Hyödynnä oman elämäsi prime time

by Kerttu
Hyödynnä oman elämäsi prime time
Hyödynnä oman elämäsi prime time

Oletko miettinyt, milloin olet tehokkaimmillasi?

Joskus joku erehtyy luulemaan, että olisin jotenkin erityisen tehokas ihminen. En usko, että olen sen tehokkaampi kuin kukaan muukaan, välillä suorastaan hidas laiskimus.  Sellaista se elämä vain on:  joskus virtaa on kuin pienessä kylässä ja joskus tuntuu, että etanatkin menevät ohi.  Se, että saan suht paljon aikaiseksi liityy siihen, kuinka ajankäyttöäni ja jaksamistani jaksotan.

Paljastan teille tehokkuuteni salaisuuden, tadaa!

Tunnistan aika hyvin tavat, joilla saan itsestäni eniten irti. Vaikka työpäivä kestää kahdeksan tuntia, harva meistä on koko aikaa luova, innostunut, ahkera tai tuottelias -mitä ikinä työ sitten vaatiikaan. Mutta yleensä jokaiseen päivään osuvat ne hetket, jolloin on – ja silloin pitää toimia!

Ensin on hyvä tunnistaa omat rutiinit, sillä kaikki perustuu perusarkeen.

Mikäs sitten on tyypillisesti se hetki, kun virtaa riittää? Itselleni aamut ja aamupäivät ovat parasta työaikaa. Silloin ajatus juoksee ja sormet lentävät näppäimistöllä tai uudet ideat jäsentyvät helposti toimintasuunnitelmaksi. Rakastan sitä, että saan aloittaa työpäivän aamulla heti herättyäni hyvissä ajoin (toki vaatii hyvät yönet).  Kello seitsemältä ajatus tuntuu terävältä kuin partaveitsi. Harmi vaan, että aika usein tämä huippuhetki menee lasten aamuhommien organisoinnissa. Mutta onneksi energiaa riittää koko aamupäiväksi.

Vaikeat asiat eivät tunnu niin vaikeilta, kun ne saa tehdä prime time-aikaan.

Yleensä päivään liittyy aina jotain rutiinihommaa, vähintään sähköpostin purkua, toimistotöitä tai jotain, jota voi hoitaa, kun ei säkenöi ihan kirkkaimmillaan. Tämä tehtävät tehdään siis silloin, kun vireystaso on alhaisimmillaan. Itselläni tämä hetki on usein iltapäiväkahvin aikaan; alkaa kone hiipua ja ajatus karkailla. Jos on palavereja, sijoitan ne mielelläni iltapäivään. Muista ihmisistä saa todella paljon virtaa.

Yksi oman tekemisen johtamisen tärkeimmistä oivalluksista on se, että omaa prime timeä eli parasta aikaa pitää kunnioittaa. Siihen kannattaa kasata haastavimmat työt tai toisaalta niin kuolemantylsät pakolliset pahat, joita ei enää jaksa tai pysty muuten hoitaa.

Niin yksinkertaista se on. Ainahan kalenteria ei voi täyttää vain oman prime timen kautta, mutta silloin kuin voi, älä anna vuorokauden parhaiden tuntien lipua ohi!

Yksi oman tekemisen johtamisen tärkeimmistä oivalluksista on se, että omaa prime timeä eli parasta aikaa pitää kunnioittaa.

Arki on täynnä keskeyttäjiä. (Nyt en edes puhu lapsista, jotka ovat keskeyttämisen mestareita.)  Pelkkä viestiääni saa ajatuksen keskeytymään niin, että menee hetki ennen kuin pääsee orientoitumaan uudelleen siihen, mitä oli hetki sitten tekemässä. Koska vuorokauden tehokkaimmat ja inspiroivimmat hetket eivät yleensä kestä kovin montaa tuntia, niistä kannattaa mahdollisuuksien mukaan riisua pois keskeytykset.

Samaa työelämän periaatetta on hyvä noudattaa kotitöissäkin. Aamupäivän energialla järjestelen kaappeja, siivoan ja organisoin, kun taas iltaseiskan jälkeen on suuri saavutus pistää pyykkikone päälle.

Onko sinulla jotain hetkeä päivästä, jolloin olet tehokkaimmillasi?

LUE MYÖS: 4 vinkkiä tehokkaampaan ja hauskempaan työpäivään kotona 

Saatat pitää myös

1 Kommentti

Emilia 21 marraskuun, 2019 - 9:16 am

Aika samanlainen rytmi! Pyrin tekemään erityistä keskittymistä vaativat työt heti aamusta. Iltapäivä sopii palavereihin, sähköpostin purkuun ja sälään. Teen myös kalenteriin varauksia omille töille, jotta päivät ei täyttyisi pelkistä palavereista ja jäisi aikaa muiden asioiden hoitamiseen. Tänäänkin olen aamupäivän tehnyt erään laajan asian valmistelua ja nyt koneen tehdessä päivityksiä pidän pientä taukoa. Päivän mittaan on hyvä pitää pieniä breikkejä ja ajatella jotain ihan muuta – tai olla kokonaan ajattelematta 😉

Reply

Jätä kommentti