10 vuotta naimisissa ja kolme päivää Prahassa

by Kerttu

Muutama viikko sitten pakkasimme laukkumme ja lensimme Prahaan juhlimaan 10. hääpäivää. Kohdekriteereinä oli lyhyt lento, paikka jossa kumpikaan ei ole käynyt sekä sopiva koko, jotta kolmen yön reissu ei menisi suorittaessa nähtävyydeltä toiselle. Prahan kohdalla jokaisen kriteerin kohdalle saattoi laittaa oikeinmerkin ja bonuksena saimme vielä edullisen hintatason ja paljon historiaa.

Reissu oli todella onnistunut. Mitä jäi mieleen?

 

 

 

Kompakti kaupunki, paljon turisteja

Prahassa parasta oli se, että kaikki nähtävyydet ovat kävelyetäisyydellä. Me olimme aika paljon keskustassa ja nähtävyyksien äärellä, emmekä olleet yksin. Tavallisena torstaina väkeä riitti joka paikassa ja vastaan tuli paljon isoja turistiryhmiä, jotka seurasivat opasta lippuineen ja kuuntelivat selostusta korvanapista. Itse nautimme suuresti omaan tahtiin kiertelystä ja kaupungin historian googlettelusta mielenkiintoisissa paikoissa.

Kahvila- ja ravintolatarjonta on onneksi runsasta, joten aina löytyi mieluinen paikka lepohetkelle tai ruokailulle.

 

Ihanat sillat

Prahaa halkoo Vltava-joki, joten myös siltoja on paljon. Yksi kuuluisimmista on Kaarlen silta, jota pitkin pääsee vanhaan kaupunkiin. Sillat ovat iso osa kaupunkikuvaa ja jos maltat lukea postauksen loppuun, näet niiden taianomaisuuden auringon laskiessa.

 

Prahan linna

Me käytimme lähes yhden lomapäivän tutustumalla Prahan linnaan. Alueella on monta rakennusta ja paljon nähtävää. Kaupungin korkeimmalla kohoaa linna tunnetuimpana nähtävyytenä sekä sen yhteyteen rakennettu Pyhän Vituksen katedraali, jonka nimestä sai reissun aikana aika monta sanaleikkiä.

Linnan edestä aukeaa upea näkymä kaupungin ylle ja jo sen vuoksi kannatti kiivetä paikalle. Muurien sisäpuolella nähtävyyksiä riittää, ja alueelle myydään eri kohteita kattavia pääsylippuja. Ensin kiertelimme ilmaisia kohteita, mutta jossain vaiheessa halusimme kuitenkin sukeltaa vähän syvemmälle historiaan ja ostimme tiketit.  Osa Pyhän Vituksen katedraalista on avoinna ilman pääsymaksua, mutta lipun oston jälkeen koko henkeä salpaava kokonaisuus avautui kunnolla.

Porukkaa oli paljon, mutta onneksi aluekin iso, eikä jonoja juurikaan syntynyt. Meillä oli Trispteri ahkerassa käytössä ja se avasi mielenkiintoisia tarinoita ja karuakin historiaa. Aika paljon tietoa olisi jäänyt saamatta, ilman ahkeraa googlettelua.

Ruoka & juoma

Olimme pari päivää kunnon turisteja ja pyörimme lähinnä vanhassa kaupungissa ja nähtävyyksien lähettyvillä. Kyllähän se niin on, että mitä kauemmaksi vanhan kaupungin rysistä menee, sen edullisemmat ovat myös hinnat. Tsekkiruoka on tuhtia ja annokset isoja. Koska emme olleet shoppailulomalla ja reissu oli sen verran lyhyt, söimme siellä missä sattui huvittamaan, vaikka hinta olisikin ollut vähän kalliimpi.

Esimerkiksi tästä Prahan linnan kaupunkimaisemasta maksoi mielellään vähän extraa.

Arkkitehtuuri & historia

Praha tarjoilee silmäkarkkia arkkitehtuurin ja kauniiden talojen ystäville. Se on ainutlaatuinen sekoitus eri tyylisuuntia ja toki hyvin säilynyt vanha kaupunki on ehdoton helmi.  Kiersimme pieniä kujia, hörppäsimme kahvit jossain houkuttelevassa kahvilassa ja ihmettelimme ihmisvilinää aukioilla.

Lasten kanssa en välttämättä Prahaan lähtisi, en nähnyt kaupunkialueella yhtään leikkipuistoa. Toisaalta se voi kertoa vain siitä, että olin niin onnellisena aikuisseurassani, että mikään lapsiin liittyvä ei kiinnittänyt liiemmin huomiota.

Jokiristeily

Kaupunki näytti meille parhaan puolensa illallisristeilyllä Vtava-joella. Lähtö oli juuri auringonlaskun aikaan ja kiipesin kannelle katsomaan luonnon järjestämää showta. Vanhat rakennukset, sillat ja ihmisvilinä muuttuivat taideteoksiksi ja koko Prahan keskusta avautui jokinäkymien kautta uudella tavalla.

Ruoka laivalla oli ihan ookoo, mutta maisemat täysi kymppi! Annan kuvien puhua puolestani:

Pitkä viikonloppu tuntui oikein sopivalta ajalta Prahassa.

Lähtöiltana syntyi tekstini Missä onni on. Ei se välttämättä ole Prahassa, mutta se on lähtemisessä, elämyksissä ja siinä tunteessa, että on oikeassa paikassa, oikeaan aikaan ja juuri oikeassa seurassa.

Hyvä reissu, parempi mieli.

Saatat pitää myös

4 Kommentit

Parhaillaan Prahassa 17 lokakuun, 2017 - 10:01 pm

Kyllä Prahaan voi hyvin mennä lasten kanssa. Ollaan täällä toista kertaa ja puistoja on liikaakin – ei meinaa homma edetä, kun aina pitää pysähtyä leikkimään. Ihana paikka ja paljon nähtävää koko perheelle. Suosittelen.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 17 lokakuun, 2017 - 10:14 pm

Kiitos, ensi kerralla lapset siis matkaan mukaan! Taisin tosiaan katsella paikkoja häämatkalaisen silmin ja näin vain nähtävyyksiä ja ihania terasseja sekä kahviloita 🙂

Reply
Kolmen äiti 18 lokakuun, 2017 - 12:25 am

Upeat iltakuvat!
Odottelen jo malttamattomana lisää mökkiprojektikuulumisia.

Reply
Minnea/Minnean muruja 18 lokakuun, 2017 - 1:11 pm

Praha on kyllä käymisen arvoinen paikka! Me olimme siellä miehen kanssa yli 10 vuotta sitten, aikana ennen lasta. Pitäisi varmaan mennä uudestaankin!

Ihanat kuvat!

Reply

Jätä kommentti