Voiko hyvää omatuntoa ostaa?

by Kerttu

Black Friday herätti ristiriitaisia tunteita. Ostaminen, kuluttaminen ja sitä kautta luonnovarojen tuhlaaminen tuntuvat koko ajan häpeällisemmältä ja toisaalta hyvä niin; joutuu miettimään enemmän minne roposensa laittaa. Samaan aikaan oman kodin sisustaminen tuo valtavasti iloa maailmassa, jossa pahuus on läsnä ja oman turvasataman merkitys vain korostuu kun avaa sanomalehden tai tv-uutiset.

Sisustusbloggaajana kodissamme tapahtuu pieni muutoksia koko ajan.  Olen aina kuitenkin korostanut aikaa kestävää muotoilua ja olenkin aika velho kierrättämään, vaikka toki sorrun edelleen heräteostoksiin. Keittiön muutoksessa uusi pöytämme on täysin kotimaista työtä ja tuolit tulivat meille pikkuisen käytettynä. Vanhat kalusteet olivat laadukkaita ja ne saivat jatkaa elämää uusissa kodeissa. Asioita, jotka tuovat hyvän mielen silloin, kun kuluttaa.

Voiko hyvää omatuntoa ostaa?

Haluan esitellä teille jyväskyläläistä designia, joka saa paitsi inspiraationsa, myös materiaalinsa luonnosta.  Suomi tunnetaan metsästä ja viidennes Suomen vientituloista tuleekin metsäteollisuudesta. Metsä on siitä hyvä juttu, että mitä enemmän sitä hakataan, sen enemmän se kasvaa ja hyvällä metsänhoidolla metsä saadaan sitomaan hiiltä tehokkaasti. Ennen kuin puusta tehdään paperia tai kartonkia, sen kiinteä rakenne rikotaan massaksi eli selluksi.

Metsäteollisuudessa sellun käyttö optimoitiin palvelemaan paperin ja kartongin valmistusta, mutta sen kaikkia käytömahdollisuuksia ei ole hyödynnetty. Sukarwood on lähtenyt selvittämään, kuinka sisustusmaailma voisi hyödyntää tätä materiaalia!

Ja niin syntyi tuotteita sellusta, jonka valmistus on energiaomavaraista. Myös sellun valmistuksessa käytettävä vesi puhdistetaan, kierrätetään ja käytetään uudelleen. Sukarwood tarjoaa skandinaavisen tyylin ystäville vaihtoehtoja mm. valaistukseen ja säilytykseen.

Valaisimet  olivatkin ensikosketukseni tähän brändiin. Täysin muovittomat, ekologiset valaisimet ovat muotoilultaan yksinkertaisia, mutta oivaltavia. Kaikki valaisimen vaiheet ovat suomalaista työtä ja niiden suunnittelusta on vastannut muotoilija Jonas HakaniemiMallistossa on nyt kolme mallia variaatioineen eli seinävalaisin Sarastus ja kattovalaisimet Havukko ja Aarni.

Kuvat ovat Wood Wibes-pop up -kaupasta, joka sijaitsee Yliopistonkadulla Jyväskylässä, jossa on esillä myös muita kotimaisia vastuullisia  yrityksiä ja heidän pitkältä käsityönä tehtyjä puutuotteitaan.  Mukana ovat Sukar Woodin lisäksi Laatikkokauppa, Leksan Lastu, Suomen Voimistelutuote, Upwood Design ja Woobs & Fellows.

Kun teemme ostoksia, päätösten taustalla on arvot. Tiedostamme koko ajan paremmin tuotteiden alkuperää, valmistusprosesseja ja työntekijöiden työoloja. Yritykset, jotka voivat läpinäkyvästi näyttää koko tuotantoketjunsa, ovat varmasti tulevaisuudessa vahvoilla.

Jos Black Friday ei innostanut, pääsee kuitenkin pian taas viettämään teemapäivää. Ensi perjantaina 1.12. on Osta työtä Suomeen -päivä, jonka tavoite on muistuttaa kuluttajia kotimaisen työn tärkeydestä. Pienillä valinnoilla on aidosti merkitystä, sillä jos jokainen suomalainen käyttäisi 10 euroa kuukaudessa enemmän suomalaisiin tuotteisiin ja palveluihin, syntyisi Suomeen vuositasolla 10 000 uutta työpaikkaa.

Meillä suomalaisilla on ainutlaatuinen suhde metsään.  Kirjasin pop up-kaupan seinällä olevaan paperiin omat rakkaimmat metsämuistoni. En koskaan unohda, kuinka mökillä lapsena menimme mummon kanssa metsään ja teimme kaikille omat saunavastat. Me lapset saimme pienet ja sievät, ihailin aina sitä tukevaa koivunoksalenkkiä, joka sitoi vastan yhteen. Tarina kertoo, että pieni Kerttu vastoineen istui kuumassa löydyssä saunan ylälauteilla Jaffa-pullon kanssa ja huokaa: ”kyllä elämä on ihanaa”. Huurustuvasta ikkunasta näkyi järvi ja metsä. Ihminen juurillaan ja onnellisimmiltaan.

En usko, että hyvää omatuntoa voi ostaa, mutta tiettyjä tuotteita tai palveluita voi ostaa paremmalla omatunnolla.


Wood Vibes Pop-Up Shop, Yliopistonkatu 19, Jyväskylä

Avoinna ma-pe klo 11-17, 1.12.2017 saakka.
Sen jälkeen ti ja to klo 12-18.
www.sukarwood.fi

Saatat pitää myös

Jätä kommentti