pidimme vielä kiinni kesän viimeisistä rippeistä ystäväni kanssa eilen illalla Helsingissä Hernesaaren rannassa. Ilmassa oli jo vahva syksyn tuntu ja ihan kesävermeissä oli kyllä varsin viileää. Onneksi teltoissa hehkuivat lämpölamput.

Menimme paikan päälle juuri auringonlaskun aikaan, jolloin oli vielä väljää. Veneet lipuivat merellä, valot syttyivät ja DJ soitti sitkeästi kesähittejä hämärtyvässä illassa.

Olen vieraillut vieressä olevassa Löylyssä, mutta Hernesaaren ranta oli uusi kokemus. Paikka olisi varmasti parhaimmillaan lämpimänä kesäpäivänä, jolloin palmujen alla ollessa voisi kuvitella olevansa vaikkapa Välimeren rannalla.

Luulen, että tulevaisuudessa vietän venetsialaisia niiden perinteisemmässä merkityksessä mökillä mennyttä kesää juhlistaen. Niistä kekkereistä puuttunee yksi elementti eli ilotulitus. Eilen nähtiin erityisen hulppea musiikillinen Suomi100-ilotulitus, joka juhlisti sitä, että Suomen viralliseen 100-vuotisjuhlapäivään on aikaa tasan sata päivää.

Helsinki näytti kauniin puolensa, mutta kotiin on vain aina yhtä ihana palata. On se jännä, että virkistysviikonlopun jälkeen väsyttää näin paljon 😉

Veden, tulen ja valon juhla eli venetsialaiset on tervetullut lisä juhlaperinteisiimme. Onhan meillä Suomessa ihan ainutlaatuinen kesä, jonka taika ei ole lopulta edes säistä kiinni.

Juhlitaanko teilläpäin venetsialaisia?

Saatat pitää myös

6 Kommentit

Milla 27 elokuun, 2017 - 9:35 pm

Hep! Kyllä juhlitaan. Asun rannikolla Keski-Pohjanmaalla. Täällä juhlan aiheena on mökkikauden päättyminen. On lapsille ohjelmaa kaupungilla, valoshowta, discoja lapsille, esiintyjiä torilla… kaupunki panostaa kymmenillä tuhansilla euroilla juhlan järjestämiseen.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 28 elokuun, 2017 - 6:46 am

Kuulostaa tosi kivalta! Onko perinne ollut voimassa jo pitkään?

Reply
Satu 28 elokuun, 2017 - 1:21 pm

Millan kuvailemat venetsialaiset kuulostavat Kokkolan venetsialaisilta – ehkä ovatkin? 🙂
Täällä venetsialaisperinne on jo yli 100 vuotta vanha.

Reply
Muuttuva kotini Päivi S 27 elokuun, 2017 - 10:07 pm

Täällä päin juhlitaan isolla tapahtumalla, mutta en ole koskaan ollut ite juhlimassa Venetsialaista. Kävin kesällä katsomassa tuon paikan kun kävin Löylyssä ja oli kyllä aika karun näköinen paikka, ei itelle lämmennyt paikka yhtään :(.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 28 elokuun, 2017 - 6:49 am

Moikka! Kivaa, että yhteinen tapahtuman järjestetään. Meillähän ei tosiaan ole mitään yhteisiä tapahtumia, yksittäiset ihmiset saattavat juhlistaa valoilla tms. Molempia yhdistää meri ja se on parasta antia ❤️

Hernesaaren rantaa ja Löylyä ei voi oikein verrata. Löyly on upea arkkitehtuurinen kohde, kun Hernesaaren ranta taas teltoista rakennettu ”bilekylä”.

Reply
Sara 28 elokuun, 2017 - 8:38 am

MInä olen kotoisin Torniosta eikä siellä ole ollut tapana juhlia venetsialaisia. Täällä nykyisellä kotiseudulla Espoossakaan ainakaan minun tuttavapiirissäni niitä ei juhlita, mutta ajatus niistä on kyllä kiva.

Koska juhlia järjestetään ihan liian harvoin, ehkä ensi kesänä voisi järjestää itse omalla kotipihalla venetsialaiset – tosin ilman tuota ilotulitusta. 🙂

Reply

Jätä kommentti