Aika moni homma on jo ajasta ja paikasta riippumatonta ja työt vyöryvät hyvässä ja pahassa kotiinkin. Itse ajattelen työtä kokonaisuutena, jossa on asioita, joita hoidetaan. Pidän siitä, että työ joustaa ja oikeastaan pienten lasten perheessä se on erityisen tärkeää. On paljon asioita, joita on hoidettava virka-ajalla; vaikkapa neuvolat, hammaslääkärit sekä koulun ja päiväkodin keskustelut.
Puhelimen ja läppärin ansioista tietotyössä ei ole niinkään väliä, missä työtä tekee, kunhan yhteydet toimivat. Kokonaisuus ja balanssi ratkaisevat ja joustan itsekin todella mielelläni. Erityisesti blogityössä paras puoli on se, että se seuraa vaikka maapallon toiselle puolelle, päivätöissäni pelataan tietenkin työpaikan pelisäännöillä.
Kokosin muutamia vinkkejä siihen, kuinka kotona työskennellessään saa itsestään eniten irti ja on lisäksi vielä pikkuisen mukavampaa.
Koti kuntoon
Auttaa keskittymään, kun ympäristö on edes suunnilleen kunnossa. Niinpä illalla kannattaa laittaa tavarat paikoilleen ja siistiä varsinkin se tila, jossa työskentelee. Jos paikat ovat sekaisin, ovat ajatuksetkin helposti. Mutta kotityöpäivä ei ole siivouspäivä, joten järkevintä on hoitaa asia kuntoon jo ennakkoon. Toisaalta, kotona ollessa kannattaa unohtaa pesemättömät vessat ja ikkunat: kaikelle on aikansa, eikä nyt ole jynssäyksen hetki.
Kotona työskennellessään voi kuitenkin tehdä passiivisia kotitöitä, kuten vaikka pestä pyykkiä. Hommat etenevät ja pyykinripustustauot muistuttavat nousemaan penkistä.
Mitä haluat saada aikaiseksi?
Aivan liian helposti ylimitoittaa tavoitteensa ja työajan päätyttyä voi jäädä tehokkuudesta huolimatta olo, että ei ole tyytyväinen panokseensa. Pari-kolme selkeää kokonaisuutta on parempi, kun miljoonan pikkuhomman palapeli.
To do-lista sopii myös ihmiselle, joka ei yleensä tykkää listoista. Selkeä tavoite ja se hurmaava tunne, kun saa ruksittua homman pois listalta palkitsee pakertajan!
Yksi tapa asettaa tavoite on SMART-kaava, jota voi käyttää apuna tavoitteen määrittelyssä. Siinä perusajatus on, että tavoitteen pitää olla riittävän täsmällinen, mitattava, saavutettava, kehityksen kannalta relevantti ja aikaan sidottu.
S = specific
Itselle merkityksellinen ja riittävän yksinkertainen
M = measureable
Mitattavissa jollakin mittarilla, motivoiva
A = attainable
Saavutettavissa oleva, riittävän kunnianhimoinen
R = relevant
Oleellinen, järkevästi saavutettavissa
T = time-bound
Aikaan sidottu, aikataulutettu
To do-lista sopii myös ihmiselle, joka ei yleensä tykkää listoista. Selkeä tavoite ja se hurmaava tunne, kun saa ruksittua homman pois listalta palkitsee pakertajan!
Tauko ja luova tauko
Tämä on ehdottomasti heikko kohtani varsinkin kotona työskennellessäni. Työnimu ja keskeytyksettömyys aiheuttaa akuuttia ahneutta, joka näkyy siinä, että kuvittelee olevansa kovinkin tehokas ilman minkäänlaisia taukoja. Jos olisi fiksu, aloittaisi aamun pienellä lenkillä ja viimeistään lounastauolla pistää nokkansa hetkiseksi pihalle. Monesti ajatuksille tekee hyvää, kun niitä vähän juoksuttaa. Kummallisesti vaikealtakin tuntuvat asiat alkavat loksahtaa paikoilleen.
Myös ruoka- ja välipalat kannattaa pitää mielessä. Mikään ei ole iltapäivällä kotiinpalaavalle muulle perheelle surullisempi näky, kun yhä pyjamanhousuinen nälkäinen marttyyri. Koska kukaan muu ei vaikuta syömiseesi, kannattaa syödä jotain sellaista, mistä itse tykkäät ja muu perhe ei niin innostu.
Instagramissa kyselin parhaita etätyövinkkejä ja top 3 oli ehdottomasti: happihyppely, power napit eli pikapäikkärit ja kunnon kahvitauko rytmittämään päivää.
Flow päälle
On ihanaa aloittaa työt yöpaidassa, mutta viimeistään kympiltä kannattaa kammeta itsensä ihmisen näköiseksi. Rentous on hyvästä ja onhan se hauskaa olla Skypessä (ilman videokuvaa) tukka pystyssä. Kotona työskennellessä säästää aikaa matkoissa ja toki myös laittautumisessa, mutta pieni freesaus tekee ainakin itselleni ihan hyvää.
Mikään ei ole parempaa, kun tunne, kun työt alkavat rullaamaan. Itselleni sosiaalisena ekstroverttinä hiljaisuus tekee hyvää, tuntuu että ajatuksissa pääsee syvemmälle ja pidemmälle sekä keskittymiskyky paranee. Työnilo syntyy tunteesta, että saa aikaiseksi ja on tyytyväinen suoritukseensa.
Muista myös lopettaa. Kotona on helppoa jäädä roikkumaan töiden ääreen illaksi, jos työpäivää ei kunnolla katkaise.
Millaisia kokemuksia tai vinkkejä teillä on kotona työskentelyyn (oli kyseessä sitten kotitoimisto tai etätyö)? Vai onko työsi sellaista, jossa pitää olla fyysisesti paikalla? Kaipaisitko kotona työskentelyn mahdollisuuksia, vai onko ihanaa pitää työt ja koti erillään?
Ps. Kahvitauko olohuoneen matolla voi olla hyvä idea, mutta muuten on parempi pitää huolto ergonomiasta 🙂
4 Kommentit
Kaipaisin ehdottomasti! Onneksi tämän mahdollistamiseksi on ymmärtääkseni alkanut pyörät pyörimään 🙂 Suurimmaksi osaksi tiimityön kannalta on kiva olla toimistolla, mutta silloin tällöin kaipaa omaa rauhaa ja uskoisin että kotona saisi tehokkaammin jotkut työt tehtyä. …ja mites ne aamut kun ulkona on 30 astetta pakkasta ja pyörätiet auraamatta? 😀
Moikka! Samaa mieltä, toimistolla on tosi kiva tehdä töitä ja läsnäolossa on paljon hyviä puolia. Joskus on hommia, joissa selkeä etu on tehdä jossain muualla kun toimistolla, jossa kuitenkin tulee jonkin verran keskeytyksiä. Just nuo lumi-infernoaamut ovat sellaisia suosikkihetkiä jäädä kotiin töihin 😀 Onneksi pyörät pyörii <3
Kannattaa hommata kunnon työpiste kun kotona työskentelee.Ja kyllähän sulla varmasti jo onkin mutta kuvassa toivottavasti se kahvitauko menossa. Toivottavasti et työskentele tuossa asennossa.
Moikka Pia! Työt teen ruokapöydän ääressä, kuvissa vain kahvibreikillä 🙂 Muuten menisi kyllä sekä selkä että aivot jumiin!