Aallon jalanjäljillä

by Kerttu

Alvar Aalto ja Jyväskylä, siinä on pari josta niin moni kotikaupungissani on ylpeä. Eilen pääsin vierailemaan eräässä tämän maailmankuulun arkkitehdin merkittävimmistä kohteista ensi kertaa, kun Säynätsalon kunnantalolla oli avoimien ovien päivä.  Olen ajanut monta kertaa talon ohi ihaillen, joten uteliaana lähdin lasten kanssa katsomaan, miltä näyttää tämän modernin arkkitehtuurin helmen sisällä.

Kunnantalo-1-2

Kunnantalo-1-3

Vuonna 1952 käyttöönotettu Säynätsalon kunnantalo ei ole enää käytössä, eikä ole olemassa Säynätsalon kuntaakaan, sillä se liitettiin Jyväskylään jo vuonna 1993. Seuraavana vuonna kunnantalo ja sen pihapiiri suojeltiin rakennustaiteellisen arvonsa vuoksi rakennussuojelulailla.

Kunnantalo-1-4

Ihan tyhjillään talo ei ole, sillä siellä on asuntoja, liiketiloja ja vierashuoneita. Hauska vinkki matkailijoille! Säynätsalon kunnantalolla on vuokrattavana kaksi kaunista vierashuonetta. Vierashuoneet Alvar (7m2) ja Elissa (10m2) ovat yhden hengen huoneita, joissa varusteina on liinavaatteet, jääkaappi, kahvinkeitin, keittolevy ja astioita. Huoneilla on yhteinen WC ja suihku.  Huoneiden vuokrauksesta lisätietoja antaa Alvar Aalto museo, sähköpostiosoitteessa museum(at)alvaraalto.fi tai puhelimitse 040 135 6210.

Kunnantalo-1-6

Alvar Aalto suunnitteli kunnantalon kokonaistaideteoksena ja sen kruunaa Aallon omaa suunnittelua olevat huonekalut.

Kunnantalo-1-7

Kunnantalo-1-8

Syyskuun alkuun saakka tilassa toimii myös kesäkahvila, käykäähän hörppäämässä kahvit historiallisissa maisemissa, jos Jyväskylässäpäin liikutte. Kahvilan aukioloaikoina maanantaista lauantaihin klo 11-17 on mahdollisuus tutustua kunnantalon tiloihin kahvilakäynnin yhteydessä. Meidän vierailupäivänämme keli oli sateinen, mutta ehdottomasti haluan hörpätä kahvit piknikhengessä kauniilla atrium-pihalla vielä tänä kesänä.

takkakuvat x-1-2

takkakuvat x-1-3

Kunnantalon avauspuheessa todettiin: ”Professori Aallon luomus on rohkea ja totunnaisesta tyylistä poikkeava ja ehkä juuri sen vuoksi tavallista arvokkaampi!” Tiedettiin jo silloin, että on syntynyt jotain uutta ja erilaista. Ja totta, tilojen suunnittelussa, rytmityksessä ja hengessä on paljon sellaista, joka olisi voitu suunnitella myös tänä päivänä. Herra Aalto on iskenyt ajattomuuden ytimeen.

***

Saatat pitää myös

2 Kommentit

Harri Taskinen 2 lokakuun, 2016 - 12:02 pm

Säynätsalon kunnantalo on nyt avoinna myös 4.10.-22.12.2016.
Tervetuloa!

Aukioloajat / Opening hours
Tiistai / Tuesday 12-18
Torstai / Thursday 12-18
Sunnuntai / Sunday 14-18

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 lokakuun, 2016 - 6:12 pm

Kiitos tiedosta, pitääpä ehkä taas piipahtaa!

Reply

Jätä kommentti